Φθηνά μεζεδάκια στο κέντρο της Αθήνας

Οκτώ διευθύνσεις στις γειτονιές του αθηναϊκού κέντρου που μας σερβίρουν οικονομικά μεζεδάκια για τσιμπολόγημα με την παρέα μέχρι 10€ το άτομο.
Φθηνά μεζεδάκια στο κέντρο της Αθήνας
του Γιώργου Κόκουβα

Βγαίνουμε στο κέντρο της Αθήνας, αράζουμε με την παρέα σε φιλόξενους καφενέδες και νοσταλγικά μεζεδοπωλεία, παραγγέλνουμε ουζάκι και σπιτικούς μεζέδες, τσουγκρίζουμε ποτήρια, ακονίζουμε πιρούνια, και δεν πληρώνουμε περισσότερο από ένα… δεκάρικο. Πού; Στις οκτώ διευθύνσεις που ακολουθούν:

Τα Κανάρια  
Κεραμεικού 88, Μεταξουργείο, τηλ: 2103425166

Εναλλακτικό, αρτιστίκ και χαλαρό, το καφενείο-μεζεδοπωλείο των Καναρίων στην καρδιά του Κεραμεικού απλώνει τραπεζάκια στο φιλόξενο πεζοδρόμιο αλλά και στον παρεΐστικο εσωτερικό του χώρο και σερβίρει λίγα και καλά μεζεκλίκια: Γεμιστό λουκάνικο, ψητή πατάτα, φρέσκες σαλάτες αλλά και λαχταριστά σπιτικά γλυκά ημέρας. Μαζί με ρακές, υπολογίστε περί τα 10€ κατ’ άτομο.

Κρίκος  
Γενναίου Κολοκοτρώνη 49, Κουκάκι, τηλ: 210 9210060

Μια παρέα φίλων έστησε το δικό της συνεργατικό μεζεδοπωλείο σε έναν γλυκύτατο, φωτεινό χώρο για όλες τις ώρες, και μάλιστα στην πιο ήσυχη γειτονιά της παλιάς Αθήνας, εκεί που το Κουκάκι συναντά τα Άνω Πετράλωνα. Στα τραπεζάκια ή τους μεγάλους πάγκους του Κρίκου, παραγγέλνουμε πάμφθηνο κρασάκι ή μπύρα (από 2€) και μεζέδες ημέρας, από κεφτεδάκια και χειροποίητες πίτες μέχρι τηγανιές και ψητές πατάτες – ο λογαριασμός δύσκολα ξεπερνά τα 10€ το άτομο. Σημειώστε ότι εδώ γίνονται συχνά ανταλλακτικά παζάρια αλλά και ζωντανές ελληνικές βραδιές.

Barley Cargo  
Κολοκοτρώνη 6, τηλ: 2103230445

Το μοντέρνο beer bar του κέντρου –πιο κέντρο δεν γίνεται- συναντά την λογική του μεζεδοπωλείου και η άφθονη ποικιλία ετικετών συνδυάζεται με πιάτα μεζέδων «για τη μέση». Στα βαρέλια και τα industrial style τραπέζια του Barley Cargo δοκιμάζουμε πολυσυλλεκτικές γεύσεις – για παράδειγμα αυτός ο Δεκέμβριος ξεκίνησε με νόστιμο αφιέρωμα στην Κρήτη (υπέροχο απάκι, γραβιέρες και λουκάνικα με σταμναγκάθι είναι μερικές από τις στάσεις του γευστικού ταξιδιού). Για μπύρα και 3-4 πιάτα μεζέδων στη μέση, υπολογίστε περί τα 10€ κατ’ άτομο.

Αυλή  
Αγίου Δημητρίου 12, Ψυρρή
Οι θετικές κριτικές που έχει δεχθεί αυτό το μικροσκοπικό στέκι του Ψυρρή, έκαναν το Foursquare να το κατατάξει στα πιο αυθεντικά μέρη της Αθήνας, και μάλιστα στη δεύτερη θέση. Η Αυλή είναι μια ανεπιτήδευτη γωνιά της παλιάς Αθήνας, ένας μικρός χώρος ανάμεσα σε παλιά σπίτια που γεμίζει με ψάθινες καρέκλες και τραπεζάκια στα οποία… φτάνει η τσίκνα από τα φοβερά κεφτεδάκια τα οποία τηγανίζονται σε μια άκρη της αυλής. Οι μεζέδες δεν διεκδικούν δάφνες γκουρμέ ποιότητας, αλλά σίγουρα η ατμόσφαιρα, η μποέμ αίσθηση και οι τιμές (περί τα 8€ κατ’ άτομο για ουζάκι και τσιμπολόγημα) κάνουν την Αυλή ένα από τα αγαπημένα μας καταφύγια στο κέντρο.

