Γκάζι- Μεταξουργείο: Οι top γευστικές στάσεις

Βολτάρουμε στις δύο hot πιάτσες της Αθήνας και δοκιμάζουμε τις καλύτερες γεύσεις τους σε 10 διευθύνσεις.
Γκάζι- Μεταξουργείο: Οι top γευστικές στάσεις
Πρωτοστατούν στις νυχτερινές εξορμήσεις και γειτνιάζουν τόσο ώστε εύκολα να μπορέσεις να πεταχτείς από ένα καφενέ στο ένα σε ένα μπαράκι στο άλλο και αντίστροφα. Γκάζι και Μεταξουργείο προσφέρουν ισάριθμες νόστιμες προτάσεις για φαγητό πριν, μετά ή… κατά τη διάρκεια της μπαρο-εξόδου.

Συγκεντρώσαμε τα καλύτερα και νοστιμότερα των δύο περιοχών, από μοριακές εκρήξεις γεύσεων μέχρι θεϊκά πιτόγυρα, κεμπάπ και φαλάφελ.

…στο Γκάζι

Prosopa
Μεγ. Βασιλείου 52 & Κων/πόλεως 4, τηλ:  210 3413433

Σε έναν λιτό και ιντελεκτουέλ χώρο, με χαμηλό φωτισμό, ατμοσφαιρική διακόσμηση και χαμηλή μουσική, τα «Prosopa» πίσω από το Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς προτείνουν δημιουργικές γεύσεις σε ένα αρτιστίκ περιβάλλον – ταμάμ για θεατρόφιλες ή σινεφίλ εξόδους. Το μενού καλύπτει όλα τα γούστα, και περιλαμβάνει πιάτα όπως μπουκιές κοτόπουλο με παρμεζάνα και ρύζι μπασμάτι, λιγκουίνι με μανιτάρια πλευρώτους και πέστο τρούφας, ψαρονέφρι με σος λεμόνι και ανθότυρο, σαρδέλες με καραμελωμένα κρεμμύδια και τηγανιτή κάπαρη και σολομό με σπανάκι και φακές. Οι μερίδες είναι χορταστικές, το γλυκό έρχεται συνήθως κερασμένο στο τέλος, και ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 25-30€, με κρασί.

GaziCollege
Περσεφόνης 53, τηλ: 210 3422112

Ένα all day café restaurant στο Γκάζι με casual εσωτερικό χώρο μας σερβίρει τα… πάντα, από καφέ και σνακ μέχρι σούπερ κυρίως πιάτα, γλυκά και ποτάκι. Όντας πεινασμένοι, παραγγέλνουμε νοστιμότατα μπιφτεκάκια κοτόπουλου ζυμωμένα με κινόα, College Double Burger με φρεσκοτηγανισμένες πατάτες και διπλό μπιφτέκι, μπουρίτο με τσίλι κον κάρνε, μπρουσκέτα τόνου σε βιολογικό ψωμάκι ζέας με αβοκάντο και αυγό ποσέ, σαλάτα του Καίσαρα και κλείνουμε γλυκά με εξαιρετικό μπανόφι ή τιραμισού. Σημειώστε πως το μενού ανανεώνεται διαρκώς. Για ένα πλήρες γεύμα στο «κολλέγιο», υπολογίστε περί τα 15€/ άτομο με κρασί.

Ο Νέζος
Κωνσταντινουπόλεως 58, τηλ.: 6972340342

O παλιός είναι αλλιώς, λένε, και αυτό ισχύει για τον Νέζο ο οποίος επιβιώνει με όπλο την κουζίνα του (και σίγουρα όχι τον χώρο του) εδώ και δεκαετίες στην περιοχή. Σερβίρει κορυφαίο κεμπάπ και λεπτοκομμένα μπριζολάκια, συνοδεία ανατολίτικων μεζέδων που περιλαμβάνουν βελούδινο χούμους, φαλάφελ, παστουρμαδοπιτάκια, ταμπουλέ, μυρωδάτο παστουρμά και παντζαροσαλάτα. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κρέατα έρχονται απευθείας από την οικογένεια του ιδιοκτήτη στην Κομοτηνή. Ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 10-12€ το άτομο, ούζου ή τσίπουρου περιλαμβανομένου.

