Κυπριακή κουζίνα στην Αθήνα: Ξέρεις από σεφταλιά;

Σεφταλιές, λούντζες, κούπες, αφέλιες… Έχετε άγνωστες λέξεις; Πέντε αθηναϊκά εστιατόρια και ταβερνάκια υπόσχονται να σας μυήσουν στα γευστικά μυστικά της κυπριακής κουζίνας… με το νι και με το σίγμα.
Κυπριακή κουζίνα στην Αθήνα: Ξέρεις από σεφταλιά;
της Ηρώς Κουνάδη

Αν ρωτήσεις μια παρέα Αθηναίων, πού τρώνε το καλύτερο κοτόπουλο tikka masala, θα ακούσεις τρεις-τέσσερις διαφορετικές διευθύνσεις. Αν αναζητήσεις την καλύτερη σεφταλιά της πόλης, δεν θα έχεις την ίδια τύχη. Παραδόξως, αν αναλογιστεί κανείς τους… συναισθηματικούς δεσμούς και την γεωγραφική απόσταση, η κυπριακή κουζίνα δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής, ούτε διαθέτει πολλούς εκπροσώπους στην Αθήνα. Αυτά είναι τα κακά νέα. Τα καλά νέα, τώρα, είναι ότι αν θέλετε να πάρετε μια γεύση από Μεγαλόννησο, ωραιότατες κούπες, λούντζες, αφέλιες και σεφταλιές θα βρείτε στις παρακάτω διευθύνσεις.

Κιτρόμηλο
Πανόρμου & Αλέξη Παυλή 34, Αμπελόκηποι, τηλ.: 210 6910590

Ένα όμορφο νεοκλασικό στην καρδιά της πολύβουης πιάτσας της Πανόρμου στεγάζει ένα από τα δημοφιλέστερα κυπριακά στέκια της πόλης. Ο retro chic χώρος, με τα γύψινα σκαλιστά ταβάνια, τα ξύλινα πατώματα, τους μεγάλους καθρέφτες και τις μπροκάρ ταπετσαρίες, συναγωνίζεται το μενού στο ποιος θα κερδίσει πιο γρήγορα τις εντυπώσεις.

Το σχετικό κυπριακό έθιμο επιβάλλει, τουλάχιστον την πρώτη φορά που θα το επισκεφθείτε, να παραγγείλετε την ποικιλία δύο ατόμων, η οποία είναι ουσιαστικά μια παρέλαση από δεκαπέντε μικρά και μεγαλύτερα πιατάκια που καταφτάνουν χωρισμένα κατά ομάδες –πρώτα τα κρύα ορεκτικά, μετά τα ζεστά, μετά τα αντίστοιχα κυρίως– στο τραπέζι σας. Για αυτά, συν το καλό χύμα κρασί, θα πληρώσετε 25€ κατ’ άτομο. Αν έπρεπε να ξεχωρίσουμε κάποια από τα πιατάκια (έτσι, για να σας δώσουμε μια εικόνα) αυτά θα ήταν σίγουρα το ταλατούρι, ήτοι τζατζίκι με δυόσμο, η λούτζα (καπνιστό χοιρινό), η μοσχομυριστή σεφταλιά, η αφέλια (χοιρινά κομματάκια μαριναρισμένα σε κρασί και κόλιαντρο) και οι ραβιόλες, ζυμαρικά γεμισμένα με χαλούμι και δυόσμο.

Εννοείται πως, αν δεν πεινάτε πολύ ή θεωρείτε πως γνωρίζετε καλά την κυπριακή κουζίνα, μπορείτε να παραγγείλετε και μεμονωμένα πιάτα από το μενού. Το Κιτρόμηλο θα το βρείτε ανοιχτό καθημερινά, από το μεσημέρι μέχρι αργά το βράδυ –οι γείτονες σημειώστε ότι κάνει και delivery στην περιοχή. 

Το ταβερνάκι του Σαμψών
Ελ. Βενιζέλου 52, Παλλήνη, τηλ.: 210 6666027

Λόγος αρκετός για να διανύσετε την απόσταση που σας χωρίζει από την Παλλήνη, το ταβερνάκι του Σαμψών είναι για πολλούς μακράν το καλύτερο κυπριακό στέκι στην Αθήνα. Ο χώρος είναι ζεστός και φιλόξενος, με το εσωτερικό πολύ ωραιότερο από το εξωτερικό –που μπορεί να μην σας κερδίσει με την πρώτη ματιά. Παρασκευή και Σάββατο βράδυ, όπως και Κυριακή μεσημέρι, έχει καλή ζωντανή μουσική, έντεχνα και ελαφριά λαϊκά, ενώ ελπίζουμε ότι θα συνεχιστεί και η παράδοση των ρεμπέτικων βραδιών της Πέμπτης που ίσχυε πέρυσι τον χειμώνα.

Στο μενού, τώρα, ισχύει και εδώ η επιλογή της… παρέλασης μεζεδακίων από το τραπέζι σας, κατά την κυπριακή παράδοση. Στα δυνατά σημεία του μενού είναι η αφέλια, που συνοδεύεται με εξαιρετικό κους-κους, οι κούπες (κεφτεδάκια από πλιγούρι γεμιστό με χοιρινό κιμά), το χούμους και η σεφταλιά. Οι τιμές κυμαίνονται στα 20€ το άτομο. Θα το βρείτε ανοιχτό καθημερινά μεσημέρι-βράδυ, εκτός Κυριακής που λειτουργεί μόνο μεσημέρι και Δευτέρας που ξεκουράζεται. 

