7 νέα μέρη για ωραίο street food στην Αθήνα

Τορτίγιες, φαλάφελ, μπέργκερ, noodles, sushi, πίτσα σε χωνάκι και άλλα νέα από την street food σκηνή της πόλης σε επτά διευθύνσεις για φαγητό στα γρήγορα στο κέντρο της Αθήνας.
7 νέα μέρη για ωραίο street food στην Αθήνα
του Γιώργου Κόκουβα

Κάντε μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας και κοιτάξτε γύρω σας. Όλοι κάτι «νέο» τσιμπολογούν στον δρόμο. Το street food της πόλης έχει εξελιχθεί και έχει υιοθετήσει πολλές νέες «μόδες»: Οι καντίνες με τα βρόμικα παραμένουν κλασικές, αλλά τα Ha’Dog εξαπλώθηκαν και σύστησαν μια πιο φρέσκια εκδοχή του γνωστού σάντουιτς. Το σουβλάκι παραμένει αγαπημένο των Ελλήνων, αλλά «εκσυγχρονίζεται» σε μοντέρνα σουβλατζίδικα. Το Falafellas έφερε την αραβική λιχουδιά στα χέρια της μισής Αθήνας, το χαλανδριώτικο Ψαραnoid και το Καπετάν Fishάει μας σύστησαν τα fish’n’chips, τα Hot Hot μας έμαθαν να τρώμε burger στα όρθια και τα μαγαζάκια με λουκουμάδες, bagels ή ντόνατς έγιναν περισσότερα και από τα περίπτερα.

Ήταν θέμα χρόνου λοιπόν να ανοίξουν νέοι «ναοί» του street food στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και να καταφτάσουν ακόμη πιο καινούριες τάσεις. Καινούρια φαλαφελατζίδικα, γκουρμέ τορτίγιες, πίτσα σε χωνάκι, noodles στο χέρι και sushi στα όρθια είναι μόνο μερικά από τα νέα spots της πόλης, όπου μπορεί ο ουρανίσκος σας να μπει σε νέες περιπέτειες, γρήγορα και νόστιμα.

Tortuga: Η χαρά της τορτίγιας στο Παγκράτι 
Αρχιμήδους 1, Παγκράτι, τηλ: 2130307520

Στα πέριξ της πλατείας Πλαστήρα του Παγκρατίου, το Tortuga Food Bar ετοιμάζει χειροποίητες τορτίγιες σε λίγες αλλά πεντανόστιμες εκδοχές: Η τορτίγια είναι λεπτή και μαλακή σαν κρέπα, ενώ οι επιλογές για τη γέμιση είναι tagine μοσχάρι, kebab, κοτόπουλο κάρι και χοιρινή πανσέτα (η κάθε γέμιση με ιδιαίτερο συνδυασμό λαχανικών, μπαχαρικών και σος), ενώ υπάρχουν και χορτοφαγικές επιλογές. Σημειώστε πως το motto του χώρου (που διαθέτει και τρία-τέσσερα τραπεζάκια αν θέλετε να απολαύσετε τις τορτίγιες on the spot) είναι «slow food, served fast» - το χοιρινό για παράδειγμα σιγοψήνεται για ώρες. Θα βρείτε επίσης και νόστιμα sides, όπως τις country πατάτες με διάφορες σος – εμείς δοκιμάσαμε τη λεμονάτη σος γιαουρτιού και δεν απογοητευτήκαμε. Οι τορτίγιες κυμαίνονται στα 4-5€.