Κανέλλα
Κωνσταντινουπόλεως 70, τηλ.: 210 3476320

Σταθερή – σταθερότατη για την ακρίβεια – αξία στο Γκάζι η Κανέλλα είναι το νέο-μαγειρείο που ήρθε για να μείνει. Από το 2006 σερβίρει ωραιότατο φαγητό στον μίνιμαλ χώρο της με τα λευκά τραπεζάκια, στα οποία καταφτάνουν πιάτα όπως απολαυστικά σπιτικά σουτζουκάκια με βελούδινο πουρέ, σούπερ τυρί κανταΐφι, μαμαδίσια κεφτεδάκια με μπόλικο μαϊντανό, μπουτάκια κοτόπουλο με σάλτσα πετιμέζι, και το καταπληκτικό σπανάκι με κιμά επάνω σε γιαούρτι. Στα ορεκτικά, μην χάσετε την φάβα, τον ντάκο και τα παστουρμαδοπιτάκια. Ο λογαριασμός κυμαίνεται σταθερά στα 15-17€ το άτομο, με συμπαθητικό χύμα κρασί ή μπύρες.

My Plate
Περσεφόνης 43, τηλ: 2103451606

Είναι το σουβλάκι το απόλυτο street food; Είναι. Είναι το My Plate μια μοντέρνα ανάγνωση του παραδοσιακού μας εδέσματος; Είναι. Πρόκειται για ένα σουβλατζίδικο… τσέπης που βγάζει τραπεζάκια έξω στην πλατεία και σερβίρει κορυφαία τυλιχτά που μπορείτε να απολαύσετε είτε στο όρθιο είτε καθιστοί. Πεντανόστιμος γύρος χοιρινός, χωρίς πολύ λίπος, τραγανές πιτούλες απ’ έξω και μαλακές από μέσα, καλό τζατζίκι και τηγανιτές πατάτες με αλάτι και ρίγανη, είναι μερικά μόνο από τα highights του μενού. Το τυλιχτό κοστίζει 2,40€, ενώ αν «παίξετε» με μερίδες, μπύρα και σαλάτα υπολογίστε περί τα 12€/ άτομο.

…στο Μεταξουργείο

Falafel Mohammad Ali
Λιοσίων 5, τηλ: 2105201839

Αν ψάχνετε αυθεντικό, φτηνό, πεντανόστιμο φαλάφελ, τότε ο Μοχάμεντ σας περιμένει στην Λιοσίων για να δικαιολογήσει τη φήμη του καλύτερου – κατά τη γνώμη μας- φαλάφελ της πόλης. Εδώ θα δοκιμάσετε φοβερά φαλάφελ με 1 μόλις ευρώ, σε ικανοποιητικότατες ποσότητες: Μέσα στην πίτα, πέρα από τα φαλάφελ «στριμώχνονται» λαχανικά (λάχανο, καρότο, ντομάτα, πατάτες) και σάλτσα της αρεσκείας σας (ταχινιού, σκόρδου ή καυτερή). Στου Μοχάμεντ μπορείτε με 2€ να δοκιμάσετε και το εξαιρετικό κέμπε, ήτοι πληγούρι με κιμά και καρύδι, αλλά και συκωτάκια σε πίτα, στην ίδια γενναία ποσότητα και χαμηλή τιμή. Τα φαλάφελ σερβίρονται και σε μερίδα, με πιπεριές πίκλες και σος ταχίνι με μόλις 2€.

