Μετά το ξενύχτι: Τα καλύτερα «βρώμικα» της Αθήνας

Λαχταριστό hot-dog με καραμελωμένα κρεμμύδια; Ή τραγανές κοτομπουκιές με σος της κατηγορίας ορκίζομαι-από-αύριο-δίαιτα; Βάζουμε καντίνες και σαντουιτσάδικα στο μικροσκόπιο και ανακαλύπτουμε τα οκτώ καλύτερα φάρμακα για το hangover.
Μετά το ξενύχτι: Τα καλύτερα «βρώμικα» της Αθήνας
της Ηρώς Κουνάδη

Πριν από μερικά χρόνια, οι ιδιοκτήτες ενός ωραίου εστιατορίου στην ξενύχτικη πιάτσα της Πειραιώς είχαν μια ωραία ιδέα: να λειτουργήσουν την κουζίνα τους εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο. Παρά τα φαινόμενα –ότι ως λαός δεν τρώμε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, ότι κανείς δεν θα έλεγε όχι σε ένα πιάτο καλομαγειρεμένο σπιτικό φαγητό μετά το ξενύχτι και ότι η περιοχή θα ευνοούσε το τολμηρό εγχείρημα– το σχέδιο ναυάγησε, μαζί με τα αντίστοιχα που το ακολούθησαν. Όχι γιατί ξαφνικά υιοθετήσαμε μαζικά ένα ισορροπημένο ωράριο διατροφής, αλλά γιατί όσο και αν εκτιμούμε το καλομαγειρεμένο σπιτικό φαγητό υπό κανονικές συνθήκες, άλλο τόσο εκτιμούμε ένα περιποιημένο hot-dog με έξτρα λιπαρή σος και ψωμάκι στον ατμό μετά από μερικά λίτρα αλκοόλ και λίγο πριν πάμε για ύπνο. Και οι παλιές αγάπες δύσκολα πεθαίνουν.

Ενδίδουμε στη γοητεία τους, κάθε φορά που περνάμε από την γειτονιά τους και μας (παρα)σέρνουν από την μύτη οι μυρωδιές τους, και τους αποτίουμε τον δέοντα φόρο τιμής, συγκεντρώνοντας τις οκτώ αγαπημένες μας διευθύνσεις για περιποιημένο hot-dog με έξτρα λιπαρή σος και ψωμάκι στον ατμό μετά το ξενύχτι.

Καντίνες: Street food α λα ελληνικά

Μιχαλακοπούλου vs. Μαβίλη
Οι δύο παλαιότερες –και πλέον διάσημες– καντίνες της Αθήνας δεν θα μπορούσαν παρά να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας μας, αν μη τι άλλο τιμής ένεκεν. Οι συστάσεις πιθανότατα περιττεύουν: μία εκ των δύο έχει γίνει ακόμη και στίχος τραγουδιού. Σπεσιαλιτέ στην πρώτη είναι οι κοτομπουκιές, που σερβίρονται με εξαίσια σος και καραμελωμένα κρεμμύδια, και στη δεύτερη το λουκάνικο, βραστό ή ψητό και «πνιγμένο» σε γλυκιά σος με κρεμμύδια α λα κοκκινιστό μοσχαράκι –εννοείται πως δεν θα παραβείτε τον κανόνα να γαρνίρετε με το πατροπαράδοτο λάχανο-καρότο. Για τους… άπιστους, υπάρχουν μεταξύ άλλων κρέπες στην πρώτη και καλαμάκια χοιρινά στη δεύτερη. Οι τιμές και στις δύο κυμαίνονται στα 4€ για το σάντουιτς με κοτομπουκιές ή λουκάνικο.

Η Καντίνα της Βαρβάρας, Ταύρος
Έτσι τη λένε ή φίλοι –οι πιο «κολλητοί» την αποκαλούν και Barbie– που γνωρίζουν πως αυτό είναι το όνομα της γυναίκας του ιδιοκτήτη. Δεν γράφει τίποτα απέξω, είναι όμως η μία και μοναδική καντίνα που παλιά βρίσκαμε στη διασταύρωση Πειραιώς και Χαμοστέρνας• αυτές τις μέρες συχνάζει στην άνοδο της Πειραιώς, αμέσως μετά το φανάρι του Ταύρου στο δεξί σας χέρι. Το… μενού περιλαμβάνει εξαιρετικά καλαμάκια χοιρινά και κοτόπουλο, λουκάνικα βραστά και ψητά, διάφορες σος με προεξάρχουσα τη σπιτική μαγιονέζα και τα κλασικά συνοδευτικά –μαρούλι, κρεμμύδι κλπ. Οι πρωτάρηδες, ξεκινήστε με κοτομπέικον και τραγανές τηγανιτές πατάτες με σος –θα μας θυμηθείτε. Οι τιμές ξεκινούν από 3,5€ για το απλό hot-dog.

