Δέκα τοπ ταβερνεία στα Βόρεια Προάστια

Από τα Μελίσσια μέχρι το Χαλάνδρι και από εκεί στην Κηφισιά και τη Σταμάτα δοκιμάζουμε μαμαδίσια κουζίνα, ψαρομεζέδες και κρεατικά σε δέκα ταβερνο-διευθύνσεις.
Δέκα τοπ ταβερνεία στα Βόρεια Προάστια
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Μπορεί η Αθήνα να προσφέρει μια τεράστια γκάμα επιλογών για ταβερνο-καταστάσεις, όμως και τα Βόρεια Προάστια δεν… μασάνε. Για την ακρίβεια φιλοξενούν αφ’ ενός ιστορικές χασαποταβέρνες και παραδοσιακά ταβερνομαγειρία, αλλά και σχετικά νέες αφίξεις στον χώρο, που δεν υστερούν σε ποιότητα και γεύση.

Δέκα τέτοιες διευθύνσεις – παλιές και νέες – προτείνουμε παρακάτω για σούπερ φαγοπότια σε Κηφισιά, Ερυθραία, Χαλάνδρι, Μελίσσια και Σταμάτα.

Τηλέμαχος Art Grill
Φραγκοπούλου 19, Κάτω Κηφισιά, τηλ.: 210 8074015

Eιδικεύεται στις λιτές κρεατοφαγικές γεύσεις, με την σχάρα και τη σούβλα να έχουν την τιμητική τους, αποτελεί ιστορική ταβέρνα των βορείων προαστίων, ενώ ο κήπος του κερδίζει τις εντυπώσεις με την πρώτη ματιά. Τι παραγγέλνουμε στον ιστορικό Τηλέμαχο της Κηφισιάς; Εξαιρετικό γουρουνόπουλο στη σούβλα, ζουμερότατη και χορταστική T-bone steak, μυρωδάτα σουτζουκάκια σχάρας και ωραιότατο κοντοσούβλι είναι μερικές μόνο από τις δοκιμασμένες –και άριστες– γευστικές επιλογές. Τα ορεκτικά έρχονται σε δίσκο για να επιλέξετε, και περιλαμβάνουν εξαιρετική μελιτζανοσαλάτα, κομμένες στο χέρι πατατούλες τηγανιτές και πολύ καλό τζατζίκι. Οι τιμές κυμαίνονται στα 25-30€ το άτομο.

Το Κουτούκι της Κηφισιάς
Λ. Κηφισίας 308, Κηφισιά, τηλ: 210 8080760

Ακόμα ένα ιστορικό ταβερνείο στα σύνορα Κηφισιάς και Νέας Ερυθραίας το Κουτούκι διατηρεί την παράδοση δεκαετιών σε πιάτα και ατμόσφαιρα και σερβίρει μαμαδίσια κουζίνα στην πιο γνήσια εκδοχή της. Εδώ θα δοκιμάσετε σούπερ μαγειρευτά όπως μουσακά, γιουβέτσι και παστίτσιο και πολύ καλά κρέατα (κεφτέδες σχάρας, μοσχαρίσιο φιλέτο και μπριζόλα γάλακτος) συνοδευόμενα από φρεσκοκομμένες τηγανιτές πατάτες. Οι σαλάτες του είναι γενναίες σε μερίδα, με κορυφαία την χωριάτικη. Για ένα μαμαδίσιο γεύμα στο Κουτούκι θα πληρώσετε περί τα 16€ ανά άτομο, ενώ αν θέλετε μπορείτε να πάρετε και πακέτο για το σπίτι.

