Παγωμένο γιαούρτι: Κυπελάκι… από τον τόπο σου

Τι είναι, πια, αυτή η μόδα με τις γιαουρτερί που ξεφυτρώνουν σε κάθε γωνιά της Αθήνας; Πώς ξέρω ότι το γιαούρτι μου είναι όντως φρέσκο και ελληνικό; Ποιος φτιάχνει το καλύτερο; Όσα θέλετε να ξέρετε για την τάση που έκανε τα παγωτά να μοιάζουν πολύ mainstream.
Παγωμένο γιαούρτι: Κυπελάκι… από τον τόπο σου
της Ηρώς Κουνάδη

Ήταν ακόμα χειμώνας όταν έκαναν την εμφάνισή τους οι πρώτες «γιαουρτερίες» στην Αθήνα. Δύσκολα θα υποψιαζόσουν τότε ότι το παγωμένο γιαούρτι θα εξελισσόταν αργά αλλά σταθερά σε τάση, και εν συνεχεία σε μαζική υστερία –ειδικά αν πρόσεχες στις συζητήσεις μεταξύ γιαουρτολάγνων και σκεπτικιστών τους δεύτερους να δηλώνουν με βλέμμα γεμάτο αμφισβήτηση ότι «σιγά μην είναι πιο ωραίο από το παγωτό». Λίγο, όμως, η τάση της υγιεινής διατροφής που κερδίζει έδαφος την τελευταία δεκαετία, και λίγο η στροφή στα ελληνικά προϊόντα που ακολούθησε μοιραία την οικονομική κρίση, το παγωμένο γιαούρτι κατέκτησε ακόμα και αυτούς τους ορκισμένους φίλους των μεγάλων παγωτο-αλυσίδων. Μπήκε στα μεγάλα café και τις αλυσίδες μικρογευμάτων. Και ήρθε για να μείνει.

Τι θα βρω σε ένα Yogurt Bar;

Αναλόγως την «γιαουρτερία» που θα επιλέξετε, το κυπελάκι σας θα γεμίσει είτε με φρέσκο γιαούρτι διαφόρων τύπων (αγελαδινό, πρόβειο, light, κατσικίσιο και πάει λέγοντας) σε θερμοκρασία ψυγείου, είτε με παγωμένο γιαούρτι μηχανής, που έχει υποστεί επεξεργασία αντίστοιχη με εκείνη του παγωτού. Από εκεί και πέρα, οι παραλλαγές είναι άπειρες: το γιαούρτι σας μπορεί να αναμειχθεί με φρούτα ή με συστατικά όπως η μαστίχα για να αποκτήσει γεύση από μόνο του, ή να καλυφθεί από toppings τα οποία ποικίλλουν από φρέσκα φρούτα και παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού, μέχρι μπισκότα oreo, ζεστή σοκολάτα και smarties. Μπορεί, επίσης, να γίνει smoothie, για να το απολαύσετε με καλαμάκι αντί για κουτάλι, να μπει σε συσκευασία για το σπίτι, ή να συνδυαστεί με γλυκά για να είναι η… αμαρτία ακόμη πιο ολοκληρωμένη.

Από πού να ξεκινήσω;

Όπου και αν βρίσκεστε, σίγουρα ένα yogurt bar υπάρχει στην επόμενη γωνία. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι το καλύτερο γιαούρτι της πόλης βρίσκεται απαραίτητα σε απόσταση μερικών βημάτων από το σπίτι σας. Ιδού μερικές από τις δικές μας «τσεκαρισμένες» διευθύνσεις για να ξεκινήσετε την… γιαουρτογνωσία σας.

(*) Οι τιμές των γιαουρτιών ποικίλλουν ανάλογα με την ποσότητα και τα υλικά με τα οποία θα γεμίσετε το κυπελλάκι σας, αλλά δεν διαφοροποιούνται ιδιαίτερα από αλυσίδα σε αλυσίδα. Υπολογίστε ένα μέσο όρο της τάξεως των 2-3€ για ένα μικρό κυπελάκι με ένα topping.



