Πού να φάτε την Καθαρά Δευτέρα

Πέντε διευθύνσεις για να τιμήσετε την Καθαρή Δευτέρα με σαρακοστιανούς μεζέδες και ουζάκι, από το Χαλάνδρι ως τη Βάρκιζα.
Πού να φάτε την Καθαρά Δευτέρα
Θέλετε ζεστό οικογενειακό κλίμα στα βόρεια προάστια ή ουζάκι και θέα θάλασσα στα νότια; Προτιμάτε μουσικό μεζεδοπωλείο με ωραίες ποικιλίες μεζέδων στο κέντρο ή ελληνική κουζίνα με… σαρακοστιανό twist; Πέντε ταβερνάκια και εστιατόρια ανά την Αθήνα μένουν ανοιχτά αυτή την Καθαρή Δευτέρα και μας περιμένουν να κάνουμε Κούλουμα έξω. Σημειώστε ότι καλό θα ήταν να κάνετε τηλεφωνική κράτηση, γιατί τα τραπέζια θα είναι δυσεύρετα εκείνη την ημέρα.

Μπεμπέκα 
Διονύσου 16, Χαλάνδρι, τηλ: 2106854880

Στη φιλόξενη μονοκατοικία μιας ήσυχης γειτονιάς του Χαλανδρίου, η Μπεμπέκα σερβίρει νόστιμα, σπιτικά πιάτα στα περιποιημένα δωματιάκια και – αν ο καιρός το επιτρέψει – στον υπέροχο κήπο της με τις νεραντζιές. Εδώ, την Καθαρά Δευτέρα, το μενού θα περιλαμβάνει φρέσκο καλαμάρι σχάρας, χειροποίητη ταραμοσαλάτα λευκού ταραμά, γαριδομακαρονάδα με φρέσκιες γαρίδες σε κόκκινη σάλτσα, μπακαλιαρολουκουμάδες με επτανησιωτική σκορδαλιά αλιάδα και φρέσκιες γαρίδες σαγανάκι ή μύδια αχνιστά στο χυμό τους. Μαζί με ουζάκι, υπολογίστε περί τα 15-20€ το άτομο.

Αλεξάνδρα 
Αργεντινής Δημοκρατίας 8Α, Νεάπολη, τηλ: 210 6420874

Οικείος και οικογενειακός, ο χώρος του εστιατορίου Αλεξάνδρα, με την προστατευμένη βεράντα που ατενίζει το πάρκο της Αργεντινής Δημοκρατίας μπροστά στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, ποντάρει στην παραδοσιακή, αλλά προσεγμένη ελληνική κουζίνα. Την Καθαρά Δευτέρα, σερβίρει ένα μενού με παραδοσιακές ελληνικές σαρακοστιανές συνταγές, που περιλαμβάνει ταραμοσαλάτα, ελιές, κυκλαδίτικα ρεβύθια, φάβα με καπαρόφυλλα, μελιτζάνες και γαρίδες σαγανάκι, τηγανητά καλαμαράκια, σπανακόριζο, γίγαντες Καστοριάς με σπανάκι, χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι, σουπιές με σπανάκι, μυδοπίλαφο, κριθαρότο με γαρίδες και βασιλομανίταρα, μακαρόνια με θαλασσινά και ζεστή λαγάνα. Μαζί με ούζο ή κρασάκι, υπολογίστε περί τα 15-20€ το άτομο.

Ψαρομεζέδες της Αντωνίας
Ξενοφώντος και Ισμήνης, Τζιτζιφιές, τηλ: 2109404508

Ξακουστή οικογενειακή ψαροταβέρνα, η «Αντωνία» σερβίρει τις μεγαλύτερες ίσως μερίδες στο είδος της. Το μενού είναι μεγάλο και περιλαμβάνει από τεράστιες γαρίδες και ψητό χταπόδι με τουρσί μέχρι τηγανητά ψαράκια με τη σέσουλα και χορταστικές τηγανητές πατάτες. Για ένα πλούσιο ψαρο-τσιμπολόγημα, θα υπολογίσετε περί τα 15-20€ το άτομο. Για την Καθαρά Δευτέρα, καλό θα ήταν να κάνετε τηλεφωνική κράτηση.

Ψαράκια και Θαλασσινά
Λεωφ. Ποσειδώνος 14, Βάρκιζα, τηλ: 2109654138

Καθαρά Δευτέρα σημαίνει θαλασσινά, και αυτά επιβάλλεται, αν ο καιρός μας κάνει τη χάρη και διατηρηθεί σε ρυθμούς… λιακάδας, να τα απολαύσουμε στην παραλία. Τα Ψαράκια και Θαλασσινά της Βάρκιζας ατενίζουν την θάλασσα από τον όμορφο, μοντέρνο –αλλά με τις απαραίτητες ρετρό πινελιές – χώρο τους και μας σερβίρουν σαρακοστιανούς μεζέδες, χειροποίητες «αλοιφές», ωραιότατα μύδια με κρασί, και άλλα μεζεδάκια που διαλέγουμε από τον δίσκο ή από τον μαυροπίνακα. Για θαλασσινό τσιμπολόγημα με κρασί ή ούζο, υπολογίστε περί τα 15-20€ το άτομο.

Μυλόλιθος
Πανόρμου 20, Αμπελόκηποι, τηλ: 21 0646 5731

Μία πολύχρωμη, αλλά άκρως νοσταλγική και παρεΐστικη σάλα, και μία ακόμα ωραιότερη προστατευμένη πέτρινη αυλή γεμίζουν με τραπεζάκια, στα οποία σερβίρονται χορταστικοί μεζέδες για τη μέση. Μάλιστα, το μενού περιλαμβάνει αρκετές θαλασσινές επιλογές, ό,τι πρέπει για το τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας. Θα βρείτε γαρίδα και ξιδάτο χταπόδι, κριθαρότο χταποδιού με μάραθο, γαρίδες σαγανάκι ή σκορδολεμονάτες, γαριδομακαρονάδες, μύδια, καλαμάρι ψητό ή τηγανητό και φοβερή μελιτζανοσαλάτα. Θα τα συνοδεύσετε με γλυκόπιοτο βιολογικό κρασί από τη Λήμνο ή 14 διαφορετικές ετικέτες ούζου και τσίπουρου, και θα υπολογίσετε περί τα 20€ το άτομο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v