Κρεατοφαγία στα… κάρβουνα της Αθήνας

Λαχταριστά κοψίδια, μαριναρισμένα μπριζολάκια και γιγαντιαίες σπαλομπριζόλες ίπτανται στο κέντρο της Αθήνας και προσγειώνονται στο πιάτο μας.
Κρεατοφαγία στα… κάρβουνα της Αθήνας
Τα κάρβουνα μπαίνουν στην ψησταριά, η θράκα γεννιέται και πάνω της αναπαύονται εν ειρήνη μπριζόλες, φιλέτα, μπιφτέκια, παϊδάκια και ένα σωρό ακόμα κρεατοφαγικά καλούδια. Όλα αυτά στο κέντρο της Αθήνας.

Προειδοποίηση: Οι παρακάτω διευθύνσεις θα σας ψήσουν. Είναι σίγουρο.

Τέλης
Ευριπίδου 86, Πλατεία Κουμουνδούρου, τηλ.: 210 3242775

Τα πιο Τέλη-α μπριζολάκια που μπορείτε να δοκιμάσετε στο κέντρο της πόλης. Ο Τέλης βρίσκεται στην ίδια θέση, στην πλατεία Κουμουνδούρου, από το 1978, και κάνει αποκλειστικά αυτό που ξέρει να κάνει καλά: ψήνει λεπτά, μαριναρισμένα, λαχταριστά χοιρινά μπριζολάκια, στα κάρβουνα. Θα τα συνοδεύσετε με φρεσκοκομμένες τηγανιτές πατάτες, τίμια χωριάτικη και αρκετά «δυνατό» τζατζίκι. Η μπριζολακοφαγία εδώ δεν ξεπερνά τα 15€/ άτομο με κρασί. Θα μπορούσε να είναι, βέβαια, ένα «τσικ» φθηνότερη.

Θεραπευτήριο
Καλλισθένους & Κυδαντιδών 41, Άνω Πετράλωνα, τηλ:  210 3412538

Θεραπεύει καρδιά, ψυχή και στομάχια αυτό εδώ το ψητοπωλείο των Πετραλώνων, το οποίο ειδικεύεται στη σχάρα, μια σχάρα όπου βρίσκουν θαλπωρή κρέατα ψημένα στα κάρβουνα όπως λαχταριστό μπιφτέκι κοτόπουλου, ακόμα πιο λαχταριστό μοσχαρίσιο, ωραιότατα παϊδάκια κοτόπουλο, μπριζολάκια χοιρινά και χωριάτικο λουκάνικο. Αν πάτε παρέα, αξίζει να πάρετε όλα τα παραπάνω σε μια χορταστική ποικιλία. Συνοδεία τηγανιτών κολοκυθιών, πιπεριών γεμιστών «κέρατα» με φέτα και παρέα με φρέσκιες τηγανιτές πατάτες και καλό χύμα κρασί, ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 15€/ άτομο. Σερβίρει και μπόλικα ψαρικά, αλλά και μαγειρευτά, εξίσου «δυνατά» με τα κρεατικά του.

Vezene
Βρασίδα 11, Χίλτον, τηλ: 210 7232002

Αρκετά "κλικ" πιο πάνω σε κόστος, αλλά με ποιότητα εγγυημένα μοναδική, τα ψητά κρέατα του Άρη Βεζενέ στο ομώνυμο μπιστρό του είναι… αλλού. Εδώ θα απολαύσετε χοντρό διάφραγμα, «μάτι» της λάπας, βοδινό μεδούλι, καπάκι σπάλας και ένα σωρό ακόμα… άγνωστες κοπές του βοδινού συνοδεία φρεσκοκομμένων πατατών και δενδρολίβανου. Μη φοβηθείτε, ρωτήστε τους τι και πώς και δεν θα χρειαστείτε κάτι παραπάνω για να περάσετε μια άψογη βραδιά κρεατοφαγίας. Αν αρκεστείτε στο κρέας, και κάποιο ορεκτικό, ο λογαριασμός δεν θα ξεπεράσει τα 40€/ άτομο.

Ηλίας
Θεσσαλονίκης 7 και Επταχάλκου 5 (δύο εστιατόρια), Θησείο

Η πιο… «ταβέρνα»-ταβέρνα του Θησείου βρίσκεται σε δύο σημεία της περιοχής, ξεφεύγει από την «τουριστίλα» των λοιπών εστιατορίων και ψήνει εδώ και χρόνια ωραιότατα κρεατικά με μεγάλο της κράχτη τα φοβερά, αρνίσια παϊδάκια που καταναλώνονται σωρηδόν στα παραδοσιακά της τραπέζια. Πλην αυτών, τα κάρβουνά του ψήνουν ωραιότατες πανσέτες, χωριάτικο λουκάνικο, και ζουμερές μπριζόλες. Συνοδέψτε με ωραία χόρτα βραστά ή κολοκυθάκια, βουτήξτε πηρούνια μέσα στις ωραιότατες πατάτες τηγανιτές, τσουγκρίστε χύμα κρασί και φύγετε χορτασμένοι έχοντας πληρώσει κάτι λιγότερο από 20€/ άτομο.

