Αυτά είναι τα πιο δροσερά μέρη της Αθήνας

Είναι μύθος πως η δροσιά βρίσκεται στις παραλίες. Οι καλοκαιρινές οάσεις της Αθήνας είναι στους λόφους και τις βουνοπλαγιές της.

της Ηρώς Κουνάδη

Όσο οξύμωρη και αν μοιάζει η συνύπαρξη των λέξεων δροσιά και Αθήνα στον ίδιο τίτλο, η βραστή μας πολιτεία τα έχει όλα, και έχει και τις δροσερές της γωνιές. Δεν είναι πολλές, αλλά υπάρχουν. Και εμείς είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να τις βρεις.

Στους λόφους…

- Στα χωμάτινα μονοπάτια του λόφου του Φιλοπάππου θα αράξεις σε χτιστά καναπεδάκια στη σκιά των δέντρων, και θα χαζέψεις και ένα φαντασμαγορικό ηλιοβασίλεμα με την Ακρόπολη σε απόσταση απλώνω-χέρι-και-πιάνω-Παρθενώνα.

- Στο Αττικό Άλσος, στο Γαλάτσι (στα Τουρκοβούνια, αν προτιμάς) θα βολτάρεις σε 550 στρέμματα πρασίνου απλωμένα σε δύο λοφάκια, με πεύκα και κωνοφόρα και τόση δροσιά που τα βράδια χρειάζεσαι ένα ελαφρύ ζακετάκι για να δεις μια ταινία στο θερινό του σινεμά, ή να πιεις ένα ποτό με θέα τα φώτα της πόλης στις Υάδες.



- Ο Λυκαβηττός, με τα 227 του μέτρα, είναι το ψηλότερο σημείο της Αθήνας. Τα μονοπάτια του ελίσσονται μέσα στο σκιερό πευκοδάσος, και η θέα από τα πεζούλια έξω από το θέατρο είναι (ως γνωστόν) ειδικά τα βράδια από τις εντυπωσιακότερες σε ολόκληρη την πόλη.

Στα δάση…

- Εκεί ψηλά στον Υμηττό, η δροσιά είναι άφθονη, τα δάση φουντωτά, και οι οάσεις δροσιάς δεν εξαντλούνται σε μονοπάτια –ξέφωτα, υψώματα και ένα αναψυκτήριο, η Καλοπούλα, που μας σερβίρει από καφεδάκια μέχρι… κεφτεδάκια σε τραπέζια του πικνίκ διεκδικούν χώρο στο πρόγραμμά σας.



- Η Πάρνηθα μπορεί να ανήκει πιο πολύ στην κατηγορία «μονοήμερη εκδρομή», έχει όμως καταπληκτικές διαδρομές στο πράσινο, περισσότερη δροσιά από οποιοδήποτε σημείο του λεκανοπεδίου, και φοβερά κοψίδια –να τα λέμε όλα. Τα χωμάτινα μονοπάτια της περνούν κάτω από φουντωτά πευκοδάση για να καταλήξουν από τη μία στα παλιά ανάκτορα στο Τατόι, από την άλλη στη μικρή λίμνη Μπελέτσι.

- Η Πεντέλη έχει αφενός το πλεονέκτημα της μικρότερης απόστασης σε σχέση με την Πάρνηθα, αφετέρου τον μοναδικό καταρράκτη ολόκληρης της Αττικής (θα τον βρείτε στον χάρτη, εδώ). Πέρα από τον καταρράκτη, που είναι ιδανικός για πικνίκ στις όχθες του, τα μονοπάτια της Πεντέλης περνούν επίσης από τη σπηλιά του λήσταρχου Νταβέλη, που αγαπούν πολύ οι κυνηγοί των μεταφυσικών φαινομένων, και (δεν θα το κρύψουμε) από μερικά από τα καλύτερα ταβερνάκια της Αττικής. Τι άλλο να ζητήσεις;


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v