Φαγητό με 10€: 10+1 νόστιμες διευθύνσεις

Φαγητό και ενίοτε ποτό με τον λογαριασμό να φλερτάρει με τα δέκα ευρώ; Το δοκιμάσαμε και σας προτείνουμε 11 φθηνές και ποιοτικές διευθύνσεις σε Αθήνα και πέριξ.
Φαγητό με 10€: 10+1 νόστιμες διευθύνσεις
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Πριν από μερικά χρόνια μπορεί να τα κυνηγούσαμε με το δίκανο, όμως πλέον αποκτούν την δική τους δυναμικότητα. Τα μεζεδοπωλεία/ταβέρνες που δεν τσιγκουνεύονται σε γεύσεις και ποιότητα όμως ευνοούν αυτούς που δεν θέλουν να πληρώσουν πολλά για να φάνε καλά αυξάνονται και πληθύνονται.

Συγκεντρώσαμε έντεκα αγαπημένες μας διευθύνσεις, στις οποίες η λυπητερή μάλλον... χαρούμενη θα είναι μιας και δύσκολα θα ξεπεράσει τα 10€ ανά άτομο, ενίοτε και με τη συνοδεία αλκοόλ.

Αντέτι (Τρώων 53, Πετράλωνα, τηλ.: 6972278478)

Βγάζει τραπεζάκια στο φαρδύ πεζοδρόμιο έξω από τις μεγάλες τζαμαρίες του και σερβίρει τίμια μεζεδάκια που συνοδεύουν ιδανικά τα ουζάκια μας. Στα προτεινόμενα σημειώστε την πικάντικη μελιτζανοσαλάτα και τα μπουτάκια κοτόπουλου με ψητό ταλαγάνι. Για μερικά καραφάκια ούζο συν 4-5 μεζεδάκια, θα υπολογίσετε περί τα 10€ το άτομο.

Αιγύπτιος
Όσα μοντέρνα φαλαφελατζίδικα και αν αποκτήσει αυτή η πόλη, ο… άνθρωπος που θα φτιάχνει το καλύτερο φαλάφελ της Αθήνας θα βρίσκεται πάντα στο 102 της Μεγάλου Αλεξάνδρου. Εκεί ο Αιγύπτιος συνεχίζει να σερβίρει αυθεντικά ανατολίτικο ταμπουλέ, τέλειο ντιπ με γιαούρτι και μυρωδικά για να βουτάμε τα φαλάφελ, αραβικές πίτες αντί για ψωμί, ωραίο χούμους και βουνά από τηγανιτές πατάτες, σε τιμές που κυμαίνονται στα 10-12€ το άτομο, ωραίου κρασιού ή αιγυπτιακής μπύρας περιλαμβανομένων.

Ακροβάτης (Ψαρρών 26 και Μαιζώνος, Μεταξουργείο, τηλ: 2105230750)

Στεγάζεται στο καταπληκτικό νεοκλασικό κτίριο όπου γυρίστηκε ο Μπακαλόγατος με τον Χατζηχρήστο και στο λαχταριστό του μενού περιλαμβάνονται φέτα με μέλι και μαρμελάδα ντομάτας, καναπεδάκια ψητών λαχανικών με ταλαγάνι, απάκι με πορτοκάλι, λουκάνικα Τρικάλων και ολόφρεσκο ζυμωτό ψωμί σε τιμές που δεν ξεπερνούν τα 6,5€ ανά πιάτο. Αν πάρετε και ρακόμελο, το πολύ να πληρώσετε 12 ευρώ ανά άτομο.

Μαμάς Κουζίνα (Αιόλου 27, Πλατεία Αγίας Ειρήνης, τηλ.: 21 0325 2335)

Στην πλατεία Αγίας Ειρήνης, εκεί όπου βρίσκεται αυτές τις μέρες όλη η Αθήνα, στον πεζόδρομο της Αιόλου, η «Μαμά» χρεώνει 5€ το μικρό πιάτο (στο οποίο βάζετε μία σαλάτα και ένα κυρίως πιάτο που διαλέγετε από τη «βιτρίνα» του μαγειρείου) και 7,80€ το μεγάλο, στο οποίο βάζετε δύο κυρίως πιάτα και μια σαλάτα. Το ωραιότατο κρασί κοστίζει 3€ το λίτρο. Το μενού αλλάζει μέρα με την μέρα. Εμείς δοκιμάσαμε Παστίτσιο με πένες και αφράτη μπεσαμέλ, μουσακά στο πήλινο με τραγανό φύλλο αντί για μπεσαμέλ, σπιτικό κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο, ωραίο ταμπουλέ και εξαιρετική σαλάτα φακής με φρέσκο κρεμμυδάκι και ψιλοκομμένες πιπεριές.

Σεϋχέλλες (Κεραμεικού 49, Μεταξουργείο, τηλ: 211 1834789)
Μην πάτε για… τρέλες, αλλά για σούπερ νόστιμες γεύσεις σε άκρως οικονομικές τιμές που δεν θα ξεπεράσουν τα 10€ εφ’ όσον δεν πάρετε και κρασάκι. Σε έναν λιτό και μοντέρνο χώρο, με μία τεράστια μπάρα όπου παρακολουθείτε όλη την διαδικασία του μαγειρέματος οι Σεϋχέλλες σερβίρουν πεντανόστιμα πιάτα όπως μανιτάρια με απάκι και τυρί, μαμαδίσια σουτζουκάκια, κολοκυθοκεφτέδες και παπαρδέλες με βουβαλίσιο κιμά.