Fresko Yogurt Bar
Διονυσίου Αρεοπαγίτου 3, τηλ: 210 9233760 

Βολτάρετε με φίλους τουρίστες στην Ακρόπολη, και θέλετε κατεβαίνοντας μια δροσιστική στάση –ει δυνατόν για κάτι παραδοσιακότερο, ή έστω πιο ιδιαίτερο από την κλασική στρατσιατέλα με σιρόπι σοκολάτας. Και μόλις το βρήκατε. Στην αρχή ενός από τους ομορφότερους αθηναϊκούς πεζοδρόμους, το Fresko Yogurt Bar μας κακομαθαίνει εδώ και μήνες με πέντε διαφορετικά είδη γιαουρτιού, όλα από Έλληνες παραγωγούς, (παραδοσιακό ελληνικό light και μη, αγελαδινό, πρόβειο, κατσικίσιο), τέσσερα είδη μελιού (από πεύκο, πορτοκάλι, έλατο και θυμάρι) και υπέροχα, χειροποίητα γλυκά του κουταλιού επίσης από Έλληνες παραγωγούς, όπως βύσσινο, κυδώνι, μύρτιλο, κεράσι, δαμάσκηνο, πορτοκάλι, λεμόνι, μανταρίνι, φράουλα και σταφύλι για toppings.

Τα γλυκά του κουταλιού μπορείτε να τα αγοράσετε και σε γλυκύτατο βαζάκι για το σπίτι. Εμείς δοκιμάσαμε και συστήνουμε ανεπιφύλακτα το smoothies γιαουρτιού με Γλυκό του Κουταλιού Μανταρίνι και κομμάτια εκλεκτής σοκολάτας και το light γιαούρτι με γλυκό του κουταλιού σταφύλι. 

SnoYo 
Μακρυγιάννη 3 - Αθήνα, Λ. Καραμανλή 4 - Βούλα, Γιαννιστοπούλου 2 - Γλυφάδα, Ερμού και Κουμουνδούρου - Βόλος

Θα το βρείτε βγαίνοντας από το Μουσείο της Ακρόπολης, ακριβώς απέναντι –αλλά και στη Βούλα, τη Γλυφάδα, και το Βόλο– και θα το λατρέψετε για τις αμέτρητες επιλογές γεύσεων, οι οποίες δημιουργούνται μπροστά στα μάτια σας: εσείς επιλέγετε τα φρούτα που προτιμάτε, ανάμεσα σε πεπόνι, φράουλα, mango, ροδάκινο και πολλά ακόμη, και το γιαούρτι σας ανακατεύεται μπροστά σας με τα φρούτα που επιλέξατε, για να δημιουργηθεί ένα αποτέλεσμα αντίστοιχο με τα γιαούρτια φρούτων που αγαπούσαμε μικροί –αλλά απείρως γευστικότερο.

Εκτός από φρούτα, οι γεύσεις του γιαουρτιού περιλαμβάνουν επίσης σοκολάτα, μπισκότο και καραμέλα. Και για να κάνουμε τη ζωή των αναποφάσιστων λίγο πιο δύσκολη, οι επιλογές δεν σταματούν εδώ: έχετε να διαλέξετε και topping, ανάμεσα σε φρέσκους ξηρούς καρπούς, μέλι, φρέσκα φρούτα εποχής, γλυκά του κουταλιού, ζεστή σοκολάτα και πολλά ακόμη. 



Froyo 
Ερµού 55 και Καπνικαρέας 2, τηλ. 212 1006147 (και τέσσερα ακόμη καταστήματα σε Μαρούσι, Αγία Παρασκευή, Τζια και Βόλο)

Ήταν το πρώτο που άνοιξε τον χορό των αθηναϊκών yogurt bars, και συνεχίζει ακάθεκτο να επεκτείνεται και να κερδίζει φανατικούς οπαδούς, περίπου ενάμισι χρόνο μετά. Τα λευκά και πράσινα τραπεζάκια του έξω από την Καπνικαρέα είναι πάντα γεμάτα κόσμο, που απολαμβάνει φρέσκο γιαούρτι γαρνιρισμένο με νιφάδες ρυζιού, μούσλι, μπισκότα oreo, πολλά είδη λιωμένης σοκολάτας, αλλά και πιο «γκράντε» απολαύσεις όπως η σοκολατόπιτα ή το Froyo Lovers με πενταπλή στρώση γεύσεων.