Υδρούσσα
Aγ. Παρασκευής 56, Χαλάνδρι, τηλ: 210 68 12 520

Στην αυλή ενός όμορφου διατηρητέου στο Χαλάνδρι, τα άσπρα τραπεζάκια φιλοξενούν παρεΐστικα φαγοπότια με άφθονους ορεκτικούς μεζέδες, αλλά και «δυνατά» κυρίως πιάτα: δοκιμάστε πολίτικο μεζέ, μελιτζάνα με τυριά στον φούρνο, σούπερ ντάκο με ξινομυζήθρα, κεφτεδάκια με γιαούρτι, ριγανάτο λουκάνικο, μπουρέκια Καισαρείας, ψαρονέφρι με μουστάρδα μαγειρεμένο με λευκό κρασί, κοτόπουλο με μανιτάρια και τυρί ένταμ. Συνδυάστε με παγωμένη μπύρα ή ουζάκι, και υπολογίστε περί τα 20€ κατ’ άτομο.

Ψαροκόκκαλο
Ελευθερίου Βενιζέλου 19, Μελίσσια, τηλ.: 210 8077535

Αγαπημένο ψαρο-ταβερνάκι, με μικρό και λιτό διακοσμητικά χώρο, που όμως σερβίρει «τίμιους» θαλασσινούς μεζέδες, σε πολύ καλές τιμές. Στις δικές μας αγαπημένες επιλογές συγκαταλέγονται η ψαρόσουπα, η ομώνυμη σαλάτα του εστιατορίου με πρασινάδα και ντοματούλα, τα αχνιστά μύδια, οι μακαρονάδες με γαρίδες ή πεσκανδρίτσα, η καραβιδόψυχα και το ριζότο με σουπιά στο μελάνι της. Το κρασί τους είναι ωραιότατο, και οι τιμές ασυναγώνιστες για το μενού και τις γεύσεις του, στα 20€ το άτομο, το πολύ.

Αποστακτήριον
Πλατεία 28ης Οκτωβρίου και Αγίων Αναργύρων 2, Νέα Ερυθραία, τηλ: 210 6207126

Το ταβερνάκι του κυρ-Τσαχπίνη, που έδωσε το όνομά του στην ομώνυμη πλατεία της Ν. Ερυθραίας, είναι πλέον ένα μεζεδοτσιπουράδικο με τα όλα του και must προορισμός για τους απανταχού καλοφαγάδες. Γήινα χρώματα στο εσωτερικό του με χωμάτινους πλίνθους του ’40 και ζεστή ατμόσφαιρα δένουν όπως πρέπει με τους εξαιρετικούς μεζέδες του. Λαχταριστά ντολμαδάκια, λαδοτύρι Μυτιλήνης, κοκκινιστές σαρδέλες, παστουρμαδοπιτάκια, κεφτεδάκια πολίτικα με φέτα και ντομάτα, κεμπαπ μυρωδάτο, και φοβερά πανσετάκια με μέλι είναι μερικές μόνο από τις νοστιμιές που θα δοκιμάσετε στο Αποστακτήριο και συνιστούμε ανεπιφύλακτα. Ο λογαριασμός θα έρθει περί τα 20€ ανά άτομο, με κρασί.

Μπακαλοταβέρνα
Θουκυδίδου 6, Χαλάνδρι, τηλ: 21 3025 8011

Ταράτσα σε δύο επίπεδα, τζάκι στο ισόγειο, τραπεζάκια έξω, μια μικρή βεραντούλα, ρεμπέτικα στη ηχεία, μαυροπίνακας και κατάλογοι γραμμένοι στο χέρι: Η Μπακαλοταβέρνα τιμά το όνομά της με το σκηνικό, αλλά και με την (γευστική) ουσία. Σερβίρει μεζέδες, με πρώτες ύλες από παραγωγούς ανά την Ελλάδα, από κρητική στάκα και φέτα Καλαβρύτων, μέχρι γουρουνόπουλο και μεσσηνιακή σφέλλα, καγιανά με παστό, μπεκρή μεζέ, σούπερ πατάτες τηγανιτές ή παραδοσιακή μελιτζάνα γιαουρτλού σε πήλινο. Συνδυάστε με τσίπουρο ή εξαιρετικό ημίγλυκο κρασί και υπολογίστε περί τα 15€ κατ’ άτομο.

