Μοντέρνα κρεατοφαγία: 5 + 1 ζουμερές διευθύνσεις

Συνδυάζοντας την στιλιζαρισμένη ατμόσφαιρα με τα ακόμα πιο στιλιζαρισμένα πιάτα, έξι αγαπημένα στέκια για καλό κρέας, σε παραδοσιακές αλλά και μοντέρνες μαγειρικές εκδοχές, διατηρούν το καλό τους όνομα –παρά την κρίση.
Μοντέρνα κρεατοφαγία: 5 + 1 ζουμερές διευθύνσεις
της Έλενας Μπούλια

Δεν βρίσκεις εύκολα καλό κρέας στην Αθήνα: Μιλάω για καλά σιτεμένη μπριζόλα, που να έχει ψηθεί τόσο-όσο, που μετά από πέντε λεπτά στο τραπέζι να μην έχει γίνει σαν σόλα, που να μην έχει το παραμικρό ξίγκι, που να σερβίρεται σε χορταστική μερίδα και που να μην την πληρώσεις και 30 ευρώ το πιάτο. Πριν μου δείξετε τον δρόμο για τα -αμφιλεγόμενα- Βλάχικα θα θέσω μία ακόμα παράμετρο: Δεν βρίσκεις εύκολα ωραίο μαγαζί με καλό κρέας στην Αθήνα. Γιατί πήρες που πήρες την απόφαση να βγεις, ας το ευχαριστηθείς τουλάχιστον!

Ο Έλληνας για να καταλάβει ότι έφαγε πρέπει στο τραπέζι να υπάρχει κρέας. Ο νέο-Έλληνας, όμως, θέλει δίπλα στο κρέας του πουρέ γλυκοπατάτας και blueberry sauce. Δεν τον κατηγορούμε, η μοντέρνα κρεατοφαγία των τελευταίων ετών μας έχει κακομάθει και, εν τέλει, ποιος είπε ότι το χωριάτικο λουκάνικο δεν ταιριάζει με το εστραγκόν;

Δείτε πέντε συν ένα αγαπημένα μας εστιατόρια «μοντέρνας» κρεατοφαγίας που εν μέσω κρίσης συνεχίζουν να κερδίζουν το στοίχημα:

BAR.B.Q
Ελ. Βενιζέλου 46, Νέα Σμύρνη, τηλ. 2109319675

Το σκηνικό βιομηχανικό με γκρι τουβλάκι στον τοίχο, μεταλλικές κατασκευές στα υποστυλώματα και σουρεαλιστικές αγελάδες και κότες να κρέμονται από το κεντρικό φωτιστικό. Η ατμόσφαιρα χαλαρή και ευχάριστη, με άνετη σάλα και θαμώνες κάθε ηλικίας, αν και κυριαρχούν οι νέες οικογένειες με πιτσιρίκια. Το δε φαγητό αξιοπρεπέστατο από κάθε άποψη: Η σαλάτα με σπανάκι, καπνιστό χοιρομέρι, μανιτάρια και ψημένα ψωμάκια με brie ήταν ολόφρεσκη, πλούσια και δροσερή. Στα ορεκτικά, δοκιμάσαμε πεντανόστιμα χοιρινά κεφτεδάκια με λιωμένο τυρί και πικάντικη σως, τραγανά ρολάκια καισαρείας (με παστουρμά και κασέρι) που θα θέλαμε να είναι λίγο περισσότερα στη μερίδα και λαχταριστά ρολάκια μελιτζάνας με μους φέτας και λιαστή τομάτα.

Ως προς τα κυρίως, την παράσταση έκλεψαν τόσο η μοσχαρίσια μπριζόλα με κόκκαλο, με σως peppercorn, bar.b.q. και ψητές πατάτες, όσο και το άκρως χορταστικό BAR.B.Q. Burger με φρέσκο μοσχαρίσιο μπιφτέκι, τσένταρ, μπέικον και bar.b.q. σως, ενώ νοστιμότατη –αν και αρκετά λιπαρή- ήταν η παντσέτα 12 ωρών με σως από passion fruit και πουρέ σελινόριζας. Αξίζει να αναφερθεί ότι για τους μη κρεατοφάγους στον κατάλογο περιλαμβάνονται δύο συμπαθέστατες προτάσεις με σολομό και γαρίδες.