Καμπεθόν
Κεραμεικού 110, Κεραμεικός, τηλ: 2155506414
Μπορεί πλέον η υπέροχη αυλή να μην ενδείκνυται για άραγμα, αλλά το επιχειρούμε στο εσωτερικό του γοητευτικού νεοκλασικού όπου στεγάζεται ο «Κεφάλας» του Μεταξουργείου. Εδώ, απολαμβάνουμε χαλαρές μουσικές – και έκτακτα, αυθόρμητα live από ρεμπέτικες κομπανίες άμα λάχει – και δοκιμάζουμε μεζέδες από ελληνικά προϊόντα: Λουκάνικο με φέτα, κοτόπουλο με λαχανικά, ταμπουλέ και φθηνή μπύρα – όλα μαζί, περί τα 8-10€ κατ’ άτομο.

Φίλεμα  
Ρόμβης 9, τηλ.: 210 3250222

Σαν να έχετε επισκεφθεί φίλους και σας φιλεύει η μαμά τους, στο ελληνικό αυτό μεζεδοπωλείο του κέντρου – και μάλιστα στον όμορφο πεζόδρομο της οδού Ρόμβης – θα χορτάσετε ωραίες γεύσεις. Θα δοκιμάσετε γίγαντες, κρεμμυδόπιτα με κοπανιστή, χοιρινό πρασοσέλινο, ρολό με φέτα και πιπεριές, μακαρονόπιτα, ψητό κατσαρτόλας, σπετζοφάι και άλλα μαγειρευτά, όσπρια ή σούπες. Παραγγείλτε με φειδώ, συνδυάστε τα με μπυρίτσα ή κρασάκι και υπολογίστε γύρω στα 10€ το άτομο.

Κονσερβοκούτι  
Ιπποκράτους 148 και Βατατζή, τηλ: 210 6461244

Άλλη μια παρέα κάνει το θαύμα της: Παίρνει ένα παλιό νεοκλασικό στην Ιπποκράτους και το μεταμορφώνει σε παρεΐστικο μεζεδοπωλείο με χύμα διάθεση και σπιτικές, προσεγμένες γεύσεις. Στα ηχεία (ή και από τα όργανα της live ορχήστρας, συχνά-πυκνά) ακούγονται ρεμπέτικες και παλιές λαϊκές μελωδίες, ενώ στα μαρμάρινα τραπεζάκια καταφθάνουν σούπες μπρόκολου με τυρί κρέμα, κρέμα με τραγανό μπέικον και ψημένη μπαγκέτα, χοιρινό γεμιστό με ρόκα και γραβιέρα που λιώνει στο στόμα, πικάντικες φτερούγες κοτόπουλου, μπριζολάκια, πικάντικο πουρέ και άλλα πιάτα ημέρας. Οι μεζέδες κυμαίνονται στα 2-3€ και τα πιάτα ως τα 5-6€, ενώ μαζί με χύμα κρασάκι θα υπολογίσετε περί τα 10€ κατ’ άτομο.

Γλυκύς  
Αγγέλου Γέροντα 2 & Αγγελικής Χατζημιχάλη, Πλάκα, τηλ. 2103318205,2103223925
Αποχωριζόμαστε για λίγους μήνες την νοσταλγική αυλίτσα του, και «στρωνόμαστε» στην (εξίσου νοσταλγική) σάλα του πλακιώτικου καφενέ που μας σερβίρει από νωρίς ελληνικό καφέ, αλλά συνεχίζει όλη τη μέρα με τσίπουρο και ποικιλίες. Απλοί, κλασικοί μεζέδες, όπως κεφτεδάκια, ποικιλίες τυριών, αλλαντικών και «αλοιφών», αλλά και πίτες, ψητές πατάτες ή κρεατικά σε πήλινο που λιώνουν στο στόμα, θα σας χορτάσουν μαζί με τα απαραίτητα αποστάγματα, χωρίς να πληρώσετε πάνω από 10€ το άτομο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v