Πετράλωνα: Δύο γειτονιές... Άνω-Κάτω

Βολτάρουμε σε ατμοσφαιρικούς πεζόδρομους, πιάνουμε τραπεζάκι στις πλατείες και χαρτογραφούμε παλιά και νέα στέκια στις δύο γειτονιές των Πετραλώνων.
Πετράλωνα: Δύο γειτονιές... Άνω-Κάτω
της Ηρώς Κουνάδη

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, ήταν μια από τις ήσυχες (και από τις ομορφότερες) γειτονιές της Αθήνας. Κέντρο-απόκεντρο, κοντά στα πάντα αλλά ταυτόχρονα μακριά από τα βλέμματα, με λίγα και καλά στέκια που τιμούσαν κατά βάση οι γείτονες και λίγοι γνωρίζοντες. Δύσκολα θα μπορούσε κανείς με βεβαιότητα να πει πότε ακριβώς η πάλαι ποτέ «Συνοικία το Όνειρο» μεταμορφώθηκε σε πιάτσα, κι άρχισε να μαζεύει κόσμο απ’ όλη την Αθήνα.

Τώρα που η μόδα καταλάγιασε, ναι μεν στα Πετράλωνα εξακολουθούμε να δίνουμε ραντεβού για κρασοκατανύξεις μετά μεζέδων, έχουμε όμως πια και την άνεση, που μέχρι πρόσφατα μας στερούσε η κοσμοσυρροή, να εκτιμήσουμε την πραγματική ομορφιά των δύο γειτονιών. Από τη μία είναι η οικιστική ησυχία των Κάτω Πετραλώνων, που διακόπτεται από λίγα και καλά «ψαγμένα» παρεΐστικα μπαράκια. Και από την άλλη το άρωμα καλοκαιριού και παλιάς Αθήνας που αποπνέουν τα Άνω Πετράλωνα, με τα πανέμορφα νεοκλασικά, τις αυλίτσες τους και τους πεζόδρομους που ανηφορίζουν προς τον ομορφότερο λόφο της Αθήνας, αυτόν του Φιλοπάππου. Ανάμεσα σε όλα αυτά, βρίσκουμε νέα και παλιά στέκια που προσφέρουν απλόχερα τη… νοστιμιά και την φρεσκάδα τους, για τα διαλείμματα από τις ανηφορικές μας βόλτες.

Η ησυχία στα Κάτω Πετράλωνα

Λιγότερο εντυπωσιακή από την… μεγάλη αδερφή της, αυτή εδώ η γειτονιά δεν έχει εντυπωσιακά νεοκλασικά και ατμοσφαιρικές γωνιές που θα σε κερδίσουν με την πρώτη ματιά. Είναι η τυπική αστική αθηναϊκή γειτονιά, με τις πολυκατοικίες, την πλατεία με την εκκλησία και τις κούνιες για τα πιτσιρίκια και τα μαγαζάκια «της γειτονιάς».

Αν, όμως, αποφασίσεις να την περπατήσεις, θα σου χαρίσει μερικές εκπλήξεις από εκείνες που σε κάνουν να χαίρεσαι για την ανακάλυψη, επειδή είναι «μόνο δικές σου». Όπως, ας πούμε, ο πεζόδρομος της οδού Θεσσαλονίκης, κάτω από τις γραμμές του τραίνου: Χωρίς τα μαγαζιά και τα τραπεζάκια των περισσότερων αθηναϊκών πεζοδρόμων, μοιάζει αφιερωμένος στους κατοίκους αυτής εδώ της γειτονιάς –ένα μέρος για να βολτάρουν με τα πιτσιρίκια, τα καροτσάκια και τις κυριακάτικες εφημερίδες ανά χείρας.

Δύο (κατωπετραλωνιώτικα) στέκια και καλά 

Σπιρτόκουτο (Κειριαδών 15, τηλ.: 210 3462689): Συγκαταλέγεται εδώ και χρόνια στα αγαπημένα μας στέκια (σας το έχουμε ξαναπεί, άλλωστε) για καφεδάκι και επιτραπέζια το πρωί, και για φτηνά κοκτέιλ (στα 5-6€) κάτω από τις τοιχογραφίες του Super Mario και τα τουβλάκια του Tetris το βράδυ. Ωραίες μουσικές που ροκίζουν και τακτικά events συμπληρώνουν το προφίλ του.