Τέλος, η λίστα κρασιών του BAR.B.Q. περιλαμβάνει όλες τις καλές ελληνικές, αλλά και ξένες, ετικέτες, σε πολύ λογικές τιμές. Το δικό μας γεύμα πάντως ξεκίνησε με ροζέ Ακακίες Κυρ-Γιάννη (19,50 ευρώ) και συνέχισε με Ραψάνη Τσάνταλη (13,50 ευρώ).
Στα συν: Οι ειδικές τιμές (-20%) που προσφέρει σε ανέργους που επιδεικνύουν κάρτα ανεργίας.
Τιμές: 20 με 30 ευρώ κατ’άτομο.

Base Grill
Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως 64, Περιστέρι, τηλ. 2105757455

(φωτογραφία από το gastrolovers.blogspot.com)
Αν έχεις φάει μία φορά στο Base Grill είναι σχεδόν αδύνατο να μην έχεις επιστρέψει. Δεν είναι μόνο το περιβάλλον που θα σε κερδίσει, το οποίο αν και αρκετά «στριμωγμένο» είναι ιδιαίτερα ευχάριστο, όμορφα διακοσμημένο με κουκλάκια αγελάδων και χοίρων και δύο εντυπωσιακά φωτιστικά με άδεια μπουκάλια κρασιού, όλα σε μίνιμαλ χρωματισμούς με το λευκό και το λαδί να κυριαρχούν. Ούτε το σέρβις, το οποίο είναι άκρως φιλικό και εξυπηρετικό.

Είναι αυτή η τεράστια σαλάτα «πανδαισία λαχανικών», στην οποία το δροσερό μαρούλι, η ρόκα και η ντομάτα συναντούν τη φέτα και τους ξηρούς καρπούς, είναι αυτό το συγκλονιστικό πιάτο με λεπτοκομμένες αλά ζουλιέν τηγανιτές πατάτες και σκεπασμένες με αυγά μάτια, στο οποίο πρόσφατα προστέθηκε και τσαλαφούτι (απαλό τυρί), και είναι και τα κρέατα που κορυφώνουν την απόλαυση: είτε επιλέξετε ζουμερά μπιφτεκάκια σχάρας είτε την περίφημη «πικάνια», μοσχαράκι ψημένο αλά βραζιλιάνικα, δηλαδή με αρκετά ζουμερό πυρήνα, και στολισμένο με διάφορα αλάτια και κιτρολέμονο. Το πιάτο επιμελείται ο Marcelo, με καταγωγή από Ρίο ντε Τζανέιρο. Για πληρέστερη εικόνα και περισσότερες γεύσεις προτείνουμε και την ποικιλία κρεατικών.

Όσο για την κάβα; Ξεχωρίζει η μεγάλη ποικιλία σε μπύρες (γαλλικές, γερμανικές, ολλανδικές, βέλγικες αλλά και ελληνικές), ενώ συμπαθητική είναι και η μικρότερη λίστα κρασιών.

Μοναδικό μειονέκτημα του εστιατορίου οι αρκετά τσιμπημένες, για την εποχή, τιμές, οι οποίες μπορούν ίσως να δικαιολογηθούν από τις άκρως χορταστικές μερίδες.
Τιμές: 25 με 35 ευρώ κατ’άτομο.

Butcher Shop
Περσεφόνης 19, Γκάζι, τηλ. 2103413440

Το Butcher Shop πρωτοστάτησε στο κίνημα της μοντέρνας κρεατοφαγίας αλλά και της αναβάθμισης του Γκαζιού σε hip συνοικία. Πλέον αποτελεί στέκι για τους απανταχού κρεατοφάγους που αγαπούν τις απλές, γνήσιες ελληνικές γεύσεις. Το περιβάλλον του εστιατορίου, όπως άλλωστε ισχύει στα περισσότερα μαγαζιά στο Γκάζι, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «ψαγμένο χύμα», προσελκύοντας κρεατοφάγους κάθε ηλικίας.