Not Just Falafel: Η Μέση Ανατολή αντεπιτίθεται 
Ρόμβης 16 και Περικλέους, τηλ: 2103211393

Το Falafellas της Αιόλου τα έκανε μόδα, τα αραβικά μαγαζάκια στην Λιοσίων και στο Μεταξουργείο εξακολουθούν να σερβίρουν την πιο αυθεντική εκδοχή τους, αλλά σε αυτό το καινούριο spot για φαλάφελ στην καρδιά της αθηναϊκής διασκέδασης, δοκιμάσαμε το κάτι διαφορετικό: Φαλάφελ σε τρεις εκδοχές - Κλασική με ταχίνι, «Not just falafel» με χούμους και «του chef» με μουχαμάρα για τους λάτρεις του πιο καυτερού. Δοκιμάσαμε επίσης το σις ταούκ, ήτοι μαριναρισμένο σουβλάκι κοτόπουλο με λαχανικά και σως σε αραβική πίτα, ενώ εκτιμήσαμε και τα μικρά τραπεζάκια στον πεζόδρομο της Ρόμβης για να τα απολαύσουμε με την ησυχία μας - οι τιμές κυμαίνονται στα 3-3,50€.

Kono Pizza: Το Θησείο τρώει πίτσα σε χωνάκι 
Ακαμάντος 4, Θησείο, τηλ: 2103420888

Έναν διαφορετικό τρόπο να απολαύσουμε την αγαπημένη ιταλική νοστιμιά προτείνει το Kono, το μοναδικό προς το παρόν μαγαζί που ετοιμάζει πίτσα σε χωνάκι. Εδώ, θα επιλέξετε τα “toppings” από έτοιμες συνταγές ή θα φτιάξετε τους δικούς σας συνδυασμούς – εμείς δοκιμάσαμε την Pollo εκδοχή – κομμάτια κοτόπουλου με μελιτζάνες και άλλα λαχανικά, μέσα σε χρυσαφένιο, τραγανό κώνο από ζύμη για pizza, και στην κορυφή λιωμένο τυρί. Οι κώνοι κυμαίνονται στα 3€, ενώ υπάρχουν και αρκετά τραπεζάκια στον όμορφο εσωτερικό χώρο για να τα απολαύσετε καθιστοί – εναλλακτικά, μια βόλτα στην Αποστόλου Παύλου με θέα την Ακρόπολη δεν είναι άσχημη ιδέα.

The Pasta Shop: Η Ιταλία… πακέτο στην Καλαμιώτου 
Καλαμιώτου 9α, τηλ: 2111822222

Γρήγορα αλλά φρέσκα ζυμαρικά βγαίνουν κατευθείαν από την κατσαρόλα, περιχύνονται με μυρωδάτες μεσογειακές σάλτσες και απολαμβάνονται στον φαρδύ πάγκο του Pasta Shop στη γωνία της Καλαμιώτου. Μπορείτε να επιλέξετε από φρέσκα σπαγγέτι, ταλιατέλες, πέννες (ολικής ή μη), ριγκατόνι, ραβιόλι ολικής με γέμιση λαχανικών και ραβιόλι με φέτα και πιπεριά Φλωρίνης. Από σάλτσες, μπορείτε να ποντάρετε στις απλές και γνωστές γεύσεις, όπως η Νάπολι, η Αραμπιάτα, η Μπολονέζ και η Καρμπονάρα, αλλά και πιο ιδιαίτερες όπως η Νόρμα (μελιτζάνες, ντομάτα), η Αλά Μανιάτα (με σύγκλινο Μάνης, ντοματίνια, μυζήθρα και ελαιόλαδο) ή η Pollo alla Senape (με κοτόπουλο, κρέμα γάλακτος, μουστάρδα, πιπεριές και μανιτάρια). Τα ζυμαρικά κυμαίνονται στα 3,40-4,20€ και οι σάλτσες στα 1,30-1,50€. Θα βρείτε επίσης μακαρονοσαλάτες και μακαρονόπιτες.

Ace burgers: Οι Αμπελόκηποι τρώνε angus 
Καρύστου 6, Αμπελόκηποι, τηλ: 2106920009