Το Παραδοσιακό
Κολοκοτρώνη 59, τηλ:  210 3231700

Στο τέλος της… μπαρομάνας Κολοκοτρώνη το Παραδοσιακό – όνομα και πράγμα – αυτό ψητοπωλείο/ μαγέρικο ετοιμάζει καθημερινά εκτός Δευτέρας εξαιρετικά κρεατικά και μαγειρευτά για τους πεινασμένους και απαιτητικούς θαμώνες του κέντρου. Οι μερίδες εδώ είναι άκρως οικονομικές, δεδομένης της περιοχής, και «γενναίες» σε μέγεθος. Η εξαιρετική του μπριζόλα έρχεται μαζί με ένα βουνό πατάτες, ενώ το κοντοσούβλι μπορεί να χορτάσει δύο άτομα και είναι έτερο hit του μενού. Εξίσου «δυνατό» το συκώτι γάλακτος, το οποίο αν και καλοψημένο είναι σούπερ ζουμερό. Συνοδεία τζατζικιού «μπόμπα», χωριάτικης σαλάτας με μπόλικο λαδάκι για βούτες, φέτας ψητής πικάντικης και καλού χύμα κρασιού, ο λογαριασμός δεν ξεπερνά τα 15€/ άτομο.

Butcher & Sardelles
Περσεφόνης 19, Γκάζι, τηλ.: 210 3413440

Σταθερή αξία εδώ και χρόνια στην πιάτσα του Γκαζιού, το «Χασάπικο» της Περσεφόνης εξακολουθεί να σερβίρει ωραιότατο, φρέσκο και καλοψημένο κρέας, σε ικανοποιητική ποικιλία και γενναίες μερίδες, ενώ πλέον διαθέτει και κατάλογο με ψαρικά για τους φαν της θάλασσας. Η μοσχαρίσια σπαλομπριζόλα, τα παϊδάκια προβατίνας και ο χοιρινός λαιμός είναι από τα πλέον αγαπημένα μας πιάτα, ενώ μας αρέσουν, επίσης, οι τηγανιτές πατάτες που τα συνοδεύουν όλα αυτά –κομμένες σε χοντρά κομμάτια και τηγανισμένες με τη φλούδα τους. Οι τιμές θα μπορούσαν να είναι ένα κλικ πιο κάτω (25€ το άτομο με χύμα κρασί), αλλά αν παραγγείλετε με φειδώ τα ορεκτικά, καθότι οι μερίδες είναι τεράστιες, ο λογαριασμός θα κρατηθεί σε λογικά επίπεδα.

Meatropoleos
Μητροπόλεως 3, τηλ.: 210 3241805

Στα όρια ανάμεσα στο μοντέρνο σουβλατζίδικο και το meat restaurant, σερβίρει με την ίδια μαεστρία καλοψημένα καλαμάκια, χειροποίητα μπιφτέκια και μπριζολάκια που έρχονται ψημένα ακριβώς όπως θα τα ζητήσετε. Τα ορεκτικά περιορίζονται στα κλασικά τζατζίκι (αρκετά «τούρμπο), τυροκαυτερή, φρέσκες τηγανιτές πατάτες και φέτα με ελαιόλαδο και ρίγανη. Για να συνοδεύσετε την πρωτεΐνη σας θα διαλέξετε μία από τις πολλές και πλούσιες σαλάτες, όπως αυτή με παντζάρι, ρόκα και ξινομυζήθρα, την πολίτικη ή μια «κλασσική» χωριάτικη. Οι τιμές κυμαίνονται στα 10-15€ το άτομο, αναλόγως αν θα επιλέξετε να κινηθείτε προς τα καλαμάκια ή τα κυρίως πιάτα του μενού.

To Kreas
Δημοφώντος 96, Πετράλωνα, τηλ.: 210 3247028

Tο Kreas σερβίρει στην κουκλίστικη ταράτσα του αλλά και στον ντιζαϊνάτο εσωτερικό του χώρο νόστιμα κρεατικά και λαχταριστά ορεκτικά, με αρκετή διάθεση για «πείραγμα», χωρίς όμως αυτό να χαλάει τον γευστικό χαρακτήρα των κρεατικών. Στα hit του μενού του περιλαμβάνονται τα παϊδάκια με σάλτσα από μπαλσάμικο, το μαλακό συκώτι σχάρας, η γιγαντιαία χοιρινή μπριζόλα, το εξαιρετικό brisket (μοσχαρίσιο στήθος) που λιώνει στο στόμα, και το χοιρινό σουβλάκι με πουρέ που είναι κλασικό και καλοψημένο. Από τα ορεκτικά ξεχωρίζουν  τα ωραιότατα παστουρμαδοπιτάκια, το σαγανάκι με ταλαγάνι και το λουκάνικο με αυγά. Οι τιμές κυμαίνονται στα 20€ το άτομο, μαζί με ωραίο χύμα κρασί ή μπύρες (θα βρείτε πολλές ελληνικές ετικέτες, όπως η εξαιρετική σαντορινιά Volcan).

Νικόλας Γεωργιακώδης
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v