Πειραγμένα μεζεδοπωλεία: Γαστρονομία στο πιατάκι

Φέτα με μαρμελάδα ντομάτας, κοτόπουλο με μέλι και τζίντζερ και ριζότο με παντζάρι σερβίρουν τα καλύτερα και πιο «ψαγμένα» αθηναϊκά μεζεδοπωλεία.
Πειραγμένα μεζεδοπωλεία: Γαστρονομία στο πιατάκι
της Ηρώς Κουνάδη

Η δημιουργική κουζίνα συναντά τις παρεΐστικες μαζώξεις του μεζεδοπωλείου, και η γαστρονομική έμπνευση πάει χέρι-χέρι με τσίπουρα και τραπέζια φορτωμένα με μικρά πιατάκια. Έξι αθηναϊκά μεζεδοπωλεία πειράζουν την ελληνική κουζίνα τόσο όσο πρέπει για να παραμένει νόστιμη, αλλά να είναι και πρωτότυπη.

Ακροβάτης
Ψαρρών 26 και Μαιζώνος, Μεταξουργείο, τηλ.: 210 5230750

Στο φαντασμαγορικό νεοκλασικό κτίριο που αποτέλεσε το σκηνικό για τον θρυλικό Μπακαλόγατο με τον Χατζηχρήστο, ο Ακροβάτης είναι ένα καταπληκτικό μεζεδοπωλείο που φιλοξενεί συχνά-πυκνά νοσταλγικά και έντεχνα live, στα οποία δεν πέφτει καρφίτσα. Το αγαπάμε, εκτός από αυτά, και για τα νοστιμότατα μεζεδάκια του, στα οποία περιλαμβάνονται ιδέες όπως η φέτα με μέλι και μαρμελάδα ντομάτας, τα καναπεδάκια ψητών λαχανικών με ταλαγάνι, το απάκι με πορτοκάλι, αλλά και πιο «κλασικές» γεύσεις για τους λάτρεις της απλότητας, όπως τα λουκάνικα Τρικάλων και το ολόφρεσκο ζυμωτό ψωμί. Ουζάκια και ρακόμελα ρέουν άφθονα, και οι τιμές κυμαίνονται στα 10-15€ το άτομο.

Το Περιβολάκι
Αθηναίου 7 & Πλατεία Ηούς, Κάτω Πετράλωνα, τηλ.: 213 0237687

Ένα από τα πιο αγαπημένα μας συνεργατικά στέκια μαζεύει τις παρέες στα τραπεζάκια που απλώνει έξω, με φόντο τις πρασιές της μικρής πλατεΐτσας που το φιλοξενεί, όσο ο καιρός είναι ακόμα καλός, αλλά και στο όμορφο εσωτερικό του με τις μεγάλες τζαμαρίες. Μας σερβίρει, δε, «ψαγμένα» μεζεδάκια όπως η ρεβυθάδα με δεντρολίβανο, το χοιρινό με πορτοκάλι και η χοιρινή τηγανιά με μέλι και θυμάρι, πλάι σε πιο κλασικά, σαν το πηλιορείτικο λουκάνικο και την πατατοσαλάτα. Και όλα αυτά σε τιμές που δεν ξεπερνούν τα 10€ το άτομο, με μπύρα (η ελληνική Zeos είναι μια εξαιρετική επιλογή) ή χύμα κρασί.

Πιάτσα Μεζεδάκι
Ελ. Βενιζέλου 1 και Πάρσης, Νέα Ιωνία, τηλ: 210 2719129

Ως «καφενείο-φαγοποτείο» μας συστήνεται το σούπερ δημοφιλές στέκι της Νέας Ιωνίας, με τον χώρο που παντρεύει τα καλά του παλιού αθηναϊκού καφενέ με πινελιές μοντέρνου μεζεδοπωλείου. Τα τραπεζάκια του φορτώνονται νυχθημερόν με μεζεδάκια που περιλαμβάνουν πατάτες με φρέσκο κρεμμύδι, φέτα και σκορδόλαδο, χαλουμοπιτάκια, μπουγιουρντί με σουτζούκι, κοτόπιτα με φύλλο τορτίγιας, μελωμένο σαγανάκι κανταΐφι, σμυρναίικα σουτζουκάκια με τριμμένη μυζήθρα και σιουφηχτή μακαρονάδα με απάκι και γραβιέρα. Οι τιμές τους κυμαίνονται από 5€ έως 7,50€, πράγμα που στον τελικό λογαριασμό μεταφράζεται σε περίπου 15€ το άτομο μαζί με μπύρες ή κρασί.