Το φαγητό αποτελείται από διάφορα τυριά και αλλαντικά από όλη την Ελλάδα, από ολόφρεσκες σαλάτες, τηγανιτά αυγά και καταπληκτικές τηγανιτές πατάτες. Στο «ψητό» έχετε να επιλέξετε ανάμεσα σε πεντανόστιμα μπιφτέκια –ιδιαίτερα αυτά με ανάμεικτο κιμά (αρνί, χοιρινό και μοσχάρι), χορταστικά χάμπουργκερ, τραγανό γύρο αλλά και νοστιμότατα «κοψίδια», στα οποία περιλαμβάνονται και χοιρινή και μοσχαρίσια μπριζόλα, και φιλέτο κοτόπουλο για πιο light eaters αλλά και μοσχαρίσιο συκώτι, ψαρονέφρι και σπαλομπριζόλα. Όλα είναι εξαιρετικά ψημένα, απλά και γνήσια.
Ως προς την λίστα των κρασιών, αυτή είναι μικρή αλλά συμπαθητική –χωρίς δεύτερη σκέψη, όμως, προτιμήστε το χύμα.
Τιμές: 25 με 35 ευρώ κατ’άτομο. 

Meat House
Ελ. Βενιζέλου 57, Νέα Σμύρνη, τηλ. 2109328638

Χωρίς να διεκδικεί δάφνες για την άριστη κουζίνα του, το Meat House αποτελεί μία τίμια πρόταση νόστιμων κρεατο-μεζέδων με καλή σχέση ποιότητα τιμής σε ένα ιδιαίτερα ευχάριστο περιβάλλον. Το εστιατόριο στεγάζεται σε παλιά μονοκατοικία που εδώ και χρόνια φιλοξενεί επιχειρήσεις εστίασης, είναι όμορφα διακοσμημένο με παλ χρωματισμούς και ρουστίκ έπιπλα, ενώ για τους καλοκαιρινούς μήνες έχει να προσφέρει δροσερή και καταπράσινη αυλή.

Το μενού του αποτελείται από νόστιμα και ευφάνταστα στιλιζαρισμένα πιάτα. Στα πρώτα πιάτα σε κερδίζουν αναμφίβολα η παντζαροσαλάτα με φρέσκο γιαούρτι και δυόσμο, το σαγανάκι τυρί με ρακόμελο και σουσάμι αλλά και τα τσιπς κολοκυθάκια με κεφαλογραβιέρα. Ως προς τα κυρίως έχουμε να εκθειάσουμε το σχεδόν αφρώδες κεμπάπ με δροσερό γιαούρτι και πιτούλες, τοπ ψαρονέφρι με βελουτέ μουστάρδας και πιλάφι, ενώ νοστιμότατο (και ευμέγεθες) ήταν και το τραγανό κοκορέτσι. Σε κάθε περίπτωση η ποικιλία των πιάτων δεν θα αφήσει κανέναν παραπονέμενο, ενώ αξίζει να αναφερθούμε και στο ευγενέστατο σέρβις.
Στα συν ότι κάθε Τετάρτη και Πέμπτη το Meat House κερνάει ελεύθερη κατανάλωση μπύρας Kaiser.
Τιμές: Από 18 έως 23 ευρώ κατ’άτομο.

Σημεία και Κρέατα
Μεγ. Αλεξάνδρου 74 & Αϊδινίου 2, Ν. Σμύρνη, τηλ. 2109313108

Το Σημεία και Κρέατα μας αρέσει γιατί όταν ο σεφ εμπνεύστηκε το μενού πρέπει να είχε τρελά κεφιά. Αλλιώς δεν εξηγούνται τα πεντανόστιμα πουγκάκια με κοτόπουλο και λαχανικά σε τραγανό ριζόφυλο ή τα δεματάκια με ανθότυρο δυόσμο και μέλι, για να μην ξεχάσουμε και το ζουμερό σαγανάκι με καπνιστή μπριζόλα και ντομάτα καρέ. Με τα ορεκτικά να έχουν κατακλύσει το τραπέζι και μία ενδιαφέρουσα σαλάτα με λάχανα, καρότο, σέλερι και βινεγκρέτ με μηλόξιδο και σκόρδο να «παίζει» στο κέντρο ήταν πολύ δύσκολο να αφοσιωθούμε στα κρεατικά. Ωστόσο, δε μπορούμε να μην αναφερθούμε στο «πιάτο του Κώστα» αποτελούμενο από τραγανά παντσετάκια καθισμένα σε πιττούλες με πικάντικο γιαούρτι, κύβους ντομάτας και καραμελωμένα κρεμμύδια (ναι, είναι όσο λαχταριστό ακούγεται), ούτε φυσικά στο νοστιμότατο ψαρονέφρι σωτέ με σάλτσα παρμεζάνας.

