Τσίπουρα στον ήλιο: Έξι μερακλίδικες διευθύνσεις

Ο ανοιξιάτικος ήλιος λούζει τα κορμιά μας καθώς απολαμβάνουμε το απόλυτο ελληνικό απόσταγμα σε έξι συμπαθέστατα μεζεδοπωλεία στην Αθήνα.
Τσίπουρα στον ήλιο: Έξι μερακλίδικες διευθύνσεις
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Άγιο μου τσιπουράκι
σε γυάλινο κορμάκι
ονειρομπερδεμένα
και ψυχοτυλιγμένα
καημούς παρηγοράτε
τους έρωτες ξυπνάτε

… λέει ένα λαϊκό άσμα σε μουσική και στίχους Κώστα Καλδάρα και εμείς συνηγορούμε στην όπως πρέπει απόλαυση του… Αγίου τούτου αποστάγματος. Ποια είναι αυτή; Μα φυσικά με τη συνοδεία νόστιμων μεζέδων κάτω από τον καυτό, ανοιξιάτικο ήλιο, που ακόμα αντέχεται. Γι’ αυτό και συγκεντρώσαμε έξι αγαπημένες διευθύνσεις για να γίνει το όνειρό μας πραγματικότητα. 

Μια ζωή την έχουμε
Σφακτηριας 20, Κεραμεικος, τηλ: 690 6235421
Παραδοσιακό μεζεδοπωλείο – τσιπουράδικο, το οποίο απέκτησε πρόσφατα μια αυλή χάρμα οφθαλμών, στρωμένα με χαλικάκι και στολισμένη με πολυθρόνες, κουνιστούς καναπέδες και τραπεζάκια. Ό,τι πρέπει δηλαδή για να απολαύσουμε το τσιπουράκι μας στη σκιά των ψηλών δέντρων και να συνοδεύσουμε με απάκι με αυγά, κολοκυθοκεφτέδες με ντιπ γιαουρτιού, νόστιμες τηγανιές και σπιτικές πατάτες τηγανιτές. Ο λογαριασμός δεν ξεπερνά τα 15€ ανά άτομο.

Σχοινοβάτης
Αγ. Δημητρίου 22 και Γρ. Αυξεντίου, Πετρούπολη, τηλ: 2105010996

Μεζεδο-καφενείο το οποίο φαίνεται ότι αγαπά το αντικείμενο και φροντίζει να σερβίρει εξαιρετικό τσίπουρο στα τραπεζάκια του, καθώς επίσης και ποιοτικούς και πεντανόστιμους μεζέδες. Τα τσίπουρα είναι παραγωγής του ιδιοκτήτη, ενώ από τα πιάτα ξεχωρίζουν το εξαιρετικό ταμπουλέ, το τυροπιτάρι, ο καβουρμάς και η θεσπέσια μελιτζανοσαλάτα. Το 200αρι καραφάκι τσίπουρο κοστίζει 5,5€ . 

Κανάρια
Κεραμεικού 88, Μεταξουργείο, τηλ: 210 3425166

Το χαριτωμένο αυτό καφενείο του Μεταξουργείου έχει ένα μεγάλο ατού που το κάνει να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα: τα τραπεζάκια που βγάζει στο φαρδύ πεζοδρόμιο και ενδείκνυνται για χαλαρή κουβεντούά, τσιπουράκι και τσιμπολόγημα στον ήλιο, συνοδεία ωραίων μουσικών. Ο κατάλογος είναι εξαιρετικά απλός, αλλά ικανοποιεί άριστα την ανάγκη για κάτι που θα συνοδεύει το αλκοόλ: πατάτες, λουκάνικο, μανιτάρια, τυροκαυτερή και κεφτεδάκια είναι ό,τι πρέπει. Το κατοσταράκι τσίπουρο κοστίζει 3€ , ενώ αν τιμήσετε και τους μεζέδες ο λογαριασμός θα φτάσει περί τα 12€ ανά άτομο.

Εξωστρεφής
Λόφος Στρέφη, Εξάρχεια, τηλ: 215 5408082

Ο Εξωστρεφής  φοράει τα καλοκαιρινά του κι ανεβαίνει τα σκαλιά του λόφου του Στρέφη  για να απολαύσει τον ανοιξιάτικο ήλιο. Μοιάζει με προαύλιο σχολείου, στο οποίο έχουν εγκατασταθεί ξύλινα, πολύχρωμα τραπεζάκια στα οποία θα απολαύσετε νόστιμα μεζεδάκια (τηγανιές, πατατούλες τηγανιτές, και – φυσικά – ρακή ή μπύρα σε άκρως οικονομικές τιμές. Σημειώστε ότι ανοίγει στις 15.00 το μεσημέρι, και η κουζίνα τους στις 17.00. Για ένα ικανοποιητικό τσιμπολόγημα συνοδεία τσίπουρου, δε θα πληρώσετε παραπάνω από 12€ ανά άτομο. 

Ουζομπάρ
Αγίου Κωνσταντίνου 50, Μαρούσι, τηλ: 210630 0026

Το όνομά του προδίδει εξ αρχής τον χαρακτήρα αυτού του νεανικού στεκιού στο Μαρούσι, το οποίο δείχνει την προτίμησή του στις θαλασσινές γεύσεις και στα ελληνικά αποστάγματα. Αφού πιάσετε θέση στα ξύλινα τραπεζάκια που βγάζει (και) έξω θα παραγγείλετε εξαιρετικό καλαμαράκι τηγανιτό, ολόφρεσκα οστρακοειδή, ψητά χτένια με βούτυρο και μυρωδικά και σούπερ γαρίδες Αμβρακικού με στάκα και σκόρδο. Τα νόστιμα μεζεδάκια του συνοδεύει ιδανικά μια άκρως ενδιαφέρουσα λίστα με τσίπουρα, ούζα, κρασιά και άλλα αποστάγματα και ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 25-30€ ανά άτομο.

Τσιπουροκατάσταση 
Καραΐσκου 131, Τερψιθέα, Πειραιάς, τηλ.: 210 4131911 

Η ταράτσα του κλέβει καρδιές, πράγμα αναμενόμενο αν σκεφτεί κανείς ότι είναι μια από τις ελάχιστες στον Πειραιά. Στα δυνατά χαρτιά του συγκαταλέγονται επίσης οι καλές τιμές και τα νόστιμα μεζεδάκια –ξεχωρίζουν η πατατοσαλάτα, ο ντάκος, τα ντολμαδάκια με κιμά, η γεμιστή πιπεριά, τα κεφτεδάκια, τα σουτζουκάκια και τα αχνιστά μύδια στο τηγάνι. Υπολογίστε περί τα 10-15€ το άτομο, αναλόγως αν θα αρκεστείτε στα συνοδευτικά για το τσίπουρο μεζεδάκια, ή στήσετε ολόκληρο τσιμπούσι. 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v