Ποια είναι τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου;

Πού βρίσκεται το καλύτερο εστιατόριο του κόσμου; Ποιος κατάφερε να βάλει την «ταπεινή» βρετανική κουζίνα στον γαστρονομικό χάρτη; Ποια είναι η καλύτερη γυναίκα σεφ αυτή τη στιγμή στον πλανήτη; Μια ματιά στα… νοστιμότερα βραβεία του κόσμου.
Ποια είναι τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου;
Δημιουργική κουζίνα, συναισθηματική κουζίνα, πειραματική κουζίνα, εθνική κουζίνα, είναι μερικοί μόνο από τους χαρακτηρισμούς που εφευρέθηκαν για να περιγράψουν τα μενού των καλύτερων σεφ του κόσμου, οι οποίοι βραβεύτηκαν πριν από λίγες μέρες στην διοργάνωση The San Pellegrino World’s 50 Best Restaurants. Λίγες εκπλήξεις, πολλές φρέσκιες ιδέες κι ακόμα περισσότερες διακρίσεις –περιλαμβανομένων της καλύτερης γυναίκας σεφ και του lifetime achievement– χαρακτήρισαν την φετινή απονομή.

Τα φρέσκα, εποχικά συστατικά στα οποία πολλοί σεφ βασίζουν τα μενού τους ξεχώρισαν και βραβεύτηκαν δεόντως, ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας τάσης που θέλει την εντοπιότητα και την εποχικότητα των υλικών ψηλά στη λίστα των κριτηρίων επιλογής. Κανένα ελληνικό εστιατόριο δεν περιλαμβάνεται φέτος στη λίστα.

Noma: Το καλύτερο εστιατόριο του κόσμου
Σταθερά στην πρώτη θέση, όπως και πέρυσι, το εστιατόριο του Rene Redzepi, στην Κοπεγχάγη της Δανίας συνεχίζει να σαρώνει τα γαστρονομικά βραβεία: αξίζει να σημειωθεί πως έχει βραβευθεί επανειλημμένα ως το καλύτερο εστιατόριο του κόσμου, το καλύτερο της Ευρώπης και το αγαπημένο εστιατόριο των σεφ. Μάλιστα, από την 33η θέση της λίστας το 2006, βρέθηκε στη 15η το 2007, οπότε και βραβεύτηκε ως highest climber. Το Noma ξεχωρίζει για την εμμονή του σεφ του με τις πρώτες ύλες –την εποχικότητα, την εντοπιότητα και την φρεσκάδα τους– και, φυσικά, για την άψογη εκτέλεση του μενού του.

Η χρυσή πεντάδα
Στη δεύτερη θέση, από την τέταρτη πέρυσι, σκαρφάλωσε το El Celler De Can Roca, των αδελφών Roca, στη Χερόνα της Καταλονίας, το οποίο φημίζεται για την «συναισθηματική κουζίνα» του, που λέγεται πως μπορεί να ξυπνήσει παιδικές αναμνήσεις ή να σε μεταφέρει σε ένα μέρος από το παρελθόν σου –όσοι σκεφτήκατε εκείνη την σκηνή του Ρατατούη είστε πολύ κοντά.

Στην τρίτη θέση, επίσης δύο θέσεις ψηλότερα από πέρυσι, βρίσκεται το βάσκικο Mugaritz, του Andoni Luis Aduriz, τα μενού του οποίου βασίζονται στα εποχικά συστατικά που καλλιεργούνται στο μποστάνι του εστιατορίου. Ακολουθεί, στην τέταρτη θέση, από την έκτη όπου βρισκόταν πέρυσι, το Osteria Francescana, στη Modena της Ιταλίας: δημιούργημα του σεφ Massimo Bottura, με πιάτα που εμπνέονται από τις εικαστικές τέχνες, και γεύσεις που πατούν με το ένα πόδι στην ιταλική παράδοση και με το άλλο στην fusion κουζίνα.

Την πεντάδα έρχεται να συμπληρώσει το μοναδικό από τα δέκα καλύτερα εστιατόρια που έπεσε φέτος στην κατάταξη. Πρόκειται για το Fat Duck του Heston Blumenthal, στο Berkshire, που πέρυσι κατείχε την τρίτη θέση στη λίστα. Πέρα από την πειραματική μαγειρική και τις προκλητικές γεύσεις, το Fat Duck διακρίνεται για την χιουμοριστική προσέγγιση στο φαγητό, που λείπει από τις περισσότερες «υψηλές κουζίνες».

Και ακολουθούν…
Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν το Alinea του Grant Achatz στο Σικάγο, το βραζιλιάνικο D.O.M. –ανεβασμένο φέτος κατά 11 θέσεις– του Alex Atala, το περίφημο Arzak του Βάσκου Juan Mari Arzak (ο οποίος βραβεύτηκε φέτος και με το Lifetime Achievement Award) και της συζύγου του, Elena Arzak Espina, στο Σαν Σεμπαστιάν, το Le Chateaubriand του Inaki Aizpitarte στο Παρίσι και το Per Se του βραβευμένου με τρία αστέρια Michelin σταρ σεφ Thomas Keller στη Νέα Υόρκη.

Η νέα είσοδος
Πρώτη φορά βρέθηκε στη λίστα, και κατάφερε να σκαρφαλώσει απευθείας στο νούμερο 34. Πρόκειται για το The Ledbury, του Brett Graham στο Notting Hill. Συνδυάζοντας στοιχεία της γαλλικής κουζίνας με παραδοσιακά βρετανικά συστατικά, ο Graham πετυχαίνει ένα αποτέλεσμα που ισορροπεί αξιοθαύμαστα ανάμεσα στις δύο φαινομενικά εκ διαμέτρου αντίθετες κουζίνες.

Η καλύτερη γυναίκα σεφ
…Είναι η 41χρονη Anne-Sophie Pic, σεφ του εστιατορίου Maison Pic στη νοτιοανατολική Γαλλία. Η Γαλλίδα σεφ έχει επίσης βραβευθεί ως Σεφ της Χρονιάς στην πατρίδα της το 2007, ενώ το εστιατόριο που διευθύνει έχει διανύσει περισσότερο από έναν αιώνα ιστορίας, κι έχει δει τέσσερις διαφορετικούς σεφ, δύο γυναίκες και δύο άνδρες, της ίδιας οικογένειας, να εναλλάσσονται στο τιμόνι του.

Δείτε τη λίστα με τα πενήντα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου εδώ και εκείνα που κατάφεραν να μπουν στο top-100 εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v