Βαλκανική και ρώσικη κουζίνα στην Αθήνα

Επτά ταβερνάκια και εστιατόρια μας σερβίρουν εξαίσια και πάμφθηνη κουζίνα από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, το Καζακστάν και τη Ρωσία με αγάπη.
Βαλκανική και ρώσικη κουζίνα στην Αθήνα
της Ηρώς Κουνάδη

Πόσα ξέρετε για τις γεύσεις των Βαλκανίων; Τι διαφορά έχουν τα ρώσικα πελμενί από τα μπλίνι; Επτά διαφορετικά ταβερνάκια και εστιατόρια διάσπαρτα στις τέσσερις γωνιές της Αθήνας υπόσχονται να μας μυήσουν στα μυστικά γεύσεων τόσο κοντινών, αλλά ταυτόχρονα τόσο εξωτικών, όσο οι ρουμάνικες, οι καζάκικες, οι βουλγάρικες και οι ουκρανικές. Και όλα αυτά, χωρίς να πληρώσουμε πολλά.

Balkan
Ακομινάτου 13, Μεταξουργείο, τηλ.: 210 5230717
Το μαγαζί: Ένα αυθεντικό βουλγάρικο ταβερνάκι που δύσκολα το πιάνει το μάτι –αν έρθεις, θα έρθεις συστημένος. Το περιβάλλον είναι χαριτωμένα κιτς, με διακόσμηση που μπορεί να ξενίσει τους ορκισμένους λάτρεις του minimal, ταιριάζει όμως πολύ στην ιδιαίτερη άποψη και φιλοσοφία του μαγαζιού.
Τα «οπωσδήποτε» του μενού: Ουστπίτσι, δηλαδή θεϊκά κεφτεδάκια από κοτόπουλο. Κατάκ, που θυμίζει τζατζίκι με πάπρικα. Τυρί κασκαβάλ σαγανάκι. Κοτόπουλο καβαρμά, που έρχεται σερβιρισμένο σε πήλινο με πιπεριές, τυρί και αυγό.
Ο λογαριασμός: Στα 10-12€ το άτομο, μαζί με βουλγάρικη ρακή την οποία αξίζει να δοκιμάσετε.

Dorna
Αχαρνών 408, Άγιος Ελευθέριος, τηλ.: 210 2111104

Το μαγαζί: Ένα ωραιότατο ρουμάνικο ταβερνάκι σε ένα μικρό πάρκο στον Άγιο Ελευθέριο, με αυλίτσα για τα καλοκαίρια και συμπαθητικό εσωτερικό χώρο, η διακόσμηση του οποίου περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ασπρόμαυρες φωτογραφίες από την Ρουμανία και την Ιστορία της (όπως ένα πορτραίτο του Βλαντ Τσέπες) και παραδοσιακές φορεσιές.
Τα «οπωσδήποτε» του μενού: Μιτιτέρι, μια ρουμάνικη εκδοχή του κεμπάπ. Σαρμάλε, ήτοι λαχανοντολμάδες με κιμά. Κοτόπουλο στη γάστρα με μαμαλίγκα, η οποία είναι η παραδοσιακή γαρνιτούρα των περισσότερων ρουμάνικων πιάτων, φτιαγμένη από καλαμποκάλευρο. Και βέβαια, το δημοφιλέστερο όλων παραδοσιακό πλατό: απίθανη χοιρινή τηγανιά με λουκάνικο χωριάτικο, τυρί πρόβειο, αυγό μάτι και μαμαλίγκα.
Ο λογαριασμός: Στα 10-15€ το άτομο, με ωραίο ρουμάνικο κρασί. 

Υποβρύχιο
Αιόλου 102

Το μαγαζί: Ένα σχεδόν μυστικό υπόγειο στην Ομόνοια, που απλώνει τα τραπεζάκια του στη στοά με τα μωσαϊκά που το φιλοξενεί, και σερβίρει νοστιμότατη και πάμφθηνη σπιτική κουζίνα, η οποία παντρεύει τις ελληνικές γεύσεις με εκείνες της πατρίδας του ιδιοκτήτη, της Βουλγαρίας. Σαν να λέμε, εδώ θα βρείτε κλασικές ελληνικές επιλογές με ένα βουλγάρικο twist.
Τα «οπωσδήποτε» του μενού: Τα πιάτα αλλάζουν ανάλογα την ημέρα και την εποχή. Αν τα πετύχετε, αξίζει πολύ να δοκιμάσετε το πικάντικο αλλαντικό καρνάτσε, τη σαλάτα λάβα, όνομα και πράγμα, με καυτερή κόκκινη πιπεριά, και τις σουπιές με σπανάκι.
Ο λογαριασμός: Στα 10-12€ το άτομο το πολύ. Τα ορεκτικά κυμαίνονται στα 2-4€, ενώ οι γενναίες μερίδες των κυρίως δεν ξεπερνούν τα 7€.

