11 νέες αφίξεις στη Θεσσαλονίκη

Σπιτικά κεφτεδάκια, ισπανικές γεύσεις, ιταλικός εσπρέσο, vintage πολυχώροι, χειροποίητα ζυμαρικά και φθηνά κοκτέιλ, σε 11 φρέσκες διευθύνσεις στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
11 νέες αφίξεις στη Θεσσαλονίκη
του Γιώργου Κόκουβα

Πού θα δοκιμάσετε σπιτικά κεφτεδάκια και γιουβαρλάκια της γιαγιάς στο κέντρο της Θεσσαλονίκης; Ποιο industrial μαγαζάκι προσφέρει όλα τα κοκτέιλ με 5€; Πού θα αράξετε για να διαβάσετε το βιβλίο σας με θέα την αρχαία αγορά και ποιο κτίριο της πόλης μεταμορφώθηκε στον πιο γοητευτικό πολυχώρο που έχετε δει τα τελευταία χρόνια; Η Θεσσαλονίκη δεν σταματά ποτέ να μας εκπλήσσει με τις νέες αφίξεις, όπως οι παρακάτω 11 που ανακαλύψαμε και απολαύσαμε καφεδάκι, ποτό και καλό φαγητό. 

Food Porn 
Προξένου Κορομηλά 11, τηλ: 2310222505

Τολμηρό – το όνομα προδιαθέτει σε… ερωτικές περιπτύξεις με το φαγητό σας, το ίδιο και ο ταύρος με την αγελάδα που ερωτοτροπούν στο λογότυπο, βιομηχανικό – η αισθητική κινείται στο γνώριμο industrial στιλ που έχει γίνει δημοφιλές τα τελευταία χρόνια – και εφευρετικό – τα burgers παίρνουν τα ονόματά τους από γνωστές προσωπικότητες. Ξεχωρίζουν για παράδειγμα το λαχταριστό Ζουκερμπέργκερ σε μπριός με λάδι τρούφας και μανιτάρια, το Στίβεν Σπιλμπέργκερ με τσένταρ, καραμελωμένα κρεμμύδια, αυγό και foodporn σος και το Heisenburger με καπνιστό τυρί, προσούτο, καραμελωμένα μανιτάρια και πίκλες. Συνοδεύστε με σπιτική λεμονάδα με βότκα ή με μπύρες από 3€. Τα burgers κυμαίνονται από 5,50 ως 8€ (συν 2€ αν προσθέσετε φρεσκοτηγανισμένες φλουδάτες πατάτες με μυρωδικά). 

La Enye tapas bar 
Τοσίτσα 5Α, τηλ: 6948633202

Με ατμόσφαιρα που παραπέμπει περισσότερο σε ζεστό, μικρό ταβερνάκι, χωρίς να αναλώνεται σε ethnic διακοσμητικές εξτραβαγκάντσες, το Enye συστήνει την ισπανική κουζίνα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης μέσα από ποικιλίες, tapas και πιάτα από την ιβηρική παράδοση. Θα δοκιμάσετε table de Ibericos, ήτοι ποικιλία ισπανικών αλλαντικών, arroz le enye, ήτοι ρύζι με την ιδιαίτερη συνταγή του Enye, τορτίγια πατάτας, salmorejo, και κάθε Τετάρτη pinchos (μικρά μεζεδάκια) από 1€, με αρκετές vegan επιλογές με ψωμί ζέας. Υπολογίστε περί τα 10€ κατ’ άτομο για τσιμπολόγημα και αυθεντική sangria. 

Container art café 
Αγν. Στρατιώτου-Φιλίππου 37, τηλ: 2310222630

Με φόντο την αρχαία αγορά, την οποία μπορείτε να αγναντέψετε από τις τζαμαρίες, το Container απέκτησε φανατικό κοινό, αυτό που προτιμά ένα arty, ήσυχο περιβάλλον με ψαγμένες μουσικές, άνετα τραπεζάκια όπου μπορείς να διαβάσεις ένα βιβλίο, να δουλέψεις με το laptop και να απολαύσεις ζεστό καφεδάκι, απολαυστική ζεστή σοκολάτα ή μπύρες και κρασί το βραδάκι. Στα συν, οι εκθέσεις τέχνης που «τρέχουν» ανά διαστήματα, και τα τραπεζάκια έξω που απλώνονται τους πιο ζεστούς μήνες. 

