Κεμπάπ στην Αθήνα: 7 λαχταριστές διευθύνσεις

Ποιος κάνει το καλύτερο γιαουρτλού; Πού θα δοκιμάσετε το πιο πικάντικο κεμπάπ της πόλης; Γυρνάμε τα κεμπαπτζίδικα της Αθήνας και βγάζουμε ετυμηγορία.
Κεμπάπ στην Αθήνα: 7 λαχταριστές διευθύνσεις
της Ηρώς Κουνάδη

Είναι μάλλον απίθανο να επιχειρήσεις να ανοίξεις κουβέντα για «το καλύτερο κεμπάπ στην Αθήνα» (ή σε οποιαδήποτε πόλη, εδώ που τα λέμε) χωρίς να ξεσπάσει ένας μικρός πόλεμος. Ο κάθε λάτρης του πικάντικου ανατολίτικου εδέσματος έχει κι από μία αγαπημένη διεύθυνση, και σε κάθε –μα κάθε– παρέα υπάρχει κάποιος που θεωρεί πως «αν δεν έχεις φάει στον τάδε, δεν έχεις φάει κεμπάπ».

Κάποιες από αυτές τις αγαπημένες μας (και σας, και όλων) διευθύνσεις συγκεντρώνουμε παρακάτω, για να σας βοηθήσουμε να καταλήξετε ποιο είναι –επιτέλους– το καλύτερο κεμπάπ της Αθήνας. Και περιμένουμε, όπως πάντα, γνώμες και αντιρρήσεις στα σχόλια, στο τέλος του κειμένου.

Ο Νέζος
Κωνσταντινουπόλεως 58, Γκάζι, τηλ.: 6972340342

Πλάι στις γραμμές του τραίνου στο Γκάζι (από τότε που δεν ήταν «το Γκάζι»), ο Νέζος σερβίρει ένα από τα αδιαφιλονίκητα καλύτερα κεμπάπ της πόλης: Ζουμερό και πικάντικο, σε διαστάσεις γίγας και σερβιρισμένο επάνω σε λεπτές τραγανές πιτούλες με μπόλικο κρεμμύδι. Θα το συνοδεύσετε με νοστιμότατα ορεκτικά όπως η έξτρα πικάντικη τσοπάν σαλάτα, με ψιλοκομμένη ντομάτα, αγγουράκι, κρεμμύδι και πιπεριές, το χούμους, η μελιτζανοσαλάτα και οι τραγανές, κομμένες στρογγυλές πατάτες τηγανιτές. Οι τοίχοι διακοσμούνται με εικόνες από την Πόλη, ενώ οι μεγάλες τζαμαρίες επιτρέπουν το χάζι στις γραμμές του τραίνου. Ο λογαριασμός θα κυμανθεί στα 12-15€ το άτομο, με το απαραίτητο συνοδευτικό ουζάκι ή κρασί.

Λέι Λιμ Λέι
Βαλτινών 2, Γκύζη, τηλ.: 211 7009383

Το αγαπημένο μας συνεργατικό στέκι στου Γκύζη κάνει πολλά πράγματα εξαιρετικά, και το κεμπάπ του είναι ένα από αυτά. «Βγαίνει» μάλιστα σε διάφορες εκδοχές: σκέτο, σε καταπληκτικό γιαουρτλού, ή στη δική μας αδυναμία που λέγεται Αλί Ναζίκ (ήτοι σερβιρισμένο με πουρέ μελιτζάνας). Συνοδεύεται απαραιτήτως με Τσιλμπίρ (σουτζούκι, αυγό και γιαούρτι), δροσερό ταμπουλέ και μελιτζανοσαλάτα, και ωραίες ανατολίτικες μουσικές που ενισχύουν το ήδη αρκούντως παρεΐστικο κλίμα. Ο λογαριασμός στο τέλος δεν ξεπερνά τα 12-15€ το άτομο, με δυο-τρία καραφάκια ούζο ή ρακή.

Τόμας
Σαρκουδίνου 43, Νέος Κόσμος, 210 9015981
Ξακουστό απ’ άκρη σε άκρη της Αθήνας, το αρμένικο κεμπάπ του Τόμας φτιάχνεται από μοσχάρι ή κοτόπουλο –με το δεύτερο να κλέβει τις καρδιές μας. Σύμφωνα με την παράδοση της πατρίδας του, ο Τόμας τυλίγει το κεμπάπ σε πίττα με ψητή ντομάτα, κρεμμύδι και σος γιαουρτιού, ή το σερβίρει σε extra large μερίδες γιαουρτλού (με τέσσερα ολόκληρα κεμπάπ η καθεμία, παραγγείλτε υπεύθυνα). Πολύ καλό είναι επίσης το κοτόπουλο σις ταούλ, που μαρινάρεται επί δύο μέρες. Το κάθε τυλιχτό κοστίζει 1,90€, ενώ οι μερίδες κυμαίνονται στα 7-8€. 

