Λαχταριστές έθνικ γεύσεις… του δρόμου

Μεξικό, Κίνα, Βενεζουέλα, Κολομβία ή Αίγυπτος; Διαλέξτε κουζίνα, επιλέγουμε διευθύνσεις και μαζί δοκιμάσουμε τις καλύτερες ethnic γεύσεις στο χέρι.
Λαχταριστές έθνικ γεύσεις… του δρόμου
Κουζίνες από κάθε γωνιά του κόσμου, γεύσεις που αναδίδουν αρώματα άλλων πολιτισμών, μπαχάρια και καυτερές σάλτες που εκτινάσσουν την απόλαυση στα ύψη. Τα ethnic street food της πόλης μας δίνουν πολλά και ζητάνε λίγα (ευρώ) για να ταξιδέψουμε έστω νοητά σε χώρες μακρινές και ονειρεμένες.

Ιδού τα αγαπημένα μας.

Τα φαλαφελάδικα της πλατείας Βάθης

Τα αραβικά ταχυφαγεία που παρατάσσονται στην αρχή της Λιοσίων αποτελούν την πιο αυθεντική εκδοχή για όσους θέλουν να απολαύσουν αληθινά φαλάφελ με το παραδοσιακό μαγείρεμα. Οι αγαπημένες μας διευθύνσεις είναι αυτές στο 1 και στο 5 της Λιοσίων, όπου στεγάζονται οι Al Shark (από την Αίγυππτο) και Mohammad (από τη Συρία) αντίστοιχα. Εδώ θα δοκιμάσετε φοβερά φαλάφελ με 1 μόλις ευρώ, σε ικανοποιητικότατες ποσότητες: Μέσα στην πίτα, πέρα από τα φαλάφελ «στριμώχνονται» λαχανικά (λάχανο, καρότο, ντομάτα, πατάτες) και σάλτσα της αρεσκείας σας (ταχινιού, σκόρδου ή καυτερή). Εναλλακτικά, προσφέρουν και πίτα με κεμπάπ, κίμπε, συκωτάκια, μελιτζάνα ή κοτόπουλο με πάπρικα, καθώς και αναψυκτικά με βάση το γάλα.

Street Wok
Πανόρμου 115, Αμπελόκηποι, τηλ: 2106911818

Αν αγαπάτε το κινέζικο φαγητό, το Street Wok θέτει σοβαρή υποψηφιότητα για την κορυφή της λίστας με τα αγαπημένα σας streetfoodάδικα. Εδώ έχετε να διαλέξετε ανάμεσα σε τρία είδη noodles και δύο ρύζια, τα οποία θα γαρνίρετε με υλικά όπως κοτόπουλο, μοσχάρι, χοιρινό, γαρίδες, μανιτάρια, baby corn, φύτρες μπαμπού, ανανά, τηγανητό κρεμμύδι και πάει λέγοντας. Για το τέλος, επιλέγετε τη σάλτσα, η οποία θα ολοκληρώσει το γευστικό αριστούργημα που μόλις δημιουργήσατε: teriyaki, coconut curry, sweet chili, satay ή Σετσουάν; Η βάση κυμαίνεται στα 4€, τα εξτρά υλικά από 0,20 ως 1,40€ και η σως είναι δωρεάν.

Etnico
Κολοκοτρώνη 22 και Χαβρίου, τηλ: 211 4113880

Παντρεύει τις κουζίνες του Μεξικού, της Ινδίας και της Μέσης Ανατολής, και οι γάμοι… βγάζουν καρπούς. Σερβίρει σε έναν όμορφο χώρο με σταντ και ξύλινες μπάρες chimichanga de pollo (τηγανιτή σταρένια τορτίγια δηλαδή, γεμιστή με κοτόπουλο μαριναρισμένο σε τεκίλα, κόλιανδρο, κύμινο και τσίλι, με sour cream, κόκκινα φασόλια και σως από πιπεριές jalapenos), burrito verdure με φρέσκα λαχανικά, κίτρινο τυρί, κρέμα γιαουρτιού, φασόλια και γκουακαμόλε και νόστιμα φαλάφελ, τα οποία... ενισχύονται με μπαμπαγκανούς και μελιτζάνες με τζίντερ. Οι τιμές ξεκινούν από 3,50€ για ένα ενισχυμένο φαλάφελ και το ωράριό του ευνοεί τους ξενύχτηδες του κέντρου (παραμένει ανοικτό μέχρι τις 05:00).

