Στο βάθος κήπος: Τα πιο δροσερά εστιατόρια και ταβερνάκια

Ποιος είναι ο ομορφότερος κήπος στην πόλη; Κάτω από ποια φυλλωσιά θα δοκιμάσετε τα καλύτερα μαγειρευτά; Και ποιος σερβίρει τα καλύτερα επιδόρπια, στη σκιά των δέντρων; Crash test σε ταβερνάκια και εστιατόρια που έχουν τη δροσιά στα μενού τους.
Στο βάθος κήπος: Τα πιο δροσερά εστιατόρια και ταβερνάκια
της Ηρώς Κουνάδη

Καθώς ο υδράργυρος σκαρφαλώνει στα δυσθεώρητα ύψη των 40+ βαθμών Κελσίου, τα τραπεζάκια έξω, σε πεζοδρόμια, πλατείες και αυλές, δεν μας αρκούν. Θέλουμε την δροσιά του κήπου, θέλουμε σκιά κάτω από φουντωτές φυλλωσιές και, ει δυνατόν, ένα-δυο τριζόνια να συμπληρώνουν το ατμοσφαιρικό περιβάλλον που δημιουργεί ο διακριτικός φωτισμός. Και φυσικά, όλα αυτά τα θέλουμε σε τιμές που να συμβαδίζουν με την εποχή. Ζητάμε πολλά; Ευτυχώς, τα βρίσκουμε, σε παλιές και νέες αγαπημένες διευθύνσεις, και σε all time classic στέκια, που ανανεώνονται για να ακολουθήσουν το πνεύμα της εποχής.

Αίγλη 
Κήπος Ζαππείου (είσοδος από Βασ. Όλγας), 210 3369364

Ό,τι ξέρατε για το εστιατόριο της Αίγλης Ζαππείου, μπορείτε να το ξεχάσετε. Το ατμοσφαιρικό εστιατόριο, στην καρδιά του πιο δροσερού κήπου της πόλης, έχει νέα φιλοσοφία, νέο μενού και –ναι, το μαντέψατε– νέες, πολύ χαμηλότερες τιμές. Ο καταπράσινος χώρος, με τα πράσινα μαξιλαράκια στα λευκά καθίσματα, και τα φαναράκια στα τραπέζια, αποπνέει ζεν ηρεμία, ενώ η μοναδική θέα στην Ακρόπολη και τον Λυκαβηττό παραμένει δυνατό χαρτί.

Το δε μενού κάνει στροφή στην ελληνική κουζίνα, την οποία διαχειρίζεται έξυπνα: η ωραιότατη φάβα με την κάπαρη έρχεται σερβιρισμένη σε βαζάκι από εκείνα στα οποία έβαζαν οι γιαγιάδες την μαρμελάδα, τα σουτζουκάκια με τον πουρέ είναι σπιτικά και μυρωδάτα, όπως και ο κρασάτος κόκορας με τις χυλοπίτες, ενώ για τους πιο εναλλακτικούς υπάρχουν προτάσεις όπως το burger ξιφία με μαγιονέζα φάβας. Μην χάσετε σε καμία περίπτωση τα επιδόρπια: ο σιμιγδαλένιος χαλβάς με παγωτό καϊμάκι και αφρό espresso μας ενθουσίασε. Οι (εξαιρετικές) τιμές κυμαίνονται στα 20€ το άτομο, με ένα ποτήρι κρασί. 

Αθήρι
Πλαταιών 15, Κεραμεικός, 210 3462983

Οι gourmet δημιουργίες του σεφ Αλέξη Καρδάση σερβίρονται σε μια από τις ομορφότερες, και πιο πράσινες, αυλές της πόλης στην hip γειτονιά του Μεταξουργείου. Οι φουντωτές φυλλωσιές των δέντρων αναδεικνύονται υπέροχα από τον κρυφό, ατμοσφαιρικό φωτισμό, ενώ η υπόλοιπη διακόσμηση κρατά χαμηλό προφίλ. Πέτρινοι τοίχοι επάνω στους οποίους σκαρφαλώνουν αναρριχητικά φυτά, πλακάκια σε ουδέτερο χρώμα, λευκά τραπεζομάντηλα και κεράκια στα τραπέζια συμπληρώνουν την εικόνα.

Το καλύτερο το κρατήσαμε για το τέλος: το νέο μενού εμπλουτίζεται με μεζεδάκια τα οποία παραγγέλνετε με τα το τεμάχιο και πολλά μικρά πιατάκια, από τα οποία μπορείτε να τσιμπολογάτε απολαμβάνοντας ένα ποτήρι κρασί στην δροσιά του κήπου. Οι τιμές τους ξεκινούν από 2€ μόλις. Για πλήρες γεύμα, με σαλάτα, δύο ορεκτικά, δύο κυρίως πιάτα και δύο επιδόρπια, θα υπολογίσετε περί τα 25€ το άτομο –χωρίς το κρασί.