Ρακομεθιά (Πρόκνης 4, Νέος Κόσμος, τηλ: 210 9012560)

Η νέα μεζεκλίδικη άφιξη στο Νέο Κόσμο σερβίρει λαχταριστά μεζεδάκια σε εξαιρετικές τιμές και πρόσφατα άνοιξε την ταράτσα της, γεγονός που μας κάνει να θέλουμε να δοκιμάσουμε ξανά τα φοβερά της πιάτα (μερίδα λουκάνικο, μπιφτεκάκια μοσχαρίσια με πατάτες, κρητικός ντάκος) για τα οποία δεν θα πληρώσουμε παραπάνω από 8€ ανά μερίδα. Το χύμα κρασί της είναι επίσης στην πολύ καλή τιμή των 3€ το μισόκιλο.

Ancho Mexican Grill (Γυφτοπούλου 9 & Κολοκοτρώνη, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6801097)

Νέα άφιξη που «καίει» στην πιάτσα του Χαλανδρίου το Ancho ετοιμάζει λαχταριστά burritos με μόλις 6,20 € το χορταστικό τεμάχιο, τα οποία τα φτιάχνετε εσείς επιλέγοντας γέμιση και σάλτσα. Εξίσου νόστιμες είναι και οι μίνι Quesadilias με sour cream ή κοτόπουλο ή chorizo με 2,80€ έκαστη. Εν ολίγοις χορταίνετε με κάτι λιγότερο από 10€, ενώ αν θέλετε και μαργαρίτα θα πληρώσετε μόνο 5€ (λεμόνι, φράουλα). 

Λαδόκολλα

Χωρίς να διεκδικεί δάφνες πρωτοτυπίας στα πιάτα της, η δημοφιλής αλυσίδα ταβερνείων σερβίρει νόστιμα κρεατικά σε λαδόκολα, με τις τιμές τους να μην ξεπερνούν τα 6€ ανά μερίδα. Σταθερές αξίες τα χοιρινά φιλετάκια, το γιγαντιαίο χοιρινό σουβλάκι, οι μελιτζάνες με διάφορα τυριά και ο κόκκορας παστιτσάδα.

Όξο Νου (Εμμανουήλ Μπενάκη 63-65, Εξάρχεια, τηλ: 210 3801778)

Στο πεζοδρόμιο της Μπενάκη στα Εξάρχεια, το Όξο Νου μας κέρδισε για τις προσεγμένες γεύσεις του και φυσικά τις εξαιρετικές του τιμές. Σε περιβάλλον φοιτητικής νυχτερινής Αθήνας, το συμπαθέστατο μαγαζάκι σερβίρει πολύ νόστιμη φάβα, νόστιμα χορτάρινα, αλλά και μυζηθρένια καλτσούνια, καπνιστή μελιτζανοσαλάτα, γευστικότατα μανιτάρια με σκορδάκι, απάκι (φυσικά), στάκα με αυγά μάτια και νόστιμο κόκκορα κοκκινιστό. Τα μικρά πιάτα κοστίζουν περί τα 4€, ενώ τα κυρίως περί τα 8€. Για δύο κυρίως πιάτα και ρακί, υπολογίστε περί τα 8€ ανά άτομο.

Συγκρουόμενο (Φαλήρου 57, Κουκάκι, τηλ: 2109227270)

Αυτή η συμπαθέστατη κολλεκτίβα στο Κουκάκι σερβίρει λαχταριστούς μεζέδες με προϊόντα από μικρούς παραγωγούς σε σούπερ χαμηλές τιμές, ενώ βγάζει τα τραπεζάκια της στην πλατεία πίσω ακριβώς από το μετρό στο Φιξ. Οι μεζέδες ξεκινούν από 2,50 και φτάνουν το πολύ μέχρι 6€, ενώ το αλκοόλ ξεκινά από 2€ για ένα μικρό καραφάκι ρακή. Προτείνουμε τον φοβερό ντάκο, το πολύ καλό ταμπουλέ, τον πικάντικο καβουρμά, το απάκι και το λαχταριστό χωριάτικο λουκάνικο Πηλίου. Θα χορτάσετε άνετα και θα πληρώσετε περί τα 10€ μαζί με χύμα κρασί.

Τυφλόμυγα (Σωτηρη Πέτρουλα 26, Άνω Λιόσια, τηλ: 2130143031)

Μπορεί να ξεφεύγει από τα ευρύτερα όρια του δήμου Αθηνών, όμως αυτό το συμπαθέστατο μεζεδοπωλείο στα Άνω Λιόσια μας ιντρίγκαρε για δύο λόγους: πρώτον για την κεφάτη του ατμόσφαιρα που θυμίζει παραδοσιακό καφενέ, δεύτερον για το γεγονός ότι διαθέτει εξαιρετικό χύμα ούζο και ρακί και σούπερ ποικιλίες σε εξίσου σούπερ τιμές. Η ατομική ποικιλία κοστίζει 8€, ενώ η μεγάλη 16€ και τα καραφάκια ούζο/ρακή ξεκινούν από μόλις 2€. Εν ολίγοις θα φάτε, θα πιείτε και θα πληρώσετε κάτι λιγότερο από 10€. Τα Σάββατα έχει γλέντι με παραδοσιακή ρεμπέτικη και λαϊκή μουσική.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v