Το Δράμι
Σίφνου 4 και Χανίων 47, Αγία Βαρβάρα, τηλ: 210 5625300

Πανέμορφα στημένο σαν παλιό μπακάλικο με μοντέρνες πινελιές όπως οι κατακόκκινες καρεκλίτσες καφενείου, το Δράμι κατάφερε να εκτοξεύσει την φήμη του εκτός των ορίων της γειτονιάς του, χάρη (κυρίως) στα πειραγμένα μεζεδάκια του. Από αυτά αξίζουν οπωσδήποτε μια δοκιμή το κοτόπουλο σε φωλιά κανταϊφιού, τα χανουμάκια (που είναι κομματάκια κοτόπουλο γεμιστό με τυρί και λιαστή ντομάτα) και τα μανιτάρια με κρέμα γάλακτος. Για τον τελικό λογαριασμό, υπολογίστε περί τα 15-17€ το άτομο, με γλυκόπιοτο χύμα κρασί.

Ελιές
Ξενοφώντος 155, Καλλιθέα, τηλ: 210 9431698

Μια μικρή σκεπαστή αυλή με δυο ελιές και τζαμαρίες που κλείνουν μόλις ο καιρός ψυχράνει είναι η δημιουργία τεσσάρων φίλων που μας τράβηξε πρόσφατα την προσοχή στην Καλλιθέα. Το μενού αλλάζει αναλόγως εποχής και διαθέσιμων φρέσκων υλικών, και περιλαμβάνει νοστιμιές όπως τα φιλετάκια κοτόπουλου με σάλτσα μουστάρδας, μέλι και τζίντζερ που σερβίρονται πάνω σε σπιτικό πουρέ πατάτας, οι φρεσκοκομμένες τηγανιτές πατάτες με κρέμα φέτας και κοζάκικο λουκάνικο (που θα μπορούσαν να είναι η ελληνική εκδοχή του κλασικού τσένταρ-μπέικον), η τηγανιά λουκάνικου με μανιτάρια και οι κρεμμυδοντολμάδες σιγομαγειρεμένοι με σάλτσα ντομάτας. Για ένα πλήρες γεύμα με κρασί ή βιολογική μπύρα θα υπολογίσετε περί τα 15-18€ κατ’ άτομο.

Έργον
Χαριλάου Τρικούπη 125, Νέα Ερυθραία, τηλ: 210 6200821

Σας τα έχουμε πει και ξαναπεί για το Έργον –από τότε που ήταν το αγαπημένο μας μεζεδοπαντοπωλείο στην Θεσσαλονίκη μέχρι τότε που εξελίχθηκε στο απόλυτο ελληνικό success story, με καταστήματα σε Λονδίνο, Βρυξέλλες και ΗΠΑ. Στη Νέα Ερυθραία, πάντως, συνεχίζει ακάθεκτο να μας σερβίρει πειραγμένα μεζεδάκια που εναλλάσσονται στο μενού κάθε λίγους μήνες –για να φτιάχνονται πάντα με φρέσκα εποχικά υλικά– και περιλαμβάνουν πιτάκια κοζάνης με τουλομοτύρι και μαρμελάδα ντομάτας, ριζότο με παντζάρια και σαλάμι Λευκάδας, φάβα Φενεού με ψητές γαρίδες σε γλάσο από Vinsanto Σαντορίνης και γραβιέρα Νάξου σε χαρουπάλευρο, βρώμη, παπαρουνόσπορο και γλυκό του κουταλιού τριαντάφυλλο. Οι τιμές κυμαίνονται στα 20€ το άτομο, χωρίς κρασί.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v