5 παρεΐστικα μεζεδοπωλεία στην Αθήνα

Πέντε διευθύνσεις για τα χορταστικά και οικονομικά τσιμπολογήματα της παρέας στις πιο νοσταλγικές γωνιές της Αθήνας.
5 παρεΐστικα μεζεδοπωλεία στην Αθήνα
του Γιώργου Κόκουβα

Ατμόσφαιρα παλιάς Αθήνας, άνετα τραπέζια που ευνοούν το τσιμπολόγημα της παρέας από τα σπιτικά μεζεκλίκια, live ρεμπέτικα και γλυκόπιοτο χύμα κρασί στις πιο νοσταλγικές γειτονιές της Αθήνας. Αυτό είναι το σκηνικό που θα συναντήσετε στα παρακάτω παρεΐστικα μεζεδοπωλεία, και θα χορτάσετε χωρίς να πληρώσετε πολλά.

Κάππαρη  
Δωριέων 36, Άνω Πετράλωνα, τηλ: 2103450288

Μια ανάσα από την πλατεία των Άνω Πετραλώνων, στην πιο νοσταλγική γειτονιά της Αθήνας, η Κάππαρη απλώνει κατάλευκα τραπεζάκια στο ξύλινο παρκέ, στολίζει τη σάλα και την αυλή της με μεγάλους καθρέφτες, παλιές κορνίζες και περίτεχνα παραθυρόφυλλα, σκηνικό βγαλμένο σαν από παλιά ταινία. Τα τραπέζια, πάλι, τα γεμίζουν οι παρέες, οι οποίες απολαμβάνουν την λαϊκή μουσική, το καλό κρασί και τους ωραίους μεζέδες, από πολίτικα κεμπάπ και κόκορα κρασάτο μέχρι κλασικά καλοψημένα κρεατικά της ώρας όπως το λουκάνικο και το ψαρονέφρι. Δοκιμάστε και τα ευφάνταστα ορεκτικά όπως τα ρεβίθια με μπέικον ή τα γεμιστά μανιτάρια. Υπολογίστε περί τα 12-15€ κατ’ άτομο.

Μανταλάκι  
Μπάμπη Άννινου 15, Άνω Πατήσια, τηλ: 2102011546

Από τα πιο όμορφα συνεργατικά μεζεδοπωλεία που «ξεφύτρωσαν» στην Αθήνα, το Μανταλάκι «διδάσκει» παρεΐστικη ατμόσφαιρα στον φωτεινό χώρο του, με τα άνετα τραπέζια και τη σκεπαστή βεράντα. Εδώ απολαμβάνουμε οικονομικούς μεζέδες από μικρούς παραγωγούς και συνεταιρισμούς, λικέρ και σπιτικά γλυκά, σε τιμές από 2 έως 5€ για κάθε πιάτο – ήτοι θα τσιμπολογήσετε και θα πιείτε άφθονο κρασάκι με 10€ το άτομο.

Μια ζωή την έχουμε  
Σφακτηρίας 20, Μεταξουργείο, τηλ: 2105249395

Μας κακόμαθε το καλοκαίρι στην πανέμορφη αυλή του, αλλά και τον χειμώνα, το ελληνικό μεζεδοπωλείο «Μια ζωή την έχουμε» δημιουργεί την κατάλληλη ατμόσφαιρα για μαραθώνιους τσιμπολογήματος: Πολύχρωμες καρέκλες απλώνονται κάτω από τους πέτρινους τοίχους και τα κρασοβάρελα, το τζάκι σιγοκαίει, οι κλασικοί κρεατομεζέδες μας χορταίνουν λιτά και οικονομικά, ενώ τα οινόμελα και τα ρακόμελα μας ζεσταίνουν μέχρι να βγει η έντεχνη-λαϊκή κομπανία (κάθε Παρασκευή και Σάββατο βράδυ) για να μας σηκώσει για χορό. Σημειώστε ότι κάθε Δευτέρα «τρέχει» προσφορά κερασμένου ½ κιλού κρασιού και μεζέ για κάθε κιλό κρασί που παραγγέλνετε, και κάθε Τρίτη με ούζο ή ρακί καταφθάνει κερασμένος μεζές (ελάχιστη κατανάλωση 5€ κατ’ άτομο).

Ολύμπιον
Αναπαύσεως 11, Μετς, τηλ: 2109244388
Είναι μαγειρείο αλλά και καφενείο. Λειτουργεί σαν ουζερί και μεζεδοπωλείο, αλλά δε λέει όχι σε σπιτικά, μοντέρνα γλυκά. Συγκεντρώνει από δημοσιογράφους και ηθοποιούς, μέχρι ηλικιωμένους και κατοίκους της γειτονιάς. Και καταφέρνει, μέσα από αυτό το πολυσυλλεκτικό μίγμα να διατηρεί έναν μοναδικό χαρακτήρα, που το έχει κάνει την πιο δημοφιλή γωνιά στο Μετς, εκεί όπου όλοι οι φανατικοί του θαμώνες νιώθουν μια παρέα. Εδώ τρώμε τηγανητά μεζεκλίκια, αλλά και ζεστά όσπρια. Κεφτεδάκια και τηγανητές πατάτες με κόκκινη σάλτσα και σαλάτες ζυμαρικών. Πίνουμε ούζο ή κρασάκι και απολαμβάνουμε τσιζκέικ για το φινάλε, πληρώνοντας συνολικά λιγότερα από 12€.

Δυο Δεκάρες η Οκά  
Ζίννη 29-31, Κουκάκι, τηλ: 2109220583

Νέο αγαπημένο παρεΐστικο σημείο συνάντησης στο Κουκάκι, το ελληνικό αυτό μεζεδοπωλείο δεν τσιγκουνεύεται την νοσταλγική ατμόσφαιρα. Πέρα από την ωραία διακόσμηση με τις παλιές αφίσες, το ραδιόφωνο-αντίκα και τις ρετρό ταμπέλες, φροντίζει να μας «γυρνά πίσω» με τα live ρεμπέτικα κάθε Σαββατοκύριακο. Στα του φαγητού, απολαμβάνουμε μαγειρευτά, από σουπιές και γιουβέτσι μέχρι σπανακόρυζο και στιφάδο, αλλά και πιάτα ζυμαρικών, κρητικούς μεζέδες και ωραίο χύμα ρακί ή «κρασί της οκάς». Υπολογίστε περί τα 12-15€ κατ’ άτομο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v