Λόλα (Κειριαδών 11, τηλ.: 213 0159902): Φτηνά ποτά (στα 5€), παρεΐστικη ατμόσφαιρα, βιομηχανικό σκηνικό στο εσωτερικό και τραπεζάκια έξω στον παρακείμενο πεζόδρομο τα ηλιόλουστα μεσημέρια. Μουσικές που κινούνται σε jazz και funk μονοπάτια και μεγάλα τραπέζια που φέρνουν τις παρέες πιο κοντά χαρακτηρίζουν το έτερο στέκι της Κειριαδών.

Το καλοκαίρι στα Άνω Πετράλωνα

Καλοκαίρι, ναι, κι ας είμαστε ακόμα στην καρδιά του Φεβρουαρίου. Ό,τι εποχή κι αν είναι, αυτή η γειτονιά αναδίδει πάντα άρωμα καλοκαιριού. Οι φουντωτές νεραντζιές έξω από τα πολύχρωμα νεοκλασικά ρίχνουν τη σκιά τους στα τραπεζάκια που απλώνουν έξω τα ξακουστά μεζεδοπωλεία της γειτονιάς. Την ώρα που δύει ο ήλιος, το πεζοδρομημένο κομμάτι της Τρώων που ανηφορίζει προς του Φιλοπάππου ανάμεσα σε χαμηλά σπιτάκια αποπνέει γαλήνη σχεδόν ονειρική.

Τα ηλιόλουστα μεσημέρια, τα μικρά δρομάκια γύρω από την οδό Ανταίου (που κι αυτή ανηφορίζει κατά τον λόφο του Φιλοπάππου) με τις λουλουδιασμένες αυλές και τα χαμηλά ασβεστωμένα τειχάκια φέρνουν στο μυαλό εικόνες χωριού στην καρδιά της Αθήνας. Κι όταν έχουμε διάθεση για μεγάλες βόλτες, αφήνουμε πίσω μας τα πλήθη στην Πλατεία Μερκούρη κι ακολουθούμε την αναπάντεχα όμορφη Γενναίου Κολοκοτρώνη –σταματώντας κάθε τόσο μπροστά από ένα ακόμα γοητευτικό σπιτάκι, την πρόσοψη του οποίου στολίζουν φουντωτές νεραντζιές– μέχρι μιαν άλλη όμορφη γειτονιά της Αθήνας, το Κουκάκι.

Τα νόστιμα ραντεβού των Άνω Πετραλώνων

Σε μια γειτονιά που φημίζεται για τα μεζεδοπωλεία της, είναι μάλλον δύσκολο να καταλήξεις σε ένα (έστω ανεπίσημο) αντικειμενικό top-10 των πιο νόστιμων διευθύνσεων. Παρ’ όλα αυτά, θα προσπαθήσουμε.

Χριστίνας (Δωριέων 26, τηλ.: 211 4013574): Στη θέση της πάλαι ποτέ αγαπημένης μας «Λολίτας», άνοιξε τις πόρτες της μια χαριτωμένη μοντέρνα ταβέρνα που συνδυάζει την παράδοση με τις πινελιές δημιουργικής κουζίνας –σκεφτείτε πατάτες γεμιστές με κιμά και κασέρι με σάλτσα από πιπεριές Φλωρίνης, πιταράκια Ικαρίας με χειροποίητο φύλλο, αρωματικά χόρτα και μους τυριού, και κοκκινιστό μοσχαράκι με πουρέ πατάτας, σάλτσα λαχανικών και κεφαλοτύρι. Οι τιμές κυμαίνονται στα 20€ το άτομο, με ωραίο χύμα κρασί.


