Τα πιο ιδιαίτερα μέρη για φαγητό στην Καλλιθέα

Πέντε εντελώς διαφορετικές αλλά εξίσου πεντανόστιμες επιλογές για φαγητό στις γεμάτες πολυσυλλεκτικές γεύσεις γειτονιές της Καλλιθέας.
Τα πιο ιδιαίτερα μέρη για φαγητό στην Καλλιθέα
του Γιώργου Κόκουβα

Στην Καλλιθέα, δεν τρώμε μόνο καλά. Τρώμε και… διαφορετικά. Ο πολυσυλλεκτικός χαρακτήρας της γειτονιάς μας επιτρέπει να δοκιμάσουμε από αυθεντικές ρωσικές γεύσεις μέχρι φρέσκα θαλασσινά και από «δημιουργικούς» κρητικούς μεζέδες μέχρι μοντέρνα brunch ή παραδοσιακά μαγειρευτά σε υπόγεια κουτούκια. Ιδού πέντε διαφορετικές στάσεις για φαγητό στους δρόμους της Καλλιθέας:

Στην Βαλεντίνα για το καλύτερο ρώσικο
Λυκούργου 235, τηλ: 210 9431871
Μπορεί να μη σας γεμίσει το μάτι με τον χώρο της και την διακόσμησή της, αλλά η Βαλεντίνα θα σας γεμίσει τον ουρανίσκο και το στομάχι με υπέροχες ρωσικές γεύσεις. Εδώ θα δοκιμάσετε από σασλίκ και στρογγανόφ μέχρι πικάντικο πιλάφι πλοφ και βαρενίκι, ήτοι παραδοσιακά ρωσικά ζυμαρικά σε διάφορες εκδοχές. Θα συνοδεύσετε με ορεκτικά από την Αρμενία και μπύρες από την Ουκρανία για ένα πλήρες ανατολίτικο τσιμπούσι που δε θα σας στοιχίσει πάνω από 12-15€ το άτομο.

Στην Ραμόνα για ατμόσφαιρα παραδοσιακού κουτουκιού 
Μίνωος 11-13, τηλ: 2109515952

Ο «θεσμός» της παλιάς υπόγειας ταβέρνας ζει ακόμα στην Καλλιθέα, εκεί όπου η Ραμόνα στρώνει τραπέζια ανάμεσα σε κρασοβάρελα, κληματόφυλλα και παλιές φωτογραφίες. Εδώ απολαμβάνουμε εξαιρετικά μαγειρευτά αλλά και κρεατικά της ώρας. Από τις καλύτερες «σπεσιαλιτέ» που έχουμε δοκιμάσει είναι το κοκκινιστό μοσχαράκι και τα σαλιγκάρια γιαχνί. Μαζί με κρασί υπολογίστε περί τα 15€ το άτομο, ενώ σημειώστε ότι κάθε Πέμπτη υπάρχει και live μουσικό σχήμα με κιθάρα, μπουζούκι και γυναικεία φωνή, για να συνοδεύσετε το φαγητό με αγαπημένες λαϊκές και ρεμπέτικες μελωδίες.

Στης Αντωνίας για ψαρομεζέδες 
Ισμήνης 36, τηλ: 21 0940 4508

Εκεί που η Καλλιθέα συναντά τις Τζιτζιφιές και η πόλη… την θάλασσα, η Αντωνία δημιουργεί ατμόσφαιρα κλασικής οικογενειακής ψαροταβέρνας και σερβίρει τεράστιες μερίδες ψαρικών. Οι value for money μερίδες της θα σας χορτάσουν και με το παραπάνω – επιλέξτε από γαρίδες, ψητό χταπόδι με τουρσί, τηγανητούς ψαρομεζέδες με… τη σέσουλα και «βουναλάκια» τηγανητής πατάτας. Συνδυάστε με ουζάκι ή κρασί και υπολογίστε περί τα 15-20€ το άτομο.

Στο Μοτοσακό για ετερόκλητες γεύσεις 
Παναγή Τσαλδάρη 157, Καλλιθέα, τηλ.: 210 9588390

Από τα πιο αγαπημένα παρεΐστικα, sui generis μεζεδοπωλεία της Καλλιθέας, το Μοτοσακό ξεχωρίζει για τον χαρούμενο χώρο του και την κουζίνα του, που έχει αδυναμία στην Κρήτη, αλλά «ξεστρατίζει» προς τη δημιουργική κουζίνα με έμφαση στη… θάλασσα. Εδώ δοκιμάζουμε από αυγά με στάκα μέχρι οσομπούκο με ριζότο μιλανέζε και από χοχλιούς μέχρι κριθαρότο γαρίδας και φέτας. Βρίσκουμε επίσης μαγειρευτά, σούπες και πιάτα ημέρας, συνδυάζουμε με κρασί και πληρώνουμε περί τα 12€ το άτομο.

Στο Momo για το καλύτερο brunch 
Σαπφούς 95, τηλ: 2109562300

Στον μοντέρνο, βιομηχανικό του χώρο μέσα, αλλά και στην πίσω αυλή όταν ο καιρός το επιτρέπει, το Momo στην πλατεία Κύπρου μας σερβίρει λαχταριστό brunch τα Σαββατοκύριακα – φοβερά pancakes με τρεις διαφορετικές σάλτσες, αφράτα κρουασάν και σφολιατοειδή, λαχταριστές ομελέτες και δυναμωτικά ροφήματα – με οτιδήποτε παραγγέλνουμε από το brunch menu, έρχεται και δωρεάν καφές φίλτρου. Τις υπόλοιπες μέρες και ώρες, χορταίνουμε με το κανονικό menu, που περιλαμβάνει υπέροχα burgers σε μπριός με ολόκληρη ψητή πατάτα και coleslaw, haute dogs, ήτοι λουκάνικα σε γκουρμέ συνταγές, ζυμαρικά και δροσερές σαλάτες. Υπολογίστε περί τα 5-7€ για brunch και περί τα 10-15€ για γεύμα μαζί με κάποιο από τα ωραιότατα κοκτέιλ που ετοιμάζει η μπάρα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v