Γεύση από Ανατολική Ευρώπη στην Αθήνα

Ρώσικα εδέσματα, τσέχικες μπύρες, ρουμάνικες σούπες, ουκρανική ποπ και όλη η γαστριμαργική ένταση της ανατολικής Ευρώπης μέσα από 8 αθηναϊκές στάσεις.
Γεύση από Ανατολική Ευρώπη στην Αθήνα
Τσέχικη μπύρα, ρώσικα μαντύ, ουκρανικά ζυμαρικά και βουλγάρικες σούπες: Παίρνουμε μαχαίρι και πιρούνι και μέσα από οκτώ έθνικ γωνιές της Αθήνας ταξιδεύουμε σε κάθε άκρη της ανατολικής Ευρώπης για να γευτούμε τα παραδοσιακά της πιάτα. Και αποζημιωνόμαστε με χώρους που δίνουν περισσότερη σημασία στο καλό φαγητό παρά στην εκλεπτυσμένη διακόσμηση, χαρίζοντάς μας αυθεντικές γαστριμαργικές εμπειρίες οικονομικής και «βαριάς», χορταστικής κουζίνας - ό,τι πρέπει για τις κρύες μέρες του χειμώνα.

Ευγένιος
Ανδρομάχης 267, Καλλιθέα, τηλ: 2109410001
Παλιά σιδερένια τραπέζια, έθνικ διακόσμηση και ρετρό αναφορές δημιουργούν μια ατμόσφαιρα μάλλον… παλιομοδίτικη, η οποία ωστόσο συνοδεύεται από εξαιρετικά πιάτα καζακικής και ρώσικης κουζίνας που αποζημιώνουν στο μέγιστο. Ο Ευγένιος σερβίρει βαρβάτες μερίδες της κλασικής, βαριάς κουζίνας της Ανατολικής Ευρώπης, όπως μαντύ (πουγκιά με κιμά και κρεμμύδι), τα αντίστοιχα σουβλάκια των ανατολιτών (σεσλίκ), κρεατόπιτες, κουιρντάκ (κρέας ψιλοκομμένο με κόκκινη σάλτσα) και φυσικά άφθονη βότκα. Κι όλα αυτά σε εξαιρετικές τιμές – περί τα 10€ κατ’ άτομο. Τις Δευτέρες, ο Ευγένιος ξεκουράζεται. 

Svejk 
Ρουμπέση 8, Νέος Κόσμος, τηλ: 210 9018389
Ένα γευστικό ταξίδι στον Μολδάβα υπόσχεται το πρώτο τσέχικο εστιατόριο που άνοιξε τις πόρτες του στην Αθήνα, για να μας τηλεμεταφέρει στην Πράγα, μέσα από τις γιγάντιες τοιχογραφίες και την ρουστίκ ατμόσφαιρα του πάνω ορόφου, μέσα από τα αφρισμένα ποτήρια της μπυραρίας στο ισόγειο και φυσικά μέσα από τα πιάτα που σερβίρονται με εδέσματα όπως: Popradsky Talir (κομμάτια χοιρινού σε πατατοτηγανίτα), Svickova Na Smetane (μοσχαρίσιο κρέας νουά με σάλτσα από λαχανικά και κρέμα γάλακτος), και τα πιο γνωστά gulas και knedliky. Συνοδέψτε με μία από τις κλασικές τσέχικες βαρελίσιες μπύρες (Plzen ή Budvar). Υπολογίστε περί τα 25€ κατ’ άτομο, αλλά με χορταστικότατες μερίδες σε κάθε πιάτο.

Βαλεντίνα
Λυκούργου 235, Καλλιθέα, τηλ: 210 9431871
Η διακόσμηση και η ατμόσφαιρα αδικούν ελαφρώς αυτό το μικρό «διαμάντι» ρώσικης γεύσης στην Καλλιθέα. Αν δεν εστιάσετε στο design αλλά στις γεύσεις, σίγουρα θα εκτιμήσετε τα υπέροχα σασλίκ, το πικάντικο πιλάφι που ακούει στο όνομα πλοφ, ωραίο στρογγανόφ και παραδοσιακά ρώσικα ζυμαρικά. Στον κατάλογο θα βρείτε επίσης αρμένικες γεύσεις και ουκρανική μπύρα – υπολογίστε περί τα 15€ κατ’ άτομο. 

Dorna
Αχαρνών 408, Άγιος Ελευθέριος, τηλ: 2102111104
Οι ρουμάνοι ιδιοκτήτες αυτού του τίμιου εστιατορίου με την φολκλόρ διακόσμηση μας καλούν για φαγητό υπό το άγρυπνο βλέμμα του κόμη Δράκουλα στα κάδρα του τοίχου, κάτω από παραδοσιακές φορεσιές που βρίσκονται σε περίοπτη θέση και υπό τους ήχους ρουμάνικης παραδοσιακής ή και σύγχρονης μουσικής. Τσίπουρο ή κρασί σε πήλινες κούπες κάνουν την αρχή, ενώ η συνέχεια επί του πιάτου περιλαμβάνει από ψιλοκομμένο πατσά και ρουμάνικα κεφτεδάκια μέχρι πιο ιδιαίτερες γεύσεις όπως καπνιστό κρέας με φασόλια σούπα, πίτα τοκιτούρα με αυγό και πολλές ακόμη κρεατόσουπες σε μεγάλα σκεύη. Υπολογίστε περί τα 10-15€ - από Τρίτη ως Παρασκευή υπάρχει και ατομικό set menu με 10€. 

