Νησιώτικη κουζίνα: Έλα να πάμε… στην Αθήνα

Πού θα δοκιμάσετε φρέσκο συμιακό γαριδάκι; Τι είναι ο γκιουζλεμές; Ποιος φτιάχνει το καλύτερο σαλατούρι; Και σε πόσες εκδοχές κυκλοφορούν οι μακαρούνες; Μαθήματα νησιώτικης γευσιγνωσίας, σε έξι αθηναϊκές διευθύνσεις.
Νησιώτικη κουζίνα: Έλα να πάμε… στην Αθήνα
της Ηρώς Κουνάδη

«Τι εννοείς νησιώτικη κουζίνα; Ψάρια δεν τρώτε στο νησί;». Για τον μέσο Αθηναίο, τοπικές σπεσιαλιτέ δικαιούνται να έχουν μόνο οι ηπειρωτικές περιοχές της Ελλάδας. Όλοι οι άλλοι μένουν δίπλα στη θάλασσα, γιατί να μπουν στον κόπο να μαγειρέψουν; Ακόμη και το ότι το ψάρι και τα θαλασσινά δεν γεννήθηκαν με το τηγάνι ή τα κάρβουνα ως προδιαγεγραμμένη κατάληξη της σύντομης ζωής τους δεν είναι αυτό που θα λέγαμε κοινή γνώση. Αν, δε, εξηγήσεις ότι στα νησιά τρώνε και κρέας, ωραιότατο, ντόπιο, μαγειρεμένο με τοπικά υλικά σε πρωτότυπες συνταγές, τα βλέμματα απορίας πολλαπλασιάζονται.

Αυτά τα βλέμματα απορίας πρέπει να αντιμετώπιζαν στις καθημερινές τους συζητήσεις όλοι εκείνοι που αποφάσισαν να ανοίξουν εστιατόρια και ταβερνάκια, να διοργανώσουν φεστιβάλ τοπικής γαστρονομίας και να παντρέψουν την μοδάτη κουζίνα της Μεσογείου με τις συνταγές της γιαγιάς τους, φέρνοντας νησιώτικο αέρα στις εστιατορικές «πιάτσες» της Αθήνας. Και, απ’ ότι φαίνεται, τα κατάφεραν. Ιδού έξι διευθύνσεις για να γνωριστείτε με τις κουζίνες έξι νησιών που ξέρουν από καλό φαγητό.

Γαστρονομικό φεστιβάλ - έκπληξη στην Αλεξάνδρα
Αργεντινής Δημοκρατίας 8α, Νεάπολη, Πάρκο Παναθήναια, τηλ.: 210 6420874

Το δροσερό ταβερνάκι, με τα λευκά τραπέζια κάτω από τις πυκνές φυλλωσιές, μας ταξιδεύει μέχρι τις 30 Αυγούστου στην κουζίνα των Δωδεκανήσων, με ένα γαστρονομικό φεστιβάλ που παίρνει την σκυτάλη από το κυκλαδίτικο αντίστοιχο που προηγήθηκε. Εδώ θα δοκιμάσετε, μεταξύ άλλων, συμιακό γαριδάκι, παραδοσιακά πιταρούδια Ρόδου (ρεβιθοκεφτέδες, με άλλα λόγια), γαελόπιτα (αθερινόπιτα με κουρκούτι), τάρτα με κολοκυθάκια και ανθότυρο από την Κω, και λεμονάτο μπακαλιάρο Καλύμνου.

Μετά το τέλος του εικοσαήμερου φεστιβάλ, τη σκυτάλη παίρνουν τα Επτάνησα, που μας συστήνονται γευστικά από τις 31 Αυγούστου έως τις 20 Σεπτεμβρίου, και η Πελοπόννησος, από τις 21 Σεπτεμβρίου έως τις 10 Οκτωβρίου. Υπολογίστε περί τα 17-20€ το άτομο, αναλόγως παραγγελίας και… όρεξης.

Musique Café
Αρριανού 37 & Αρχελάου, Παγκράτι, τηλ.: 210 7238900

Μπορεί να μην είναι αμιγώς εστιατόριο, αλλά ένα all day στέκι για καφέ, ποτό και φαγητό. Είναι, όμως, το all day στέκι που έφερε την Νάξο στην Αθήνα. Μετά από δεκαεφτά χρόνια στη Χώρα, το Musique Café άνοιξε πριν από λίγο καιρό τις πόρτες του και στο Παγκράτι, σε έναν όμορφο, βιομηχανικό χώρο όπου κυριαρχεί το ακατέργαστο (ή τουλάχιστον εκείνο που δίνει την εικόνα του ακατέργαστου) ξύλο.

