Τι λες, πάμε μια βόλτα στον Πειραιά;

Χαλαρές βόλτες, νόστιμοι μεζέδες, δροσερά κοκτέιλ και καφεδάκια με θέα θάλασσα, στις γειτονιές πέριξ του μεγάλου λιμανιού.
Τι λες, πάμε μια βόλτα στον Πειραιά;
της Ηρώς Κουνάδη

Μπορεί όταν μιλάμε για θάλασσα –ειδικά Αύγουστο μήνα– ο Πειραιάς να μην σου έρχεται πρώτος (ούτε δεύτερος, ούτε τρίτος) στο μυαλό, αυτό όμως δε σημαίνει πως οι βόλτες μας στις γειτονιές του είναι αποκλειστικά χειμωνιάτικη υπόθεση. Ωραιότατα café με θέα θάλασσα, θερινά σινεμαδάκια, μεζεδοπωλεία που μας σερβίρουν θαλασσινούς μεζέδες χωρίς να μας χρεώνουν περιουσίες και άλλα ωραία μας περιμένουν για μια χαλαρή αυγουστιάτικη βόλτα, Κυριακή πρωί ή βραδάκι καθημερινής με ή χωρίς τη σχετική πενιά να παίζει στη διαδρομή στο αυτοκίνητο.

Πρωινά στην Πειραϊκή και τη Ζέα

Η πρώτη βόλτα που μας έρχεται στο νου όταν μιλάμε για τον Πειραιά, η μεγάλη παραλιακή περαντζάδα της Πειραϊκής είναι ένα πλακόστρωτο υπερυψωμένο πάνω από τα βράχια της, που ατενίζει από τη μια την απεραντοσύνη του Σαρωνικού και από την άλλη τα παραταγμένα στη σειρά ταβερνάκια της. Αν το θαλασσινό αεράκι σου ανοίξει την όρεξη εκεί που την περπατάς, δύο από τα καλύτερα (και τιμιότερα) εξ αυτών είναι το Ακρί και το Αγκυροβόλι του Σωτήρη, αμφότερα με φρέσκους θαλασσινούς μεζέδες και τιμές που δεν ξεπερνούν τα 17-20€ το άτομο με τα απαραίτητα ουζάκια, αν δεν παραγγείλεις και μεγάλο φρέσκο ψάρι.



Αν την ακολουθήσεις ως το τέρμα της, η διαδρομή θα σε φέρει στη Μαρίνα της Ζέας, όπου η Πισίνα προσφέρεται για δροσερές βουτιές αλλά και για καφεδάκι το πρωί και μπύρες με θέα την φωτισμένη (το μάντεψες) πισίνα αργότερα, και λίγο πιο πέρα το Hams and Clums σερβίρει τέλειο brunch για αρχή και φανταστικά tapas και πιάτα θαλασσινών για τη συνέχεια. Εκτός Μαρίνας, αλλά δυο βήματα μακριά, το αδερφάκι του Corks and Forks είναι ίσως το καλύτερο μπαρ του Πειραιά. Αν μείνεις μέχρι αργά, για κανένα λόγο μην χάσεις την ευκαιρία να πιάσεις σκαμπό στην μπάρα του Rockfellas, μέσα στη Μαρίνα, για να δοκιμάσεις τα χιλιοβραβευμένα του κοκτέιλ. Σχεδόν δίπλα του θα βρεις και το Birra Birra, που είναι η θρυλικότερη μπυραρία του Πειραιά, στη δεύτερη μετενσάρκωσή της (η πρώτη ήταν ένα υπέροχο νεοκλασικό στην Πειραϊκή που ακόμα μας λείπει).

Απογεύματα στο Μικρολίμανο και την Καστέλλα

Το γραφικό λιμανάκι στα πόδια της Καστέλλας είναι ό,τι πρέπει για απογευματινές βόλτες με φόντο τον ήλιο που δύει. Εδώ θα πιάσεις τραπεζάκι για καφέ από νωρίς, ή κρασί και μεσογειακή κουζίνα αργότερα, στον Ιστιοπλοϊκό, στην άκρη του κολπίσκου, που μοιάζει σαν πλοίο έτοιμο να σαλπάρει. Σούπερ μεζεδάκια θα δοκιμάσεις στην πολύχρωμη Παράγκα, που απλώνει τα τραπέζια της εκεί που σκάει το κύμα, ενώ για τέλεια πολίτικη κουζίνα (και ένα από τα καλύτερα κεμπάπ της Αθήνας) θα πας γραμμή στον Βόσπορο –που επίσης έχει τραπέζια σε απόσταση απλώνω-χέρι-και-πιάνω-θάλασσα. Αμφότερα στα 17-20€ το άτομο, με μπύρες ή κρασάκι. Για τις πιο ιδιαίτερες γαστρονομικές εξόδους σου, εδώ βρίσκεται και το ξακουστό και πολυβραβευμένο Βαρούλκο του Λευτέρη Λαζάρου (αναλυτικό μενού και τιμές εδώ) ενώ για ρομαντίκ βραδιές με ποτάκια/ κρασάκια/ και φως από κεράκια, η ψήφος εμπιστοσύνης μας πηγαίνει στο Charlotte.



Το λοφάκι που υψώνεται πάνω από το Μικρολίμανο είναι η Καστέλλα, ίσως η ωραιότερη γειτονιά του Πειραιά, με τα παστέλ νεοκλασικά της και τα σκαλάκια που ανηφορίζουν ανάμεσά τους απολαμβάνοντας πανοραμική θέα στη θάλασσα. Εδώ θα βρεις ένα από τα πιο κουλ ροκόμπαρα του Πειραιά, τον θρυλικό Δον Κιχώτη (φωτό, επάνω) με το ατμοσφαιρικά φωτισμένο ταρατσάκι του και τα ξεχωριστά δωματιάκια του που αγναντεύουν την θάλασσα από τα παράθυρά τους, καθώς επίσης και το Πανόραμα, που είναι (εκτός από αυτό που λέει το όνομά του) και ένα ιστορικό εστιατόριο για φρέσκο ψάρι και θαλασσινά σαν την θρυλική τους μπουγιαμπέσα και τις γαρίδες σαγανάκι.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v