Έξι νόστιμοι λόγοι για φαγητό στο Κερατσίνι

Τίμια μεζεδοπωλεία, εκλεκτά ταβερνεία, μπακάλικα άλλης εποχής και value for money ψαροταβέρνες σε μια νόστιμη βόλτα στα στενά του Κερατσινίου.
Έξι νόστιμοι λόγοι για φαγητό στο Κερατσίνι
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Στις ήσυχες γειτονιές του κρύβονται γευστικές εκπλήξεις που αιφνιδιάζουν ευχάριστα. Στα στενάκια του τη μύτη «σπάνε» μυρωδιές από θάλασσα και γη. Το Κερατσίνι προσφέρεται για γαστριμαργικές εξορμήσεις και οι αφορμές για αυτές είναι μπόλικες. Όρεξη να έχετε να δοκιμάζετε τα εκλεκτά του ταβερνεία και τις τίμιες ψαροταβέρνες του.

Ποικιλίες θαλασσινών ή μαμαδίσια κεφτεδάκια στο τηγάνι; Ολόφρεσκο ψάρι από τράτα ή ρακή και συμπάθεια συνοδεία μιας καραμελωμένης πανσετούλας; Διλήμματα που λύνονται μέσα από έξι νόστιμες διευθύνσεις στον οικισμό του Πειραιά.

Το Ειδικόν
Ψαρρών 38 και Σαλαμίνας, τηλ: 210 4612674

Ένα μπακάλικο/παντοπωλείο από τα παλιά (από το 1920 συγκεκριμένα) παραμένει μέχρι σήμερα αναλλοίωτο στο πέρας των δεκαετιών που «κουβαλά» στα ελάχιστα τραπεζάκια του (7-8). Στέκι επωνύμων και διανοούμενων, το «Ειδικό» είναι ένας χώρος μοναδικός, μια αυθεντική μπακαλοταβέρνα με ασπρόμαυρες φωτογραφίες να γεμίζουν το εσωτερικό του δίπλα σε έπιπλα εποχής, ζυγαριές και μια κορνίζα με τον Ύμνο της Μπακάλας. Ο κατάλογός του μικρός, αλλά εκλεκτός: εδώ θα δοκιμάσετε εξαιρετική φάβα, τηγανιτά κεφτεδάκια, σαλάτα ντομάτα, γίγαντες, συκώτι, ομελέτα, πατάτες φρεσκοκομμένες τηγανιτές, μεζέ σουτζούκι και την «τούρτα», το σουξέ του μαγαζιού, ένα «βουναλάκι» με τηγανιτές πατάτες και από πάνω τηγανιτά αυγά. Μαζί με άφθονο χύμα κρασί, στο Ειδικό θα φάτε καλό, σπιτικό φαί πληρώνοντας κάτι λιγότερο από 15€ ανά άτομο. Κατά πάσα πιθανότητα θα γλεντήσετε με την… περιστασιακή κομπανία που τραγουδάει στο μαγαζί.

Ρακ εν Ρολ
25ης Μαρτίου 134, τηλ: 210 4632285

Μικρό αλλά θαυματουργό, αυτό το ρακάδικο μας υποδέχεται στα λίγα του τραπεζάκια για να σερβίρει εξαιρετικό ρακόμελο, αλλά και μια σειρά λαχταριστών πιάτων τα οποία αλλάζουν από μέρα σε μέρα ανάλογα με τις… ορέξεις του σεφ Λεωνίδα. Νοστιμότατες σπιτικές πίτες, τραγανά κεφτεδάκια, χοιρινό με φρέσκα μυρωδικά, ζουμερό κοτόπουλο με φέτα και σάλτσα δυόσμου και μπριζολάκια λαιμού μαριναρισμένα με γιαούρτι και μουστάρδα είναι μερικές μόνο από τις επιλογές που αναγράφονται στους μαυροπίνακές του. Μαζί με ψημένη ρακή, ρακόμελο, σούμα ή εξαιρετικό κόκκινο ημίγλυκο, ο λογαριασμός δεν θα ξεπεράσει τα 10€-12€ ανά άτομο. Παρασκευές και Σάββατα επιβάλλεται η τηλεφωνική κράτηση.

Κελάρι
Αχιλλέως 7-9,τηλ: 210 4005898

Παρεϊστικο μεζεδοπωλείο το οποίο τιμά το ξύλο και την πέτρα στον εσωτερικό του χώρο – δικαιολογώντας το όνομά του - και τις παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις στην κουζίνα του – δικαιολογώντας τη φήμη του. Στο Κελάρι τα ολόφρεσκα πιάτα εμπνέονται από κάθε γωνιά του τόπου και περιλαμβάνουν εκλεκτές γεύσεις όπως πουγκί με μοσχαράκι και σος γιαουρτιού με ντομάτα, σαλάτα με μαστέλο χιώτικο και αποξηραμένα σύκα, φρεσκοκομμένες πατάτες σε κύβους λουσμένες από κατσικίσιο τυρί και κεφτέδες σαγανάκι με χοντροπασπαλισμένη φέτα. Στο σύνολό τους τα πιάτα είναι εξαιρετικά σε σύλληψη και ποσότητα, και συνοδεύονται με χύμα ή εμφιαλωμένες ετικέτες κρασιών σε αρκετά περιορισμένο όμως εύρος. Στο Κελάρι θα φάτε και θα πιείτε, πληρώνοντας περί τα 20€ ανά άτομο.

