Φαγητό στην Αθήνα με αέρα ευρωπαϊκό

Γεύσεις και αρώματα εκλεπτυσμένης κουζίνας που μας ταξιδεύουν, ατμόσφαιρα σικάτη και αέρας... ευρωπαϊκός σε πέντε αθηναϊκά εστιατόρια.
Φαγητό στην Αθήνα με αέρα ευρωπαϊκό
Νεράτζι
Μητροπόλεως 72, Αθήνα, 210 3315882

Στο νεοκλασικό κτίριο που τις περασμένες δεκαετίες στέγαζε τους νεωτερισμούς Παπασπυρόπουλου, ένα Νεράτζι “άνθισε” διατηρώντας τις όμορφες λεπτομέρειες με τα λευκά γύψινα, τις τοιχογραφίες και τα βιτρό και αποπνέοντας αέρα αρχοντιάς και φινέτσας. Σε κάποια από τις vintage τραπεζαρίες της σάλας με την σκακιέρα στο πάτωμα, απολαμβάνουμε μεσογειακή κουζίνα με ενδιαφέρουσες προτάσεις όπως κότσι από μοσχάρι με κρέμα πατάτας και σάλτσα με κόκκινο κρασί, μπριζόλα από μοσχάρι γάλακτος με πατάτες φοντάν, φοντύ από κρεμμύδια με ξύδι και σάλτσα κρασιού, βιολογικό κοτόπουλο αργοψημένο με σελινόριζα, σπανάκι και μανιτάρια και ωραιότατη πίτσα Di Buffala με λεπτή, νόστιμη ζύμη, σάλτσα ντομάτας, μοτσαρέλα και βασιλικό. Εξαιρετικό το προφιτερόλ με πικρή σοκολάτα και καβουρδισμένα αμύγδαλα για τελείωμα. Συνοδεία κρασιού σε ποτήρι, ένα πλήρες γεύμα θα σας κοστίσει 30€ κατ' άτομο.

Cookoovaya
Χατζηγιάννη Μέξη 2, Χίλτον, τηλ: 210 7235005

Ένα εστιατόριο υψηλής γαστρονομίας, πέντε σεφ από διακεκριμένα εστιατόρια της Αθήνας, ένας υπέροχος χώρος εκπλεπτυσμένος, αριστοκρατικός, αλλά όχι υπερβολικός, ένα μενού χάρμα γεύεσθαι. Στο Cookoovaya με την υπέροχη σάλα που θυμίζει εστιατόριο του Μιλάνου, τον ζεστό φωτισμό και τα ξύλινα τραπεζοκαθίσματα, η δημιουργική διάθεση κυριαρχεί και φέρνει στο τραπέζι δημιουργίες όπως carpaccio από βοδινό μπούτι με gorgonzola dolce και βινεγκρέτ τρούφας, ριζότο με μελάνι σουπιάς, παρμεζάνα και λεμόνι, κοκοράκι αρβανίτικο στο λάδι με χυλοπιτάκι, ντομάτα, μυζήθρα και αλατσοελιές και το πιάτο – σήμα κατατεθέν, μοσχαρίσια μάγουλα κοκκινιστά με πουρέ μελιτζάνας και γραβιέρα. Ωραιότατα και τα ψωμάκια που έρχονται στην αρχή και περιλαμβάνουν φρεσκοζυμωμένο ολικής, και μαύρο ψωμί από χαρουπάλευρο με κομμάτια καρυδιού. Συνοδεία φιάλης κρασιού, η οποία αναπάυεται στην μικρή ξύλινη γωνιά – κάβα του εστιατορίου, ο λογαριασμός θα έρθει στα 50-60€/άτομο.