Barin 
33η οδός 13, Ελληνικό, τηλ: 210 9635416
Ο νέος σταθμός του μετρό στο Ελληνικό μας φέρνει δίπλα στο παλιό αεροδρόμιο, όπου ο ανανεωμένος χώρος του Barin (που σημαίνει βαρώνος) μας υποδέχεται με πελμένι και ένα σφηνάκι βότκα για να ξεκινήσει η μύηση στο «ρώσικο συμπόσιο». Διαφέροντας από τα υπόλοιπα ρώσικα της πόλεις από άποψη διακόσμησης, καθώς μπορεί να είναι έθνικ, αλλά με ένα πιο καλαίσθητο αποτέλεσμα, το Barin φιλοξενεί έκθεση ρώσικων έργων τέχνης στον ημιώροφο ενώ είναι φωτεινά και όμορφα διαμορφωμένο στις κύριες σάλες του. Από τα ορεκτικά (που κυμαίνονται στα 6-8€) δοκιμάστε τσεμπουρέκι (ζυμαρικά στο τηγάνι με γέμιση από κιμά), βαρενίκι με πατάτα και καραμελωμένο κρεμμύδι ή με μυζήθρα και γιαούρτι, ενώ από το κυρίως μενού τα πιο “SOS” πιάτα είναι το σασλίκ, ήτοι χοιρινό με λαχανικά σχάρας και πικάντικη σος, ζαρκόιε στη γάστρα (χοιρινό με λαχανικά, πατάτες και μανιτάρια) και εξαιρετικό φιλέτο Στρογγανόφ (τα κυρίως πιάτα κυμαίνονται στα 15-20€). Υπολογίστε περί τα 25-30€ κατ’ άτομο. Τα βράδια της Παρασκευής και του Σαββάτου θα απολαύσετε το φαγητό συνοδεία ζωντανής μουσικής. 

Βοημία
Δήμου Τσέλιου 5, Άρειος Πάγος, τηλ: 210 6426341
Σε έναν όμορφο, εκλεπτυσμένο χώρο δύο ξεχωριστών «σαλονιών» στην ήσυχη γωνία πίσω από τον Άρειο Πάγο – και στην απέναντι αυλή τους καλοκαιρινούς μήνες- η κουζίνα της «Βοημίας» επιδιώκει να μας μεταφέρει τις αυθεντικές γαστριμαργικές συνήθειες της Τσεχίας. Θα δοκιμάσετε γκούλας με πλευρώτους, κοτόπουλο λαζένσκε με σος φραγκοστάφυλου, καραμελωμένο λάχανο σουκρούτ, ψαρονέφρι με διάφορα κεντροευρωπαϊκά συνοδευτικά, και αρκετές επιλογές για μπύρα ή κρασί, ενώ το σέρβις θα φροντίσει να σας κατατοπίσει για τους κατάλληλους γευστικούς συνδυασμούς. Υπολογίστε περί τα 20€ κατ’ άτομο.

Πρεμιέρα
Δοϊράνης 29, Καλλιθέα, τηλ: 2177169500
(φωτό: Ask4food)
Αρκετά ψηλά στην Καλλιθέα, την κλασική περιοχή για καλοφαγάδες ρώσικων γεύσεων, η Πρεμιέρα αποτελεί την πιο value for money επιλογή: Σε έναν βαρύ από την διακόσμηση αλλά παρ’ όλα αυτά κομψό χώρο, οι άνθρωποι του εστιατορίου θα σας κατατοπίσουν ευγενικά, με υποδειγματικό σέρβις, σχετικά με τις γεύσεις. Από τις τελευταίες αξίζει να δοκιμάσετε τα κλασικά «ζυμαρικά» όπως μαντύ, πελμενί και ουκρανικά βερενίκι, την εκπληκτική ρώσικη σαλάτα, τους ποντιακούς σαρμάδες με μαύρο λάχανο, την ρώσικη κρέπα μπλίνις με γεύσεις όπως κιμά και χαβιάρι, και το κοτόπουλο Κιέβου. Στο τέλος, το δροσιστικό γλυκό από γιαούρτι και μπισκότο έρχεται κερασμένο, ενώ ο λογαριασμός δεν ξεπερνά τα 15-18€ κατ’ άτομο για ένα χορταστικότατο γεύμα.

Balkan
Ακομινάτου 13, Μεταξουργείο, τηλ: 210 5230717
Αυθεντικό κι ανεπιτήδευτο μυστικό «καταφύγιο» βουλγαρικής κουζίνας, το Balkan αποτελεί από μόνο του λόγο να επισκεφθείτε αυτή την μάλλον παραγνωρισμένη γωνιά της Αθήνας, όπου θα δοκιμάσετε βουλγαρική ρακή και έντονες γεύσεις από (τι άλλο;) τα Βαλκάνια, που λάμπουν διά της πληθωρικής παρουσίας τους στο φολκλόρ ντεκόρ. Θα δοκιμάσετε ουστπίτσι (κεφτεδάκια κοτόπουλου), κοτόπουλο καβαρμά (σε πήλινο με πιπεριές και αυγό), αρνάκι με ρύζι και συκωτάκια, ρώσικη σαλάτα, κατάκ (το αντίστοιχο «τζατζίκι»), σαγανάκι με τυρί κασκαβάλ, μέχρι και… νοστιμότατο πατσά. Ο λογαριασμός είναι το clue της εμπειρίας – δύσκολα θα ξεπεράσει τα 10€ κατ’ άτομο.

Επιμέλεια: Γιώργος Κόκουβας
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v