Κοντά στο μενού και η γνώση

Συνδυάζουμε ιταλικά κρασιά με παραδοσιακές νοστιμιές της Τοσκάνης, γνωριζόμαστε με την κουζίνα της Κούβας, φέρνουμε το δικό μας κρασί από το σπίτι, και εκμεταλλευόμαστε τα μενού και τις προσφορές των εστιατορίων για value for money ρομαντικά δείπνα. 
Κοντά στο μενού και η γνώση
Ήταν μόνο θέμα χρόνου μέχρι η τάση που θέλει τα εστιατόρια να προσφέρουν τις gourmet κουζίνες τους σε menu degustation, και να οργανώνουν θεματικές βραδιές και οινογνωσίες, να φτάσει και στην Ελλάδα. Ξεκίνησε δειλά, με τα κουπόνια από τα deal sites που απενοχοποιήθηκαν γρήγορα, και επεκτάθηκε σε events που περιλαμβάνουν ειδικά σχεδιασμένα οικονομικά μενού, μίνι εποχιακά γαστρο-φεστιβάλ και την εξαιρετική πρόταση του Bring your Own Wine (η οποία στο εξωτερικό είναι τόσο διαδεδομένη που πλέον αναφέρεται με την συντομογραφία της, BYOW) που μας επιτρέπει να φέρουμε το δικό μας κρασί από το σπίτι, για να συνοδεύσει το γεύμα μας.

Ιδού μερικά από τα πλέον ενδιαφέροντα μενού και events που εντοπίσαμε αυτές τις μέρες στα εστιατόρια της πόλης.

Kuzina
Αδριανού 9, Θησείο, τηλ.: 210 3240133
Ο chef Άρης Τσανακλίδης εμπνέεται από τις μυρωδιές της εποχής και τα χειμερινά προϊόντα της ελληνικής γης, ανανεώνει τον κατάλογο του εστιατορίου και προχωρά ένα βήμα παραπέρα, δημιουργώντας ένα πλήρες μενού 4 πιάτων, μόνο με 20€.

Το μενού περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, λουκουμάδες με μους φέτας, δυόσμο και σος ροδιού, πράσινη δροσερή σαλάτα με μαρούλι, ρόκα, ξινοτύρι Μυκόνου και τοματίνια, χοιρινό ψημένο στο φούρνο για 12ώρες, με κρέμα μοσχολέμονο, βασιλικό και σαλάτα από ξινόμηλο, αγγούρι, ρέβα και φρέσκο κόλιανδρο, κοτόπουλο με σύκα και σουσάμι συνοδευόμενο από στραπάτσα πατάτας και, για επιδόρπιο, μους μαύρης σοκολάτας με άρωμα μαστίχας σερβιρισμένο με παραδοσιακό αμυγδαλωτό.

Breeder Feeder
Περδίκα 6, Μεταξουργείο, τηλ.: 210 3317527
Στον δεύτερο όροφο της γκαλερί Breeder του Μεταξουργείου, η πάντα δραστήρια ομάδα που την υπογράφει έχει στήσει έναν design χώρο –ο οποίος φέρει την υπογραφή του αρχιτέκτονα Ανδρέα Αγγελιδάκη– στον οποίο φιλοξενείται «μια πλατφόρμα έκφρασης νέων σεφ και ομάδων» όπως οι ίδιοι προτιμούν να την αποκαλούν αντί για εστιατόριο.

Κάθε Σάββατο του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου, στο Breeder Feeder κάνουμε τον γύρο του κόσμου σε 80 πιάτα, και δοκιμάζουμε τις κουζίνες χωρών και των περιοχών που δεν είναι γνωστές για την κουζίνα τους: Σκανδιναβία, Κούβα, Βραζιλία, Νέα Ορλεάνη απαρτίζουν το αρχικό line up και… έπεται συνέχεια. Το μενού κοστίζει 30€ το άτομο, ενώ υπάρχει η δυνατότητα να φέρετε το δικό σας κρασί από το σπίτι –η ευρύτατα διαδεδομένη στο εξωτερικό τάση κερδίζει αργά αλλά σταθερά αθηναϊκό έδαφος.

Sale e Pepe
Αριστίππου 34, Κολωνάκι, τηλ.: 210 7234102
Τα Baccanaliae, τα οινο-γαστριμαργικά βράδια του Sale & Pepe, επιστρέφουν ενισχυμένα, αντλώντας την έμπνευσή τους από τις πλέον αγαπημένες περιοχές της Ιταλίας και αποτελώντας σήμα κατατεθέν της ταυτότητας του εστιατορίου, Emilia Romagna και Τοσκάνη. Φέτος, για 100 συνεχόμενες ημέρες διαφορετικά μενού συνδυάζονται με αντίστοιχα ιταλικά κρασιά κάθε εβδομάδα, στην τιμή των € 44 κατ’ άτομο.

Αυτήν την εβδομάδα, από 23 έως 30 Ιανουαρίου, προορισμός είναι η περιοχή Montalcino, Tuscany και πιλότος το οινοποιείο Lisini με τα περίφημα κόκκινα κρασιά του, Brunello και Rosso di Montalcino. Το ειδικά διαμορφωμένο δείπνο σας περιλαμβάνει ορεκτικό με τυρί pecorino Siena, σαλάμι από αγριογούρουνο, prosciutto βουνίσιο και μικτή σαλάτα, χειροποίητα strozzapreti με σπαράγγια, πανσέτα και pecorino, φασιανό γεμιστό με μανιτάρια εποχής και λάχανο σε κρασί Vinsanto, με πατάτες novelle και μανιτάρια. Για επιδόρπιο θα απολαύσετε sorbet Εσπεριδοειδών με coulis πορτοκάλι.

Δείτε στη δεξιά στήλη, Σχετικά Documents, τα μενού που θα ακολουθήσουν τις επόμενες εβδομάδες.

ΜάνηΜάνη
Φαλήρου 10, Μακρυγιάννη Ακρόπολη, τηλ.: 210 9218180

Το εστιατόριο ΜάνηΜάνη ετοίμασε για τους λάτρεις της ελληνικής κουζίνας, ένα νέο ξεχωριστό μενού γευσιγνωσίας στην τιμή των €18/ άτομο. Χρησιμοποιώντας πάντα τα πιο προσεγμένα εποχικά υλικά της Μάνης και της Πελοποννήσου, το μενού περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, σαλάτα ΜάνηΜάνη με μαρούλι, ρόκα, vinaigrette λιαστής τομάτας και μανούρι, φρυγανισμένα ψωμάκια με σύγκλινο, κατσικίσιο τυρί και μαρμελάδα σύκου, κόκορα μπαρδουνιώτικο με χωριάτικες χυλοπίτες και χοιρινό με πουρέ σελινόριζας και σέλερι σε σάλτσα λεμονιού, αφράτη πορτοκαλόπιτα με τραγανή κρούστα και παγωτό γιαούρτι και μους πραλίνας φουντουκιού με γκοφρέτα και σάλτσα πικρής σοκολάτας, αρωματισμένη με μπαχαρικά. Το μενού ισχύει Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη, κατόπιν τηλεφωνικής κράτησης. 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v