Στα μεγάλα, παρεΐστικα τραπεζάκια του προσγειώνονται ολόφρεσκα και μυρωδάτα τα προϊόντα του νησιού: η γραβιέρα Νάξου τηγανισμένη με μέλι και σουσάμι, τα ζουμερά ντοματίνια που πρωταγωνιστούν στη λαχταριστή κυκλαδίτικη σαλάτα με την φέτα και την κάπαρη, οι ναξιώτικες πατάτες που γαρνίρουν τα παϊδάκια κοτόπουλου με σως μουστάρδας, και το λαχταριστό σαλατούρι (σαλάχι με σως λαδολέμονου) που συνοδεύει τέλεια το ούζο μας. Όσο για τις τιμές; Στα 20€ το άτομο, με κρασί ή ουζάκι.

Κρίθαμος
Μπουμπουλίνας & Ν. Παρίτση, Νέο Ψυχικό, τηλ.: 210 6728790-1

Πόσα θα λέγατε ότι ξέρετε για την κουζίνα της Καρπάθου; Στην αυλίτσα του Κρίθαμου, μισοκρυμμένη πίσω από έναν καταπράσινο φράχτη, θα μάθετε όσα δεν ξέρετε για τις γεύσεις και τα αρώματα του μικρού νησιού του Νοτίου Αιγαίου. Το μενού δεν είναι αποκλειστικά… καρπαθιώτικο, κινείται σε (και εμπνέεται από) μεσογειακά και ελληνικά μονοπάτια, τα οποία εμπλουτίζει με τοπικές συνταγές και προϊόντα από το νησί.

Δοκιμάστε τις μακαρούνες με τυρί και σωταρισμένα κρεμμυδάκια, τις κορτεζίνες (παϊδάκια) με μέλι και θυμάρι, το βραστό σταμναγκάθι με χοντρό θαλασσινό αλάτι και λεμόνι και τα "παλικάρια" (γίγαντες) με παστουρμά, που έχουν βουτηχτεί σε κουρκούτι και έχουν τηγανιστεί. Στα hit του μενού συγκαταλέγονται, επίσης το συμιακό γαριδάκι και οι κολοκυθανθοί. Οι τιμές κυμαίνονται στα 25-30€ το άτομο (και ανεβοκατεβαίνουν αναλόγως αν θα παραγγείλετε κρέας ή ψάρι) με ποτήρι κρασί.

Μόλυβος
Χρ. Σμύρνης 8, Ν. Φιλαδέλφεια, τηλ.: 210 2582091

Ασπρόμαυρες φωτογραφίες της Μυτιλήνης, αλλά και έργα του Θεόφιλου, κοσμούν τους τοίχους του μικρού μεζεδοπωλείου, που μετά από δεκάξι χρόνια επιτυχημένης πορείας ως «Τυχερό Πέταλο» στη Λέσβο, μετενσαρκώθηκε σε Μόλυβο, και βρήκε το νέο του σπίτι στην Αθήνα. Στα λιτά αλλά περιποιημένα τραπεζάκι του, θα δοκιμάσετε συνταγές και προϊόντα που έρχονται απευθείας από το νησί: χειροποίητα παστά, λαδοτύρι σαγανάκι, τυρένιους κολοκυθοκεφτέδες, κολοκυθανθούς γεμιστούς με αλμυρή φέτα και άνηθο, γκιουζλεμέδες (μυτιληνιές τυρόπιτες με λεπτό φύλλο), ψαρονέφρι γεμιστό με λαδοτύρι και λιαστή ντομάτα, και αρνάκι ψημένο στη λαδόκολλα.

Εννοείται πως όλα αυτά θα τα συνοδεύσετε με μία από τις δώδεκα διαφορετικές ετικέτες ούζου –που δύσκολα θα βρείτε αλλού– το οποίο πρωταγωνιστεί σε όλα τα τραπέζια, από την αρχή ως κέρασμα μαζί με αυθεντικό μυτιληνιό λάδι, που έρχεται σερβιρισμένο σε μπολάκι μαζί με σκόρδο και ρίγανη. Οι τιμές κυμαίνονται στα 15-20€ το άτομο, περιλαμβανομένου βεβαίως του ούζου.