Tabya 
Μελενίκου 14Γ, τηλ:2311242522

Ο πιο όμορφος πολυχώρος αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη στεγάζεται στο γοητευτικό κτίριο της Μελενίκου απέναντι από την Πανεπιστημιούπολη και μια ανάσα από την Καμάρα. Η παρέα του Tabya μεταμόρφωσε τους τρεις ορόφους σε φιλόξενα θεματικά δωματιάκια, είτε για καφέ και κουβέντα, είτε για διάβασμα και δουλειά, είτε για μουσικές αναζητήσεις στην αίθουσα βινυλίου όπου διατίθενται φθηνοί δίσκοι, είτε τέχνη στον χώρο που σύντομα θα φιλοξενεί bazaars και performances. 

Paraty 
Πίνδου 8, Λαδάδικα, τηλ: 2310522403

Η πιο καλαίσθητη γωνιά των Λαδάδικων διαθέτει δύο ορόφους με τραπεζάκια, χαριτωμένες πολυθρόνες, vintage αρτ ντεκό έπιπλα, μια μεγάλη σκάλα με μαξιλάρες και λογοτεχνικές αναφορές φιλοτεχνημένες σε κάθε σκαλοπάτι και βραζιλιάνικες μελωδίες. Εδώ θα απολαύσετε καφέ και σνακ από το πρωί, αλλά και εκλεκτό κρασί και κοκτέιλ τα βράδια. Συχνά-πυκνά διοργανώνονται θεματικά events όπως live μουσικές βραδιές, συγκεντρώσεις bloggers και shows. 

Extravaganza 
Στοά Πτολεμαίων 29Α με Αμβροσίου, τηλ: 2310529791

Πίσω από τις στοές της Εγνατίας, σε έναν industrial χώρο επιμελώς ατημέλητο που θυμίζει κάτι μεταξύ Εξαρχείων και Βερολίνου, η ομάδα του Extravaganza προτείνει νοστιμότατη δημιουργική κουζίνα και φθηνά κοκτέιλ. Δοκιμάστε ταλιατέλες με μοσχαρίσιο καβουρμά, μυρωδικά και παρμεζάνα, μπριζόλα μόσχου με αρωματισμένο βούτυρο, ζουμέρα burgers κάθε Τετάρτη (είναι η burger day του μαγαζιού), καρπάτσιο παντζαριού με πούδρα καρυδιού, καπνιστή πανσέτα και ντίπ γιαουρτιού, πράσινη σαλάτα με πανσέτα και κουλούρι Θεσσαλονίκης και εξαιρετικά στριφτάρια με κρέμα από μπρόκολο, σκόρδο και προσούτο. Συνδυάστε με τα ωραιότατα και οικονομικότατα κοκτέιλ – όλα στοιχίζουν 5€ - και υπολογίστε για το φαγητό περί τα 10-12€ κατ’ άτομο. 

rOOTS 
Μπαλάνου 4-6, τηλ: 2310268063

Οι έως τώρα μάλλον αδικημένοι χορτοφάγοι της συμπρωτεύουσας βρήκαν το νέο τους στέκι στο εναλλακτικό café/bar/restaurant του κέντρου που σερβίρει veggie και vegan πιάτα που αξίζει να δοκιμάσουν ακόμη και οι φαν της κρεατοφαγίας ως μια διαφορετική πρόταση. Η αποτοξίνωση αρχίζει με τους φρέσκους χυμούς φρούτων και λαχανικών, και συνεχίζεται με «στρουμφοριζότο» (ριζότο μανιταριών με φρέσκο θυμάρι), μακαρονάδες με λαχανικά, αρωματικές baby potatoes και ορισμένες (λίγες και καλές) επιλογές στο μενού. Το βράδυ, κοκτέιλ ετοιμάζονται στα shakers και μουσικές παίζουν δυνατά από guest DJs που οργανώνουν βραδιές εναλλακτικών ειδών, από bossa/afro μέχρι τζαζ και electronica. Υπολογίστε περί τα 10€ κατ’ άτομο για τσιμπολόγημα και φρέσκο χυμό. 