Αντέτι (Τρώων 53, τηλ.: 6972 278478): Απλώνει τραπεζάκια στο φαρδύ πεζοδρόμιο έξω από τις μεγάλες τζαμαρίες του και σερβίρει τίμια –και φτηνά– μεζεδάκια που συνοδεύουν ιδανικά τα ουζάκια μας, χωρίς να αποτελούν γευστική αποκάλυψη για τον ουρανίσκο. Στα προτεινόμενα σημειώστε την πικάντικη μελιτζανοσαλάτα και τα μπουτάκια κοτόπουλου με ψητό ταλαγάνι. Για μερικά καραφάκια ούζο συν 4-5 μεζεδάκια, θα υπολογίσετε περί τα 10€ το άτομο. 


Θείο Τραγί (Κυδαντιδών 36, τηλ.: 210 3410296): Το νέο «αγαπημένο παιδί» της πόλης (για να αποδώσουμε ελεύθερα το πολυφορεμένο “talk of the town”) είναι ένα πανέμορφο punk μπιστρό παύλα bar restaurant που σερβίρει gourmet νοστιμιές όπως ριζότο κολοκύθας με λευκή σοκολάτα, σούπα με μαραθόριζα, κομματάκια μήλο, γαρίδες και μπέικον, και ραβιόλι με παντζάρι και τυρί. Όλα αυτά τα συνοδεύουμε με ευφάνταστα κοκτέιλ (στα 7,5€) και ενδιαφέρουσες ετικέτες κρασιού σε ποτήρι (στα 3€) και ο τελικός λογαριασμός ανέρχεται στα 25-30€ το άτομο.


Κάππαρη (Δωριέων 36, τηλ.: 210 3450288): Σας την έχουμε συστήσει και παλιότερα, οπότε μια γρήγορη επανάληψη για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι: Όμορφη αυλίτσα που κλείνει με τζαμαρίες τον χειμώνα, κατάλογος-υπερπαραγωγή που περιλαμβάνει τα πάντα, από μεζεδάκια και μαγειρευτά μέχρι καλοψημένα κρεατικά στη σχάρα, κι ένα πιάτο-αδυναμία που δεν υπάρχει πουθενά αλλού, τα περίφημα ρεβίθια με μπέικον. Οι τιμές κυμαίνονται στα 15-20€ το άτομο.

Οικονόμου (Τρώων 41 και Κυδαντιδών): Άλλη μια σταθερή αξία στην πιάτσα, μετρά την ιστορία του σε δεκαετίες και τους φανατικούς θαμώνες που περιμένουν υπομονετικά για ένα τραπεζάκι έξω Παρασκευή και Σάββατο βράδυ σε εκατοντάδες. Είναι αυτό που θα λέγαμε «μαγειρείο απ’ τα παλιά» με ωραίο κοκκινιστό μοσχαράκι, λαχταριστές πατάτες φούρνου και τα καθιερωμένα λαδερά και όσπρια. Οι τιμές κυμαίνονται στα 15€ το άτομο.

Πλειάδες (Τρώων 34, τηλ.: 210 3464655): Εμπίπτει κι αυτό στην κατηγορία του τίμιου μεζεδοπωλείου, που τείνει να γίνει ο κανόνας στην περιοχή. Μας αρέσουν ιδιαίτερα οι σεφταλιές του, τα ντολμαδάκια με κιμά και γιαούρτι και το πικάντικο μπουγιουρντί. Οι ποικιλίες του είναι ιδανική λύση για παρέες –χορταστικότατες και υπερπλήρεις, με όλο σχεδόν το μενού να αντιπροσωπεύεται στα μεζεδάκια τους. Τιμές στα 15€ το άτομο, με χύμα κρασί ή ουζάκι.

Γάνεμα (Αιολέων 40, τηλ.: 211 4072325): Μας ήρθε το περασμένο καλοκαίρι από τη Σέριφο, κι έφερε τους μεζέδες του αιγαιοπελαγίτικου νησιού στα Πετράλωνα. Φημίζεται, εκτός από τα σεριφιώτικα μεζεδάκια (από τα οποία αξίζει να αναφέρουμε την σαλάτα με αλμύρα και αμπελοφάσουλα και τις μαραθοτηγανίτες) και για το χοιρινό κότσι, το οποίο σερβίρεται με αφράτο πουρέ πατάτας. Οι τιμές κυμαίνονται στα 20-25€ το άτομο, με ωραίο χύμα κρασί.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v