Γεύση από νησί στην Αθήνα: 5 νησιώτικες κουζίνες

Ταξιδεύουμε νοερά στο Αιγαίο, μέσα από τις γεύσεις, τα αρώματα και τα αποστάγματα που μας σερβίρουν πέντε εντελώς νησιώτικα ταβερνάκια στην Αθήνα.
Γεύση από νησί στην Αθήνα: 5 νησιώτικες κουζίνες
της Ηρώς Κουνάδη

Τι σας έρχεται πρώτο στο μυαλό όταν μιλάμε για νησιώτικη κουζίνα; Ναι, εντάξει, εκτός από την Κρήτη (η οποία είναι μια ειδική κατηγορία μόνη της, την οποία έχουμε αναλύσει εδώ και εδώ). Αν δεν σκέφτεστε τίποτα άλλο πέρα από ψάρια και θαλασσινά, χρειάζεστε επειγόντως ένα ταχύρρυθμο μάθημα νησιώτικης κουζίνας. Έχουμε πέντε ταβερνάκια στην Αθήνα που την διδάσκουν. Κρατάτε σημειώσεις;

Μόλυβος
Χρ. Σμύρνης 8, Ν. Φιλαδέλφεια, τηλ.: 210 2582091

Μετακόμισε στην Αθήνα μετά από 16 συναπτά χρόνια στη Λέσβο (όπου το ξέραμε ως Τυχερό Πέταλο) και συνεχίζει εδώ την σούπερ επιτυχημένη συνταγή του. Σερβίρει νοστιμιές φτιαγμένες με προϊόντα που έρχονται απευθείας από το νησί: τυρένιοι κολοκυθοκεφτέδες, κολοκυθανθοί γεμιστοί με αλμυρή φέτα και άνηθο, χειροποίητα παστά, λαδοτύρι σαγανάκι, γκιουζλεμέδες (μυτιληνιές τυρόπιτες με λεπτό φύλλο), ψαρονέφρι γεμιστό με λαδοτύρι και λιαστή ντομάτα, και αρνάκι ψημένο στη λαδόκολλα. Όλα αυτά τα συνοδεύουμε, φυσικά, με μία από τις δώδεκα διαφορετικές ετικέτες ούζου που δύσκολα βρίσκουμε αλλού. Έχει και αυλίτσα, για έξτρα δόση νησιώτικου feeling. Θα το βρείτε ανοιχτό καθημερινά εκτός Δευτέρας, μεσημέρι και βράδυ. Οι τιμές κυμαίνονται στα 15-20€ το άτομο, ούζου περιλαμβανομένου. 

Κρίθαμος 
Μπουμπουλίνας & Ν. Παρίτση, Νέο Ψυχικό, τηλ.: 210 6728790-1

Τι ξέρετε για την κουζίνα της Καρπάθου; Σχεδόν τίποτα, βάζουμε στοίχημα, εκτός εάν έχετε επισκεφθεί το υπέροχο αιγαιοπελαγίτικο νησί ή την καταπράσινη αυλίτσα του Κρίθαμου. Εδώ, οι καρπαθιώτικες συνταγές μπλέκονται με μεσογειακές και ελληνικές γεύσεις, σε ένα αποτέλεσμα που, όπως και αν το δεις, μυρίζει καλοκαίρι. Στις τοπικές σπεσιαλιτέ (που είναι και το θέμα μας) ξεχωρίζουν οι μακαρούνες με τυρί και σωταρισμένα κρεμμυδάκια, οι κορτεζίνες (παϊδάκια) με μέλι και θυμάρι, το βραστό σταμναγκάθι με χοντρό θαλασσινό αλάτι και λεμόνι και τα "παλικάρια" (γίγαντες) με παστουρμά, που έχουν βουτηχτεί σε κουρκούτι και έχουν τηγανιστεί. Στα hit του μενού συγκαταλέγονται, επίσης, το συμιακό γαριδάκι και οι κολοκυθανθοί. Οι τιμές κυμαίνονται στα 25-30€ το άτομο (και ανεβοκατεβαίνουν αναλόγως αν θα παραγγείλετε κρέας ή ψάρι) με ποτήρι κρασί. 

