Γαλλική κουζίνα: 5 “haute” διευθύνσεις στην Αθήνα

Δοκιμάζουμε κρεμμυδόσουπες και ταρτάρ, και μαθαίνουμε να ξεχωρίζουμε το entrecote Café de Paris από το Προβενσάλ, σε πέντε αθηναϊκά εστιατόρια.
Γαλλική κουζίνα: 5 “haute” διευθύνσεις στην Αθήνα
της Ηρώς Κουνάδη

Δεν είναι «εύκολη» κουζίνα η γαλλική. Πέρα από το γεγονός ότι δεν γοητεύει αμέσως όλους τους γευστικούς κάλυκες (όπως ας πούμε μια πολίτικη ή μια μεξικάνικη συνταγή) είναι και το θέμα της τιμής. Αν αναζητάτε low budget γαλλική κουζίνα στην Αθήνα (ή και σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, εδώ που τα λέμε) λυπούμαστε πολύ, αλλά θα σας απογοητεύσουμε –λογαριασμό που να κυμανθεί σε κάτι λιγότερο από 30€ το άτομο δύσκολα θα βρείτε.

Κι αφού τα ξεκαθαρίσαμε όλα αυτά κι είστε ακόμα εδώ, μπορούμε να πούμε ότι παρά τις δυσκολίες της, η γαλλική κουζίνα έχει το δικό της φανατικό κοινό –ναι, και στην Αθήνα– και ότι είναι από τις κουζίνες εκείνες που αξίζουν μια ευκαιρία, ή και δύο, να τις αγαπήσετε. Ξεκινήστε δοκιμάζοντας μια από τις παρακάτω διευθύνσεις. 

L’ Abreuvoir 
Ξενοκράτους 51, Κολωνάκι, τηλ.: 210 7229106

Θρυλικό στέκι για τους λάτρεις της εν Αθήναις γαλλικής κουζίνας, το εστιατόριο του Αλέξη Κότση –που έχει πλέον περάσει στη δεύτερη γενιά ιδιοκτητών– άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του το μακρινό 1965. Σερβίρει γαλλική κουζίνα αξιώσεων, ενώ αυτές τις μέρες προτείνει ένα set menu των 30€ κατ’ άτομο, το οποίο περιλαμβάνει δύο πιάτα και επιδόρπιο. Οι γαστριμαργικές επιλογές περιλαμβάνουν ψαρόσουπα από πετρόψαρα, ρουίγ και κρουτόν, μιλφέιγ με γαρίδες και σάλτσα από πράσσα, φιλέτο σολομού στη σχάρα με σος Βεν Μπλαν με άνιθο, steak tartare ή entrecote με σάλτσα Café de Paris. Αν προτιμήσετε να παραγγείλετε a la carte, εκτός μενού δηλαδή, θα υπολογίσετε περί τα 40-45€ το άτομο, για ένα πλήρες γεύμα χωρίς κρασί. 

Polly Magoo 
Λεωνίδου 80 & Σαλαμίνος, Μεταξουργείο, τηλ.: 210 5241120

Η Γαλλία… πάει Μεταξουργείο, σε αυτό το γλυκύτατο μπιστρό με τις μεγάλες τζαμαρίες, που σερβίρει τις αχνιστές σπεσιαλιτέ του σεφ Γιώργου Ηλιού από το 2009 μέχρι σήμερα. Τι θα δοκιμάσετε εδώ; Βελουτέ ρεβυθιού με πιπέρι cayenne και λάδι λευκής τρούφας, φακή σπυρωτή με σχοινόπρασο και αυγό ποσέ, gratinée κρεμμυδιών με γραβιέρα, χοιρινό φιλέτο με μανιτάρια, πατατούλες και μηλίτη, φιλέτο φαγκρί με λαχανικά σωτέ και σως tartare.