Το Froyo συνδυάζει τη δροσιά του παγωτού, χωρίς να είναι παγωτό, με τις θρεπτικές ιδιότητες του γιαουρτιού καθώς αποτελεί φυσικό προϊόν που κατασκευάζεται στο παρασκευαστήριο του Froyo από 100% αγνά υλικά, όπως ελληνικό γάλα και γιαούρτι χαμηλών λιπαρών –τα καλά νέα είναι ότι οι θερμίδες του δεν ξεπερνούν τις 113 ανά 100 γραμμάρια.

Myyo
Ανδρέα Παπανδρέου 39, Χαλάνδρι, τηλ.: 210 6831005

Στον λευκό, minimal χώρο του, με τις ροζ και γαλάζιες πινελιές, συνωστίζεται καθημερινά όλη η χαλανδραίικη γειτονιά, που προσπαθεί να επιλέξει ανάμεσα σε χειροποίητα γλυκά του κουταλιού, φρέσκα φρούτα, αλλά και θερμιδοφόρους πειρασμούς, όπως τα maltesers, τα oreo, η καραμελένια σοκολάτα και τα smarties, για να συνοδεύσει το φρέσκο γιαούρτι της, που μας βάζει σε ακόμα μεγαλύτερα διλήμματα, με τις τέσσερις γεύσεις του: κλασική, μπισκότο, βανίλια και φουντούκι. Το γιαούρτι του Myyo είναι στραγγιστό ελληνικό γιαούρτι με 0% λιπαρά και άπαχο γάλα Βορείου Ελλάδος, ενώ για κάθε δεύτερο γιαούρτι παίρνετε δώρο ένα καφέ.  



Yogen Fruz
Athens Metro Mall, Μαρίνα Φλοίσβου, Ολυμπιονικών 220, Νέο Ψυχικό (και στη Βούλα, τις Σπέτσες, το Κεφαλάρι και το Village Park Ρέντη) 

Το 1986, δύο αδέλφια άνοιξαν στο Τορόντο του Καναδά ένα από τα πρώτα yogurt bars στον κόσμο. Εικοσιπέντε χρόνια αργότερα, οι λαχταριστές τους συνταγές προσγειώθηκαν και στην Αθήνα. Στα Yogen Fruz θα βρείτε παγωμένο (αλλά όχι φρέσκο) γιαούρτι χωρίς λιπαρά ή χαμηλών λιπαρών με προβιοτικά, ή χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Προτείνονται οι εξής τρόποι να το απολαύσετε: Mix it, Top it (με λαχταριστά toppings), Fruit & Yogurt (με ολόφρεσκα φρούτα και ελάχιστες ενοχές) και Smoothies (με γαλακτοκομικά προϊόντα ή χωρίς). Δείτε εδώ τους καλύτερους συνδυασμούς φρούτων ανάλογα με την διάθεσή σας ή τις ανάγκες της υγείας σας. Τα πιτσιρίκια σας θα ενθουσιαστούν με την γεύση bubblegum, ενώ όσοι αναζητάτε κάτι ιδιαίτερο, θα δοκιμάσετε την κανέλα ή το cheesecake.

