Πού θα φας τις πιο νόστιμες τυρόπιτες στην Αθήνα

Με χειροποίητο φύλλο ή ζύμη κουρού, γεμιστές με φέτα ή μιξ τυριών, βουτυράτες, με μια λέξη απολαυστικές. Αυτές είναι οι πιο νόστιμες τυρόπιτες που έχεις φάει.
Πού θα φας τις πιο νόστιμες τυρόπιτες στην Αθήνα

του Νικόλα Γεωργιακώδη

Η τυρόπιτα στο χέρι είναι το απόλυτο comfort/street food. Από τα παιδικά μας χρόνια μέχρι την ενήλικη ζωή, το αγαπημένο σνακ κατέχει πρωτεύουσα θέση στις προτιμήσεις μας όσον αφορά το παραδοσιακό… πρωινό (με ή χωρίς σοκολατούχο γάλα και καφέ).

Ψάξαμε λοιπόν και βρήκαμε τα καλύτερα σημεία σε Αθήνα και παραέξω για να τη γευτείς όπως πρέπει.

Μικέ
Δ. Σούτσου 9 & Δορυλαίου, Πλατεία Μαβίλη, τηλ: 2106463091

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Mike_Patisserie (@mikepatisserie)



Στις λαμαρίνες του διαχρονικού Μικέ, πέρα από φρέσκα γλυκά (σεράνο λέμε και κλαίμε), θα βρεις  επίσης λαχταριστές τυρόπιτες με χειροποίητη σφολιάτα, φρέσκο βούτυρο που μοσχοβολά και μπόλικη θρυμματισμένη φέτα. Ισχυρίζονται ότι ακόμα και ο Κωσταντίνος Καραμανλής περνούσε από εδώ για να χτυπήσει μια τυροπιτούλα στα όρθια. Κάτι θα ήξερε.

Άριστον Λομποτέση
Βουλής 10, Σύνταγμα, τηλ: 21 0322 7626



Η μυρωδιά σε τραβάει από την μύτη καθώς περνάς έξω από αυτό το ρετρό μαγαζάκι του κέντρου, το οποίο βγάζει καθημερινά τις πιο oldschool, πιο… άριστες, πιο αλμυρές, πιο «τυρένιες» τυρόπιτες κουρού εν Αθήναις. Με συνταγή που βαστά από το 1910 του παππού Λομποτέση από την Πόλη, τρώγεται τσακ μπαμ και η αίσθηση του βουτύρου μένει για πολύ στο στόμα, απογειώνοντας την εμπειρία.

Μάμ
Πανεπιστημίου 34 & Ιπποκράτους, τηλ: 2103619830



Απαραίτητη γευστική στάση για όποιον ανεβαίνει (ή κατεβαίνει) την Πανεπιστημίου, η τυρόπιτα του Μάμ φτιάχνεται με τον ίδιο τρόπο από 1958. Το χρυσαφένιο φύλλο της, οι φρέσκες πρώτες ύλες και το αγνό βούτυρο γάλακτος που μοσχομυρίζει από μέτρα, την καθιστούν λαχταριστή και ανάρπαστη. Μικρή, μα θαυματουργή.

Μακεδονικόν
Σόλωνος 73 και Ιπποκράτους, τηλ: 21 3025 6153



Δύσκολα θα βρεις φοιτητή που να μην έχει τιμήσει πρωί πρωί πριν το μάθημα στο Παλιό Χημείο ή την Νομική την εξαιρετική αυτή τυρόπιτα με το φύλλο αέρος, τραγανό και… αεράτο και την αφράτη γέμιση τυριού. Το λάδι στο φύλο είναι πλούσιο αλλά όχι να σε μπουχτίζει, ενώ εξαιρετική και η κιμαδόπιτά του. Σερβίρει και ελληνικό καφέ για ολοκληρωμένη εμπειρία.

Δωδώνη
Λυκούργου 9, Ομόνοια, τηλ: 210342761



Όσοι δουλεύουν/ περνούν από την Ομόνοια ξέρουν. Οι υπόλοιποι θα μάθουν με μια μπουκιά από την κορυφαία τυρόπιτα του κέντρου της πόλης. Μικρή μεν, αλλά εντυπωσιακά γευστική, με χρυσαφένια όψη, βουτυρένια μυρωδιά και γέμιση που σε κάνει να θες να καταναλώσεις την επόμενη αμέσως. Πολύ καλή και η πίτσα τους.

A la grec
Αγίας Παρασκευής 65, Χαλάνδρι, τηλ: 2110122071



Νωρίς το πρωί, οι τυρόπιτες του A la grec ξεφουρνίζονται από τον Κώστα Κωστάκη ολόφρεσκες, σπάζοντας τη μύτη των περαστικών και των γειτόνων. Στον λιλιπούτειο χώρο αυτού του καφέ, θα απολαύσεις πεντανόστιμη τυρόπιτα ψημένη σε ειδική πλάκα, με τραγανό φύλλο που κάνει τη διαφορά. Ωραιότατο και το χαρμάνι καφέ για να πάρεις για το σπίτι. Ο ιδιοκτήτης έχει γράψει και ένα πολύ ωραίο βιβλίο αν θες να ασχοληθείς με το θέμα πίτα. 

Φούρνος Τυλιγάδη
Επτανήσου 72, Αγ. Παρασκευή, τηλ: 21 0654 2789



Από το 1955 ο φούρνος του Τυλιγάδη ετοιμάζει ασταμάτητα μοσχομυριστό ψωμάκι πάσης φύσεως, όμως το must εδώ είναι η χειροποίητη τυρόπιτα  που φτιάχνεται με την ίδια συνταγή της γιαγιάς εδώ και δεκαετίες. Κάθε μπουκιά σε ταξιδεύει με την υπέροχη υφή και μυρωδιά από το φρέσκο τυράκι, ενώ αν θες να ενισχύσεις την εμπειρία, η μανιταρόπιτα οφείλει να αποτελέσει συνέχεια.

Δήμητρα Γουναρίδη
Ευαγγελικής Σχολής 3-5, Ν. Ιωνία, τηλ: 2102712548



Από το 1945 εδώ το κρατάνε αληθινό με εξαιρετικό φύλλο, ζύμες με παρθένο ελαιόλαδο και λαχταριστές τυρόπιτες κουρού. Δεν σταματούν όμως στην σούπερ τυρόπιτα, σε κολάζουν με πίτες γεμιστές με φινόκιο και ξυνομυζήθρα, μελιτζανόπιτα, πίτα Καισαρείας και πολλές ακόμα, φρέσκες και κατεψυγμένες για να πάρεις και για το σπίτι αν θες.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v