Πού να φάτε την Καθαρά Δευτέρα

Έξι ψαγμένες προτάσεις για λαγάνα, ταραμοσαλάτα, χταποδάκι και λοιπά εδέσματα που σημαίνουν... Σαρακοστή. Ε, θα πιούμε και ένα ούζο! 
Πού να φάτε την Καθαρά Δευτέρα
"Απόκρεω", που έλεγαν και παλαιότερα ή απλούστερα  "μετά το κρέας". Η κρεατοφαγία θα μείνει για λίγες-40- ημέρες στο περιθώριο των γαστριμαργικών επιλογών των πιο ευσεβών. Για τους υπόλοιπους η Καθαρά Δευτέρα, άντε και η Μεγάλη Παρασκευή, μοιάζουν αρκετές.

Βρήκαμε έξι ψαροεστιατόρια που φοράνε τα καλά τους και ανοίγουν τις πόρτες τους (και τις αυλές τους, αν το επιτρέψει ο καιρός) για να δεχτούν τους απανταχού… χταποδολάτρεις. 

Θάλειας Μεζεδοτεχνείον  
Κουτσικάρη 47, τηλ: 2155207098

Οι νησιώτικοι μεζέδες που μαγειρεύει η Θάλεια στο μεζεδοτεχνείο της χρίζουν αυτή την όμορφη γωνιά στου Γκύζη το ιδανικό μέρος για να τιμήσουμε την Καθαρά Δευτέρα, καθώς δεν αποτελούν μόνο οι γεύσεις από την Τζια, από όπου και «κατάγεται» το μαγαζί, λόγο για να κάνουμε Κούλουμα σ’ αυτό, αλλά και η live μουσική με ελληνικούς σκοπούς που θα γεμίσει τον φιλόξενο χώρο του με παραδοσιακές νότες. Αγαπημένες μας γεύσεις, οι σαρδέλες με ντομάτα, οι κροκέτες μπακαλιάρου και οι γαρίδες κανταΐφι. Υπολογίστε περί τα 15€ κατ’ άτομο και φροντίστε να κάνετε εγκαίρως κράτηση για τραπέζι. 

Greeks 
Λ. Ποσειδώνος 22 και Λ. Ελευθερίας, τηλ: 210 9810174

Το καλαίσθητο εστιατόριο με τις γεύσεις αυθεντικής ελληνικής κουζίνας και την θαλασσινή αύρα που του χαρίζει η στρατηγική του θέση στην περαντζάδα του Αλίμου ετοιμάζεται να γιορτάσει τα Κούλουμα με φρέσκα θαλασσινά, ουζάκι, τσίπουρο και πολύ κέφι. Ανοιχτό από νωρίς, το Greeks θα μας σερβίρει λαχταριστό χταποδάκι, γαύρο μαρινάτο, στιφάφο σουπιάς, φρέσκο καλαμάρι, μύδια αχνιστά και σαρακοστιανούς μεζέδες – τηλεφωνήστε για κρατήσεις στο 210 9810174 και υπολογίστε περί τα 15-20€ κατ’ άτομο. 

Ψιψίνα Ζησιμοπούλου 96, τηλ: 2109822320 / 2109822339

Η «Ψιψίνα», το θαλασσινό «συμπλήρωμα» του κεμπαπτζίδικου του κυρ Αρίστου το οποίο βρίσκεται ακριβώς δίπλα, απλώνει χάρτινα τραπεζομάντιλα στην σκεπασμένη του αυλή, μας καλωσορίζει με κερασμένη ψαρόσουπα και σερβίρει εξαιρετικό φρέσκο ψάρι, λαχταριστό κριθαρότο με γαρίδες, μυδοπίλαφο, ταραμοσαλάτα, σούπερ καραβίδες και ωραιότατο γιουβέτσι σουπιάς με το μελάνι της. Στο βάθος του μαγαζιού θα δείτε τα ολόφρεσκα θαλασσινά και ψάρια τα οποία θα σας περιμένουν να τα… δείξετε, ενώ εξυπακούεται ότι θα δοκιμάσετε και τον εξαιρετικό τους χειροποίητο ταραμά. Ο λογαριασμός δεν ξεπερνά τα 20€ με ουζάκι.

Αρμόλια Κεντρική πλατεία Χαλανδρίου, τηλ: 210 68 56 279
Τα κούλουμα επιβάλλουν νηστίσιμες ψαρολιχουδιές. Αν αυτές τυχαίνει να είναι και Χιώτικες τότε η απόλαυση… απογειώνεται. Τα «Αρμόλια» λοιπόν, στην κεντρική πλατεία του Χαλανδρίου θα έχουν ετοιμάσει ειδικά για την Καθαρά Δευτέρα, πέρα από την παραδοσιακή ταραμοσαλάτα, την φάβα και το ξιδάτο λαυράκι και μερικά πιο ευφάνταστα πιάτα, όπως ταραμοκεφτέδες, παέγια μαγειρεμένη α λα Αρμόλια και λαχταριστές σουπιές γιαχνί. Ο λογαριασμός με κρασί/ούζο δεν θα ξεπεράσει τα 20€ ανά άτομο.


