Πού να φάω φθηνό μεσημεριανό στο κέντρο της Αθήνας

Συγκεντρώνουμε τις καλύτερες διευθύνσεις για να φάτε οικονομικά και νόστιμα στο κέντρο της Αθήνας κάθε μεσημέρι.
Πού να φάω φθηνό μεσημεριανό στο κέντρο της Αθήνας
του Γιώργου Κόκουβα

Μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας. Είτε σας βρίσκει εκεί το lunch break από την δουλειά σας, είτε είστε για ψώνια και πεινάσατε, είτε απλώς σας αρέσει να βολτάρετε στο εμπορικό τρίγωνο της πόλης, έχουμε τις καλύτερες και οικονομικότερες διευθύνσεις για να απολαύσετε τίμιο, σπιτικό φαγητό χωρίς να ξοδέψετε παραπάνω από 15€. 

Κληματαριά 
Πλατεία Θεάτρου 2, Βαρβάκειος, τηλ: 210 3216629

Αγαπημένη γωνιά στην πλατεία Θεάτρου, η Κληματαριά μοσχομυρίζει καθημερινά από τα μαγειρευτά στις μεγάλες γάστρες, οι οποίες φιγουράρουν στην κίτρινη σκεπαστή αυλίτσα της. Από τη 1.00 και μετά, πιάνουμε τραπέζι κάτω από τα κρασοβάρελα και τα δεντράκια, για να απολαύσουμε γενναιόδωρες μερίδες από γεύσεις όπως αρνάκι με μελωμένες πατάτες, χοιρινό κότσι με θρούμπι, κοκκινιστό με σπιτικό πουρέ μελιτζάνας, εξαιρετική τηγανιά και κρεατικά της ώρας, μαζί με βαρελίσιο κρασάκι. Ο λογαριασμός δύσκολα θα ξεπεράσει τα 12-15€ κατ’ άτομο. 

Το Φίλεμα 
Ρόμβης 16, τηλ: 2103250222

Σταθερή αξία στον περιζήτητο πεζόδρομο της οδού Ρόμβης, το Φίλεμα ποντάρει στις μαμαδίστικες γεύσεις και στα παρεΐστικα μεζεδοτσιμπούσια που εκτυλίσσονται στα τραπεζάκια του, είτε στο πλακόστρωτο, είτε στον ρετρό εσωτερικό του χώρο. Εδώ θα γευθείτε σπιτικά γιουβαρλάκια, χοιρινό τας κεμπάπ, φιλετάκια χοιρινό στη λαδόκολλα με πατάτες, γίγαντες με λουκάνικα και πιπεριές, σαρδέλες φούρνου και άλλες συνταγές που εναλλάσσονται καθημερινά στο μενού. Συνοδεύστε με χύμα κρασί ή ασυνήθιστες ετικέτες ούζου και υπολογίστε περί τα 15€ κατ’ άτομο. 

Μάνας Κουζίνα Κουζίνα 
Αιόλου 27, τηλ: 2103252335

Το παραδοσιακό μαγειρείο που μας καλόμαθε με τον φθηνό μπουφέ του στην πιάτσα της Αγίας Ειρήνης συνεχίζει κάθε μεσημέρι να φορτώνει την βιτρίνα του με μαγειρευτά φούρνου και γάστρας καθώς και σπιτικές πίτες και γλυκά: Ιμάμ, χοιρινό με μουστάρδα και μέλι, κοτόπουλο Ιθάκης, μπακαλιάρος γιαχνί, ρεβυθάδα, γιουβέτσι, σαλάτες λαχανικών, ζυμαρικών ή οσπρίων για να τα συνοδεύσετε και χύμα κρασάκι θα σας χορτάσουν με λιγότερα από 12-15€ κατ’ άτομο. Τις κρύες ημέρες, προτιμήστε το ζεστό γλυκύτατο πατάρι που βλέπει στην πλατεία. 

