Ο Βάτραχος: Ελληνική κουζίνα πλάι στο τζάκι

Ιδιαίτερο περιβάλλον, πρωτότυπες μουσικές, καλό φαγητό. Ο Βάτραχος που μαγειρεύει στον Κεραμεικό δεν επενδύει σε γαστρονομικές κορώνες, αλλά σε προσεγμένα υλικά, παραδοσιακές συνταγές και μεράκι στο μαγείρεμα.
Ο Βάτραχος: Ελληνική κουζίνα πλάι στο τζάκι
«Τίμιο ταβερνάκι». Ο όρος, του οποίου έχει γίνει μέγιστη κατάχρηση από τότε που οι κριτικές εστιατορίων επεκτάθηκαν στις νέο-ταβέρνες, περιγράφει αυτό που στην ουσία θα έπρεπε να είναι όλα τα ταβερνάκια: Μία λογική πρόταση για τις ημέρες που απλά θέλεις να φας έξω αντί να μαγειρέψεις στο σπίτι, χωρίς τυμπανοκρουσίες ή δημιουργικές εξάρσεις στην κουζίνα, αλλά με ευχάριστο περιβάλλον και καλό φαγητό. Σε αυτήν την κατηγορία εμπίπτει ο Βάτραχος του Κεραμεικού.

Ο χώρος είναι μακράν το δυνατότερο χαρτί του. Το βιομηχανικό design συναντά τις latin αναφορές, και η cozy ατμόσφαιρα που παραπέμπει σε σπίτι στο βουνό συνδυάζεται υπέροχα με ψυχρά υλικά όπως το γυαλί και το σίδερο. Το μεγάλο τζάκι είναι σχεδόν πάντα αναμμένο τον χειμώνα, η μεγάλη χρωματιστή μπάρα μας ταξιδεύει στην Αργεντινή, οι τεράστιες τζαμαρίες βλέπουν σε ένα ήσυχο δρομάκι του Κεραμεικού και κάνουν ωραία αντίθεση με τις βαμμένες πράσινες ρουστίκ πόρτες.

Την παράσταση, όμως, κλέβουν τα ιδιαίτερα φωτιστικά, που τραβούν συνεχώς το βλέμμα των νεοφερμένων θαμώνων ψηλά. Το καλοκαίρι και όταν ο καιρός το επιτρέπει λειτουργεί, εκτός από τον εσωτερικό χώρο, και μία χαριτωμένη αυλίτσα.

Η μουσική ξεφεύγει από τη συνήθη λαϊκο-νοσταλγία των νεοταβερνών, και πειραματίζεται με είδη που ποικίλλουν από το Nuevo tango μέχρι το electro, τα οποία δένουν εντυπωσιακά τόσο μεταξύ τους όσο και με τον ατμοσφαιρικό χώρο. Μόνο μία φορά την εβδομάδα, τα μεσημέρια της Κυριακής, ο Βάτραχος παραδίδεται στην νοσταλγία που λέγαμε και φιλοξενεί live ελληνική μουσική.

Το σέρβις είναι επίσης ένα από τα δυνατά χαρτιά του μαγαζιού: ευγενικό και όσο πρέπει φιλικό, θα σας αναλύσει ένα προς ένα τα συστατικά των πιάτων, τον τρόπο παρασκευής τους και την ιδέα πίσω από αυτά, αν ενδιαφέρεστε να τη μάθετε και θα σας προτείνει μετά χαράς συνδυασμούς, αλλά μόνο αν του το ζητήσετε.

Το μενού είναι μικρό όσο πρέπει για να είναι όλα προσεγμένα: τέσσερις σαλάτες, περί τα δέκα ορεκτικά, λίγες μαγειρευτές σπεσιαλιτέ, μερικές μακαρονάδες και σχάρα. Η εμμονή με τα υλικά και τη φρεσκάδα τους είναι εμφανής σχεδόν σε κάθε πιάτο.

Ξεκινήσαμε με μια ωραιότατη σαλάτα με ρόκα και μπαλσάμικο και φλογέρες με φύλλο που θυμίζει κανταΐφι και τέσσερα τυριά –των οποίων τη γεύση μάλλον κάλυπτε παρά αναδείκνυε το κάπως γλυκό φύλλο. Εξαιρετική ήταν η φάβα παντρεμένη με κρεμμυδάκια και πολύ καλά τα πικάντικα κεφτεδάκια με σως γιαουρτιού.

Αυτό που έκλεψε τις εντυπώσεις, όμως, ήταν το κυρίως πιάτο, φιλετάκια ψαρονέφρι με σως από μαυροδάφνη και συνοδευόμενα από αφράτο, πραγματικά σπιτικό πουρέ από αληθινή πατάτα, και όχι σκόνη. Δοκιμάσαμε, επίσης, την σχάρα, παραγγέλνοντας μοσχαρίσια μπριζόλα, η οποία ήρθε μέτρια ψημένη, ακριβώς όπως τη ζητήσαμε, συνοδεία κομμένων στο χέρι τηγανιτών πατατών.

Στις προτάσεις των μαγειρευτών φιγουράρει, επίσης, ένα χουνκιάρ μπεγιεντί, το οποίο ακούμε πως είναι καλό, επιφυλασσόμαστε, όμως, διότι δεν ήταν διαθέσιμο για να το δοκιμάσουμε –μας είπαν πως το φτιάχνουν μόνο Παρασκευές και Σαββατοκύριακα.

Ο Βάτραχος σερβίρει καθημερινά από τις 19.00 έως τη 1.30. Σάββατα και Κυριακές θα τον βρείτε ανοιχτό από το μεσημέρι. Τα μεσημέρια της Κυριακής, μάλιστα, η μουσική είναι ζωντανή και το κέφι στα ύψη. Για ένα υπερπλήρες μενού, μαζί με το εξαιρετικό χύμα κρασί, θα πληρώσετε τα αναμενόμενα 20-25 ευρώ το άτομο.
 
Ηρώ Κουνάδη

Βάτραχος, Ευρυμέδοντος 3, Κεραμεικός, τηλ.: 210 3411662
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v