Το μενού δεν κινείται αυστηρά και μόνο σε γαλλικά μονοπάτια, αλλά έχει να προτείνει και πιάτα όπως το κοτόπουλο φιλέτο με Μοσχάτο Λήμνου και πουρέ σεληνόριζας ή το χοιρινό φιλέτο με μανιτάρια, πατατούλες και μηλίτη. Είναι, ως εκ τούτου, μια πρώτης τάξεως επιλογή για όσους θέλουν μια πρώτη επαφή με τη γαλλική κουζίνα και τις επιρροές της, χωρίς να χρειαστεί να… πέσουν κατ’ ευθείαν στα βαθιά. Ο λογαριασμός, συνοδεία κρασιού σε ποτήρι, θα κυμανθεί στα 35€ κατ’ άτομο.

Σπύρος και Βασίλης 
Λάχητος 5, Κολωνάκι, τηλ.: 210 7237575

Άλλο ένα θρυλικό εστιατόριο στο Κολωνάκι, μετρά τα χρόνια του σε δεκαετίες (πρωτολειτούργησε το 1974) και βασίζει την κουζίνα του στις γεύσεις και τις συνταγές της Προβηγκίας. Εδώ θα δοκιμάσετε, μεταξύ άλλων, παραδοσιακή κρεμμυδόσουπα, εξαιρετικό entrecote Café de Paris, φουά γκρα με σως φραμπουάζ, ταρτάρ σολομού και καμαμπέρ σε κρούστα αμυγδάλου. Την έκπληξη κάνουν οι άψογες τηγανιτές πατάτες (δεν τις λένε τυχαία οι Αμερικάνοι French Fries) που συνοδεύουν τα φιλέτα μας. Σημειώστε ότι τις καθημερινές, από Δευτέρα έως Πέμπτη, υπάρχει set menu στα 30€ το άτομο. Χωρίς μενού, οι τιμές κυμαίνονται στα 45€ το άτομο, χωρίς κρασί. 

Chez Lucien
Τρώων 30, Ανω Πετράλωνα, τηλ.: 210 3464236

Ξακουστό και κοσμαγάπητο μπιστρό στα Πετράλωνα, πολύ πριν τα Πετράλωνα εξελιχθούν σε πιάτσα, το οποίο «προσγειώνει» τη γαλλική κουζίνα στην ελληνική πραγματικότητα και προτείνει γεύσεις όπως γαλοπούλα με πατάτες au gratin, παραδοσιακή κρεμμυδόσουπα και καλοφτιαγμένο entrecote. Στα «οπωσδήποτε» των επιδορπίων συγκαταλέγεται, φυσικά, η παραδοσιακή crème brulee. Σημειώστε ότι κρατήσεις δεν πραγματοποιούνται, πράγμα που σημαίνει ότι, τουλάχιστον τις μέρες και ώρες αιχμής, μπορεί να χρειαστεί να περιμένετε αρκετά για να βρείτε τραπέζι. Τακτικά πραγματοποιούνται προσφορές, όπως το set menu δύο ατόμων στα 30€ (χωρίς κρασί) που ισχύει αυτές τις μέρες. Εκτός προσφοράς, οι τιμές κυμαίνονται στα 30€ το άτομο, με ποτήρι κρασί.

Tartare
Παναγούλη 52, Γλυφάδα, τηλ.: 210 9680320

Και αν οι Αθηναίοι λάτρεις της παλιάς καλής γαλλικής κουζίνας έχουν το Κολωνάκι ως σημείο αναφοράς, οι κάτοικοι των Νοτίων Προαστίων ορκίζονται στο όνομα του Tartare, που επιμένει παραδοσιακά εδώ και δεκαετίες. Πρόσφατα ανακαινισμένο, απέκτησε πιο μοντέρνο περιβάλλον, αλλά κράτησε απαράλλαχτη την κουζίνα που του κέρδισε φανατικούς φίλους στο πέρασμα των χρόνων. Εδώ, λοιπόν, θα δοκιμάσετε οπωσδήποτε το περίφημο entrecote Café de Paris, και βέβαια την εξαιρετική steak tartare, που του χάρισε και το όνομά του. Μια δοκιμή αξίζουν, επίσης, τα σαλιγκάρια (εμβληματικό πιάτο της γαλλικής κουζίνας) και το ριζότο με μανιτάρια, ενώ οι τηγανιτές πατάτες που θα συνοδεύσουν τα φιλέτα σας είναι κι εδώ εξαιρετικές. Ο λογαριασμός θα κυμανθεί στα 40-45€ το άτομο, χωρίς κρασί.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v