Tirbouson: Γευστικό... trainspotting στο Γκάζι

Στα όρια μεταξύ σπιτικής και δημιουργικής κουζίνας, όπως και μεταξύ πολύβοου Γκαζιού και ήσυχης γειτονιάς, το Tirbouson σερβίρει νοστιμιές σε λογικές τιμές στο ξύλινο μπαλκονάκι του.
Tirbouson: Γευστικό... trainspotting στο Γκάζι
Πώς λέγαμε παλιά κέντρο – απόκεντρο; Γκάζι – απόγκαζι. Η περιοχή που φιλοξενεί το Τιρμπουσόν διατηρεί τον αέρα της μεταβιομηχανικής γειτονιάς –αυτόν που οι παλαιότεροι θαμώνες του Γκαζιού θυμούνται από τις καλές εποχές του– μείον την αίσθηση ότι πρέπει να ξενιτευτείς για να την ανακαλύψεις. Και το ίδιο το εστιατόριο διατηρεί κάτι από αυτόν τον αέρα, ενώ ταυτόχρονα αποφεύγει την παγίδα της επιτηδευμένης «εναλλακτικότητας».

Ένα παλιό μηχανουργείο μετατράπηκε με πολύ φαντασία σε «χειροποίητο» νεοταβερνάκι, ο καλλιτεχνίζον χώρος του οποίου προϊδεάζει ευχάριστα για τις «πειραγμένες» γεύσεις ελληνικής κουζίνας που πρόκειται να ακολουθήσουν.

Ένας τεράστιος πολυέλαιος από διακόσια ογδόντα άδεια μπουκάλια πρωταγωνιστεί στο χώρο και τραβά, πρώτα απ’ όλα, την προσοχή. Αφίσες που ανακοινώνουν θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος των τοίχων. Ξύλινες καρέκλες με ψάθα, βαμμένες στους τόνους της σέπιας και τραπεζάκια σε ουδέτερα χρώματα ντυμένα με λαδόκολλα, επάνω στην οποία είναι γραμμένη η λίστα των ποτών, συμπληρώνουν την εικόνα.

Εξίσου χαλαρό, απλό κι ανεπιτήδευτο είναι το σέρβις. Θα σας προτείνουν τα πιάτα ημέρας, θα σας κατευθύνουν στις ιδιαίτερες γεύσεις του καταλόγου και θα σας… συγκρατήσουν, αν τείνετε να υποκύψετε στην παρόρμηση να παραγγείλετε όλο το μενού.

Ο λόγος για το μενού, λοιπόν. Ελληνικές συνταγές, από διάφορες γωνιές της χώρας, έχουν «πειραχτεί» τόσο ώστε να ισορροπούν τέλεια στα όρια ανάμεσα στην σπιτική και τη δημιουργική κουζίνα. Τρανό παράδειγμα, το γλυκοπικάντικο μοσχαράκι στην κατσαρόλα, με μέλι, μπούκοβο, πιπεριά φλωρίνης και κάπαρη, το οποίο συνιστάται ανεπιφύλακτα.

Στα ορεκτικά, ξεχωρίζουν τα «ντολμαδάκια της Δέσποινας» και οι τηγανιτές πατάτες –τις οποίες μπορείτε να συνοδεύσετε με διάφορες σως– κομμένες σε κυβάκια, τραγανές εξωτερικά και σχεδόν σαν πουρές στο εσωτερικό τους, συγκαταλέγονται αναμφισβήτητα στις καλύτερες που δοκιμάσαμε ποτέ. Ενδιαφέρουσα και η φέτα με ουζομέλι και δύο σουσάμια, η οποία θα ήταν τέλεια με λίγο λεπτότερη κρούστα.

Απογοητευτήκαμε μόνο λίγο από τη μελιτζάνα με σως γιαουρτιού, κιμά και τυριά, η οποία ήρθε σερβιρισμένη στο πήλινο, με μάλλον υπερβολική ποσότητα γιαουρτιού η οποία «σκότωνε» γευστικά τα υπόλοιπα συστατικά.

Οι σαλάτες είναι ολόφρεσκες και περιλαμβάνουν κάποιες πρωτότυπες προτάσεις. Εμείς επιμείναμε παραδοσιακά, και δοκιμάσαμε την ελληνική –όπως αποκαλούν οι «ξένοι» τη χωριάτικη– με πολύσπορο παξιμάδι, η οποία μας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

Ικανοποιητικότατη θα βρείτε τη λίστα κρασιών, η οποία περιλαμβάνει εικοσιπέντε ετικέτες με άρωμα ελληνικό, χιλιάνικο και καλιφορνέζικο, μεταξύ άλλων. Για τους λάτρεις του ούζου, υπάρχει μια εξίσου ενδιαφέρουσα μικρή λίστα, η οποία περιλαμβάνει ένα χιώτικο, ψημένο ούζο που αξίζει να δοκιμάσετε.

Παρά τις προειδοποιήσεις να μην το παρακάνουμε με τα ορεκτικά, δεν καταφέραμε να κρατήσουμε χώρο για τα επιδόρπια, τα οποία ακούμε ότι είναι σπιτικά κι ολόφρεσκα. Επιφυλασσόμαστε.

Το Tirbouson σερβίρει τις νοστιμιές του καθημερινά εκτός Δευτέρας, από το μεσημέρι έως τη 1.00 το βράδυ. Παρασκευές και Σάββατα, αν θέλετε να καθίσετε στο ξύλινο μπαλκονάκι του, για χάζι στην off Γκάζι περαντζάδα και τα τραίνα που περνούν, είναι καλύτερα να κάνετε κράτηση.

Για ένα πλήρες γεύμα δύο ατόμων –μία σαλάτα, δύο κυρίως πιάτα και ένα ορεκτικό, καθότι οι μερίδες είναι τεράστιες και δε θα σας αφήσουν να παραγγείλετε περισσότερα– υπολογίστε περί τα 20-25 ευρώ το άτομο, μαζί με ούζο ή χύμα κρασί.

Ηρώ Κουνάδη

Tirbouson, Κωνσταντινουπόλεως 104, Κεραμεικός, τηλ.: 210 3410107
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v