Famigliano 
Τσιρογιάννη 5, τηλ: 231 600 8188

Ένας φωτεινός, πληθωρικός χώρος άνοιξε τις πόρτες του στη γειτονιά του Λευκού Πύργου, για να μας συστήσει την ιταλική κουζίνα, αλλά μέσα από παιχνίδι με ελληνικά παραδοσιακά υλικά και συνταγές. Εδώ θα απολαύσετε πίτσα με λεπτή ζύμη και φοκάτσια που ξεφουρνίζονται κατ’ευθείαν από τον παραδοσιακό ιταλικό φούρνο, αλλά και χειροποίητα ζυμαρικά, ριζότο, burgers, και πιο εξεζητημένες γεύσεις όπως ψαρονέφρι μπρουλέ με αβοκάντο. Η κουζίνα λειτουργεί από νωρίς για πρωινό με ωραιότατες ομελέτες, ενώ οι ζαχαροπλάστες του Famigliano ετοιμάζουν κάθε μέρα φρέσκα γλυκά. Υπολογίστε περί τα 15-20€ κατ’ άτομο με μπύρα ή κρασί. 

Σουρω-τυρι 
Φιλίππου 62, τηλ: 2310283501

Μικρό αλλά θαυματουργό, το Σουρω-τυρι μόλις άνοιξε, στην ήσυχη αλλά ανερχόμενη ανάμεσα στην Εγνατία και την Αγίου Δημητρίου, και προσφέρει μόνο φρέσκα ζυμαρικά στους πάγκους του ζεστού του χώρου. Οι μάγειρές του θα σας ετοιμάσουν λαζάνια του ιταλικού νότου αρωματισμένα με πέστο βασιλικού, ταλιατέλες Φαρσάλων, μακαρονάδες Αργολίδας και συνταγές Πίνδου ή Κυκλάδων, Λακωνίας, Σενινούντας και Θεσπρωτίας, ανάλογα με τα τοπικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται σε κάθε σάλτσα. Οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 3,80 και 8€ για όλα τα πιάτα. 

High School Pizza Bar 
Λεωφόρος Νίκης 9, τηλ: 2310286161

Η ομάδα που είναι υπεύθυνη για το αθηναϊκό School pizza bar έκανε το βήμα παραπάνω και μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη για να επιμεληθεί το High School pizza bar, με casual ιταλικές γεύσεις που παίρνουν άριστα. Ο χώρος είναι πολύ όμορφος και περιποιημένος, με αρκετές σχολικές αναφορές (τετράδια αντί καταλόγων, σχολικά βιβλία να κρέμονται από τα φωτιστικά, τραπεζάκια που μοιάζουν με θρανία). Στα του φαγητού, θα δοκιμάσετε πίτσα μανιταριών με σκορδάτη επίγευση, spicy pizza για τους λάτρεις των καυτερών γεύσεων, ριζότο μανιταριών, strozzapreti (ιταλικά στριφτάρια), μπρουσκέτες με προσούτο, θα συνοδεύσετε με αφρώδεις οίνους (από 4,50€) ή μπύρα (από 3€), καθώς και με milkshakes ή ιταλικό εσπρέσο για το κλείσιμο. Το βράδυ ετοιμάζονται και ωραιότατα κοκτέιλ, όπως το Secret (με Bombay Sapphire gin, αγγούρι, passion fruit, lime, ζάχαρη, δυόσμο και cranberry) ή το Spicy Mango (superior rum, mango, lime, ζάχαρη, τζίντζερ και μαύρο πιπέρι), που στοιχίζουν 8,50€. 

Meet the ball 
Ζεύξιδος 6, τηλ: 2310241141

Ο δημοφιλέστερος πεζόδρομος του κέντρου απέκτησε το δικό του μοντέρνο… κεφτεδάδικο. Στον όμορφο χώρο του με θέα στην περαντζάδα της Ζεύξιδος, θα δοκιμάσετε κεφτέδες με άρωμα παράδοσης, σερβιρισμένους με πουρέ, μακαρόνια ή κόκκινη σάλτσα, αλλά σε άλλες εκδοχές, όπως φαλάφελ, κεφτεδάκια λαχανικών, μαμαδίσια γιουβαρλάκια και πιο «διεθνή» meatballs, πάντα με έμφαση στις νοσταλγικές γεύσεις που θέλησε να δώσει στο μενού ο σεφ Δημήτρης Πέτκος. Υπάρχουν επίσης και λίγα μαγειρευτά, όπως πρασοσέλινο, κότσι φουρνιστό, Σημειώστε πως μπορείτε να πάρετε μαζί τα κεφτεδάκια σας, καθώς παρέχεται η take away επιλογή, ενώ κάθε Παρασκευή διοργανώνεται after-office απογευματινό cocktail meeting – έχετε επίσης υπόψη σας πως το μαγαζί είναι «άκαπνο». Υπολογίστε περί τα 12€ κατ’ άτομο για πλήρες γεύμα (οι τιμές των πιάτων κυμαίνονται στα 5-7€.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v