Κυρ-Αρίστος
Ζησιμοπούλου 96, Παλαιό Φάληρο, τηλ: 2109822320

Οι Αθηναίοι του νότου ορκίζονται στο όνομά του, και δεν έχουν άδικο. Η φήμη του κυρ-Αρίστου εξαπλώθηκε ταχύτατα πριν καλά καλά κλείσει τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του. Στον όμορφο χώρο του, που μοιάζει βγαλμένος από τη δεκαετία του ’60, κάτω από τις ρετρό επιγραφές «κεμπαμπτζίδικον – πρωτοφανής ποιότις εδεσμάτων», απολαμβάνουμε μερακλίδικο κεμπάπ, το οποίο σερβίρεται τυλιχτό, χωρίς τηγανητές πατάτες, αλλά με ντομάτα, κρεμμύδι και μυρωδικά. Από τις μερίδες ξεχωρίζει το κασερλί κεμπάπ με λιωμένο τυρί και κόκκινη σάλτσα – σημειώστε ότι σερβίρονται και μισές μερίδες σε τιμές περί τα 4-5€. 

Kebab Αγοραστός
Πλατεία Ελευθερωτών 4, Χαλάνδρι, τηλ: 210 6617353

Στο πιο «εστιατορικό» περιβάλλον της λίστας μας, ο σεφ Δημήτρης Αγοραστός επιμελείται ένα μενού με σαφή προσανατολισμό στην πολίτικη κουζίνα, όπου βέβαια τα κεμπάπ έχουν την τιμητική τους –όπως προδίδει, άλλωστε, και το όνομα του μαγαζιού. Γιαουρτλού, άδανα, σις, φυστικλί και πατλιτζάν κεμπάπ έρχονται λαχταριστά και όχι υπερβολικά «βαριά», ενώ τα συνοδεύουν λαχματζούν, πατάτες με λιωμένο τυρί και πικάντικη τυροκαυτερή. Υπάρχει επίσης καθημερινά επιλογή από ωραιότατα μαγειρευτά – υπολογίστε περί τα 20€ κατ’ άτομο για πλήρες γεύμα μαζί με κρασί ή μπύρες.

Ανατολίτικο Σις Κεμπάπ
Υμηττού 69, Παγκράτι, τηλ.: 210 7015287
Το παγκρατιώτικο στέκι με το κατά τι ασυνήθιστο όνομα μετρά τα χρόνια του σε δεκαετίες, κι ως εκ τούτου έχει σερβίρει το θρυλικό του κεμπάπ σε γενιές και γενιές Παγκρατιωτών και λοιπών Αθηναίων. Ο χώρος είναι μάλλον αδιάφορος (οι παροικούντες τη γειτονιά σημειώστε ότι κάνει και delivery) οι γεύσεις του όμως σε αποζημιώνουν και με το παραπάνω. Το περίφημο κεμπάπ του είναι ελαφρύ και ζουμερό, σερβιρισμένο επάνω σε μια μεγάλη πίττα με ντομάτες (πάντα ζουμερές και μυρωδάτες), κρεμμύδι και μαϊντανό. Εξαιρετική –και βουτυρένια– είναι και η γιαουρτλού εκδοχή του, που σερβίρεται με ψητές ντομάτες, ενώ από τα ορεκτικά ξεχωρίζουν το χειροποίητο τζατζίκι και η ολόφρεσκη χωριάτικη σαλάτα. Ο λογαριασμός στο τέλος δύσκολα ξεπερνά τα 10-12€ το άτομο, με μια-δυο μπυρίτσες. 

Γεύσεις από την Πόλη
Στρ. Πετρίτη 5, Δροσιά, τηλ: 210 8133901

Δεν θα αφήναμε, βέβαια, παραπονεμένους τους κεμπαπ-ο-λάτρεις του βορρά, που έχουν να λένε για το φανταστικό γιαουρτλού που σερβίρει αυτό το πολίτικο στέκι στην πλατεία της Δροσιάς. Το κεμπάπ είναι ελαφρύ και μυρωδάτο, οι αφράτες πιτούλες πασπαλίζονται με πάπρικα και το βελούδινο γιαούρτι δένει πάντα τέλεια με την σάλτσα ντομάτας. Στον όμορφο, ολόλευκο χώρο του εστιατορίου, δοκιμάζουμε επίσης μερίδα αυθεντικού πολίτικου κεμπάπ (με τρία κεμπάπ ανά μερίδα, συν πίτες, ντομάτα, κρεμμύδι, μαϊντανό, και ψητή ντομάτα και πιπεριά). Στα πιάτα ημέρας επίσης εναλλάσσονται συχνά τα σμυρναίικα σουτζουκάκια με το γενναιόδωρο τας κεμπάπ – συνδυάστε τα με παστουρμαλί, πίτα Καισαρείας ή μελιτζάνα ψητή με καρύδι. Υπολογίστε περί τα 15€ κατ’ άτομο, με μπύρες ή χύμα κρασί.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v