Καταπληκτικά μεζεδοπωλεία με ωραία θέα στην Αθήνα

Δίπλα στη θάλασσα, απέναντι από την Ακρόπολη, με θέα στα φώτα της πόλης, τα οικονομικότατα μεζεδοπωλεία που ακολουθούν χορταίνουν (και) το βλέμμα.
Καταπληκτικά μεζεδοπωλεία με ωραία θέα στην Αθήνα
της Ηρώς Κουνάδη

Όσο ο καιρός μας κάνει ακόμα το χατίρι των ηλιόλουστων μεσημεριών, όλο και μπαίνουμε σε πειρασμό για παρεΐστικα φαγοπότια με θέα θάλασσα, Ακρόπολη ή απλώς Αθήνα. Αν γινόταν και να μην πληρώσουμε πολλά γι’ αυτά… Γίνεται. Στα έξι μεζεδοπωλεία που ακολουθούν, οι μαζώξεις της παρέας έχουν υπέροχη θέα, τέλεια γεύση και μια χαρά τιμές.

Ακρί
Ακτή Θεμιστοκλέους 298, Πειραϊκή, τηλ: 210 4180110

Συμπαθέστατο ουζερί-μεζεδοπωλείο στην άκρη της παραλιακής περαντζάδας –εξ ης και το όνομά του– απλώνει τραπεζάκια έξω με θέα στα βράχια της Πειραϊκής και τις φθινοπωρινές ηλιαχτίδες που καθρεφτίζονται στη θάλασσα, και σερβίρει νοστιμότατα θαλασσινά και λαχταριστούς ουζο-μεζέδες σε γενναίες μερίδες. Ξεχωρίζουν το χταποδάκι στα κάρβουνα, ο μαρινάτος γαύρος, οι γαρίδες, τα τηγανιτά καλαμαράκια, και το συμιακό γαριδάκι. Στα hit του καταλόγου, μια εξαιρετική γαριδομακαρονάδα για δύο άτομα. Οι τιμές είναι καλές, στα 15-17€ το άτομο, μαζί με το απαραίτητο ουζάκι.

Ποικίλη Στοά
Αγίου Φιλίππου 14, Θησείο, τηλ.: 210 3210431

Διασχίζεις την αυλή μιας παλιάς μονοκατοικίας με κεραμίδια, ανεβαίνεις μια ξύλινη σκάλα και βρίσκεσαι (ω του θαύματος) σε μια μεγάλη ταράτσα, πλημμυρισμένη από παρέες τουριστών, που κοιτάζει… στα μάτια τον ολόφωτο Ναό του Ηφαίστου. Η Ποικίλη Στοά κινείται στο όριο μεταξύ μπυραρίας και μεζεδοπωλείου –θα δείτε και κόσμο να απολαμβάνει σκέτες μπύρες, συνοδεία κερασμένων pop corn, σαν να βρίσκεστε σε μπαράκι. Εμείς προτείνουμε να συνοδεύσετε τις μπύρες (οι οποίες προσφέρονται σε εξαιρετικές τιμές: 2€ το μεγάλο ποτήρι Βεργίνα) ή τα ουζάκια σας με μια αξιοπρεπέστατη ποικιλία ορεκτικών, αρκετή να χορτάσει τέσσερα άτομα. Ο λογαριασμός στο τέλος θα κυμανθεί στα 10-12€ το άτομο.

Αττικός
Γαριβάλδη 7, Μακρυγιάννη, τηλ.: 210 9215256

Μια από τις πολλές πανέμορφες ταράτσες στην γειτονιά του Μακρυγιάννη, η οποία δεν θα μπορούσε να μην φημίζεται για τις ταράτσες της, δεδομένης της απόστασης απλώνω-χέρι-και-αγγίζω-Παρθενώνα από την Ακρόπολη. Ο Αττικός μετρά τα χρόνια του σε δεκαετίες (πρωτοάνοιξε τις πόρτες του το 1972) και, μπορεί να μην είναι αμιγώς μεζεδοπωλείο, αποτελεί όμως μια από τις καλύτερες και πιο value for money επιλογές για φαγητό στη γειτονιά. Τα μαγειρευτά του μυρίζουν παράδοση και σπιτικό μεράκι –δοκιμάστε οπωσδήποτε τα ντολμαδάκια, το λεμονάτο αρνάκι και τον μουσακά– ενώ και οι λάτρεις της σχάρας δεν υπάρχει περίπτωση να απογοητευτούν. Η πανοραμική θέα, που είναι φυσικά ένα από τα δυνατά χαρτιά του, «πιάνει» από Ακρόπολη και Ηρώδειο μέχρι Αστεροσκοπείο και Φιλοπάππου. Οι δε τιμές κυμαίνονται στα 20€ το άτομο, με ποτήρι ή χύμα κρασί.