Αφροδίτη
Καποδιστρίου 8, Αγ. Παρασκευή, τηλ.: 210 6390160

Μπορεί ο χώρος να μην σας ενθουσιάσει (το ξύλινο μπαλκονάκι έξω όταν ο καιρός το επιτρέπει είναι σαφώς καλύτερη επιλογή από το μάλλον σκοτεινό εσωτερικό του) αλλά το φαγητό αποτελεί μια ικανοποιητικότατη γνωριμία με την κυπριακή κουζίνα –ή μια καλή… επανάληψη για τους εξοικειωμένους. Στα hit του μενού ξεχωρίζουν οι σεφταλιές και η λούντζα, ενώ καλές εντυπώσεις μας άφησαν και οι ραβιόλες, φρέσκα ζυμαρικά γεμιστά με χαλούμι και δυόσμο. Όσοι μένετε στη γειτονιά, σημειώστε ότι κάνει και delivery. Οι υπόλοιποι, θα το βρείτε ανοιχτό μεσημέρι-βράδυ, εκτός Δευτέρας. Οι τιμές κυμαίνονται στα 15-20€ το άτομο, με συμπαθητικό χύμα κρασί.

Chef Tali
Λαζαρίδη 10, Γλυφάδα, τηλ.: 210 8980344

Το έξυπνο λογοπαίγνιο στο όνομά του, από τον σεφ και την σεφταλιά, μας προδιαθέτει θετικά. Το Chef Tali δεν είναι ακριβώς εστιατόριο –για την ακρίβεια, αυτοσυστήνεται ως «οβελιστήριο κυπριακής κουζίνας». Και ανταποκρίνεται στον τίτλο του, με ένα μενού που με την πρώτη ματιά θα μπορούσε κανείς να περάσει και για μενού σουβλατζίδικου.

Κοιτάξτε, όμως, λίγο προσεκτικότερα, και θα παρατηρήσετε ότι οι πίτες είναι κυπριακές, ψηλά στη λίστα των σπεσιαλιτέ φιγουράρουν υπερήφανες οι σεφταλιές, στα ορεκτικά παίζουν δυνατά το χαλούμι, η λούντζα, το ταχίνι και το χούμους, ενώ οι μερίδες συνοδεύονται, εκτός από τις κλασικές πατάτες και κυπριακές πίτες, και από ραβιόλες (έχουμε ήδη αναφέρει δύο φορές τι είναι οι ραβιόλες, δεν πιστεύουμε να μην προσέχατε!). Κατά τα λοιπά, ξεχωρίζουμε τις αντιναχτές πατάτες, ήτοι μικρές στρογγυλές πατάτες με την φλούδα τους σβησμένες με κόκκινο κρασί και κόλιανδρο και τον γενικά δυσεύρετο κυπριακό παστουρμά.

Το Chef Tali σερβίρει καθημερινά εκτός Κυριακής, από τη 1.00 το μεσημέρι ως τα Μεσάνυχτα, ενώ κάνει και delivery στη γύρω περιοχή. Οι τιμές κυμαίνονται στα 2,5€-4€ για τα ορεκτικά και 7,5-8€ για τις μερίδες. Η κλασική ποικιλία που περιέχει… τα πάντα εκτός από ραβιόλες (μέγιστη παράλειψη, εάν μας ρωτάτε) κοστίζει μόλις 20€.

Μαϊστράλι
Πλ. Ελευθερίας 13, Παλαιά Φώκαια, τηλ.: 22910 40832

Μην πτοήστε από τους… καλοκαιρινούς συνειρμούς που γεννά η τοποθεσία του. Ναι, βρίσκεται ακριβώς εκεί που σταματάμε για φαγητό οι περισσότεροι επιστρέφοντας από τις αυγουστιάτικες βουτιές μας, όμως ο εσωτερικός του χώρος είναι ωραιότατος, ζεστός και φιλόξενος –ιδανικός για το χειμωνιάτικο μεσημεριανό του Σαββατοκύριακου, με φόντο τον ήλιο που δύει στη θάλασσα.

Στο μενού του συνδυάζονται υπέροχα οι κυπριακές γεύσεις με το φρέσκο ψαράκι –εμείς, όμως, θα επιμείνουμε παραδοσιακά στις συνταγές της Μεγαλοννήσου: Και θα σας προτείνουμε να δοκιμάσετε τις εξαιρετικές κούπες, τις σεφταλιές, το χούμους και το νοστιμότατο ταμπουλέ. Η κλασική ποικιλία κυπριακών γεύσεων φυσικά κλέβει την παράσταση, ενώ το μέγεθός της διαμορφώνεται ανάλογα με το μέγεθος της παρέας –και το κόστος της παραμένει στα 10€ το άτομο. Αν προσθέσετε και μερικά έξτρα ορεκτικά, και χύμα κρασί ή μπύρες, θα υπολογίσετε περί τα 20€ το άτομο. Το Μαϊστράλι σερβίρει τις νοστιμιές του καθημερινά, μεσημέρι και βράδυ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v