Τσικνοπέμπτη 2009: Παραδοσιακά, μοντέρνα ή οικονομικά;

Εσείς φέτος πού θα το τσικνίσετε; Σκέφτεστε κάτι παραδοσιακό, με παϊδάκια στα κάρβουνα, κοψίδια και κοκορέτσια, ή κάτι μοντέρνο, όπως παντσέτα με σος από passion fruits; Εμείς σας προτείνουμε τα 10 αγαπημένα μας ψητοπωλεία και εσείς αποφασίστε ανάλογα με το στιλ σας.
Τσικνοπέμπτη 2009: Παραδοσιακά, μοντέρνα ή οικονομικά;
της Έλενας Μπούλια

Μπορεί η Γιορτή των Ερωτευμένων να πέρασε φέτος με πολύ λιγότερες τυμπανοκρουσίες συγκριτικά με άλλες χρονιές, μπορεί όλοι να γκρινιάζουμε για ακρίβεια και οικονομική δυσχέρεια, όμως το περασμένο σαββατόβραδο, τραπέζι στα κάπως πιο… πολυτελή εστιατόρια της πόλης, δεν έβρισκες ούτε για δείγμα. Γιατί, όπως και να το κάνουμε, ο Έλληνας την καλοπέρασή του δύσκολα την περιορίζει, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που θα πουν «τι μας έμεινε στα δύσκολα; Ένα ταβερνάκι, ένα κρασάκι, ένα μεζεδάκι…» και Άγιος ο Θεός!

Κάπως έτσι προβλέπεται να ολοκληρωθεί και το φετινό Τριώδιο. Τα εποχιακά καταστήματα με τις αποκριάτικες στολές κυνηγούν τους πελάτες με την καραμπίνα, ενώ τα ψητοπωλεία και τα κρεατοφαγικά εστιατόρια κυνηγούν αρνάκια και γουρουνάκια για να καταφέρουν να καλύψουν τις ανάγκες του -αν μη τι άλλο- πεινασμένου πελατολογίου τους. Εσείς, λοιπόν, πού θα το τσικνίσετε φέτος; Οι προτάσεις μας για τους «παραδοσιακούς» και τους μη.

Τα… παραδοσιακά
Για τους πιο παραδοσιακούς, η Τσικνοπέμπτη ισούται με ταβερνάκι, παϊδάκι και καλό κρασί. Πού θα τα βρούμε όλα αυτά;

* Ο Τέλης (Παλαιά Πεντέλη, έναντι Ιεράς Μονής Πεντέλης, τηλ. 210 8040484, 210 8049255): Αρνάκι, μοσχαράκι, κοκορέτσι, εξοχικό, κοντοσούβλι, γαρδούμπα… Και ό,τι άλλο τραβάει η όρεξή σας, στα κάρβουνα. Και για μετά; Κρέμα καραμελέ, γαλακτομπούρεκο, χαλβάς, μήλο ψητό, μπακλαβάς. Η παραδοσιακή ταβέρνα «Ο Τέλης», χωμένη στα πλατάνια και τα κυπαρίσσια αποτελεί ιδανική επιλογή για τους κάτοικους των βορείων προαστίων. Το περιβάλλον είναι ζεστό και φιλόξενο και οι τιμές ιδιαίτερα προσιτές, αφού το γεύμα σας εκεί δεν θα κοστίσει παραπάνω από 25 ευρώ το άτομο, με κρασί και γλυκό.

* Τέλης (Ευριπίδου 86, Πλ. Κουμουνδούρου, τηλ. 210 3247775): Απλή συνωνυμία με το παραπάνω, αφού αυτός ο Τέλης αποτελεί πολύ πιο λιτή πρόταση για την Τσικνοπέμπτη. Όλοι τρώνε στον Τέλη, από τα πιο βόρεια έως τα πιο νότια προάστια, και όλοι γλύφουν τα δάχτυλά τους στο τέλος της απόλυτης κρεατοφαγίας, γιατί μπριζολάκια σαν του Τέλη δεν βρίσκεις εύκολα. Και κάπου εκεί τελειώνει και το μενού. Οι δε τιμές του, απλά δεν παίζονται: Με maximum 15 ευρώ, θα φάτε, θα πιείτε και… χορτάτοι θα κοιμηθείτε! Κλείστε, όμως, τραπέζι εγκαίρως γιατί σας εγγυόμαστε ότι θα γίνεται χαμός.