Yorice
Σόλωνος 64 και Σίνα, Κολωνάκι

Χώρος λιτός, απλός, minimal. Χρώματα, γαλάζια και λευκά. Τραπεζάκια, όλο τον χειμώνα που μας πέρασε, πάντα γεμάτα –από φοιτητές της Νομικής που βρίσκεται ακριβώς απέναντι, παρέες που βόλταραν στο Κολωνάκι, οικογένειες, μικρούς, μεγάλους… Στο Yorice τα πράγματα είναι απλά: διαλέγετε μέγεθος, γεμίζετε το κυπελάκι σας με φρέσκο, πλήρες ή άπαχο γιαούρτι, κοντοστέκεστε μέχρι να αποφασίσετε μπροστά στα δεκάδες toppings (φρούτο ή μπισκότο; Σοκολάτα ή φράουλα;) και απολαμβάνετε τον αθώο σας πειρασμό στα όμορφα τραπεζάκια του, ή βολτάροντας στο Κολωνάκι.



Yum…Me
Ερμού 73, Μοναστηράκι

Οι γιγάντιες, πολύχρωμες μαξιλάρες που απλώνονται στο σκεπαστό αίθριο μπροστά του είναι το πρώτο πράγμα που τραβά το βλέμμα. Τα funky χρώματα και οι λιτές γραμμές στο εσωτερικό του ακολουθούν. Και τέλος, το μάτι πέφτει στις βιτρίνες με τις σοκολάτες, τα φρέσκα φρούτα, τα ξηροκάρπια και τα μπισκότα. Μπορείς να αντισταθείς;

Τα γιαούρτια του Yum…Me χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, κλασική και εποχής, με την δεύτερη να περιλαμβάνει γεύσεις όπως μαστίχα, μπανάνα, cheesecake, βανίλια, σοκολάτα και μύρτιλο. Σα να μην έφταναν αυτά, έχετε να διαλέξετε και ανάμεσα σε δεκάδες λαχταριστά toppings, που περιλαμβάνουν ζεστή λευκή σοκολάτα, σπιτικές μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, κρύες σοκολάτες και φρέσκα φρούτα.

ChillBox
Ευαγγελιστρίας 2 και Μητροπόλεως, Μοναστηράκι (και σε Αγία Παρασκευή, Κηφισιά, Μαρούσι, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ζάκυνθο και πολλά ακόμη σημεία που μπορείτε να δείτε αναλυτικά εδώ)

Ελαφρύ και αναζωογονητικό, φτιαγμένο από ελληνικό στραγγιστό γιαούρτι και ελληνικό φρέσκο παστεριωμένο γάλα, το παγωμένο γιαούρτι του ChillBox, που σερβίρεται σε πρωτότυπα κυπελάκια-κύβους είναι απόλυτα υγιεινό και light χωρίς καθόλου ζάχαρη(περιέχει φρουκτόζη) και έτσι είναι ασφαλές να απολαμβάνετε όσες φορές θέλετε την αγαπημένη σας γεύση χωρίς ενοχές και χωρίς να ανησυχείτε για τη γραμμή και τη υγεία σας. Στα λαχταριστά toppings περιλαμβάνονται φρέσκα φρούτα, maltesers, ζαχαρωτά haribo, brownie σε κομματάκια, δημητριακά Fitness, γλυκά του κουταλιού, μέλι και σως σοκολάτας.

YooMoo
Κύπρου 51, Γλυφάδα, τηλ.: 210 8985150

Ίσως η δημοφιλέστερη διεύθυνση για παγωμένο γιαούρτι στα νότια προάστια, το όμορφο, φωτεινό YooMoo με τα ξύλινα παγκάκια στο φαρδύ πεζοδρόμιο έξω από την πόρτα του να συγκεντρώνουν καθημερινά πλήθος κόσμου, είναι self service, πράγμα που σημαίνει ότι επιλέγετε το κυπελάκι σας, ανάλογα με το μέγεθος που επιθυμείτε, διαλέγετε ανάμεσα σε έξι διαφορετικές γεύσεις γιαουρτιού και γαρνίρετε με το topping της επιλογής σας. Tο παγωμένο γιαούρτι του YooMoo παρασκευάζεται σε μια φάρμα της Ουαλίας και έρχεται φρέσκο μέχρι εδώ, χωρίς λιπαρά και γλυκόζη, πλούσιο σε πρεβιοτικά και προβιοτικά.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v