Μεσανατολίτικη κουζίνα στην Αθήνα

Δοκιμάζουμε πικάντικα κεμπάπ και αυθεντικά φαλάφελ, καπνίζουμε ναργιλέδες και τσουγκρίζουμε αιγυπτιακές μπύρες σε οκτώ αθηναϊκές διευθύνσεις με άρωμα ανατολής.
Μεσανατολίτικη κουζίνα στην Αθήνα
της Ηρώς Κουνάδη 

Πατήσαμε ναργιλέδες. Μάθαμε να ξεχωρίζουμε το αντάνα από το ούρφα, κι αυτά με τη σειρά τους από όλα τα υπόλοιπα κεμπάπ. Βρήκαμε πού τρώνε φρεσκομαγειρεμένο φαγητό οι Κούρδοι της Αθήνας. Μυηθήκαμε στα μυστικά της πέρσικης κουζίνας –που μην σας ακούσουν να τη συγκρίνετε με την αραβική. Και καταλήξαμε στις αγαπημένες μας διευθύνσεις με άρωμα Μέσης Ανατολής στην Αθήνα.

Raja Jee
Σοφοκλέους 47, τηλ.: 210 3245272
Είναι cult, είναι θρύλος, είναι λίγο παράξενο την πρώτη φορά που το επισκέπτεσαι, είναι στην καρδιά του αθηναϊκού γκέτο που λέγεται Γεράνι, είναι σαν να βγήκε από τα δρομάκια της Δαμασκού. Το Raja Jee είναι πολλά πράγματα ταυτόχρονα, αλλά πάνω απ’ όλα είναι ένα τυπικό (και καθόλου εξευρωπαϊσμένο) ανατολίτικο street-foodάδικο: με την δορυφορική του τηλεόραση, τα λιγοστά τραπεζάκια και τις αφίσες στους τοίχους. Εδώ θα δοκιμάσετε γιγαντιαία φαλάφελ, πεντανόστιμα ζουμερά κεμπάπ και συκωτάκια ψημένα στην πλάκα. Τυλίγονται όλα σε πίτες, συνοδεύονται μόνο από χυμούς και κοστίζουν το πολύ 5-7€ το άτομο.

Ο Νέζος
Κωνσταντινουπόλεως 58, Γκάζι, τηλ.: 6972 340342
Σας έχουμε ξαναμιλήσει για τον Νέζο: Διεκδικεί, κατά την ταπεινή μας άποψη, τα σκήπτρα του καλύτερου κεμπάπ της πόλης, βρίσκεται στο Γκάζι από τότε που… δεν ήταν Γκάζι (για την ακρίβεια, δεν ήταν τίποτα) και σερβίρει πολίτικους μεζέδες κάτω από αφίσες της Αγια-Σοφιάς και αλλαντικά που κρέμονται από το ταβάνι. Στα hit του μενού περιλαμβάνονται η πικάντικη (έως καυτερή) σαλάτα του τσοπάνη, ο λεπτοκομμένος παστουρμάς και το απαλό χούμους –με λίγο περισσότερο ταχίνι απ’ όσο θα θέλαμε. Για πλήρες γεύμα δύο ατόμων (με σαλάτα, δύο ορεκτικά, πατάτες και τα δύο κυρίως πιάτα, θεϊκό κεμπάπ και μπριζολάκια) συν το ωραιότατο δικό τους κρασί ή ουζάκι, θα υπολογίσετε το πολύ 15€ το άτομο.

Ο Αιγύπτιος
Μεγάλου Αλεξάνδρου 102, Μεταξουργείο
Για τον Αιγύπτιο και αν σας τα έχουμε ξαναπεί: Πολλά χρόνια κι εξίσου πολλά μοντέρνα φαλαφελατζίδικα αργότερα, εξακολουθεί να μας σερβίρει το αυθεντικότερο κεμπάπ της Αθήνας, συνοδευόμενο από αραβικές πίτες αντί για ψωμί, κορυφαίο ταμπουλέ, ντιπ γιαουρτιού, βελούδινο χούμους και ολόκληρα βουνά από πατάτες τηγανιτές. Έχει, επίσης, δυσεύρετες αιγυπτιακές μπύρες, συμπαθητικό χύμα κρασί και τιμές που δεν ξεπερνούν τα 10-12€ το άτομο. 

