Εστιατόρια με αυλή: Στο βάθος… γεύση

Δροσερές αυλές, κατάφυτοι κήποι, τραπεζάκια έξω, αγαπημένες γεύσεις και διάχυτη καλοκαιρινή ατμόσφαιρα σε δέκα αγαπημένα εστιατόρια και ταβέρνες της πόλης που κερδίζουν κατά κράτος τη μάχη με τις υψηλές θερμοκρασίες. Από πού πάμε για κήπο;
Εστιατόρια με αυλή: Στο βάθος… γεύση
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Τα καλοκαιρινά openings είναι γεγονός, τα ουζερί έχουν μπει ήδη στο πρόγραμμα του Σαββατοκύριακου και οι ταράτσες του κέντρου ανοίγουν η μία μετά την άλλη. Ναι, για όσους δεν το πήραν χαμπάρι το καλοκαίρι μπήκε στα... χωράφια της άνοιξης και η επιλογή του «μέσα» παύει να αποτελεί πλέον μονόδρομο. Δέκα αγαπημένα εστιατόρια και ταβέρνες βγάζουν τραπεζάκια έξω και υποδέχονται τις ηλιόλουστες ημέρες που έπονται σε κήπους και δροσερές αυλές.

Αθήρι, Πλαταιών 15, Κεραμεικός, 210 3462983

Οι gourmet δημιουργίες του σεφ Αλέξη Καρδάση σερβίρονται σε μια από τις ομορφότερες, και πιο πράσινες, αυλές της πόλης. Οι φουντωτές φυλλωσιές των δέντρων αναδεικνύονται υπέροχα από τον κρυφό, ατμοσφαιρικό φωτισμό, ενώ η υπόλοιπη διακόσμηση κρατά χαμηλό προφίλ. Πέτρινοι τοίχοι επάνω στους οποίους σκαρφαλώνουν αναρριχητικά φυτά, πλακάκια σε ουδέτερο χρώμα, λευκά τραπεζομάντηλα και κεράκια στα τραπέζια συμπληρώνουν την εικόνα. Το μενού φέτος έχει γίνει πιο… ευέλικτο με πιάτα που ξεκινούν από 2.5€ ανάλογα με τη ποσότητα, την οποία εσείς οι ίδιοι ορίζετε. Έτσι ο λογαριασμός δεν ξεπερνά τα 25-30€ ανά άτομο με κρασί.

Μάσα, Λ. Εθνικής Αντιστάσεως 240-244, Καισαριανή, τηλ.: 210 7236177

Πλατάνια, λεύκες και… τριακόσιες είκοσι (ναι, κι όμως) τριανταφυλλιές συνθέτουν μια μικρή ζούγκλα, λίγα λεπτά από το κέντρο της Αθήνας. Πλακοστρωμένη, με πέτρινες λεπτομέρειες και ατμοσφαιρικό φωτισμό, η αυλή της Μάσας μετρά ήδη 33 χρόνια ιστορίας. Υλικά και συνταγές από κάθε γωνιά της Ελλάδας, ξακουστά ανά την αττική επικράτεια κάρβουνα –οι μεγάλες παρέες τιμούν δεόντως το «ξίφος του κυνηγού», μια τεράστια ποικιλία με αγριογούρουνο, ορτύκια, φιλέτο γαλοπούλας, στρουθοκάμηλο και μπόν-φιλέ– αλλά και ωραιότατα μαγειρευτά συνθέτουν το πολυσέλιδο μενού. Οι τιμές κυμαίνονται στα 20€ το άτομο.



El taco bueno,
Εθνικής Αντιστάσεως και Ψαρρών 1 (τηλ: 210 6840460, El taco bueno autentico, Αριστοτέλους 84, Χαλάνδρι (τηλ.: 210-6813787), El taco bueno delivery, Λ.Πεντέλης 12-14, Χαλάνδρι (τηλ.: 210 - 6800662-3)

Η μεξικάνικη τριάδα του Χαλανδρίου ακούει στο όνομα El taco bueno και υποδέχεται τους λάτρεις των πικάντικων γεύσεων σε τρία σημεία της περιοχής. Κάθε χώρος χαρακτηρίζεται από έντονα ποπ χρώματα: πράσινο και κόκκινο με τις απαραίτητες ethnic πινελιές. Προσωπική μας αγαπημένη γωνία, ο μικρός χαριτωμένος κήπος της οδού Εθνικής Αντιστάσεως, η δροσιά του οποίου επιτρέπει και τους καλοκαιρινούς μήνες τις καυτερές προτιμήσεις. Παρ’ ότι κανείς δεν επιλέγει ένα μεξικάνικο εστιατόριο για να φάει σαλάτα, στο El Taco Bueno η παράλειψή της στην παραγγελία σας αποτελεί έγκλημα, καθώς πρόκειται ίσως για την μεγαλύτερη σαλάτα που έχετε δει ποτέ στο τραπέζι σας. Προτείνουμε την House Special με κοτόπουλο ή χοιρινό.