Ο Μερακλής, Παλαιό Φάληρο
«Μυστικό» των κατοίκων των Νοτίων Προαστίων που έχει αρχίσει να διαρρέει τελευταία, ο Μερακλής φτιάχνει γρήγορα και νόστιμα γιγάντια σάντουιτς, με δυνατό σημείο μία τι-βάζουν-μέσα-επιτέλους σος. Θα τον βρείτε στον παράδρομο της Παραλιακής, στο Δέλτα του Φαλήρου πολύ κοντά στο Village Cinemas. Το μπιφτέκι είναι η σπεσιαλιτέ του (ζητήστε το «κομπλέ») αλλά δημοφιλέστατα είναι και τα σάντουιτς αλλαντικών –λέγε με και η χαρά της χοληστερίνης: πάριζα, μορταδέλα, ζαμπόν, γαλοπούλα, καπνιστό, σαλάμι αέρος και γκούντα, ναι, όλα αυτά σε ένα. Οι τιμές κυμαίνονται στα 3,60-4€.

Σαντουϊτσάδικα: Οι καντίνες που… στεγάστηκαν

Ιμαλάια, Πασαλιμάνι
Για την ακρίβεια, λίγο μετά το Πασαλιμάνι, στο 50 της Ακτής Μουτσοπούλου. Σερβίρει κάθε βράδυ το καλύτερο –με διαφορά– hot dog του Πειραιά σε ορδές ξενύχτηδων που κατηφορίζουν από τα πέρατα της Αττικής για τη γεύση του μόνο. Και δεν υπερβάλλουμε καθόλου. Η συνταγή της επιτυχίας είναι απλή και κλασική: ψητό ή βραστό λουκάνικο, λάχανο-καρότο, κέτσαπ και μουστάρδα. Το μυστικό βρίσκεται στο αφράτο ψωμάκι που λιώνει στο στόμα, και στα εξαιρετικά του λουκάνικα. Για ποικιλία, υπάρχουν και σάντουιτς και κρέπες τα οποία θα γεμίσετε με τα υλικά της αρεσκείας σας. Διαθέτει, επίσης, λίγα τραπεζάκια για να μην τρώτε στα όρθια, και άφθονο χώρο για να… διπλοπαρκάρετε απέξω –αυτό κάνουν όλοι. Το σπέσιαλ hot dog θα σας κοστίσει 3,10€.

Ha' Dog, Χαλάνδρι
Στο 22 της Ανδρέα Παπανδρέου θα βρείτε το καλύτερο μάλλον hot dog των Βορείων Προαστίων. Περισσότερα από δεκαπέντε είδη λαχταριστών λουκάνικων, σερβίρονται είτε σε μερίδα με πατάτες είτε σε ψωμάκι συνδυασμένα με καυτερές και γλυκές σος, καραμελωμένα κρεμμύδια, μανιτάρια, τσίλι με κιμά και πουρέ με τσένταρ. Ναι, μπορεί να γίνει όσο gourmet –ή όσο «βρώμικο»– θέλετε. Αν δεν ξέρετε από πού να ξεκινήσετε, δοκιμάστε το πικάντικο λουκάνικο με κομμάτια πιπεριάς. Εγγύηση. Οι τιμές κυμαίνονται στα 4-5€, αναλόγως υλικών.

Οι Κοτοπουλάδες, στα Δυτικά Προάστια
Ένα όνομα, μια ιστορία. Ανθούπολη, Μπουρνάζι, Πετρούπολη, Αιγάλεω, αλλά και Νίκαια και Βοτανικός είναι τα μέρη που απολαμβάνουν τις μυρωδιές που αναδίδουν τα κοτο-σουβλάκια που ψήνονται ολημερίς στα ομώνυμα καταστήματα. Το hit είναι, βέβαια το Σάντουιτς Κοτόπουλο, με μία ή δύο «σούβλες» όπως τις αποκαλούν, και τυρί, πάριζα, ντομάτα, πατάτες, μαγιονέζα, τυροσαλάτα, κέτσαπ και μουστάρδα. Αν δεν είστε φαν του κοτόπουλου –και δεν θέλετε να γίνετε– υπάρχουν επίσης χοιρινά καλαμάκια, λουκάνικα και κεμπάπ. Οι παροικούντες τις γύρω περιοχές, σημειώστε ότι κάνουν και delivery. Οι τιμές κυμαίνονται στα 4€.

Η Παλιά Καντίνα του Γιάννη, Νέο Ηράκλειο
Είναι «καντίνα» μόνο στο όνομα. Στην πραγματικότητα, είναι ένα από τα καλύτερα σαντουιτσάδικα - σουβλατζίδικα της Αθήνας, που έγινε γνωστό αρχικά για το κορυφαίο ψωμάκι των σάντουιτς. Καλαμάκια χοιρινά, κοτόπουλα, λουκάνικα, κεμπάπ και γύρος –ντονέρ και χοιρινός– συνδυάζονται με θεϊκές σος (η τυροσαλάτα είναι must) και τις απαραίτητες τηγανιτές πατάτες, και το αποτέλεσμα είναι απλά εξαιρετικό. Θα το βρείτε στο 81 της οδού Ιφιγενείας, στην είσοδο της Νέας Ιωνίας από την Εθνική Οδό. Κάνει και αυτό delivery στις γύρω περιοχές. Οι τιμές ξεκινούν από 3,50€ για το κλασικό hot-dog.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v