Τα Κατσαρολάκια: Mix’n’match δίπλα στη θάλασσα

Λίγη θάλασσα, λίγη σχάρα και λίγη κατσαρόλα «της μαμάς». Το στοίχημα «λίγο απ’ όλα» κερδίζεται δύσκολα, αλλά όταν αυτό συμβαίνει το αποτέλεσμα είναι το νέο στέκι της παρέας των καλοφαγάδων. Τέτοια είναι η περίπτωση των πειραιώτικων Κατσαρολακίων.
Τα Κατσαρολάκια: Mix’n’match δίπλα στη θάλασσα
Είναι δύσκολο στοίχημα για ένα εστιατόριο το mix’n’match. Ελάχιστοι είναι εκείνοι που έχουν καταφέρει να παντρέψουν τις γεύσεις της θάλασσας με εκείνες… του βουνού, συνδυάζοντας καλό ψάρι, ζουμερή σχάρα και λίγη από την κατσαρόλα «της μαμάς» χωρίς το αποτέλεσμα να εμφανίζει παραφωνίες. Τα Κατσαρολάκια στον Πειραιά είναι μία από αυτές τις ελάχιστες περιπτώσεις: λίγη έμπνευση από Κρήτη, λίγο άρωμα αρμύρας και πολλά διαλεχτά υλικά δημιουργούν ένα μενού ικανό να ικανοποιήσει τα γούστα και της πιο ετερόκλητης παρέας.

Ο χώρος παραπέμπει στο στυλ που οι gourmet οδηγοί πόλης θα ονόμαζαν νεοταβερνάκι: ολόλευκα τραπέζια στρωμένα με ασπρόμαυρα σουπλά, λευκοί τοίχοι με σκούρες πινελιές –ένα φιλμ με εικόνες από τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο στη μία πλευρά, ένας γιγάντιος μαυροπίνακας με γραμμένες με κιμωλία ευχές φίλων και συνδαιτυμόνων για καλή επιτυχία στην άλλη– και διακριτικά φωτιστικά που κρέμονται χαμηλά πάνω από τα τραπέζια.

Την παράσταση κλέβει το ενυδρείο με τις χελώνες, ανάμεσα στις σκάλες που ενώνουν τον επάνω όροφο –ο οποίος απολαμβάνει πανοραμική θέα στα γιότ της Μαρίνας Ζέας– με τους βοηθητικούς χώρους του υπογείου. Σημειώστε, επίσης, πως όταν ο καιρός είναι καλός, τα Κατσαρολάκια βγάζουν τραπεζάκια έξω, και σερβίρουν δίπλα στο κύμα, στο φαρδύ πεζοδρόμιο που αγκαλιάζει τη μαρίνα. Η ατμόσφαιρα, μέσα κι έξω, είναι φιλική και χαλαρή όσο χρειάζεται για να εκπληρώνεται η επιθυμία της «καθημερινής» εξόδου για φαγητό, χωρίς προχειρότητες αλλά και χωρίς ιδιαίτερη επισημότητα. Βοηθά σε αυτό και το σέρβις, που είναι πάντα εξυπηρετικό και χαρούμενο.

Το μενού, σχεδόν στο σύνολό του, απαρτίζεται από εξαιρετικές επιλογές: η σχάρα είναι ζουμερή, τα μεζεδάκια πρωτότυπα και οι ιδέες σωστά εκτελεσμένες. Τίποτα απ’ όσα δοκιμάσαμε δεν μας απογοήτευσε. Ξεκινήσαμε με έναν από τους καλύτερους ντάκους που έχουμε δοκιμάσει ποτέ –η κάπαρη έκανε τη διαφορά– και εξαιρετική φέτα α λα Σφακιά, τυλιγμένη σε κρούστα και περιχυμένη με σωστή ποσότητα μελιού και σουσάμι. Δροσερή κι ολόφρεσκη ήταν και η σαλάτα με το μανούρι και η βινεγκρέτ.

Συνέχεια με ένα από τα πιάτα του καταλόγου που προτείνεται ανεπιφύλακτα: στρογγυλές πατάτες τηγανιτές με τέσσερα τυριά, εξαιρετικό πιάτο τόσο ως ιδέα όσο και ως εκτέλεση. Οι κολοκυθοκεφτέδες που ήρθαν στη συνέχεια ήταν ζουμεροί κι αφράτοι, χρειάζονταν όμως λίγο περισσότερο αλάτι για να απογειωθούν.

Από εκεί και πέρα ο κατάλογος χωρίζεται σε άπειρα μεζεδάκια από… στεριά και θάλασσα –που θα σας βάλουν στον πειρασμό να γεμίσετε ένα τραπέζι με πιατάκια, ιδιαίτερα αν έρθετε με μεγάλη παρέα– και λίγα αλλά καλά κυρίως πιάτα: ψάρια, σχάρα και μαγειρευτά. Από τα μεζεδάκια, δοκιμάσαμε αρμένικο κοτόπουλο, μπουτάκια βουτηγμένα σε σως γιαουρτιού και πάπρικα, που δεν μας ενθουσίασε.

Αυτό που μπορούμε να συστήσουμε με το χέρι στην καρδιά είναι η ποικιλία κρεατικών για δύο –ίσως και για τρία– άτομα. Εκπληκτικά ψημένα κρεατικά, που περιλαμβάνουν κοτόπουλο, πανσέτα και παϊδάκια, αφράτες αλάδωτες πιτούλες και «χειροποίητες» τηγανιτές πατάτες συνθέτουν μια πανδαισία που θα κάνει ευτυχισμένο και τον πιο απαιτητικό κρεατοφάγο.

Οι φήμες μιλούν για εξαιρετική κερκυραϊκή γαριδομακαρονάδα, η οποία επίσης σερβίρεται σε πιατέλα δύο ατόμων. Επιφυλασσόμαστε, για την επόμενη φορά.

Τα επιδόρπια δεν είναι το δυνατότερο σημείο του καταλόγου –αν και το πιθανότερο είναι να μην έχετε ούτως ή άλλως χώρο για να τα δοκιμάσετε. Οι επιλογές συνήθως περιορίζονται σε δύο γλυκά ημέρας. Στην δική μας περίπτωση, προτιμήσαμε την πανακότα με σιρόπι βύσσινο από τον σπιτικό χαλβά, και δεν ενθουσιαστήκαμε.

Τα Κατσαρολάκια σερβίρουν καθημερινά, από το μεσημέρι μέχρι αργά το βράδυ. Για ένα φουλ έξτρα γεύμα, με χύμα κρασί και επιδόρπιο, υπολογίστε ότι θα πληρώσετε περί τα 20 ευρώ το άτομο.

Ηρώ Κουνάδη


Τα Κατσαρολάκια, Ακτή Μουτσοπούλου 21, Πειραιάς, τηλ.: 210 4100609
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v