Ωραίες αυλές για... πάσα χρήση

Τα πάντα γίνονται καλύτερα αν τα ζεις σε μια αυλή, και έχουμε διαλέξει μερικές για κάθε πιθανή διάθεση.
Όταν παίρνεις την απόφαση να εγκαταλείψεις την δροσιά του κλιματιστικού ή του ανεμιστήρα και να βγεις από το σπίτι σου το καλοκαίρι, το τελευταίο πράγμα που θες είναι να κλειστείς κάπου μέσα. Όχι, χρειάζεσαι άπλα, καθαρό αέρα, ωραία διάθεση και - γιατί όχι; - λίγο πράσινο. Χρειάζεσαι μια αυλή.

Και ευτυχώς αυτή η πόλη είναι γεμάτη με κουλ αυλές, για κάθε πιθανή διάθεση. Είτε θες να φας, είτε θες να πιεις, είτε εσύ και η παρέα είστε χύμα, είτε είστε κυριλέ παιδιά, ο μπαξές έχει τα πάντα. Ναι, ο μπαξές έχει μέρη και για κυριλέ παιδιά, είναι μπαξές με πολλές στρώσεις.

Κυριλέ μπαξές

Upupa Epops

Αλκμήνης 7, Πετράλωνα, τηλ.: 212 1055214
Ξεκινάει αυτό το κείμενο περήφανα, μιας και (δεν το κρύψαμε ποτέ, άλλωστε) το αγαπάμε πολύ. Με διακόσμηση που πατάει πάνω σε πολλά (ετερόκλητα, κατά βάση) στοιχεία και τα δένει υπέροχα, και μουσικές ανεβαστικές, δεν είναι να αναρωτιέσαι που ήταν και είναι από τα πιο δημοφιλή μπαρ της περιοχής. Τα κοκτέιλ ξεκινούν από 7€.

Big Spoon

Αγίου Ιωάννου 65, Αγία Παρασκευή, τηλ.: 210 6019405
Μια πολύ όμορφη αυλή στην Αγία Παρασκευή μας περιμένει για να κάτσουμε σε παγκάκια, κάτω από δέντρα—κι αν θέλουμε, πάμε κι από νωρίς για να φάμε και νόστιμα burgers. Το βράδυ, όμως, που γεμίζει παρέες που διψούν για αλκοόλ, σερβίρει εξαιρετικά και εμπνευσμένα κοκτέιλ, τα οποία ξεκινούν από 8€.

Αλκοόλ και καλοπέραση

Latraac

Λεωνίδου 63-65, Μεταξουργείο, τηλ.: 213 0453377
Το Latraac είναι πολύ ωραίο μέρος για να βρίσκεσαι οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, ακόμα κι αν δεν κάνεις skate, όπως πολλοί από τους θαμώνες. Μέσα στο κέντρο της πόλης, κατάφερε από νωρίς να γίνει σημείο συνάντησης, αλλά και να βάλει την στάμπα του με το πόσο ιδιαίτερη ταυτότητα έχει. Το απλό ποτό βρίσκεται στα 6,5€, ενώ η μπύρα ξεκινά από τα 3€.

Urban Garden Bar

Λεπενιώτου 19, Ψυρρή, τηλ. 699 302 0140
Είναι μια από τις πιο όμορφες - και σταθερά, περιέργως, underground - αυλές του κέντρου. Κι εδώ η κατάσταση σηκώνει ολοήμερο άραγμα, να κοιτάς την ατέλειωτη περαντζάδα του Ψυρρή, αλλά το βράδυ αποκτά μια άλλη μαγεία. Και είναι σίγουρα από εκείνα τα μαγαζιά που θα γίνουν αμέσως στέκια σου. Το απλό ποτό στα 7€.

Καμπεθόν

Κεραμεικού 110, Κεραμεικός, τηλ.: 215 5506414
Κάπου ανάμεσα στο Μεταξουργείο και το Γκάζι, κρύβεται μια αυλή σκέτη κούκλα. Με χαλικάκι, με ψηλούς τοίχους να την προστατεύουν από τα περίεργα βλέμματα, και με μπόλικη δροσιά από τα ψηλά της δέντρα. Κι εδώ ερχόμαστε όχι μόνο για ποτάκι (από 5€), αλλά και για ωραία μεζεδάκια (περί τα 10€ το άτομο), σε μια πολύ ωραία παρεΐστικη ατμόσφαιρα. Και έτσι, περνάμε στο τρίτο και τελευταίο σκέλος του κειμένου...

Δώσε μου μεζέ, πάρε μου τη ψυχή

Sabir

Πλαταιών 18, Μεταξουργείο, τηλ.: 210 345 2276
Μια πλακόστρωτη αυλή με ψηλά δέντρα που της παρέχουν άφθονη σκιά, χρωματιστά γεράνια και παλαιϊκές καρέκλες καφενείου (εκείνες με την ψάθα) να φτιάχνουν το πιο καλοκαιρινό σκηνικό. Γίνεται ακόμα πιο καλοκαιρινό, βέβαια, όταν πιεις την παγωμένη ρακή ψημένη με την αυθεντική συνταγή από την Αμοργό. Το μενού με τα μεζεδάκια δεν είναι μεγάλο, είναι όμως ποιοτικό και πολύ φτηνό (περί τα 10€ το άτομο για τσιμπολόγημα και αλκοόλ).

Κούβελος

Γενναίου Κολοκοτρώνη 66, Κουκάκι, τηλ.: 21 1405 2418
Πράσινο. Πράσινο παντού. Και χαλικάκι στρωμένο κάτω, για έξτρα αίσθηση ότι δεν πήγαμε στο Κουκάκι, πήγαμε πίσω στον χρόνο. Η αυλίτσα αυτή προσφέρει απίστευτη σκιά λόγω των ψηλών δέντρων που την περιβάλλουν, και βγάζει στα πιάτα λαχταριστούς κρεατομεζέδες, όπως ριγανάτο κατσικάκι γάλακτος στη γάστρα ή κοκκινιστό μοσχαράκι με χοντρό μακαρόνι, και σπιτικά συνοδευτικά όπως η καπνιστή μελιτζάνα που φουρνίζεται με κομματάκια ντομάτας. Λογαριασμός με κρασί, στα 17-20€ το άτομο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v