* Η Σπηλιά του Τσέλιγκα (Πανός 24, στα Βλάχικα της Βάρης, τηλ. 210 8952371): Για να είμαστε ειλικρινείς, όλες λίγο-πολύ οι ταβέρνες στην Βάρη μια χαρά ψητά έχουν, απλά τυχαίνει να έχουμε μία ιδιαίτερα προτίμηση στον Τσέλιγκα, γιατί διαθέτει τον πιο τσίφτη ψήστη. Αρνάκι, κοψίδια, κοκορέτσια… όλα τα καλά περνάνε από τα χέρια του κυρίου Γούλα και στην συνέχεια από τα στομάχια μας. Τώρα, βέβαια, το κατά πόσο θα βρείτε τραπέζι δεν στο εγγυόμαστε. Και ας υποθέσουμε πως τραπέζι βρίσκετε, θα είστε εξίσου τυχεροί με το παρκάρισμα; Τιμές κατ’άτομο: Περί τα 20 ευρώ, με το κρασί.

* Μουριές (πλατεία Σταμάτας, τηλ. 210 6218012): Γνήσια ελληνική ταβέρνα, εξαιρετικά ορεκτικά, ακόμα καλύτερα ψητά, οικογενειακή ατμόσφαιρα με χαρωπά πιτσιρίκια και γιαγιάδες, πολύ φιλικό και εξυπηρετικό προσωπικό. Ό,τι πιο παραδοσιακό για την συγκεκριμένη ημέρα. Φροντίστε, ωστόσο, να κλείσετε εγκαίρως τραπέζι. Οι τιμές της κυμαίνονται στα 20 με 25 ευρώ κατ’άτομο.

* Ζυγός (20ο χλμ. Λ. Πάρνηθας, Πάρνηθα, τηλ. 210 2464839): Το τελευταίο εστιατόριο που συναντήσετε ανεβαίνοντας δεξιά, είναι αυτό που λέμε «οικογενειακή ταβέρνα» και το μόνο σίγουρο είναι ότι εκεί κανείς τρώει τα καλύτερα ψητά της Πάρνηθας. Ο χώρος είναι πρόσφατα ανακαινισμένος, το τοπίο ειδυλλιακό, ενώ το τζάκι προσφέρει ιδανική θαλπωρή για τις κρύες μέρες που διανύουμε. Ενώ δεν χρειάζεται να ανησυχείτε και για το parking, αφού διατίθεται ένας μεγάλος χώρος περίπου 100 θέσεων. Η τιμή κυμαίνεται από 25 έως 30 ευρώ το άτομο, μαζί με το κρασί και το γλυκό.

Τα… μοντέρνα
Για εσάς που θέλετε και το ψητό αλλά και την πολυτέλεια, είστε αρκετά τυχεροί που οι μοντέρνες ταβέρνες έχουν γίνει της μόδας. Φάγαμε και σας προτείνουμε τα:

* Butcher Shop (Περσεφόνης 19, Γκάζι, τηλ. 210 3413440): Έχει αποκτήσει πλέον πολλούς φανατικούς, χάρη στο εξαιρετικό φαγητό του και το πολύ ευχάριστο περιβάλλον του, ενώ αποτελεί και στέκι για πολλούς celebrities. Η ποικιλία των ντόπιων κρεάτων, τα παραδοσιακά μεζεδάκια, οι φοβερές τηγανιτές πατάτες, τα σπάνια ούζα και κρασιά, έχουν ανεβάσει το εστιατόριο στην κατηγορία των gourmet και τα παγωμένα λικεράκια στο τέλος αποτελούν τον καλύτερο επίλογο. Οι τιμές του κυμαίνονται από 25 έως 30 ευρώ το άτομο.

