Μες στην υπόγεια την ταβέρνα: 5 νόστιμα κουτούκια

Σπιτικές νοστιμιές στο μενού, παλιά λαϊκά και ρεμπέτικα στα ηχεία, μωσαϊκό στο πάτωμα και γιγάντια βαρέλια στους τοίχους. Πέντε αγαπημένα αθηναϊκά κουτούκια.
Μες στην υπόγεια την ταβέρνα: 5 νόστιμα κουτούκια
της Ηρώς Κουνάδη

Με ζωντανή μουσική ή χωρίς, με τα γιγάντια ξύλινα κρασοβάρελά τους απαραίτητο στοιχείο της διακόσμησης, με τον σιμιγδαλένιο χαλβά να έρχεται πάντα κερασμένος στο τέλος, τα αθηναϊκά κουτούκια ασκούν πάντα –όσα χρόνια και αν περάσουν– μια ιδιαίτερη γοητεία. Τι και αν το μενού τους δεν διεκδικεί δάφνες πρωτοτυπίας, τι και αν ο εξαερισμός δεν είναι συνήθως αυτό που θα λέγαμε φιλικός προς τον χρήστη; Δεν μπορούμε να θυμηθούμε ούτε μία φορά που να έχουμε δώσει ραντεβού σε ένα από τα πέντε γλυκύτατα κουτούκια που ακολουθούν και να έχουμε περάσει άσχημα.

Καραβίτης
Αρκτίνου και Παυσανίου, Παγκράτι, τηλ.: 210 7215155

Ημιυπόγειο ταβερνάκι στην σταθερά ανερχόμενη γειτονιά του Παγκρατίου, με γιγάντια βαρέλια κρασιού τοποθετημένα ψηλά στους τοίχους, και ατμόσφαιρα γνήσιου καπηλειού: Παλιά μπουζούκια και κιθάρες κάνουν παρέα σε αρχαιοελληνική αγάλματα και βίντατζ χάρτες της Αθήνας, και το σύνολο είναι απλά απολαυστικό. Στα του μενού, πρωταγωνιστούν τα νοστιμότατα κεφτεδάκια, το μπεκρή μεζέ, η σπιτική τυρόπιτα και τα μερακλίδικα κρεατικά της ώρας σε χορταστικές μερίδες –εξ αυτών, θρυλικό είναι το μπιφτέκι γεμιστό με τυρί. Υπολογίστε περί τα 15-18€ κατ’ άτομο, με χύμα κρασί και κερασμένο λαχταριστό σιμιγδαλένιο χαλβά για το κλείσιμο.

Οινομαγειρείο
Δεκελέων 32, Γκάζι, τηλ.: 210 3411876
«Κρυμμένο» στο υπόγειο κάτω από το Beduin, που είναι ένα συμπαθέστατο μπαράκι στην off πιάτσα του Γκαζιού, θα βρείτε ένα κουτούκι-οινομαγειρείο με παρεΐστικη ατμόσφαιρα και νόστιμες γεύσεις βασισμένες στην πολίτικη κουζίνα. Αρκετά συχνά φιλοξενεί και ζωντανή μουσική, με το απαραίτητο μπουζούκι, ενώ και τις υπόλοιπες μέρες η μουσική που θα ακούσετε από τα ηχεία θα κινείται στα μονοπάτια του ρεμπέτικου –και όχι του πολυφορεμένου ελαφρολαϊκού. Στα «οπωσδήποτε» του μενού σημειώστε την πίτα με κιμά, τα μπουρεκάκια με μελιτζάνα, την πολίτικη σαλάτα και την φέτα με καυτερή πιπεριά. Ο λογαριασμός θα κυμανθεί στα 10-12€ το άτομο, με χύμα κρασάκι και τον απαραίτητο σιμιγδαλένιο χαλβά κερασμένο για επιδόρπιο.

Το Κουτούκι του Μαραθωνίτη
Υμηττού 253 & Βίνγκελμαν 3, τηλ: 210 7017404
Κουτούκι όνομα και πράγμα, που δύσκολα το πιάνει το μάτι σου καθώς περνάς βιαστικός από την πολύβουη Υμηττού –για να το γνωρίσεις, θα έρθεις συστημένος. Μωσαϊκό στο πάτωμα, μεγάλα κρασοβάρελα στους τοίχους και κεντητά κουρτινάκια να χωρίζουν την κουζίνα από τη σάλα συναποτελούν την απολαυστικά ρετρό διακόσμησή του. Στις αγαπημένες μας γεύσεις του μενού συγκαταλέγεται η φάβα με κρεμμυδάκι, οι ντοματοκεφτέδες, οι σπιτικές τηγανιτές πατάτες και τα παϊδάκια (αρνίσια και κοτόπουλο –η ψήφος μας πηγαίνει οριακά στα δεύτερα) που είναι και το hit του μαγαζιού. Για πλήρες γεύμα συνοδεία κρασιού από τα βαρέλια, θα υπολογίσετε περί τα 12-15€ το άτομο.

Δίπορτο
Σωκράτους 9, Πλατεία Θεάτρου, τηλ.: 210 3211463

Ξακουστό όσο λίγα, το μικροσκοπικό υπόγειο που αντέχει στον χρόνο έχει για σήμα κατατεθέν του τα μεγάλα ξύλινα βαρέλια, τις πικροδάφνες στα βαζάκια και τις απαραίτητες λαδόκολλες πάνω στα τραπέζια. Το μενού συναποτελούν παραδοσιακές νοστιμιές όπως ρεβίθια στην πλάκα, σαρδέλες, γαύρος, μπακαλιάρος παστός, και πατάτες γιαχνί με σέλινο. Το κρασί είναι αυστηρά και μόνο χύμα, και λευκό –το προμηθεύεται από την Παιανία ο αειθαλής κύριος Βασίλης, που βρίσκεται στο «τιμόνι» του Δίπορτου από το 1957. Για ένα πλήρες γεύμα με κρασί, θα υπολογίσετε περί τα 20€ το άτομο.

Τα Μπακαλιαράκια του Δαμίγου
Κυδαθηναίων 41, Πλάκα, τηλ.: 210 3225084

Τουρίστες, παρέες 30άρηδων, νοσταλγοί της παλιάς Αθήνας, ζευγαράκια που κάνουν μια στάση στις ρομαντικές τους περαντζάδες στην Πλάκα, όλοι συναντιούνται στο θρυλικό υπόγειο του Δαμίγου, που μετρά τα χρόνια του σε… αιώνες (άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του το συγκλονιστικά μακρινό 1864). Το υπόγειο ταβερνάκι-θεσμός εξειδικεύεται προφανώς στα παραδοσιακά τηγανιτά μπακαλιαράκια απαραιτήτως συνοδεία σκορδαλιάς, σερβίρει όμως και φοβερά ντολμαδάκια με αμπελόφυλλο, τέλειο καλαμάρι στη σχάρα και πολύ καλό μαρινάτο γαύρο. Οι τιμές κυμαίνονται στα λογικότατα επίπεδα των 17€ το άτομο, μαζί με το απαραίτητο ουζάκι ή χύμα κρασί, ενώ στο τέλος ο σιμιγδαλένιος χαλβάς έρχεται πάντα κερασμένος.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v