Νικήτας 
Αγίων Αναργύρων 19, Ψυρρή, τηλ: 2103252591

Σέρβιρε σπιτικά μαγειρευτά στους κατοίκους και τους ιδιοκτήτες των εργαστηρίων της περιοχής, πριν η γειτονιά του Ψυρρή εξελιχθεί σε μόδα. Παρέμεινε στις επάλξεις καθ’ όλη την διάρκεια της ανόδου της περιοχής, απλώνοντας κάθε μεσημέρι τα τραπεζάκια του στην πλατεία. Και συνεχίζει ακόμη και σήμερα, που το «πάρτι» τελείωσε, να μας σερβίρει ζουμερή τηγανιά, σπιτική τυρόπιτα, κοντοσούβλι που λιώνει στο στόμα και μυρωδάτα μπιφτεκάκια με πατάτες ή άλλους ελληνικούς μεζέδες και πιάτα ημέρας, αποτελώντας την πιο νόστιμη, value for money επιλογή. Οι μερίδες δεν είναι τεράστιες, οι γεύσεις «τίμιες», ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 12-15€ κατ’ άτομο και το γλυκό έρχεται κερασμένο. 

Μελίλωτος 
Καλαμιώτου 19, Μοναστηράκι, τηλ.: 210 3222458

Ιδανική γωνιά για γευστική ανάκτηση δυνάμεων μετά τα ψώνια της Ερμού, ο Μελίλωτος έχει αποκτήσει την δική του (και μάλιστα διεθνή) φήμη για τη δημιουργική ελληνική του κουζίνα και τον μικρό αλλά φιλόξενο χώρο του στον πεζόδρομο της Καλαμιώτου. Θα δοκιμάσετε κάθε φορά διαφορετικά πιάτα, αφού το μενού της ημέρας αποφασίζεται μόλις το προηγούμενο βράδυ. Από τις αγαπημένες γεύσεις που έχουμε δοκιμάσει στον Μελίλωτο, ξεχωρίζουμε τα καπνιστά λουκάνικα με πατάτες και μουστάρδα, τα σπιτικά μπιφτέκια, τα σιουφηχτά κρητικά ζυμαρικά με κοτόπουλο και μανιτάρια, την κρεατόπιτα και το μοσχαράκι παστιτσάδα. Τα κυρίως πιάτα κυμαίνονται στα 7-10€ - υπολογίστε για πλήρες γεύμα περί τα 15-18€ κατ’ άτομο. 

Σάββας Κεμπάπ 
Ερμού 91, Μοναστηράκι

Η γνωστή αλυσίδα κεμπάπ έκανε την διαφορά και εντυπωσίασε τους φίλους του αθηναϊκού κέντρου, ανοίγοντας έναν πολυχώρο σε τρεις διαφορετικούς ορόφους στο λευκό κτίριο της Ερμού, που απολαμβάνει θέα προς την Ακρόπολη. Το ισόγειο διαθέτει αυλή με όμορφα τραπεζάκια, ο πρώτος όροφος έχει μετατραπεί σε café και ο τρίτος όροφος σε εστιατόριο με άνετους καναπέδες και όμορφη διακόσμηση. Στα του μενού, ποντάρετε στα παραδοσιακά σουβλάκια με κεμπάπ για τα οποία φημίζεται ο Σάββας ή τις μερίδες γιαουρτλού κεμπάπ ή ντονέρ. Θα βρείτε επίσης κοτόπουλο σούβλας, αρνίσια παϊδάκια γάλακτος, μπριζολάκια λαιμού χωρίς κόκαλο, παστουρμά, και νόστιμο λαχματζούν, χούμους, φαλάφελ και άλλες ανατολίτικες γεύσεις. Συνοδεύστε με παγωμένη μπύρα και υπολογίστε περί τα 10-15€ κατ’ άτομο, ανάλογα τις ορέξεις σας. 