Ε/Γ Ταξιδεύοντας
Πλάτωνος 72, τηλ: 210 4324368

Στη συνοικία Ευγένεια του Κερατσινίου το Ταξιδεύοντας δεν διαπραγματεύεται την φρεσκάδα των υλικών του και σερβίρει σε έναν χώρο που μυρίζει θάλασσα, φρέσκο ψάρι και εξίσου φρέσκα «παρελκόμενα» μεζεδάκια για τους λάτρεις της αρμύρας. Εδώ θα δοκιμάσετε καλαμαράκι γόνο καλοτηγανισμένο, ποικιλίες οστρακοειδών (κυδώνια, γυαλιστερές, μύδια, κοχυλάκια), άψογο φιλεταρισμένο γαύρο μαρινάτο μαγειρεμένο με πικάντικη σως μουστάρδας, τραγανή καραβιδόψυχα με ροζ σάλτσα, γαριδάκι συμιακό και εξαιρετική σαλάτα τομάτα ξεφλουδισμένη και αρτυμένη με κάπαρη, κρίταμο και χονδρό αλάτι. Αν μπορούσαμε να ξεχωρίσουμε τη… ναυαρχίδα του καταλόγου πάντως, αυτή δε θα ήταν άλλη από την επική αστακομακαρονάδα. Αν δεν ξεφύγετε με το ολόφρεσκο ψάρι (τιμούν το σλόγκαν του μαγαζιού «τα πιο φρέσκα κολυμπούν στη θάλασσα) ή με τον αστακό, ο λογαριασμός θα κυμανθεί συνοδεία ούζου ή τσίπουρου από την τεράστια λίστα του στα 20-25€.

Ψαροκόκκαλο
Βίκτωρος Ουγκώ 10, τηλ: 2104323010
Ψαροφαγίας συνέχεια σε μια ήσυχη γειτονιά πίσω από την βαβούρα της Παναγή Τσαλδάρη, εκεί όπου το ταπεινό Ψαροκόκκαλο, θαρρείς κρυμμένο, βγάζει τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο όταν ο καιρός «ανοίγει» και φέρνει σε πιατάκια μεζέδες με άρωμα θαλασσινό. Ο χώρος στο εσωτερικό του είναι λιτός, χωρίς να διεκδικεί δάφνες design, αλλά αυτό ελάχιστα θα σας νοιάξει εδώ. Δια χειρός των ιδιοκτητών Φανούρη και Άννας θα γευτείτε μαστιχωτό χταποδάκι σχάρας από τα Κουφονήσια, αχνιστά μύδια και κυδώνια αρτυμένα με λαδολέμονο και… μπόνους αχινοσαλάτα στη μέση, μακαρονάδα με κοκκινιστή πεσκανδρίτσα, τηγανιτό γόνο καλαμαράκι και την σπεσιαλιτέ του μαγαζιού, παϊδάκι καβούρι με λαδολέμονο και νοστιμότατο χταποδάκι ψητό. Συνοδέψτε με ουζάκι και φύγετε απολύτως χορτασμένοι με 15-20€ ανά άτομο.

Μήπως
Πλατωνος 89, τηλ: 210 4616850

Κλασσικό μεζεδοπωλείο, το οποίο αγαπάει τη ζωντανή μουσική, το Μήπως είναι ένα παρεϊστικο μαγαζάκι με γεύσεις που ανανεώνονται συχνά ανάλογα την εποχή, ιδανικό για να δοκιμάσετε νόστιμα πιάτα σε χορταστικές ποσότητες και να συνοδεύσετε με άφθονη ρακή ή ρακόμελο. Ο χώρος στολίζεται με κάδρα διάσημων τραγουδοποιών του ελληνικού πενταγράμμου και χωρίς να κερδίζει τις εντυπώσεις φτιάχνει το κλίμα για το οποίο προορίζεται. Εδώ θα δοκιμάσετε εξαιρετική σαλάτα ρόκα με ψητό μανούρι, υπέροχο γιουβέτσι – γίγας με μανιτάρια, χοιρινό κρασάτο με μουστάρδα και πιτάκι πατάτας, δροσερή πατζαροσαλάτα και παναρισμένη φέτα με πετιμέζι – πιάτο που «βάζει κάτω» πολλά από τα σαγανάκια που έχουμε δοκιμάσει. Συνοδεία χύμα κρασιού ή ρακής, ο λογαριασμός στο Μήπως δεν ξεπερνά τα 12-15€ ανά άτομο.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v