Τα καλύτερα μαγειρευτά της Θεσσαλονίκης

Οκτώ γωνιές στη Θεσσαλονίκη για να δοκιμάσετε εξαιρετικά μαγειρευτά και μαμαδίσιο φαγάκι, ή και να το πάρετε πακέτο για το σπίτι ή τη δουλειά.
Τα καλύτερα μαγειρευτά της Θεσσαλονίκης
του Γιώργου Κόκουβα

Αχνιστό φαγάκι που μόλις βγήκε από την κατσαρόλα. Γεμιστά που μυρίζουν καλοκαίρι και παστίτσιο με σπιτική μπεσαμέλ που λιώνει στο στόμα. Κοκκινιστό μοσχαράκι και πατάτες φούρνου – σκέτο λουκούμι. Κι όλα αυτά, σε τιμές οικονομικότατες, είτε τα απολαύσετε σε εστιατόριο, είτε σας έρθει πακέτο στο σπίτι ή τη δουλειά. Δείτε οκτώ μαγειρεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης που μας χορταίνουν… σαν στο σπίτι της μαμάς μας. 

Μάγειρες 
Βασιλέως Ηρακλείου 42, τηλ: 2310272379

Νόστιμο, φθηνό και κοινωνικά ευαισθητοποιημένο φαγάκι θα απολαύσετε στους Μάγειρες, το εστιατόριο στην καρδιά της πόλης που σερβίρει υπέροχα μαγειρευτά, διαφορετικά κάθε μέρα, σε τιμές από 7€ για πλήρες γεύμα, απασχολώντας προσωπικό από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Στον καθαρό, minimal χώρο, θα δοκιμάσετε γιουβέτσι, χοιρινό λεμονάτο, σουτζουκάκια, εξαιρετικά λαδερά, σαρδέλες φούρνου, σπιτικά γεμιστά, όσπρια και σαλάτες με super foods. Θα κλείσετε το γεύμα με σιμιγδαλένιο χαλβά, ρυζόγαλο ή κορμό σοκολάτα και θα υπολογίσετε περί τα 7-10€ κατ’ άτομο. 

Cazzarola 
Παύλου Μελά 15, τηλ: 2310242999

Στην ίδια λογική, του οικονομικού μπουφέ μαγειρευτών, κινείται και η Cazzarola στην οδό Παύλου Μελά. Εδώ δοκιμάζουμε λαδερά από 3€, πιάτα με κρέας από 5€, υπέροχα μπιφτέκια λαχανικών και μαμαδίσια συνοδευτικά (κους κους, ψητά μανιτάρια, πατατούλες φούρνου, spring rolls). Μην χάσετε τα γεμιστά και το παστίτσιο. Οι φοιτητές και οι εργένηδες εργαζόμενοι που δεν προλαβαίνουν να μαγειρέψουν, σημειώστε την καινούρια προσφορά Cazzarola 90, που με 90€ σας προσφέρει μαγειρευτό και σαλάτα κάθε μέρα για 30 ημέρες (ήτοι μόλις 3€ την ημέρα). 

Cucina Familiare by Mom’s 
Βογατσικού 10, τηλ: 2310253777

Η «σπιτική κουζίνα» του Mom’s απέναντι από την Μητρόπολη, στην καρδιά της πόλης, σερβίρει καλή ιταλική κουζίνα, αλλά διαθέτει και μια ιδιαίτερη θέση στην «βιτρίνα» της για την «Cucina Greca». Στον ήσυχο, ατμοσφαιρικό της χώρο, θα απολαύσετε φρεσκομαγειρεμένο παστίτσιο, μουσακά, σουτζουκάκια, παπουτσάκια, λαδερά όπως μπριάμ, γεμιστές πιπεριές ή κολοκυθάκια, καθώς και μοσχάρι ή κοτόπουλο, λεμονάτα, κοκκινιστά ή γιουβέτσι. Οι μερίδες κυμαίνονται στα 6-8€ - υπολογίστε περί τα 10-12€ για πλήρες γεύμα. 