Το Αγκυροβόλι του Σωτήρη
Ακτή Θεμιστοκλέους 324, Πειραϊκή, τηλ.: 210 4511231
Πολλοί θα σας πουν ότι είναι το καλύτερο της περιοχής –και ίσως δεν θα έχουν άδικο. Έτη φωτός μακριά από την «τουριστική» προσέγγιση πολλών γειτόνων του που χρησιμοποιούν ακόμα κράχτες και παρκαδόρους, σερβίρει αποκλειστικά και μόνο φρέσκα ψαράκια και θαλασσινά, και μάλιστα σε εξαιρετικές τιμές: Αν αρκεστείτε στα θαλασσινά (καλαμαράκια, χταπόδι και μύδια σαγανάκι είναι τα hit του) συνοδεία ούζου δεν θα πληρώσετε παραπάνω από 10-15€ το άτομο, αν προσθέσετε και μεγάλο φρέσκο ψάρι στην παραγγελία θα υπολογίσετε περί τα 20-25€.

Παράγκα
Ακτή Κουμουνδούρου 34, Μικρολίμανο, τηλ.: 210 4101065

Ποιος είπε ότι με θαλασσινή θέα ταιριάζουν μόνο οι θαλασσινοί μεζέδες; Η Παράγκα κάνει ό,τι μπορεί για να εκπροσωπήσει επάξια την στεριά σε ένα θαλασσοκρατούμενο περιβάλλον, και τα καταφέρνει μια χαρά, με τη funky διακόσμησή της, την παρεΐστικη ατμόσφαιρα και τα νόστιμα πιατάκια της. Εδώ θα δοκιμάσετε μεζεδάκια όπως τραγανά κολοκυθάκια κομμένα σε sticks, μανιτάρια πλευρώτους, τηγανιά κοτόπουλο, καβουρμά και γιαουρτλού, αλλά και πολύ καλά μπιφτέκια και μαγειρευτά που αλλάζουν ανάλογα την ημέρα και την διάθεση του μάγειρα. Οι τιμές κυμαίνονται στα 15-17€ το άτομο, με ωραίο χύμα κρασί.

Το Αλφαβητάρι της Γεύσης
Λεωφ. Ποσειδώνος 16, Νέα Μάκρη, τηλ: 22940 90057

Άλλο ένα ωραιότατο μεζεδοπωλείο που φέρνει τη στεριανή, και συγκεκριμένα την πολίτικη κουζίνα εκεί που σκάει το κύμα. Πιάστε τραπεζάκι στο φαρδύ πεζοδρόμιο πλάι στη θάλασσα, και παραγγείλτε με μέτρο, γιατί οι μερίδες είναι μεγάλες. Στις γευστικές μας αδυναμίες συγκαταλέγονται το πολίτικο σουτζούκι, το γιαουρτλού κεμπάπ και τα σμυρναίικα σουτζουκάκια. Για όσους, βέβαια, επιμένουν ότι θάλασσα χωρίς χταποδάκι στο τραπέζι δε γίνεται, ο κατάλογος περιλαμβάνει και θαλασσινούς μεζέδες όπως καλαμαράκι γεμιστό με κουκουνάρι, σταφίδα, κρεμμύδι, άνηθο και χταπόδι Τσιλαβιά (συνταγή από τη Μάκρη της Μικράς Ασίας, με κρεμμύδι, δάφνη και ντομάτα). Συνοδεύετε με ουζάκι ή τσίπουρο, που διατίθενται σε ικανοποιητική ποικιλία και ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 15€ το άτομο.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v