Αθηναϊκές ταράτσες: Εστιατόρια και ταβέρνες… στα ψηλά

Εστιατόρια με θέα στην Ακρόπολη, ταβερνάκια με νόστιμες ταράτσες, λαχταριστές γεύσεις και (πάνω απ’ όλα) καλές τιμές σε οκτώ αγαπημένες αθηναϊκές διευθύνσεις.
Αθηναϊκές ταράτσες: Εστιατόρια και ταβέρνες… στα ψηλά
της Ηρώς Κουνάδη

Απόδειξη ότι το καλοκαίρι μας χτυπά επιτέλους την πόρτα –μαζί με τα θερινά σινεμά που ανοίγουν σιγά σιγά και τα ταβερνάκια που απλώνουν τραπεζάκια έξω– είναι οι ταράτσες των αγαπημένων μας εστιατορίων και ταβερνών, που αρχίζουν να ξεσκεπάζονται, να ανοίγουν τις τζαμαρίες τους ή απλώς να ξεσκονίζουν τα λευκά τους τραπεζάκια και να μας υποδέχονται για πρώτη φορά μέσα στη χρονιά. Δηλώνουμε ενθουσιασμένοι, και συγκεντρώνουμε τα αγαπημένα μας ταβερνάκια και εστιατόρια που σκαρφαλώνουν στα ψηλά, αλλά κρατάνε τις τιμές τους χαμηλά. 

Του Διοματάρη η Ταβέρνα
Δημοφώντος 80, Άνω Πετράλωνα, τηλ.: 210 3455505
Τιμές: 15-17€ το άτομο (με χανιώτικο κρασί και τσικουδιά κερασμένη)


Είναι ένα από τα αυθεντικότερα κρητικά στέκια της Αθήνας, όπου η τσικουδιά ρέει άφθονη, μαζί με τον Μαρουβά (αυτό το υπέροχο παλαιωμένο και σούπερ δυνατό χανιώτικο κρασί που δύσκολα βρίσκεις στην Αθήνα), η μουσική είναι ζωντανή αλλά χωρίς μικρόφωνα, και το γαμοπίλαφο το καλύτερο που έχετε δοκιμάσει εντός αττικών συνόρων. Η όμορφη ταράτσα του προσφέρεται για ακόμα πιο ατμοσφαιρικές κρασοκατανύξεις. Στα του μενού, αξίζει να σημειώσετε, εκτός από το γαμοπίλαφο, το μυρωδάτο απάκι, το χανιώτικο μπουρέκι με πατάτες και κολοκύθια (χωρίς φύλλο) και τις κομμένες στο χέρι πατάτες με στάκα. 

Ρακομεθιά
Πρόκνης 4, Νέος Κόσμος, τηλ: 210 9012560
Τιμές: περί τα 15€ το άτομο (με ούζο ή χύμα κρασί)

Τη γνωρίσαμε (και σας τη συστήσαμε) τον χειμώνα που μας πέρασε, και την αγαπήσαμε για τους μερακλίδικους μεζέδες που περιλαμβάνουν σφακιανή πίτα να-γλείφεις-τα-δάχτυλά-σου, εξαιρετικούς ντοματοκεφτέδες, νοστιμότατα παστουρμαδοπιτάκια και άριστα ψημένα κρεατικά στη σχάρα (ξεχωρίζουν τα σπιτικά μπιφτεκάκια, τα μαριναρισμένα σουβλάκια κοτόπουλο και το πικάντικο χωριάτικο λουκάνικο). Τώρα που οι καλοκαιρίες μας κάνουν επιτέλους την τιμή, έχουμε έναν λόγο παραπάνω να την τιμάμε συχνότερα, κι αυτός δεν είναι άλλος από την υπέροχη χρωματιστή ταρατσούλα της μονοκατοικίας που την φιλοξενεί. 

Επ’ Αυλή
Αρχιμήδους 14, Παγκράτι, τηλ: 210 7014836
Τιμές: περί τα 15€ το άτομο (με χύμα κρασί)


Μια από τις αγαπημένες μας –και σχετικά μυστικές– αθηναϊκές ταράτσες, βρίσκεται στην up and coming γειτονιά του Παγκρατίου, σε μια παλιά χαριτωμένη μονοκατοικία. Σερβίρει τίμιες γεύσεις σε πολύ καλές τιμές, με έξτρα μπόνους την πανοραμική θέα στον καταπράσινο λόφο του Αρδηττού. Οι συνταγές εμπνέονται από την παράδοση διάφορων τόπων: χοιρινός λαιμός με φασκόμηλο και μέλι από τη Μάνη, μελιτζάνα γεμιστή με λαχανικά και σερβιρισμένη με γιαουρτάκι και πάπρικα, κοκκινιστό μοσχαράκι με γραβιέρα και πιπεριές, παστίτσιο λαχανικών και γλώσσα με ψητά λαχανικά και σος πορτοκάλι. Ο κατάλογος ανανεώνεται ανάλογα με τα φρέσκα υλικά της κάθε εποχής. 

Ποικίλη Στοά 
Αγίου Φιλίππου 14, Θησείο, τηλ.: 210 3210431
Τιμές: 10-12€ το άτομο (για μπύρες ή ουζάκια και ποικιλία μεζέδων)


Διασχίζεις την αυλή μιας παλιάς μονοκατοικίας με κεραμίδια, ανεβαίνεις μια ξύλινη σκάλα και βρίσκεσαι (ω του θαύματος) σε μια μεγάλη ταράτσα, πλημμυρισμένη από παρέες τουριστών, που κοιτάζει… στα μάτια τον ολόφωτο Ναό του Ηφαίστου. Η Ποικίλη Στοά κινείται στο όριο μεταξύ μπυραρίας και μεζεδοπωλείου –θα δείτε και κόσμο να απολαμβάνει σκέτες μπύρες, συνοδεία κερασμένων pop corn, σαν να βρίσκεστε σε μπαράκι. Εμείς προτείνουμε να συνοδεύσετε τις μπύρες (οι οποίες προσφέρονται σε εξαιρετικές τιμές: 2€ το μεγάλο ποτήρι Βεργίνα) ή τα ουζάκια σας με μια αξιοπρεπέστατη ποικιλία ορεκτικών, αρκετή να χορτάσει τέσσερα άτομα. 