Το Στέκι του Νιόνιου 
Βασιλίσσης Όλγας 31, τηλ: 2310849753 & 2310816118

Το κλασικό μαγέρικο του Νιόνιου στην γειτονιά της Σχολής Τυφλών σερβίρει (ή στέλνει delivery) λαχταριστές αγγινάρες αλά πολίτα, γεμιστά, αρνάκι γάλακτος με πατάτες ή πουρέ, αντζέμ πιλάφι, κατσικάκι φρικασέ και τα περίφημα κεφτεδάκια του Νιόνιου. Στον κατάλογο θα βρείτε επίσης σούπες, όσπρια, ψαρικά, αλλά και φαγητό σχάρας. Οι τιμές κυμαίνονται στα 4-5€ για τα λαδερά και στα 7-8€ για τα κρεατικά. Υπολογίστε περί τα 10€ μαζί με σαλάτα. 

Mama’s Taper 
Κλεισούρας 11, τηλ: 2310242524

Από τις 9.00 το πρωί ως τις 22.00 το βράδυ ξεφουρνίζει τα φαγητά της η «Μαμά» και ετοιμάζει «ταπεράκια» σπιτικών, με γκουρμέ και veggie πινελιές γεύσεων, τα οποία μπορείτε να απολαύσετε στον χαριτωμένο χώρο της ή να τα πάρετε πακέτο. Οι χορτοφάγοι θα βρείτε εδώ νόστιμους «ψευδοκεφτέδες», πράσινες σαλάτες, ψητά λαχανικά, ωραίο ταμπουλέ, πατατοσαλάτα, μπάμιες, γεμιστά, άγριο ρύζι με μανιτάρια και πιπεριά Φλωρίνης, ρεβυθοσουτζουκάκια, σπανακόρυζο, όσπρια και ζυμαρικά. Αλλά δεν θα απογοητευτείτε και όσοι ψηφίζετε κρέας, αφού θα δοκιμάσετε μοσχαράκι με χυλοπίτες, ρολό κοτόπουλο, κόκκορα στιφάδο, χοιρινό γάστρας, κοτοτηγανίες και νόστιμα μπιφτέκια φούρνου. Οι τιμές κυμαίνονται στα 3,50-6€ ανά μερίδα.

Μικράκι
Προξένου Κορομηλά 2, τηλ: 2310270517

Μια λιλιπούτεια γωνιά με τέσσερα-πέντε τραπεζάκια, ετοιμάζει εξαιρετικό σπιτικό φαγάκι κάθε μέρα από τις 12.00 το μεσημέρι ως αργά το απόγευμα – ό,τι πρέπει για το lunch break όσων κινούνται στο κέντρο. Δοκιμάστε άφοβα την φάβα, τα ντολμαδάκια, τα γεμιστά μανιτάρια, το ιμάμ, το σουφλέ σπανάκι, το κριθαρότο λαχανικών, το βουβάλι γάστρας και το κοφτό μακαρονάκι με κιμά. Συνδυάστε με μπύρα ή ρετσίνα και υπολογίστε περί τα 10€ (οι μερίδες κινούνται στα 4,50-7€).

Το Χρυσό Παγώνι
Αλεξ. Σβώλου 42, τηλ: 2310265338
Κλασικό και σχεδόν ιστορικό μαγειρείο μια ανάσα από την Καμάρα και την πλατεία Ναυαρίνου, το Χρυσό Παγώνι ξεφουρνίζει περίπου 30 διαφορετικά φαγητά καθημερινά, για να τα απολαύσετε είτε στον σαν από ρετρό ελληνική ταινία χώρο του είτε πακέτο. Η κουζίνα μοσχομυρίζει χάρη σε μαγειρευτά, λαδερά, αλλά και κρεατικά σχάρας, από πρασόρυζο και φασολάκια ή μελιτζάνες ραγού, μέχρι μοσχαράκι γιουβέτσι, κοτόπουλο στιφάδο, μουσακά, σπετσοφάι και ψητό χοιρινό ή κουνέλι. Υπολογίστε περί τα 10-12€ για κυρίως πιάτο, σαλάτα και κρασί. 

Sofis House 
Αντιγονιδών 4, τηλ: 2310554265
Αγνά υλικά και φρέσκα μαγειρευτά, σε ένα γοητευτικό παλιό κτίριο λίγο πάνω από την Εγνατία μας προτείνει το Sofis House. Στα λευκά τραπεζομάντιλα καταφθάνει μοσχαράκι γιουβέτσι, αρνί φρικασέ, κρασάτες μπριζόλες, ριγανάτο χοιρινό, σμυρναίικα σουτζουκάκια, κρέπες κοτόπουλου, παστίτσιο, ψάρι φούρνου και λαδερά, σε τιμές από 3,80€ ως 7€ ανά μερίδα – υπολογίστε περί τα 10-12€ για πλήρες γεύμα.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v