”Πειναλέων”: Ταβέρνα με χαρακτήρα και ιστορία

Στη Νεάπολη, σε μια από τις πιο... ταβερνιάρικες περιοχές της Αθήνας, ο ”Πειναλέων” εξακολουθεί να γράφει τη δική του ιστορία προσφέροντας από το 1974 καλό και ”τίμιο” φαγητό. Ανεπιτήδευτο το περιβάλλον, σωστή η εξυπηρέτηση και... πεντανόστιμες οι τιμές.
”Πειναλέων”: Ταβέρνα με χαρακτήρα και ιστορία

Όσοι στις προτιμήσεις της εξόδου σας συμπεριλαμβάνετε την παλιά καλή ταβέρνα, θα ξέρετε ίσως ήδη τι... κρύβει το αναπαλαιωμένο νεοκλασσικό στο 152 της οδού Μαυρομιχάλη.

Από τα χρόνια της μεταπολίτευσης ο ”Πειναλέων” προσφέρει αδιάλειπτα μια από τις καλύτερες κουζίνες του είδους, σε ανεπιτήδευτο περιβάλλον και λογικότατες τιμές. Ούτε το κτίριο ούτε η... επιχείρηση είναι τυχαία, αφού συνδέονται με ορισμένες από τις πλέον ενδιαφέρουσες περιόδους της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Καταφύγιο αγωνιστών στα χρόνια της ναζιστικής κατοχής και μετέπειτα ”άντρο” αριστερών στην περίοδο του εμφυλίου και στα πέτρινα χρόνια που την ακολούθησαν, η ταβέρνα της Νεάπολης πήρε το όνομά της από τον εικονογραφημένο ήρωα του Μποστ.

Μετά την μεταπολίτευση, ο Πειναλέων υπήρξε τόπος συνάντησης και ξενυχτιού των αριστεριστών της εποχής, κάτι που εν μέρει εξηγεί το ότι σήμερα είναι στέκι καλλιτεχνών και δημοσιογράφων, όπως ο αείμνηστος Πάνος Γεραμάνης που δεν έκρυβε την εκτίμησή του στην ποιότητα του φαγητού, αλλά και τη συναισθηματική του δέσμευση με την ίδια την ταβέρνα.

Ο σημερινός ιδιοκτήτης και- ευτυχώς- καταπληκτικός μάγειρας, Μακάριος Αβδελιώδης έχει κρατήσει σχεδόν αναλλοίωτο το περιβάλλον του μαγαζιού και περισσότερο το χαρακτήρα του.

Η διακόσμηση στην είσοδο σου μεταδίδει την εντύπωση της κουζίνας ενός σπιτιού που έχει (πολλούς) καλεσμένους: Παλιοί μπουφέδες, σκρίνια, καλάθια γεμάτα φρούτα και λαχανικά και κρεμασμένες από ψηλά κόκκινες πιπεριές, συνθέτουν σκηνικό ταινίας. Αρκούν λίγα λεπτά για να καταλάβεις ότι το μαγαζί είναι έντιμο σε όλες του τις εκφάνσεις- όχι μόνο στο φαγητό. Άλλωστε, όπως πιθανόν θα διαπιστώσετε, το ”στήσιμο” και οι πόζες δεν είναι το... φόρτε του Μακάριου.

Στους τοίχους επίσης θα δείτε αρκετές κινηματογραφικές αφίσες που παραπέμπουν στις δουλειές του κινηματογραφιστή Δήμου Αβδελιώδη- αδελφού του σημερινού ιδιοκτήτη.

Πολύ συχνά, φοιτητοπαρέες (και όχι μόνο) θα κουβαλήσουν μαζί τα μουσικά τους όργανα φτιάχνοντας ατμόσφαιρα ρεμπετάδικου- για την οποία άλλωστε το μέρος σε προδιαθέτει.

Στα του φαγητού, μας εντυπωσιάζει κάθε φορά ο μεγάλος δίσκος η γνωστή ”παραμάνα” με τα 15 περίπου ”πρώτα” που έρχεται σε κάθε τραπέζι. Αν και κανένα από τα πιάτα δεν διεκδικεί δάφνες της λεγόμενης ”υψηλής” κουζίνας, είναι όλα εξαιρετικά εύγεστα. Δοκιμάστε οπωσδήποτε χοιρινό με θυμάρι και μέλι στο φούρνο, μαστέλλο, γίγαντες, λουκάνικο (και γενικώς όλα τα ψητά), οπωσδήποτε το φημισμένο χωριάτικο ψωμί και σιμιγδαλένιο χαλβά ή μήλα με (καταπληκτικό) χιώτικο μέλι για επιδόρπιο.

Στον Πειναλέοντα θα φάτε υπεραρκετά με 15 ευρώ το άτομο.

Για Παρασκευή ή Σάββατο καλό θα ήταν να πάρετε ένα τηλέφωνο για να κλείσετε τραπέζι.

Πειναλέων, Μαυρομιχάλη 152, τηλ. 210 64 40945

Δ. Γλ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v