* Meat Square (Εθν. Αντιστάσεως 9-11, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6831300 & Λεωφ. Σταμάτας 5Α & Σολωμού, Δροσιά, τηλ. 210 8004700): Το ξεχωρίσαμε, σε προηγούμενο άρθρο μας (Δείτε στα Σχετικά Άρθρα) ως αυτό με την καλύτερη μπριζόλα της Αθήνας. Όχι, όμως, πως τα υπόλοιπα κρεατικά πάνε πίσω ή οι τηγανιτές πατάτες στο χέρι ή η χωριάτικη σαλάτα. Το περιβάλλον είναι λιτό αλλά πολύ ευχάριστο και προσωπικό εξυπηρετικότατο. Είναι, βέβαια, κάπως τσιμπημένες οι τιμές του, αφού δεν θα φύγετε με λιγότερα από 30 ευρώ το άτομο, αλλά πιστεύουμε πως αξίζουν μέχρι το τελευταίο ευρώ.

* Bar.B.Q. (Ελευθερίου Βενιζέλου 46, Ν. Σμύρνη, τηλ. 210 9319675): Μοντέρνο περιβάλλον, σουρεάλ διακόσμηση (με τους πολυελαίους με τα ζωάκια να αποσπούν το βλέμμα) και κυρίως νεαρόκοσμος. Το δε φαγητό εξαιρετικό: Πρωτότυπα πιάτα, ζουμερά κρέατα με γευστικές σάλτσες (το μοσχαράκι γάλακτος ξεχωρίζει), χορταστικά burger και σούπερ ορεκτικά. Οι δε σεφ, πίσω από την μεγάλη τζαμαρία, πραγματικά κλέβουν την παράσταση. Και για το τέλος διαλέξτε lemon pie ή brownies με παγωτό, θα σας συναρπάσουν. Η τιμή κυμαίνεται στα 25 ευρώ το άτομο με κρασί και γλυκό.

* Maracana Grill
(Κολοκοτρώνη 55 -από Θησέως 296-, Καλλιθέα, τηλ. 210 9400801): Ιδανικό για τις μέρες του Τριωδίου -και δη για Τσικνοπέμπτη- γιατί το μαγαζί είναι αυτό που λέμε «γιούχου». Πέρα από το ευχάριστο και φιλικό περιβάλλον -το εστιατόριο ανήκει άλλωστε στην κατηγορία «Βραζιλιάνικο»- εδώ θα φάτε εξαιρετικά ψημένο κρέας σε μεγάλη ποικιλία και σε απίστευτες ποσότητες, ενώ θα πιείτε φοβερή caipirinha και εξαιρετικό βραζιλιάνικο καφέ στο τέλος. Η δε τιμή, πλην των ποτών, είναι στάνταρ στα 21 ευρώ το άτομο.

* Meat Me (Χαρ. Τρικούπη 93, Κεφαλάρι, τηλ. 210 6232358, Λεωφ. Κηφισίας 37Α στο Εμπορικό Κέντρο Golden Hall, τηλ. 210 6838161, Ερμού 24-26, Μοδιανό, Θεσσαλονίκη, τηλ.2310 222644 και Θεμιστοκλή Σοφούλη 75, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 425636): Η σύγχρονη ελληνική ταβέρνα που έγινε αλυσίδα και αγαπήθηκε τόσο από τους Θεσσαλονικείς όσο και από τους Αθηναίους όσο λίγες. Ο λόγος; Εξαιρετικό, χαλαρό, σούπερ άνετο περιβάλλον. Παραδοσιακές γεύσεις προετοιμασμένες όμως με μία πιο μοντέρνα άποψη, εκπληκτικά και αμέτρητα ορεκτικά, ζουμερά και απολαυστικά κρέατα (δοκιμάστε οπωσδήποτε μπιφτεκάκια και συκώτι) συνδυασμένα με ό,τι μπορείτε να φανταστείτε (ο πουρές μελιτζάνας αποτελεί εγγύηση). Και το κυριότερο: Πολύ καλή σχέση ποιότητας-τιμής, αφού δεν θα δώσετε παραπάνω από 25 ευρώ το άτομο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v