Αχινός
Ακτή Θεμιστοκλέους 51, Φρεαττύδα, τηλ.: 210 4526944

Απλωμένος σε πολλά επίπεδα, τρία διαφορετικά μπαλκονάκια, μία ταρατσούλα και έναν όμορφο «νησιώτικο» εσωτερικό χώρο, ο Αχινός είναι… παντός καιρού: Σερβίρει και ουζάκι με μεζέ, και φρέσκο ψάρι με το κιλό αν είστε για πιο large καταστάσεις, και απλώς καφεδάκια αν θέλετε μόνο να χαρείτε την θέα στη θάλασσα χωρίς να διαθέσετε budget για φαγητό. Πράγμα που θα είναι κρίμα, βέβαια, γιατί θα χάσετε τους νοστιμότατους μεζέδες του, για τους οποίους (παρά την φήμη που το συνοδεύει από τα χρόνια πριν την ανακαίνισή του) δεν θα χρειαστεί να πληρώσετε μια περιουσία.

Τι θα φάμε εδώ, λοιπόν; Αναλόγως όρεξης και budget, μπορείτε να κινηθείτε ανάμεσα σε δύο επιλογές: φρέσκο ψάρι με το κιλό από την παγο-βιτρίνα, ή οικονομικότερα μικρά ψάρια και θαλασσινούς μεζέδες από το κανονικό μενού. Έχουμε δοκιμάσει και προτείνουμε την ωραιότατη φάβα, τις φρεσκοκομμένες τηγανιτές πατάτες, τον αχινό –που τιμά το όνομα του μαγαζιού– το γεμιστό καλαμάρι, το χταποδάκι στα κάρβουνα, τον μαρινάτο γαύρο και τις σαρδέλες στο φούρνο. Οι τιμές κυμαίνονται στα 20€ το άτομο, συνοδεία του απαραίτητου ούζου, αν επιλέξετε θαλασσινά και ψάρια εκτός βιτρίνας –αλλιώς, υπολογίστε ότι τα ψάρια της ημέρας κυμαίνονται από 40€ έως 60€ το κιλό, αναλόγως είδους. 

Αλεξάνδρα
Αργεντινής Δημοκρατίας 8α και Ζωναρά 21, Νεάπολη, Πάρκο Παναθήναια, τηλ.: 210 6420874

Σταθερή αξία εδώ και χρόνια (από το 1991, για να είμαστε ακριβείς, οπότε και πρωτοάνοιξε τις πόρτες της) η Αλεξάνδρα μας σερβίρει λαχταριστές γεύσεις ελληνικής κουζίνας, άλλοτε λίγο πειραγμένες και άλλοτε όχι, σε ένα μενού που αλλάζει ανάλογα με την εποχή και τα φρέσκα υλικά. Τα γαστρονομικά φεστιβάλ που διοργάνωσε πέρυσι, αφιερωμένα σε διάφορες τοπικές ελληνικές κουζίνες, γνώρισαν ιδιαίτερη επιτυχία.

Στο ίδιο πνεύμα, φέτος ετοιμάζει για την Καθαρά Δευτέρα ένα λαχταριστό μενού, που περιλαμβάνει προτάσεις όπως ταραμοσαλάτα, φάβα με καπαρόφυλλα, μαυρομάτικα φασόλια με σέσκουλα, γίγαντες με σπανάκι στο φούρνο, αγκινάρες αλά πολίτα, ρεβίθια κυκλαδίτικα, μυδοπίλαφο, χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι, σουπιές με σπανάκι, χταπόδι ψητό με φάβα, κριθαρότο με γαρίδες και μακαρόνια με θαλασσινά ψημένα στη λαδόκολλα. Δείτε αναλυτικά το μενού της ημέρας (και τις τιμές) εδώ. Όλα αυτά, τα απολαμβάνουμε στα ολόλευκα τραπεζάκια της, είτε στην ζεστή, κλεισμένη με τζαμαρίες, σάλα, είτε στην αυλίτσα αν ο καιρός το επιτρέπει. Έξτρα μπόνους, το πάρκο που απλώνεται ακριβώς μπροστά της, που είναι ιδανικό για να… ξαμολήσετε τα πιτσιρίκια να πετάξουν τον χαρταετό τους.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v