Πυραμίδες 
Μεγαλοπόλεως 1, και Πεισιστράτου 87, και τα δύο στην Καλλιθέα, τηλ: 21 09407720

Κοινό μυστικό για τους κατοίκους της Καλλιθέας, στους οποίους σερβίρει εδώ και κοντά 14 χρόνια αρωματικό ναργιλέ με… ό,τι γεύση βάλει ο νους σας (από πεπόνι μέχρι μοχίτιο) αλλά και σπιτική βυσσινάδα, και αυθεντικό παραδοσιακό σαλέπι –το οποίο αν αμφιβάλλατε, ναι, είναι ανατολίτικη «πατέντα». Εννοείται πως οι τιμές είναι σούπερ, ενώ αν σας ανοίξει η όρεξη ακριβώς δίπλα βρίσκεται ο Nermund, με θεσπέσιο κεμπάπ-ντονέρ. 

Αναχίτα
Χρ. Σμύρνης 3, Χαλάνδρι, τηλ.: 210 6891222

Ήταν το πρώτο πέρσικο εστιατόριο της Αθήνας: Άνοιξε τις πόρτες του το μακρινό 1990, και σερβίρει από τότε μέχρι σήμερα αυθεντική (όσο και εξαιρετική) ιρανική κουζίνα. Στις δικές μας αδυναμίες του μενού περιλαμβάνονται το ζερέσκ πολό (ψητό κοτόπουλο με ρύζι και φραγκοστάφυλο, φιστίκι και αμύγδαλο) και οι ελαφρώς πικάντικοι κουφτέ μπερεντζί (από κιμά με ρύζι, αρωματικά χορταρικά και σάλτσα ντομάτας). Αμφότερα τα πιάτα είναι μια καλή εισαγωγή στην εν πολλοίς άγνωστη ιρανική κουζίνα. Δυνατά παίζουν και τα κεμπάπ. Ο λογαριασμός θα κυμανθεί στα 15-20€ το άτομο, μαζί με καλό χύμα κρασί.

Μπάμπα Γκουργκούρ
Μάρνη 55, τηλ.: 210 5247209
Ένα ακόμη έξτρα αυθεντικό μαγειρείο που απευθύνεται πρωτίστως στους συμπατριώτες των ιρακινών και κούρδων ιδιοκτητών και δευτερευόντως στους Αθηναίους που απολαμβάνουν την διαφορετικότητά του και τις εξαιρετικές του γεύσεις. Το απολαυστικά κιτς ντεκόρ περιλαμβάνει σημαιάκια του Ιράκ, ξύλινα καδράκια με στίχους από το κοράνι, δέρματα ζώων, θαλασσιές χάντρες για το μάτι, ξύλινα γαϊδουράκια φορτωμένα με πράγματα, αφρικανικά τύμπανα, ένα καναρίνι στο κλουβάκι του, διάφορα χαϊμαλιά και πάει λέγοντας. Στο μενού περιλαμβάνονται μαγειρευτά που μπορείτε να δείτε στην κλασική βιτρίνα μαγειρείου και κρεατικά τύπου καλαμάκια και κεμπάπ που ψήνονται κατόπιν παραγγελίας στη σχάρα. Στα «οπωσδήποτε» σημειώστε το ταψί, που θυμίζει τον δικό μας μουσακά χωρίς την μπεσαμέλ και το μοσχάρι σε σούπα κρεμμυδιών με κύμινο. Όσο και αν προσπαθήσετε, οι τιμές δεν ξεπερνούν με τίποτα τα 8-10€ το άτομο. 

Ali Baba
Ελευθερίου Βενιζέλου 185, Νέα Σμύρνη, τηλ.: 210 9316680

Αν δεν έρθετε συστημένοι… μπορεί να μην έρθετε καθόλου, καθότι η αλήθεια είναι ότι ο χώρος με την πρώτη ματιά δεν σε προϊδεάζει για μια δοκιμή. Κρίμα μεγάλο, γιατί θα χάσετε τα ζουμερά του κεμπάπ, το καυτερό adana και το μελιτζανάτο όσο και σχετικά δυσεύρετο στην Αθήνα εζμερλί, το εξαιρετικό λαχματζούν και την νοστιμότατη πίττα Καισαρείας, το δροσερό ταμπουλέ και το πολύ καλό φαλάφελ –σε χορταστικότατο σάντουιτς ή σε πιάτο. Οι γείτονες σημειώστε ότι κάνει και delivery στις γύρω περιοχές. Οι τιμές δεν ξεπερνούν τα 10-12€ το άτομο, για πλήρες γεύμα με μπύρες, τα δε σάντουιτς κυμαίνονται στα 2,50-3€.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v