Φανάκι 
Παναγή Τσαλδάρη 26, Μελίσσια, τηλ.: 211 7200988

Φυσά αεράκι διακοπών στα Μελίσσια, χωρίς να εστιάζει στην κουζίνα ενός συγκεκριμένου νησιού, αλλά φέρνοντας ολόφρεσκες πρώτες ύλες από τοπικούς παραγωγούς στα νησιά, και ετοιμάζοντας με αυτές τις λαχταριστές συνταγές του. Έτσι, στο μενού του συναντάμε λουκάνικο Τήνου με μαραθόσπορο, σαλάτα με σπανάκι, μαύρες σταφίδες και λούζα από την Τήνο, ψητό Μαστέλο Χίου σβησμένο με μαστίχα, δυσεύρετη στην Αθήνα πετρωτή (παραδοσιακό τυρί από την Άνδρο), πατατοσαλάτα με πέστροφα καπνιστή από την Καλλονή της Λέσβου και ναξιώτικο κομό (τυρί και αυτό) σαγανάκι. Όλα αυτά, και άλλα πολλά, τα συνοδεύετε με ουζάκι ή τσίπουρο, ή χιώτικη Σούμα –επίσης αρκετά δυσεύρετη στα αθηναϊκά στέκια– και ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 15-20€ το άτομο. Παρασκευή και Σάββατο είναι σοφό να κάνετε κράτηση, καθότι ο χώρος είναι περιορισμένος. 

Θάλειας Μεζεδοτεχνείον 
Κουτσικάρη 47, Αμπελόκηποι, τηλ.: 215 5207098

Τη βρίσκαμε, μέχρι πριν λίγα χρόνια, στα ολόλευκα σοκάκια της Τζιας. Πλέον η Θάλεια μας κλείνει ραντεβού σε μια πανέμορφη αυλίτσα πίσω από τον Άρειο Πάγο, όπου συνεχίζει ακάθεκτη να σερβίρει τις νησιώτικες λιχουδιές της. Τα ξύλινα τραπεζάκια με τις ψάθινες καρέκλες της απλώνονται στη σκιά της μουριάς, και πλάι στους κισσούς που σκαρφαλώνουν τον τοίχο, και φορτώνονται με σαρδέλες παντρεμένες με ντομάτα, γαρίδες κανταΐφι, και κροκέτες μπακαλιάρου με σπιτική σκορδαλιά. Δε λείπουν όμως και οι μικρασιατικές συνταγές, όπως τα μερακλίδικα σουτζουκάκια και η εξαιρετικά πίττα Καισαρείας. Τα συνοδεύετε όλα με ωραιότατο χύμα κρασί από το οινοποιείο Παπαγεωργίου, και ο λογαριασμός «βγαίνει» στα 15€ το άτομο.

Musique Café & More
Αρριανού 37 & Αρχελάου, Παγκράτι, τηλ.: 210 7238900

Ξέρουμε τι σκέφτεστε, ναι, το όνομά του είναι όντως παράξενο για εστιατόριο. Για την ακρίβεια, δεν είναι αμιγώς εστιατόριο (σερβίρει και πρωινό, και καφέ και ποτό…). Κερδίζει όμως επάξια μια θέση στη λίστα μας, χάρη στην ιδιαίτερη αδυναμία που δείχνει στις ναξιώτικες συνταγές και τα υλικά που φροντίζει να φέρνει φρεσκότατα από το νησί. Δοκιμάστε οτιδήποτε με γραβιέρα Νάξου (οι επιλογές είναι πολλές: από σκέτη ή τηγανητή με μέλι και μαστίχα Χίου μέχρι καμουφλαρισμένη ανάμεσα σε ντομάτες και καπαρόφυλλα) αλλά και το ξακουστό σαλατούρι, ήτοι σαλάχι με σως λαδολέμονου, που ταιριάζει τέλεια με το ούζο. Εννοείται πως οι πατάτες που συνοδεύουν όλα τα πιάτα με κρέας έρχονται απευθείας από το νησί. Στα αγαπημένα μας συγκαταλέγεται και το μοσχαρίσιο φιλέτο Νάξου με ψητά λαχανικά και σάλτσα Πόρτο με δεντρολίβανο. Οι τιμές κυμαίνονται στα 20-25€ το άτομο, με κρασί ή ουζάκι.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v