Βγαίνουμε για ποτό και φαγητό Νίκαια και Κορυδαλλό

Οι νέοι σταθμοί του μετρό είναι ωραίοι… όσο και τα στέκια γύρω τους, σε δύο αθηναϊκές γειτονιές που αξίζει να ανακαλύψεις αν δεν το έχεις ήδη κάνει.
Βγαίνουμε για ποτό και φαγητό Νίκαια και Κορυδαλλό
της Ηρώς Κουνάδη

Δεν χρειάζεται να είσαι γείτονας για να χαρείς κάθε φορά που ανοίγει ένας καινούριος σταθμός του μετρό. Αρκεί να έχεις μια στοιχειώδη περιέργεια, και διάθεση να εξερευνήσεις νέες γειτονιές –που πάντα, ανεξαιρέτως, έχουν κάτι ενδιαφέρον. Βολτάραμε στα δρομάκια γύρω από τους ολοκαίνουριους σταθμούς του μετρό σε Νίκαια, Κορυδαλλό και Αγία Βαρβάρα για να σου βάλουμε ιδέες.

Αντάμωμα
Ελευθερίου Βενιζέλου 1 και Πέτρου Ράλλη, Νίκαια, τηλ.: 21 1408 1788



Ένα μεζεδοπωλείο γλυκύτατο και σούπερ παρεΐστικο, βγάζει τραπεζάκια έξω, φιλοξενεί συχνά πυκνά ωραία live, σερβίρει και τέλεια μεζεδάκια για να συνοδεύουμε το τσίπουρο και τα κρασιά μας. Σκέψου μπεκρή μεζέ, φέτα τυλιχτή με μέλι και σουσάμι, βουτυράτες πατατούλες στον φούρνο, μυρωδάτα κεφτεδάκια, τηγανιά κοτόπουλο με γιαούρτι και πάει λέγοντας. Δυνατό χαρτί είναι και οι τιμές του, που κυμαίνονται σταθερά στα 10-12€ το άτομο, για άφθονο κρασί και τσιμπολόγημα.

Πυξίδα
Κύπρου 68, Νίκαια, τηλ.: 21 0425 1429

Ταβερνάκι συνοικιακό, βγαλμένο από παλιά ελληνική ταινία, με πεντανόστιμο μαμαδίσιο φαγητό και σούπερ χαμηλές τιμές. Στο μενού του, που αλλάζει τακτικά, συναντάμε νοστιμιές σαν το τσιγαριαστό αρνάκι, τα χειροποίητα μπιφτέκια με φρεσκοκομμένες πατατούλες, τους μπουμπουριστούς χοχλιούς, τα γεμιστά, το μπριάμ και λοιπά λαδερά, αλλά και γεύση από θάλασσα σαν τα καλαμάρια στο τηγάνι, τον γαλέο και τις ψητές σαρδελίτσες. Τιμές με μπύρες ή δροσερό κρασάκι, στα 10-12€ το άτομο.

Zempi
Παναγή Τσαλδάρη 177, Νίκαια, τηλ.: 697 855 2512



Είναι café, είναι και μπαρ, είναι ατμοσφαιρικό και πέτρινο, βγάζει τα ξύλινα τραπεζάκια του και έξω στο φαρδύ πεζοδρόμιο, φιλοξενεί τακτικά ανεβαστικά live και DJ set. Το Zempi είναι από εκείνα τα συνοικιακά μπαράκια που θα μπορούσαν εύκολα να βρίσκονται στο κέντρο. Ίσα που το προλαβαίνεις, αύριο Σάββατο 8 Αυγούστου έχει το τελευταίο χορευτικό πάρτι της σαιζόν, με disco, soul, funk, rock και ολίγη από trash pop γιατί αλλιώς δε χορεύεις, σε ξέρουμε τι είσαι. Θα επιστρέψει δριμύτερο στα τέλη του μήνα. Απλό ποτό από 6€.

Δράμι 
Σίφνου 4 & Χανίων 47, Αγ. Βαρβάρα, τηλ: 2105625300



Δυο βήματα στην κυριολεξία από τον καινούριο σταθμό της Αγίας Βαρβάρας, το Δράμι το αγαπούσαμε καιρό πριν το μετρό μας ξαναφέρει στη γειτονιά του (για του λόγου μας το αληθές εδώ κι εδώ). Νοσταλγικά διακοσμημένο σαν παλιό μπακάλικο, χωρίς ποτέ να γίνεται κιτς, και με μια τόση δα πινελιά βιομηχανικού ντιζάιν στο εσωτερικό του, σερβίρει πειραγμένους μεζέδες να γλείφεις τα δάχτυλά σου, σαν το βλάχικο κοτόπουλο με ψητή ντομάτα, το μοναστηριακό λουκάνικο με δική τους καυτερή σως, οι λεπτοκομμένες τηγανιτές πατάτες με ελληνικό λάδι τρούφας και παλαιωμένη μυζήθρα, ο γκιουζλεμές με θρακιώτικο καβουρμά, το κοτόπουλο που γεμίζεται με τυρί και λιαστή ντομάτα και άλλα τέτοια ενδιαφέροντα. Λογαριασμός με κρασί, στα 20€ το άτομο.