Αυλή του Κούβελου
Γενναίου Κολοκοτρώνη 66, Κουκάκι, τηλ.: 210 9221183

Κρυμμένη πίσω από έναν α λα Κυκλάδες ασβεστωμένο τοίχο, σε ένα από τα πιο ήσυχα δρομάκια στο Κουκάκι, η αυλή του Κούβελου είναι στρωμένη με βότσαλο, σκεπασμένη από κληματαριές και περιτριγυρισμένη από κάθε λογής λουλούδια και φυτά. Τα λευκά τραπεζάκια της στρώνονται με κόκκινα τραπεζομάντηλα και σετάρονται με εξίσου λευκές καρέκλες καφενείου, αφήνοντας στο πράσινο της φύσης τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Η κουζίνα παντρεύει αρμονικά συνταγές από το χωριό με ολίγη από δημιουργική έμπνευση, παραδίδοντας αποτελέσματα όπως ρεβίθια με δεντρολίβανο, σαλάτα λάχανο-καρότο με ξινόμηλο και βινεγκρέτ γιαουρτιού, αφράτα μπιφτέκια κοτόπουλο με πληγούρι και ζουμερά μπριζολάκια με σπιτικές τηγανιτές πατάτες. Δοκιμάστε οπωσδήποτε το χουνκιάρ μπεγιεντί (πολίτικο μοσχαράκι κοκκινιστό επάνω σε πουρέ καπνιστής μελιτζάνας) θα μας θυμηθείτε. Οι τιμές κυμαίνονται στα 20€ το άτομο, μαζί με το ωραιότατο, βιολογικό χύμα κρασί.

Ροζαλία
Βαλτετσίου 58, Εξάρχεια, τηλ: 210 3302933

Είναι δύσκολο να αναφέρεις την φράση «εστιατόριο με κήπο» χωρίς να φέρεις στο μυαλό του μέσου Αθηναίου την εικόνα της Ροζαλίας. Μία από τις κλασικότερες αυλές στο κέντρο της Αθήνας κρατά γερά την υπαίθρια γαστριμαργική παράδοση εδώ και 32 χρόνια. Στον πεζόδρομο της Βαλτετσίου, η Ροζαλία έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που παραπέμπουν σε παλιό ελληνικό ταβερνάκι: καρό τραπεζομάντιλα, γλάστρες και κισσοί και μυρωδιές από τα ξακουστά μαγειρευτά της την καθιστούν αγαπημένη επιλογή των Εξαρχειωτών και των φοιτητών.

Η κουζίνα είναι αυτό που περιμένει κανείς από ένα απλό πλην τίμιο ταβερνάκι: νόστιμα μαγειρευτά, μεγάλη ποικιλία σε κρεατικά, κρητικές συνταγές και καλό βιολογικό κρασί. Για ένα χορταστικότατο γεύμα δεν θα πληρώσετε παραπάνω από 15-20€ κατ’ άτομο.

1920
Αγίας Παρασκευής 110, Χαλάνδρι, τηλ: 210 6813029

Για την ομορφότερη αυλή του Χαλανδρίου, τα έχουμε ξαναπεί: Ανθισμένα παρτέρια, φουντωτές φυλλωσιές, πανύψηλα δέντρα και χρωματιστές γλαστρούλες, πλαισιώνουν ένα επίσης κουκλίστικο νεοκλασικό, που στεγάζει τις… μπυροκατανύξεις μας τον χειμώνα. Ναι, το 1920 είναι μπυραρία, και μάλιστα από εκείνες που τιμούν τον τίτλο τους: σερβίρει περί τις 40 ετικέτες μπύρας, τις οποίες συνοδεύει με νοστιμότατες ποικιλίες, ζουμερά κρεατικά στη σχάρα, σουβλάκι σερβιρισμένο σε μίνι σούβλα με πατάτες σε κυβάκια, και θρυλικό κότσι αργοψημένο σε μείγμα μπαχαρικών και μπύρας. Αν δεν είστε φαν της μπύρας, υπάρχει και μια ικανοποιητικότατη λίστα κρασιών, με ελληνικές ετικέτες. Οι τιμές κυμαίνονται στα 25-30€ το άτομο.

Χειμώνα Καλοκαίρι
Ποσειδώνος 93, Ζούμπερι, τηλ.: 22940 99704

Ναι, ξέρουμε, η απόσταση που το χωρίζει από το κέντρο της Αθήνας είναι μεγάλη, και βαριέστε και να οδηγείτε. Μπορείτε, όμως, να το δείτε σαν μίνι απόδραση στην εξοχή –η Πάρνηθα, δηλαδή, είναι πιο κοντά; Άλλωστε, τόσο το περιβάλλον όσο και οι συγκλονιστικές γεύσεις θα σας αποζημιώσουν για τον κόπο σας. Ο καταπράσινος κήπος του, στρωμένος σχεδόν εξολοκλήρου με μεγάλα βότσαλα, φιλοξενεί ολόλευκα τραπεζάκια κάτω από επίσης λευκές πέργκολες, τις οποίες αγκαλιάζουν φουντωτές κληματαριές.

Το μενού έχει κάτι για όλους: και gourmet εμπνεύσεις, και αυστηρά παραδοσιακές συνταγές, και κρέας και ψάρι, και μαμαδίσια μαγειρευτά και πολίτικες νοστιμιές (μπορούμε να ορκιστούμε στο όνομα των μαντί, των εξαίσιων χειροποίητων ζυμαρικών με κιμά και γιαούρτι, ότι αν τα δοκιμάσετε θα επιστρέφετε απλά και μόνο για να τα ξαναπαραγγείλετε). Και, για το τέλος, ασυναγώνιστα γλυκά, με την υπογραφή της οικογένειας Παρλιάρου. Το χύμα κρασί –δύο ποικιλίες λευκού, ροζέ και κόκκινο– είναι βιολογικό και προτεινόμενο. Οι τιμές για ένα πλήρες γεύμα με ορεκτικό, σαλάτα, κυρίως πιάτο, επιδόρπιο και χύμα κρασί κυμαίνονται στα 30€ το άτομο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v