Funky Gourmet
Παραμυθιάς 13 και Σαλαμίνος, τηλ: 2105242727

Αλλαγή κλίματος, θέματος και τιμής, για μια γευστική στάση στον νούμερο ένα γαστριμαργικό προορισμό της πόλης, βραβευμένο με δύο αστέρια Michelin. Μια γευστική εμπειρία που αξίζει να ζήσετε και συγκαταλέγεται στις λίστες των top εστιατορίων παγκοσμίως. Το Funky Gourmet, με τη μοριακή του κουζίνα που συγκλονίζει δεν είναι για όλους. Είναι όμως μοναδικό και αξίζει να αναφερθεί ακόμα και αν αυξάνει κατά πολύ τον μέσο όρο τιμών αυτής της λίστας. Τα δύο σετ μενού του ξεπερνούν τα 100€/ άτομο, χωρίς κρασί, και περιλαμβάνουν πιάτα – «διαμάντια» που μόνο όσοι έχουν δοκιμάσει θα εκτιμήσουν. Προς… γνώση και απόλαυση κάντε κλικ εδώ για να δείτε το μενού. 

Λευτέρης
Σατωβριάνδου 20, τηλ: 2105225676

Ένας αστικός μύθος λέει πως, αν δεν έχεις γευτεί το σουβλάκι του Λευτέρη, δεν έχεις φάει σουβλάκι. Συμφωνούμε και απολαμβάνουμε στον «Λευτέρη τον Πολίτη από το 1951», το υπέρτατο μπιφτέκι πίτα, με κρεμμύδι και ντομάτα. Απλό ή (πολύ) καυτερό με πάπρικα, το τυλιχτό του Λευτέρη είναι αναμφισβήτητα το απόλυτο hit του καλτ μαγαζιού στα όρια Μεταξουργείου και Ομόνοιας, έξω από το οποίο από τις 10.00 το πρωί γίνεται… διαδήλωση μερακλήδων. Μην περιμένετε τζατζίκια και σως, η φάση εδώ είναι oldschool. Το τυλιχτό με μπιφτέκι κοστίζει 1,70€, ενώ προσφέρει και τυλιχτό με σουτζούκι στα 2€.

Σεϋχέλλες
Κεραμεικού 49, τηλ: 2111834789

Ίσως η ναυαρχίδα των γευστικών επιλογών στην περιοχή και παράλληλα ένα… διεθνούς φήμης μεζεδοπωλείο το οποίο μνημονεύτηκε σε σχετική λίστα του Buzzfeed. Όχι ότι το χρειαζόταν βέβαια, μιας και στις Σεϋχέλλες το φαγητό είναι εξαιρετικό και η ατμόσφαιρα άκρως ελκυστική. Τι απολαμβάνουμε εδώ; Στα… γκραν σουξέ του καταλόγου περιλαμβάνονται οι παπαρδέλες με καβουρμά, το τραγανό λουκάνικο Κρήτης, τα ζουμερά αρνίσια παϊδάκια, τα μοσχαρίσια μάγουλα στη λαδόκολλα και τα μανιτάρια με απάκι. Ο κατάλογος ενισχύεται συχνά, ενώ ο λογαριασμός έρχεται  στα 12-15€ το άτομο, κρασιού ή ούζου περιλαμβανομένου.

Tamarind
Κεραμεικού 51, τηλ.: 210 5225945

Ελλάδα- Ταϋλάνδη, δύο βήματα δρόμος. Στο 51 της Κεραμεικού, ένας χώρος – κόσμημα δίνει το σύνθημα για νόστιμες thai δοκιμές. Πετρόλ τοίχοι, μεγάλα κόκκινα φωτιστικά, δέντρο των ευχών, πανύψηλο ταβάνι και ξύλινο πάτωμα, δείχνουν το μεράκι με το οποίο στήθηκε το Tamarind. Στα του φαγητού, φρέσκα, χειροποίητα spring rolls, πολλά και διαφορετικά curry, εξαιρετικό pad see u (ριζομακάρονα με γλυκιά σόγια, χοιρινό και παραπούλια) και νοστιμότατα σουβλάκια γαρίδας με λαχανικά και μπάλες από sticky rice, είναι μερικά από τα must του μενού. Πολύ καλά είναι και τα κοκτέιλ, για πριν, μετά ή μαζί με το φαγητό σας. Ο λογαριασμός στο τέλος θα κυμανθεί στα 25-30€ το άτομο, με ποτήρι κρασί.

Ν.Γ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v