Μπαίνοντας στο… ψητό, οι quesadillas του μενού είναι εξαιρετικές (δοκιμάστε τις απαραιτήτως με χοιρινό σχάρας), ενώ και τα burittos του σεφ είναι εξαιρετικά και σε γενναιόδωρες μερίδες –hit αποτελεί το Machaca burrito. Αν προτιμάτε τις καυτερές γεύσεις, απλώς το ζητάτε κατά την παραγγελία σας για οποιοδήποτε πιάτο. Απογοήτευση του μενού είναι το chili con carne που μας φάνηκε αρκετά «βαρύ», όπως επίσης και ο… λογαριασμός, που ομολογουμένως είναι αρκετά τσιμπημένος, αλλά τον δικαιολογούν οι μεγάλες μερίδες. Τιμές: περί τα 35€ το άτομο

Πέραν, Δεκελείας 20, Ν. Χαλκηδόνα, τηλ.: 210 2533896

Το παλαιότερο πολίτικο εστιατόριο της Αθήνας δανείζεται το όνομα της δεύτερης μεγαλύτερης ελληνικής συνοικίας της Πόλης μετά το Φανάρι και μεταφέρει τα χρώματα και τα αρώματά της, σε ένα χώρο με πληθωρική διακόσμηση και ολοζώντανη ανατολίτικη ατμόσφαιρα. Δυνατό χαρτί είναι ο φροντισμένος και καταπράσινος κήπος, στον οποίο βλέπει και το εσωτερικό του εστιατορίου, μέσα από τη μεγάλη τζαμαρία. Στο δια ταύτα του μενού, από ορεκτικά ξεχωρίζουν η πίττα Καισσαρείας, και όλα τα ντιπ και σαλάτες τύπου μελιτζανοσαλάτας και τυροκαυτερής –πάντα με πολίτικη εσάνς. Στα κυρίως πιάτα πρωταγωνιστεί η ούρφα, κεμπάπ από μοσχαρίσιο και αρνίσιο κιμά, η οποία σερβίρεται σε αμέτρητες διαφορετικές παραλλαγές, μεταξύ των οποίων και το φημισμένο γιαουρτλού. Τα ξανθιώτικα σουτζουκάκια που συνοδεύονταν από ντομάτα και πιπεριά στα κάρβουνα μας άφησαν, επίσης, τις καλύτερες εντυπώσεις. Για ένα υπερπλήρες γεύμα με επιδόρπια και το δικό τους, γλυκόπιοτο κρασί υπολογίστε περίπου 30 ευρώ το άτομο.

Κάππαρη, Δωριέων 36, Άνω Πετράλωνα, τηλ: 210 3450288

Άλλο ένα νεοταβερνάκι «παλιάς γειτονιάς» έχει κερδίσει τις εντυπώσεις στα Πετράλωνα. Μια παλιά μονοκατοικία –και η αυλή της φυσικά- έχει αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο και στεγάζει καλοφαγάδες στα διάφορα επίπεδά της και στα λευκά τραπέζια πλάι σε παραθυράκια που θυμίζουν Αθήνα παλιών δεκαετιών. Τα βαζάκια κάπαρης που διακοσμούν τον χώρο προσδίδουν την ιδιαίτερη πινελιά. Tο μενού έχει αξιοθαύμαστη ποικιλία και η κουζίνα της Κάπαρης έχει κρεατικά αλλά και θαλασσινά. Διαθέτει επίσης εξαίσιους μεζέδες για να συνοδεύσετε το κρασί ή το ουζάκι σας -δοκιμάστε οπωσδήποτε τα ρεβίθια με λάχανο και μπέικον- ενώ οι τιμές είναι εκείνες που ορίζουν το «value for money» εστιατόριο (15-25 ευρώ κατ’ άτομο).

Αυλή του Κούβελου, Γενναίου Κολοκοτρώνη 66, Κουκάκι, τηλ.: 210 9221183

Ανεβαίνεις τα σκαλάκια από έναν ήσυχο δρόμο στο Κουκάκι και βρίσκεσαι σε μια από τις ομορφότερες αυλές της πόλης: κρυμμένη πίσω από έναν α λα Κυκλάδες ασβεστωμένο τοίχο, στρωμένη με βότσαλο, σκεπασμένη από κληματαριές και περιτριγυρισμένη από κάθε λογής λουλούδια και φυτά. Τα λευκά τραπεζάκια της στρώνονται με κόκκινα τραπεζομάντηλα και σετάρονται με καρέκλες καφενείου, αφήνοντας στο πράσινο της φύσης τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Η κουζίνα παντρεύει αρμονικά συνταγές από το χωριό με ολίγη από δημιουργική έμπνευση, παραδίδοντας αποτελέσματα όπως ρεβίθια με δεντρολίβανο, γαυράκια με λαδορίγανη σερβιρισμένα πάνω σε παξιμάδι, μαζί με ψητή ντομάτα και ζουμερά μπριζολάκια με σπιτικές τηγανιτές πατάτες. Οι τιμές κυμαίνονται στα 25€ το άτομο.