Από την ομάδα του Burger Joint, κατέφτασε η νέα πρόταση στον χώρο των burgers, το Ace στην περιοχή πίσω από την πιάτσα της Πανόρμου. Σε έναν μοντέρνο, μικρό, καθαρό και μίνιμαλ χώρο, θα δοκιμάσετε burgers με μαλακό, γευστικότατο ψωμάκι που διαφέρει από όσα έχετε γευθεί ως τώρα. Η φιλοσοφία του Ace είναι μικρός κατάλογος και οικονομικές τιμές: Τα οκτώ διαφορετικά burger κυμαίνονται από 3 έως 5€ (χωρίς πατάτες) και περιλαμβάνουν γεύσεις από κλασικό ή cheese μέχρι το υπέροχο The Ace (με κατσικίσιο τυρί, μπέικον, τραγανιστό κρεμμύδι, μαρούλι, τομάτα και ace sauce), το Tower με διπλό burger, διπλό τσένταρ και αυγό και το ιδιαίτερο Truffle Chicken με χρυσαφένιο τηγανητό κοτόπουλο, τυρί Swiss, μανιτάρια, τραγανιστό κρεμμύδι και μαγιονέζα τρούφας. Σημειώστε ότι μπορείτε να προσθέσετε υλικά, όπως τα crispy/καραμελωμένα κρεμμύδια, μανιτάρια ή πικάντικη σος, καθώς και να επιλέξετε για side αντί για τηγανιτές πατάτες με τσένταρ και μπέικον, τις φουρνιστές πατάτες ή το εξαιρετικό mac’n’cheese που σπάνια βλέπουμε σε ελληνικά εστιατόρια αμερικανικής φιλοσοφίας. Θα βρείτε επίσης νόστιμα hot dogs, shakes, αλλά και shaketails – δοκιμάστε αυτό με τη σοκολάτα, το bourbon και την καραμέλα ή αυτό με τη βανίλια, την κανέλα και το ρούμι (5€). Στα συν, το ότι λειτουργεί καθημερινά μέχρι τις 3.00 το πρωί.

Street Wok: Η Πανόρμου πήρε το chopstick της 
Πανόρμου 115, Αμπελόκηποι, τηλ: 2106911818

Είστε στον γνωστό πεζόδρομο της πιάτσας της Πανόρμου και σας έπιασε η λιγούρα μετά τα κοκτέιλ; Πέρα από τις κλασικές κρεπερί και τα σαντουιτσάδικα της πιάτσας, υπάρχει πλέον και η ασιατική επιλογή: Το Street Wok, όπου εδώ και λίγους μήνες σχηματίζονται ουρές, ετοιμάζει επί τόπου noodles ή ρύζι σε βολικά take away κουτάκια. Επιλέγετε βάση (διαφορετικά είδη noodles ή ρυζιού), εξτρά υλικά όπως κοτόπουλο, μοσχάρι, χοιρινό, γαρίδες, μανιτάρια, baby corn, φύτρες μπαμπού, ανανά, τηγανητό κρεμμύδι κ.α., και τέλος σάλτσα (teriyaki, coconut curry, sweet chili, satay ή Σετσουάν). Η βάση κυμαίνεται στα 4€, τα εξτρά υλικά από 0,20 ως 1,40€ και η σος είναι δωρεάν, ενώ όλα ετοιμάζονται μπροστά στα μάτια σας, στα μεγάλα γουοκ πίσω από την τζαμαρία. Το Street Wok διαθέτει και μερικά τραπεζάκια στον εσωτερικό χώρο, αλλά και μεγάλο πάγκο έξω για να τα απολαύσετε on the spot.

Yoko: Fast sushi στο Κολωνάκι 
Π. Ιωακείμ 39, Κολωνάκι, τηλ: 2103424654

Γρήγορο, νόστιμο και προσιτό σε τιμές γιαπωνέζικο φαγητό προτείνει το κολωνακιώτικο Yoko, που φέρνει το sushi πιο κοντά στην street food κουλτούρα της πόλης: Εδώ (ή σε πακέτο, ή delivery μέχρι τα βόρεια προάστια) θα δοκιμάσετε maki από 2€ (ωραίες και απλές ιδέες αυτά των λαχανικών, του crunchy tuna, του salmon avocado και των τραγανιστών γαρίδων), nigiri από 3€ (σολομού, τόνου αλλά και γιαπωνέζικη ομελέτα), σούπες to go (beef noodle και carrot ginger) αλλά και βολικότατα boxes με σαλάτες ή κοτόπουλο και ζεστά πιάτα με noodles (περί τα 8€).
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v