Μικρή σημασία έχει μετά από ένα πληρέστατο γεύμα, αλλά στα οινοπνευματώδη του εστιατορίου θα βρείτε μόνο τα βασικά, οπότε είτε αρκεστείτε στο ωραιότατο house wine είτε «τσούξτε το» με ακόμα πιο ωραίο τσιπουράκι.
Τιμές: Από 20 έως 30 ευρώ κατ’άτομο.

Κρεατοφαγία με κάθε κόστος…

Τηλέμαχος Barbeque Club
Φραγκοπούλου 22 & M. Μπότσαρη, Κάτω Κηφισιά, τηλ. 2108076680, 6976977888

Στην Τηλέμαχο θα πας αν θες να χαρακτηρίσεις το δείπνο σου έξω πραγματική έξοδο, προετοιμασμένος ότι θα φας καλά (πολύ καλά για την ακρίβεια), θα βρεθείς σε ένα κομψότατο περιβάλλον όπου συχνάζουν γνωστά πρόσωπα, και θα πληρώσεις πολλά. Περισσότερα αν δεν επιλέξεις τα ειδικά μενού που λανσάρει τελευταία το εστιατόριο, λιγότερα αν το κάνεις.

Στα ειδικά μενού, που «παίζουν» από 30 έως 40 ευρώ κατ’άτομο, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων καπνιστό μοσχαρίσιο καρπάτσιο σερβιρισμένο με κεφαλογραβιέρα και ρόκα, μοσχαρίσια παντσέτα στα κάρβουνα, παπαρδέλες με πικάντικο βοδινό κιμά αλλά και εξαιρετικά ψημένο chateaubriand με μπόλικο πιπέρι. Τα μενού συνοδεύονται από ένα μπουκάλι κόκκινο κρασί και γλυκό.

Κατά τ’άλλα στον εκκεντρικό κατάλογο του εστιατορίου περιλαμβάνονται ακόμα νόστιμες εκδοχές συκωτιού, μοσχαροκεφαλές, αμελέτητα και εντόσθια για τους θαρραλέους, κυνήγι και λαχταριστό σπληνάντερο. Μετά από όλα αυτά μικρή σημασία έχουν οι δροσερές σαλάτες, η φοβερή κρεατόσουπα, το άψογο μοσχαρίσιο καρπάτσιο και η αξιοζήλευτη λίστα κρασιών.
Τιμές: Από 40 έως 60 ευρώ κατ’άτομο.

Ακόμα…

Meatropoleos 3
Μητροπόλεως 3, Σύνταγμα, τηλ. 210 3241805

Φήμες θέλουν το ολοκαίνουργιο grill house του κέντρου με το έξυπνο όνομα (Μeat-ropoleos 3) να κερδίζει ήδη τους γνήσιος κρεατοφάγους, λόγω του στιλάτου βιομηχανικού design στους χώρους και του αξιοπρεπούς μενού με τις πολύ λογικές τιμές. Σε αυτό περιλαμβάνονται τα βασικά ορεκτικά (τζατζίκι, πατάτες, φέτα), κλασικές προτάσεις στη σχάρα (καλαμάκια –μεταξύ των οποίων και χωριάτικο λουκάνικο, μπιφτέκια μοσχαρίσια, μοσχαρίσια μπριζόλα, φιλετάκια χοιρινά και κοτόπουλο), πέντε επιλογές σαλάτας και γλυκό που αλλάζει καθημερινά, φτιαγμένο εξ ολοκλήρου με βιολογικά υλικά. Στον ίδιο κατάλογο θα βρείτε τα βασικά οινοπνευματώδη, αλλά και τα απαραίτητα «χωνευτικά», όπως μαστίχα, λικέρ λεμόνι και τεντούρα.
Προσωπική άποψη για το μαγαζί δεν έχουμε ακόμα αλλά κάτι μας λέει ότι δεν θα αργήσουμε να βρεθούμε εκεί.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v