1920, Αγίας Παρασκευής 110, Χαλάνδρι, τηλ: 210 6813029

Ανθισμένα παρτέρια, φουντωτές φυλλωσιές, πανύψηλα δέντρα και χρωματιστές γλαστρούλες, χρήζουν επάξια την αυλή του πανέμορφου νεοκλασικού μία από τις πιο πράσινες της πόλης. Το 1920 είναι μπυραρία, και μάλιστα από εκείνες που τιμούν τον τίτλο τους: σερβίρει περί τις 40 ετικέτες μπύρας, τις οποίες συνοδεύει με νοστιμότατες ποικιλίες, ζουμερά κρεατικά στη σχάρα, σουβλάκι σερβιρισμένο σε μίνι σούβλα με πατάτες σε κυβάκια και θρυλικό κότσι αργοψημένο σε μείγμα μπαχαρικών και μπύρας. Αν δεν είστε φαν της μπύρας, υπάρχει και μια ικανοποιητικότατη λίστα κρασιών, με ελληνικές ετικέτες. Οι τιμές κυμαίνονται στα 25-30€ το άτομο.

Ροζαλία, Βαλτετσίου 58, Εξάρχεια, τηλ: 210 3302933

Μία από τις κλασικότερες αυλές στο κέντρο της Αθήνας κρατά γερά την υπαίθρια γαστριμαργική παράδοση εδώ και 32 χρόνια. Η Ροζαλία στον πεζόδρομο της Βαλτετσίου έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που παραπέμπουν σε παλιό ελληνικό ταβερνάκι: καρό τραπεζομάντιλα, γλάστρες και κισσοί και μυρωδιές από τα ξακουστά μαγειρευτά της την καθιστούν αγαπημένη επιλογή των Εξαρχειωτών και των φοιτητών.

Η κουζίνα είναι αυτό που περιμένει κανείς από ένα καλό ταβερνάκι: νόστιμα μαγειρευτά, μεγάλη ποικιλία σε κρεατικά, κρητικές συνταγές και καλό βιολογικό κρασί. Οι τιμές είναι αξιοπρεπείς και για ένα καλό γεύμα δεν θα πληρώσετε παραπάνω από 20 ευρώ κατ’ άτομο.

Το σπίτι με τις Λεύκες, Γαλατσίου 100, Γαλάτσι, τηλ: 210 2924458

Ένα παλιό αρχοντικό στο Γαλάτσι, έχει μεταμορφωθεί σε φιλόξενο εστιατόριο και στρώνει τα τραπεζάκια του σε όλα τα δωμάτια, αλλά κυρίως στην πανέμορφη αυλή του, που είναι φτιαγμένη από πέτρα και ξύλο και διακοσμείται από αντικείμενα-αντικές και πολύ πράσινο.
Στα πιάτα, η παράδοση δεν διστάζει να σερβιριστεί μαζί με νέες τάσεις και το αποτέλεσμα είναι ένα χορταστικό τσιμπούσι με υπερβολικά πολλά ορεκτικά και μεζέδες, πληθωρικά πιάτα ημέρας και επιδόρπια-πειρασμούς (περί τα 25 ευρώ κατ’ άτομο).

Ζάχαρη & Αλάτι, Βαλτετσίου 47, Εξάρχεια, τηλ: 210 3801253

Η φρεσκοβαμμένη εξωτερική όψη του αρχοντικού προκαλεί τις πρώτες υποψίες ότι κάτι άλλαξε στον αγαπημένο εξαρχειώτικο πεζόδρομο της Βαλτετσίου. Χαριτωμένα τραπεζάκια, στριφογυριστές σιδερένιες σκάλες, κρεμαστά λουλούδια. Το «Ζάχαρη και Αλάτι» συνδυάζει τα γαστριμαργικά ταξίδια της αυλής με τις μουσικές εκπλήξεις του bar, που το έχουν καταστήσει talk of the town στον καλλιτεχνικό χώρο. Στο μενού θα βρεις πειραγμένες γεύσεις με άρωμα Ελλάδας που κινούνται στα όρια του gourmet, χωρίς όμως να ξενίζουν. Από τα hit του μενού το μοσχαράκι με μοσχοκάρυδο και το διπλοκαπνιστό χοιρινό φούρνου. Για ένα πλήρες γεύμα υπολογίστε ότι θα πληρώσετε περί τα 18-25 ευρώ κατ’ άτομο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v