Chez Lucien
Τρώων 32, Άνω Πετράλωνα, τηλ: 2103464236

Σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους των Πετραλώνων, το Chez Lucien υπήρξε ένα από τα πρώτα, καθαρόαιμα μπιστρό στην Αθήνα, σερβίροντας εδώ και πολλά χρόνια αυθεντική γαλλική κουζίνα σε έναν μικρό, ανεπιτήδευτο χώρο. Κάθε μέρα θα βρείτε διαφορετικά πιάτα ημέρας, από ρολό με δαμάσκηνα και σος πόρτο μέχρι γαρίδες με σαφράν και ζυμαρικά με μελάνι σουπιάς, και από μπούτι ελαφίνας με πουρέ κάστανο και πατάτες ωγκρατέν μέχρι γαλλικά σουβλάκια γαλοπούλας, κοτόπουλου και μοσχαριού.Στα «οπωσδήποτε» των επιδορπίων συγκαταλέγεται, φυσικά, η παραδοσιακή crème brulee. Σημειώστε ότι κρατήσεις δεν πραγματοποιούνται, πράγμα που σημαίνει ότι, τουλάχιστον τις μέρες και ώρες αιχμής, μπορεί να χρειαστεί να περιμένετε αρκετά για να βρείτε τραπέζι. Το μαγαζί ανοίγει κάθε μέρα στις 19.00 και τις Κυριακές από τις 14.00 το μεσημέρι, ενώ οι τιμές κυμαίνονται στα 20€ το άτομο.

Para Siempre
Χάρητος 45, Κολωνάκι, τηλ: 2107210155

Ένα tapas wine bar απλώνει τραπεζάκια στον πιο γνωστό πεζόδρομο του Κολωνακίου, αλλά διαθέτει και έναν μοντέρνο, cozy εσωτερικό χώρο, με μωσαϊκό και ζεστά χρώματα στους τοίχους, όπου μπορούμε να χαλαρώσουμε με τις ώρες, να ακούσουμε ευχάριστες latin μουσικές, και να συνοδεύσουμε το κρασί μας (υπάρχουν πάνω από 10 ετικέτες που σερβίρονται και by the glass) με pinchos, ισπανικά πιάτα, esnaladas και άλλα μεσογειακά μεζεδάκια. Από τα pinchos ξεχωρίζουν οι καραβίδες με χαμόν, ποπ κορν και γκασπάτσιο και η ομελέτα με καραμελωμένα κρεμμύδια, πατάτα και τυρί, ενώ ωραιότατη είναι και η παέγια με κοτόπουλο, χοιρινό, θαλασσινά και μελάνι σουπιάς ή σαφράν. Τέλος, οι πατάτες μπράβα, με μπράβα σάλτσα, γλυκιά και πικάντικη μαζί, με αϊολί και αυγό είναι μια ιδιαίτερη γευστική επιλογή που αξίζει να δοκιμάσετε. Για ποτήρι κρασί με pinchos για την μέση υπολογίστε περί τα 18-20€ κατ’ άτομο, για ένα πλήρες γεύμα περί τα 25-30€.

Quartier d’ Athenes
Πλατεία Αγίων Θεοδώρων, τηλ: 2155003850

Μια σικ μίξη παριζιάνικου μπιστρό και αριστοκρατικής παλιάς Αθήνας, το Quartier d’ Athenes ποντάρει διακοσμητικά στο ξύλο, γεμίζει λουλούδια τις ταπετσαρίες στους τοίχους, έχει ρετρό ανεμιστήρες στο ταβάνι και μας ταξιδεύει αμέσως στο Παρίσι με την εκλεπτυσμένη ατμόσφαιρά του και τις εξωτερικες μεγάλες τζαμαρίες. Στα του μενού, πλην brunch για όσους το επισκεφθούν μεσημεροαπόγευμα, οι γεύσεις περιλαμβάνουν πιάτα όπως σολομό tartare με φρέσκια ρόκα, πάνω σε τρίμμα παξιμαδιού χαρουπιού, ψητό Camembert με επίστρωση μαρμελάδας ντομάτας με αρωματικά και σχινόπρασο, τραχανότο με σύγκλινο Μάνης, χοιρινό φιλέτο μενταγιόν με παστίτσιο μανιταριών και σως Μαδέιρα, αλλά και αρκετά πιάτα ημέρας ανάλογα τις... ορέξεις του σεφ. Ενδείκνυται και για after cinema/theater ποτό μετά τσιμπολογήματος λόγω τοποθεσίας. Για ένα πλήρες γεύμα, με ποτήρι κρασί, υπολογίστε περί τα 30€/ άτομο.


Νικόλας Γεωργιακώδης
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v