Πασιφάη
Μ. Αλεξάνδρου 24, Πλ. Μέμου, Κορυδαλλός, τηλ.: 210 4944024

Είναι ένα από τα πιο φημισμένα κρητικά ταβερνάκια στην Αθήνα, και όχι άδικα: μετρά δώδεκα χρόνια επιτυχημένης Ιστορίας, από τότε που η κρητική κουζίνα δεν ήταν ακόμα «μόδα», κι έτσι το τιμούσαν κατά κύριο λόγο οι κάτοικοι της περιοχής, μέχρι σήμερα, που συρρέει στα τραπεζάκια του κόσμος από κάθε γωνιά της πόλης. Το αγαπάμε γιατί μυρίζει παράδοση, για τις κρητικές βραδιές με ζωντανή μουσική που διοργανώνει κάθε Παρασκευή και Σάββατο, αλλά και για τον τεράστιο κατάλογο, που μας προϊδεάζει να το επισκεπτόμαστε μόνο με μεγάλη παρέα, για να δοκιμάζουμε κάθε φορά και περισσότερα από τα μεζεδάκια του.

Αν χρειάζεστε… σκονάκι, μερικές από τις καλύτερες προτάσεις είναι το απάκι –από τα καλύτερα που έχουμε δοκιμάσει– το τσιγαριαστό αρνάκι, η σαλάτα Πασιφάη, με πρασινάδες, μανούρι, μέλι και καρύδια, ο "Μινώταυρος" και η κρεατότουρτα, γεμισμένη με μοσχαράκι βραστό, τυρί Μαλάκα (ναι, έτσι το λένε, μη γελάτε) και δυόσμο. Οι τιμές κυμαίνονται στα 20€ το άτομο, μαζί με το δικό τους, γλυκόπιοτο κρασί.

Αρμόλια
Πλατεία Χαλανδρίου, τηλ.: 210 6856279

Μέσα μοιάζει με funky νέο-μπακάλικο, έξω απλώνει τα τραπεζάκια του στην όμορφη πλατεία και πλημμυρίζει κάθε βράδυ από κόσμο. Δανείζεται το όνομά του από το ομώνυμο χωριό, ένα από τα εικοδύο μαστιχοχώρια, και εμπνέεται πολλά από τα μεζεδάκια του από την παραδοσιακή κουζίνα του νησιού. Στο μενού κυριαρχούν οι θαλασσινοί μεζέδες, από τους οποίους ξεχωρίζουν το φιλέτο λαυράκι με χόρτα και μαστίχα, το καλαμάρι στα κάρβουνα με πληγούρι και το μπεγότο, πίττα με αθερίνα και ντομάτα.

Οι ζουμεροί κολοκυθοκεφτέδες σερβίρονται με γιαούρτι, το Μαλακό τυρί Μαστέλο® γίνεται σαγανάκι, αλλά μπορείτε να το παραγγείλετε και άψητο, και οι πατάτες είναι τραγανές και φρεσκοκομμένες. Συνοδεύστε τα όλα με χιώτικο ούζο Τέττερη. Οι τιμές κυμαίνονται στα 25€ το άτομο.

Λαδοφάναρο
Αρχιπελάγους 68, Γλυφάδα, τηλ. : 210 9642843

Στην αυλίτσα του με τα χρωματιστά τραπεζομάντηλα, τις πέργκολες και τις πολύχρωμες εικόνες από την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κέρκυρα, θα αισθανθείτε ότι τηλεμεταφερθήκατε σε κάποιο από τα ορεινά χωριά του πανέμορφου ιόνιου νησιού. Βοηθά σε αυτό και η μουσική, που είναι ζωντανή κάθε βράδυ, και βέβαια το μενού, που εμπνέεται από την κερκυραϊκή παράδοση, συμπληρώνοντας με κάποιες ευφάνταστες πινελιές.

Αξίζει να δοκιμάσετε, μεταξύ άλλων, τον Μποξά (ξεκοκαλισμένο κοτόπουλο τυλιγμένο σε μπόλια και γεμιστό με τυρί), το Φρυγαδέλι (μπουκιές από μαριναρισμένο μοσχαρίσιο συκώτι τυλιγμένο σε μπόλια και ψητό στα κάρβουνα) και βέβαια την αυθεντική κερκυραϊκή παστιτσάδα (κόκορα με ζυμαρικά) και το Σοφρίτο (μοσχάρι με άσπρη σάλτσα σκόρδο και μαϊντανό). Οι τιμές κυμαίνονται στα 20€ το άτομο, μαζί με χύμα κρασί.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v