Μαγγίνας
Πλ. Εθνικής Αντίστασης 1, Μελίσσια, τηλ: 21 0804 6143

Κλασσική χασαποταβέρνα στα Μελίσσια, η οποία χωρίς περιττές γευστικές καινοτομίες σερβίρει κρέας, κρεάς και… κρέας κοντά σε ένα όμορφο αλσάκι. Α, και μερικά ορεκτικά για να το συνδυάσετε. Στον άνετο χώρο του Μαγγίνα λοιπόν, θα απολαύσετε σούπερ πατάτες τηγανιτές, σαγανάκι και τζατζίκι και θα ανοίξετε όρεξη για πολύ καλή μοσχαρίσια μπριζόλα, κρέας στη σούβλα και αφράτα μπιφτέκια σχάρας. Για ένα απλό αλλά νοστιμότατο και τίμιο γεύμα στον Μαγγίνα, ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 15-20€ με καλό κρασί δικό τους.

Αγρόκτημα Ρεγκούκου
Αμυγδαλέζα, Σταμάτα, τηλ: 21 0621 7898

Πόσες φορές φάγατε σε… αγρόκτημα; Ο Ρεγκούκος στη Σταμάτα αξίζει τα έξτρα χιλιόμετρα που θα κάνετε (στα οποία θα δείτε αρκετά κοπάδια σε βουκολικό σκηνικό) για να πιάσετε θέση στα τραπέζια του στην καταπράσινη αυλή. Σερβίρει παραδοσιακή ελληνική κουζίνα με υλικά από το αγρόκτημά του, με εξειδίκευση στα κεφτεδάκια, το κουνέλι στιφάδο και τις πίτες ταψιού οι οποίες είναι πραγματικά εξαιρετικές. Ολόφρεσκες και οι σαλάτες του, με πρώτης ποιότητας λαχανικά, ενώ εξίσου φρέσκα και καλοψημένα είναι τα κρέατά του (μπριζόλες, φιλέτο κοτόπουλο). Για ένα πλήρες γεύμα στην εξοχή της Σταμάτας, θα πληρώσετε 25€ ανά άτομο, χωρίς κρασί.

Πιπινιός
25ης Μαρτίου και Γ.Ν. Πέππα 1, Σταμάτα, τηλ: 2106216250

Άλλη μια κλασική ελληνική γωνιά στην Σταμάτα όπου θα απολαύσετε κρεατοφαγία α λα παλαιά, η χασαποταβέρνα του Πιπινιού φημίζεται για το κοκορέτσι της, τα φοβερά παϊδάκια της, την σπιτική τυρόπιτα, το κατσικάκι γάστρας, το δυνατό τζατζίκι και το μπιφτέκι γίγας. Κάθε Πέμπτη θα βρείτε προβατίνα σούβλας. Τον χειμώνα θα πιάσετε τραπέζι στην οικογενειακή σάλα, και το καλοκαίρι στην αυλή με τις μουριές. Μαζί με κρασί της περιοχής, υπολογίστε περί τα 15€ κατ’ άτομο.

Κίτσουλας
Φιλικής Εταιρείας 25, Χαλάνδρι, τηλ.: 210 6814798

Από το 1948 ο «Κίτσουλας» στέκεται αγέρωχος στην πιάτσα του Χαλανδρίου για να θυμίζει σε πελάτες και μη ότι το καλό φαγητό δύσκολα βρίσκει αντίπαλο. Ο χώρος είναι μία σταθερή αξία, ενώ η κουζίνα παραμένει εγγύηση - και σε ποικιλία, αλλά και σε ποιότητα και γεύση: Εξαιρετικό κοκκινιστό μοσχαράκι με κομμένες στο χέρι πατάτες ή μακαρόνια, ασυναγώνιστα όσπρια (φακές, ρεβιθάδες, φάβα), ωραιότατες πίτες, τραγανά κεφτεδάκια και συμπαθητικό αρνί φρικασέ. Αρκετά καλό και το χύμα κρασί του. Το κόστος ενός χορταστικού γεύματος στον Κίτσουλα δεν ξεπερνάει τα 20, άντε τα 25 Ευρώ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v