Μινιατούρα 
Ρόμβης 21, τηλ: 210 3233459

Μικρό, ήρεμο και φιλόξενο, το νόστιμο στέκι της Μινιατούρας βρίσκεται απέναντι από το Pure Bliss και λειτουργεί καθημερινά από τις 12.30 ως τις 19.00, με μενού που αλλάζει συνεχώς. Αν δεν πεινάτε ιδιαίτερα, όλα τα φαγητά της σερβίρονται και σε μισές μερίδες στη μισή περίπου τιμή. Έχουμε δοκιμάσει κατά καιρούς εξαιρετικά πικάντικα λουκάνικα με πατατοσαλάτα, φοβερό μπουγιουρντί, κεφτεδάκια φακής με πληγούρι, χταποδοσαλάτα, γεμιστό καλαμάρι, λαχανόρυζο και φασόλια φούρνου με λαχανικά. Συνοδεύστε με μπύρα – από την πολύ καλή ποικιλία ετικετών και υπολογίστε περί τα 12-15€ κατ’ άτομο. 

Mirch 
Ερμού 109, Μοναστηράκι, τηλ: 2103239759 
Στην καρδιά της παλιάς αγοράς και των παλαιοπωλείων στο Μοναστηράκι, υπάρχει μια σάλα με πέτρινους τοίχους και φούρνους tandoori που μπορεί να σας τηλεμεταφέρει στην Ινδία. Το Mirch ξεφουρνίζει καυτερά chicken tikka με γιαούρτι και σως μέντας, chicken korma (κοτόπουλο με κρέμα γάλακτος, γάλα καρύδας και κάσιους), vindaloo για τους ουρανίσκους που δεν φοβούνται τις καυτερές προκλήσεις και, για κάτι χορταστικό και γρήγορο, το περίφημο Indian σουβλάκι, ήτοι κοτόπουλο σε πίτα naan με γέμιση λαχανικών. Το ινδικό σουβλάκι (ιδανικό για κάτι γρήγορο στο χέρι) στοιχίζει 4€, ενώ για πλήρες γεύμα θα υπολογίσετε περί τα 15€ κατ’ άτομο. Προτιμήστε τον πάνω όροφο για όμορφη θέα στην περαντζάδα της γειτονιάς. 

Gazi College 
Περσεφόνης 53, Γκάζι, τηλ: 2103422112

Είστε για ψώνια στο κέντρο, για βόλτα στην Ερμού ή για εξερευνήσεις στις εκδηλώσεις της Τεχνόπολης – που αυτή την περίοδο είναι περιζήτητη χάρη στο χριστουγεννιάτικο πάρκο της; Σε απόσταση βολής, θα βρείτε έναν all day χώρο που ξεχωρίζει στην πλατεία του Γκαζιού, χάρη στο μοντέρνο του design, αλλά και τις νόστιμες γεύσεις που μας προτείνει ο σεφ Μιχάλης Φανερωμένος: Πίτσα με συνταγή ζύμης του ίδιου, αυθεντικά ιταλικά σπαγγέτι, πειραγμένα μαγειρευτά της μαμάς, πολύχρωμες σαλάτες, αλλά και σάντουιτς ή κις για όσους θέλουν απλώς να τσιμπήσουν κάτι γρήγορο. Υπολογίστε περί τα 10€ κατ’ άτομο για ένα χορταστικό lunch break. 

Handlebar 
Μελανθίου 8, Ψυρρή, τηλ: 2114093002

All-day brunch μας προτείνει το πιο hip café του κέντρου, αυτό που κρύβει νόστιμες vegetarian και vegan γεύσεις, αλλά και άφθονη ποδηλατική συνείδηση στον μικρό δρόμο της Μελανθίου στου Ψυρρή. Για κάτι γρήγορο, νόστιμο και υγιεινό, καθίστε στο λιλιπούτειο μαγαζάκι και δοκιμάστε τα noodles με φρέσκα λαχανικά, σάλτσα σόγιας και σησαμέλαιο, το ρύζι basmati με μανιτάρια, αρακά και κονιάκ, τα σωταρισμένα μανιτάρια με μανταρίνι, την σούπα της ημέρας, τη σαλάτα με αβοκάντο και κινόα, τα αλμυρά μάφιν ή, αν βιάζεστε, το on-the-go lunch box με μπανάνα, flapjack με σταφίδες και αγγλικό τσάι – οι τιμές κάθε πιάτου κυμαίνονται μεταξύ 1,50 και 4,50€, επομένως το μεσημεριανό σας δεν θα στοιχίσει πάνω από 10€.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v