Πρεμιέρα
Δοϊράνης 29, Καλλιθέα, τηλ.: 217 7169500
Το μαγαζί: Μυστικό που διαδίδεται τον τελευταίο καιρό ταχύτατα από στόμα σε στόμα, η καλλιθεώτικη Πρεμιέρα σερβίρει ρώσικη και ανατολικο-ευρωπαϊκή κουζίνα, σε ένα ιδιαίτερα προσεγμένο περιβάλλον με λευκά τραπεζομάντηλα και καλόγουστη διακόσμηση –ανάσα δροσιάς στο πολυφορεμένο κιτς της έθνικ εστιατορικής σκηνής.
Τα «οπωσδήποτε» του μενού: Μπλίνι, ήτοι ρώσικα πιτάκια, με κιμά. Βαρενίκι, δηλαδή ζυμαρικά γεμισμένα με πατάτα και περιχυμένα με κόκκινη, ελαφρώς πικάντικη σάλτσα. Φανταστικά μαντί –ζυμαρικά γεμισμένα με κιμά και σερβιρισμένα με γιαούρτι και κόκκινη σάλτσα. Πελμένι: πουγκάκια ζύμης γεμιστά με κιμά και σερβιρισμένα σε πήλινο σκεύος με σμετάνα –η οποία μοιάζει κάπως με sour cream. Σαλάτε Χε: Λεπτές λωρίδες πιπεριάς, μελιτζάνας και καρότου με γλυκόξινη σως.
Ο λογαριασμός: Στα 15€ περίπου το άτομο, με ωραίο δικό τους κρασί και γλυκό κερασμένο στο τέλος.

Βαλεντίνα
Λυκούργου 235, Καλλιθέα, τηλ: 210 9431871
Το μαγαζί: Ξακουστό στα πέρατα της Αθήνας ρώσικο ταβερνάκι, που ό,τι στερείται σε διακόσμηση και design το αναπληρώνει σε γεύσεις.
Τα «οπωσδήποτε» του μενού: Υπέροχα σασλίκ (ήτοι σουβλάκια μαριναρισμένα, χοιρινά ή αρνίσια), πικάντικο πιλάφι που ακούει στο όνομα πλοφ, ωραίο σνίτσελ στρογγανόφ και παραδοσιακά ρώσικα ζυμαρικά βαρενίκι, γεμιστά με πατάτα και σερβιρισμένα με κόκκινη σάλτσα.
Ο λογαριασμός: Στα 12-15€ το άτομο, με μια-δυο ουκρανικές μπύρες, ή κάμποση (καθαρότατη) χύμα βότκα.

Ευγένιος
Ανδρομάχης 267, Καλλιθέα, τηλ: 210 9410001
Το μαγαζί: Παλιά σιδερένια τραπέζια, έθνικ διακόσμηση και ρετρό αναφορές δημιουργούν μια ατμόσφαιρα μάλλον… παλιομοδίτικη, η οποία ωστόσο συνοδεύεται από εξαιρετικά πιάτα καζακικής και ρώσικης κουζίνας που αποζημιώνουν στο μέγιστο.
Τα «οπωσδήποτε» του μενού: Εξαιρετικά μαντί και σεσλίκ (που είναι, όπως λέγαμε και παραπάνω, τα αντίστοιχα σουβλάκια της ανατολικής Ευρώπης), νόστιμες κρεατόπιτες και κουιρντάκ, δηλαδή κρέας ψιλοκομμένο με κόκκινη σάλτσα.
Ο λογαριασμός: Στα 10€ το άτομο περίπου, με άφθονη χύμα βότκα.

Razgouliay
Αγ. Ιωάννου 7, Πλ. Εσπερίδων, Γλυφάδα
Το μαγαζί: Πιο-αυθεντικό-δεν-πάει ρώσικο εστιατόριο, με ρουστίκ διακόσμηση ρώσικης επαρχίας –σκεφτείτε ξύλινα γεφυράκια, νερόμυλους, μια μικρή λίμνη, σερβιτόρες με παραδοσιακές φορεσιές και πάει λέγοντας. Μυστηριωδώς, καταφέρνει όλο αυτό να μην είναι κιτς. Κάθε Σάββατο έχει και ζωντανή (ρώσικη, εννοείται) μουσική.
Τα «οπωσδήποτε» του μενού: Μπλίνι, δηλαδή κρέπες, με μπρικ και βούτυρο. Ρέγγα αστραχάνσκαγια, καπνιστή και σερβιρισμένη με βραστές πατάτες και ροδέλες κρεμμυδιών. Χοιρινό σε σάλτσα σκόρδου και τζίντζερ. Πελμένι Σιβηρίας με κρέας αγριογούρουνου, γιαούρτι και άνιθο. Στρογγανόφ, δηλαδή μοσχάρι κοκκινιστό με κρεμμύδι και γιαούρτι.
Ο λογαριασμός: Στα 20-25€ το άτομο, με ωραίο χύμα κρασί.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v