Kuzina 
Αδριανού 9, Θησείο, τηλ: 210 3240133
Τιμές: 15€ ή 19€ το άτομο (τα δύο set menu, των τριών πιάτων το καθένα. Το δεύτερο περιλαμβάνει και ένα ποτήρι κρασί)


Μια από τις πρώτες διευθύνσεις που μας έρχονται στο μυαλό όταν μιλάμε για αθηναϊκές ταράτσες, η Kuzina του σεφ Άρη Τσανακλίδη κατέκτησε φανατικό κοινό, όταν καθιέρωσε τις υπέροχες gourmet γεύσεις της σε δύο set menu, των 15€ ή 19€ κατ’ άτομο το καθένα, προτάσσοντας το σύνθημα «υψηλή γαστρονομία για όλους». Ανάμεσα στις γεύσεις τους ξεχωρίζουν οι λουκουμάδες με μους φέτας, δυόσμο και σως ροδιού, τα σουτζουκάκια με σουμάκ και πίτες με σως γιαουρτιού και το χοιρινό που ψήνεται στον φούρνο για δώδεκα ώρες, με κρέμα από μοσχολέμονο και βασιλικό. Δυνατό χαρτί είναι, φυσικά, η φαντασμαγορική θέα από την ταράτσα στην Ακρόπολη.

Ορίζοντες Λυκαβηττού
Αριστίππου 1, Λυκαβηττός (Είσοδος Τελεφερίκ), τηλ. 210 7210701
Τιμές: 23€ το άτομο για το 
οικονομικό set menu (με ποτήρι κρασί) 

Το εστιατόριο με την καλύτερη –κατά κοινή ομολογία– θέα στην Αθήνα δεν είναι πια ο απλησίαστος γαστρονομικός προορισμός που ξέραμε κάποτε. Εδώ και δύο χρόνια προτείνει ένα εξαιρετικό όσο και οικονομικό μενού, που αλλάζει αναλόγως εποχής: Αυτές τις μέρες περιλαμβάνει γεύσεις όπως μύδια αχνιστά με κρασί chardonnay, κριθαρότο με γαρίδες σβησμένο με κονιάκ Μεταξά, φιλετάκια τσιπούρας με μουσελίν φασολιών και φιλέτο κοτόπουλο με κους κους και αποξηραμένα βερίκοκα. Όλα αυτά τα συνοδεύουμε με ένα ποτήρι κρασί και ολόκληρη την Αθήνα στο πιάτο. 

Στροφή 
Ροβέρτου Γκάλι 25, Μακρυγιάννη, τηλ.: 210 9214130
Τιμές: περί τα 25€ το άτομο (με ποτήρι ή χύμα κρασί)


Το θρυλικό εστιατόριο της Ροβέρτου Γκάλι, στην ταράτσα του οποίου απολάμβαναν κάποτε τα δείπνα τους μεταξύ άλλων η Τζένη Καρέζη και ο Μάνος Χατζιδάκις, ανακαινίστηκε και εκσυγχρονίστηκε, διατηρεί όμως την αγάπη του για τις καλομαγειρεμένες, παραδοσιακές γεύσεις, το ανεπιτήδευτα προσεγμένο σέρβις και, βέβαια, την υπέροχη (σκεπαστή) ταράτσα του, που κοιτάζει στα μάτια την Ακρόπολη και τις καμάρες του Ηρωδείου. Το μενού συναποτελούν εξαιρετικά μαγειρευτά –ο κρασάτος κόκορας με τις χυλοπίτες κλέβει την παράσταση– και ζουμερά ψητά στη σχάρα, πάντα με έμφαση στην ελληνική παραδοσιακή κουζίνα, αλλά και με κάποιες δημιουργικές πινελιές: για παράδειγμα, το (νοστιμότατο) χαλούμι σχάρας σερβίρεται με ψητή ντομάτα και κουκουνάρι. 

Αττικός 
Γαριβάλδη 7, Μακρυγιάννη, τηλ.: 210 9215256
Τιμές: 20-25€ το άτομο (με ποτήρι ή χύμα κρασί)


Άλλη μια πανέμορφη ταράτσα στην γειτονιά του Μακρυγιάννη, που θα ήταν κρίμα να μην φημίζεται για τις ταράτσες της, δεδομένης της απόστασης απλώνω-χέρι-και-αγγίζω-Παρθενώνα από την Ακρόπολη. Ο Αττικός μετρά τα χρόνια του σε δεκαετίες (πρωτοάνοιξε τις πόρτες του το 1972) και αποτελεί μαζί με τη Στροφή μια από τις καλύτερες και πιο value for money επιλογές για φαγητό στη γειτονιά. Τα μαγειρευτά του μυρίζουν παράδοση και σπιτικό μεράκι –δοκιμάστε οπωσδήποτε τα ντολμαδάκια, το λεμονάτο αρνάκι και τον μουσακά– ενώ και οι λάτρεις της σχάρας δεν υπάρχει περίπτωση να απογοητευτούν. Η πανοραμική θέα, που είναι φυσικά ένα από τα δυνατά χαρτιά του, «πιάνει» από Ακρόπολη και Ηρώδειο μέχρι Αστεροσκοπείο και Φιλοπάππου.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v