Butler’s Cup
Διαμαντίδη 6, Πλατεία Ελευθερίας, Κορυδαλλός, τηλ.: 21 1401 5698



Βγαίνεις από το μετρό του Κορυδαλλού, μπαίνεις στο Butler’s Cup. Για τέτοια απόσταση μιλάμε. Το βρίσκεις ανοιχτό από το πρωί για τέλειο καφέ, κι όσο παίρνει να βραδιάζει για τα καλύτερα ίσως κοκτέιλ στην περιοχή –να δοκιμάσεις οπωσδήποτε το Return of the living dead, με ρούμι Sailor Jerry, τζίντζερ, passion fruit, κανέλα, φράουλα και λάιμ. Οι τιμές τους ξεκινούν από τα 8€. Ο βασικός όμως λόγος για τον οποίο το αγαπάμε είναι οι σούπερ μουσικές του, που έχουν μια ελαφρά αδυναμία στη ροκ των 80s και των αρχών των 90s –αν σκέφτηκες Guns ‘n’ Roses, AC/DC, Depeche Mode και τα σχετικά, μέσα είσαι.

Σούζυ Τρως
Δημ. Μαλαγαρδή 56, Κορυδαλλός, τηλ: 21 0496 9325



Στεγάζεται σε μια κουκλίστικη μονοκατοικία με μεγάλη αυλή, κι αυτό είναι από μόνος του λόγος αρκετός για να το αγαπήσεις. Ξακουστό και κοσμαγάπητο, το Σούζυ Τρως ετοιμάζει καθημερινά ένα άκρως ενδιαφέρον μενού που περιλαμβάνει προτάσεις σαν τα ψητά μανιτάρια με δεντρολίβανο και λάδι βασιλικού, οι φτερούγες κοτόπουλο με μέλι, σόγια και σουσάμι, τα κεφτεδάκια κοτόπουλου αργοψημένα σε κόκκινη σάλτσα με φέτα και παπαρουνόσπορο, ή τα χειροποίητα πιτάκια με κατσικίσιο τυρί, λουκανικάκι chorizo και σπανάκι. Σου ανοίξαμε την όρεξη και τρέχεις, λογικό. Γύρω στα 20€ να πάρεις μαζί σου αν πεινάς πολύ και θέλεις και κρασί.

Ταμπακιέρα
Αλεξάνδρου 27, Πλατεία Μέμου, Κορυδαλλός, τηλ.: 2104958630



Ρετρό ατμόσφαιρα, μαρμάρινα τραπεζάκια έξω, δαντελίτσες και σερβίτσια σαν αυτά που είχαμε στο σπίτι της γιαγιάς, σε ένα νοσταλγικό μεζεδοπωλείο που συνδυάζει στο μενού του την παράδοση με τις ολόφρεσκιες ιδέες, για να μας σερβίρει τελικά και κεφτεδάκια με ανθότυρο και σάλτσα ντομάτας και πικάντικους ασιατικούς κεφτέδες με πικάντικη λεμονάτη σάλτσα, και σουτζουκάκια θρακιώτικα και τάκος με κοτόπουλο και κρέμα τυριών, και φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια και λουκουμάδες με φέτα και μαρμελάδα ντομάτας. Λογαριασμός στο τέλος με κρασί, κάτω από 15€ το άτομο.

Elephadas
Δημητρακόπουλου 15, Κορυδαλλός, τηλ: 210 4972024



Μακράν η ωραιότερη αυλή της περιοχής, είναι στρωμένη με χαλικάκι σαν παλιό θερινό σινεμά και στολισμένη με φοίνικες και αναρριχητικά φυτά για έξτρα δροσιά τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας –αυτές που θα πιάσεις εδώ τραπεζάκι για καφέ ή δροσερή σπιτική λεμονάδα. Αργότερα, ωραία κοκτέιλ (στα 8€) και μπύρες από μικροζυθοποιίες. Ωραίες μουσικές που αγαπούν μεταξύ άλλων τη reggae και τη funk, που ταιριάζουν τέλεια με την καλοκαιρινή μας διάθεση.

Χαβάη 
Ξενοφώντος 62, Κορυδαλλός, τηλ. 6948106360



Το πιο sui generis μπαράκι (και café) του Κορυδαλλού στάνταρ το έχεις πετύχει σε φωτογραφίες στα social media, αν δεν το έχεις ήδη επισκεφθεί τουλάχιστον μία φορά από το 2015 που άνοιξε. Ο εσωτερικός του χώρος είναι βγαλμένος από τα 70s, με το παλιό μωσαϊκό, τα φλούο χρώματα και τα φωσφοριζέ πορτοκαλί σκαμπό στην μπάρα. Απλώνει τραπεζάκια και έξω, για ωραίο καφέ από νωρίς το πρωί και σούπερ κοκτέιλ (στα 8€) αργότερα, πάντα υπό τους ήχους ροκ, garage, dark wave και alternative μουσικής από τους DJs που εναλλάσσονται στα decks. Ρετρολάγνοι μας, σημειώστε ότι πολλά από τα vintage αντικείμενα που βλέπετε στη διακόσμηση διατίθενται προς πώληση.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v