Feyrouz
Καρόρη 23 και Αιόλου, τηλ: 213 0318060

Το καλύτερο λαχματζούν της πόλης σερβίρει το μεσανατολίτικο street-food-άδικο του κέντρου, μια ανάσα από την πλατεία της Αγίας Ειρήνης. Εδώ ξεκινάμε με σούπα μαχλούτα με κόκκινη φακή, μαραθόριζα, κολοκύθα, καρότο, ζωμό από κοτόπουλο και κύμινο, συνεχίζουμε με λαχματζούν ολικής άλεσης με μοσχαρίσιο κιμά, κρεμμυδάκι και μυρωδικά (υπάρχει και σε χορτοφαγική εκδοχή), πεϊνιρλί με κοτόπουλο κατσαρόλας, σουτζούκι ή παστουρμά, πιπεράτη χορτόπιτα «Φτόιρ», ακόμη πιο πιπεράτο «Ναζίκ Μπαϊλντί» (μείγμα από μελιτζάνα, φακές και ρεβύθια με κύμινο και ξερό κόλιανδρο) και συνοδεύουμε με μαύρο τσάι με κανέλα και γαρύφαλλο. Οι τιμές κάθε πιάτου/πίτας κυμαίνονται στα 2,50-3,50€.

Taste of India
Πλατεία Θεάτρου 22, τηλ: 211410 4135

Βρίσκεται σε μια ήσυχη γωνιά της πλατείας Θεάτρου (στον αριθμό 22), διαθέτει έναν άνετο, και ethnic όσο πρέπει χώρο, και σερβίρει εξαιρετικές και πάμφθηνες πίτες ταντούρι (με τυρί, γαρίδες, σκόρδο, onion chili, pakor και άλλες παραλλαγές), ινδικές σούπες και συνταγές κοτόπουλου. Οι χορτοφάγοι όμως θα εκτιμήσουν και την vegetarian πλευρά του μενού, που διαθέτει συνταγές όπως samosa ή πουρέ λαχανικών, ινδικές φακές, πατάτες με κουνουπίδι, τηγανητό σπανάκι και το ιδιαίτερο Aloo Muttar, ένα vegan τουρλού λαχανικών που θα σας χορτάσει. Τα πιάτα κυμαίνονται στα 2 με 5 (το ακριβότερο) ευρώ.

The Pasta Shop
Καλαμιώτου 9α, τηλ: 2111822222

Κάλυψε την… απαίτηση των ξενύχτηδων – και όχι μόνο – για ζυμαρικά στο χέρι και έγινε γρήγορα στέκι. Εδώ μπορείτε επιλέξετε από φρέσκα σπαγγέτι, ταλιατέλες, πέννες (ολικής ή μη), ριγκατόνι, ραβιόλι ολικής άλεσης με γέμιση λαχανικών και ραβιόλι με φέτα και πιπεριά Φλωρίνης. Από σάλτσες, μπορείτε να ποντάρετε στις απλές και γνωστές γεύσεις, όπως η Νάπολι, η Μπολονέζ και η Καρμπονάρα, αλλά και πιο ιδιαίτερες όπως η Νόρμα (μελιτζάνες, ντομάτα), η Αλά Μανιάτα (με σύγκλινο Μάνης, ντοματίνια, μυζήθρα και ελαιόλαδο) ή η Pollo alla Senape (με κοτόπουλο, κρέμα γάλακτος, μουστάρδα, πιπεριές και μανιτάρια). Τα ζυμαρικά κυμαίνονται στα 3,40-4,20€ και οι σάλτσες στα 1,30-1,50€.

Los loros 
Ξενοφώντος 14 και Νίκης, Σύνταγμα, τηλ.: 210 3243232

Το άρτι αφιχθέν sreetfood-άδικο Los loros στη multi-ethnic γειτονιά του Συντάγματος μας μαθαίνει τα πάντα για την κολομβιανή και βενεζουέλικη κουζίνα. Τι διαφορά έχουν τα τηγανιτά πιτάκια empanadas από τα στρογγυλά σαντουϊτσοειδή arepas, τι είναι το triguisar (κολομβιάνικο μείγμα μπαχαρικών) και πόσο ταιριάζει το αβοκάντο με την πανσέτα. Η λάτιν γευσιγνωσία συνοδεύεται με «ψαγμένα» ρούμια των δύο λατινοαμερικάνικων χωρών (Pampero, Colombiana, Santa Teresa, Plantation, Ron de Caldas) και batidos, την… ισπανόφωνη εκδοχή των smoothies. Οι τιμές κυμαίνονται στα 2,60€-3,90€ για τα arepas, και στα 5€-8€ για τα ρούμια

Νικόλας Γεωργιακώδης
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v