Αυτό είναι το καλύτερο φαγητό στα Εξάρχεια

Μεζεδοπωλεία, ταβέρνες, σουβλακερί και κολασμένα σάντουιτς, οι φαγητοεπιλογές στα Εξάρχεια είναι πολλές και σου έχουμε τις καλύτερες.
Αυτό είναι το καλύτερο φαγητό στα Εξάρχεια

Τα Εξάρχεια είναι μια από τις πολύ αγαπημένες μας περιοχές. Από τη μια η κουλτούρα της περιοχής, με τα μικρά θέατρα και τους καλλιτεχνικούς χώρους έκφρασης κι από την άλλη τα δεκάδες μικρά μαγαζάκια που κάνουν την γειτονιά των Εξαρχείων μια από τις πιο συμπαθητικές της Αθήνας. 

Εκτός αυτών βέβαια στα Εξάρχεια θα βρεις δεκάδες επιλογές για να βγεις και να παρεΐσεις με τα φιλαράκια σου μέχρι τις 01:30 (λίγη υπομονή ακόμη αδέρφια κι από 1η Ιούλη θα το πηγαίνουμε μέχρι πρωίας).

Ωστόσο άνθρωποι είμαστε και κάποια στιγμή θα πεινάσουμε. Μην αγχώνεσαι για αυτό. Στα πέριξ των Εξαρχείων ευτυχώς μπορείς να βρεις εξαιρετικές φαγητοεπιλογές που θα ικανοποιήσουν όλα τα γούστα.

Πάμε σε σένια μεζεδοπωλεία με αυλή;

Αυλή (Μεθώνης 43, τηλ.:21 0383 8167)



Από το 1982, στον πεζόδρομο της Μεθώνης, οι παρέες κάνουν ουρά μπας και βρουν ένα τραπεζάκι στην ονομαστή Αυλή κι απολαύσουν τα καλούδια του γευσηπωλείου της καρδιάς μας. Η αυλή που έδωσε το όνομα στο μαγαζί μοιάζει με έγχρωμο νοσταλγικό καρέ της παλιάς Αθήνας κι είναι δίχως άλλο το σήμα κατατεθέν του χώρου. Μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις μαστέλο Χίου στη σχάρα με χειροποίητη μαρμελάδα εποχής και ροζ πιπέρι, Ολόφρεσκα νιόκι πατάτας, με τρυφερές αργοψημένες μπουκίτσες από αρνάκι και μυρωδικά, μοσχαρίσια ταλιάτα tri-tip (ουρά κιλότου), κρεμμυδόπιτα με νιώτικο σκοτύρι και τραγανό φύλλο κρούστας, φιλέτο φρέσκου τόνου, με χειροποίητη πατατοσαλάτα και τζατζίκι μελιτζάνας. Με λιγότερα από 20€ το άτομο θα φας βασιλικά συνοδεία μπυρών ή ουζακίων.

Άμα Λάχει (Καλλιδρομίου 69, τηλ.:21 0384 5978)



Αν κάποιος πει τη φράση «άμα λάχει» στα Εξάρχεια θα ακουστεί ένα βαθύπνοο αχχχ από την καρδούλα των δεκάδων θαμώνων του μεζεδοπωλείου που έχει γίνει σήμα κατατεθέν ολόκληρης της περιοχής. Μέσα σε μια ολάνθιστη παραμυθένια αυλή, τα απλωμένα τραπεζάκια του δεν μένουν ποτέ δίχως κόσμο.

Κάθε φορά λιμπιζόμαστε τα αυγά καγιανά με παστό χοιρινό Καλαμάτας, την οσπριάδα με φύλλα βαλεριάνας κι εσπεριδοειδή, το πεϊνιρλί με κρέμα τυριού αρωματισμένη με λάδι τρούφας, κεφαλοτύρι, χειροποίητο καβουρμά και μανιτάρια, τη φάβα παντρεμένη με μαρμελάδα λεμόνι, κάππαρη, φυστίκι Αιγίνης και φρέσκο κρεμμύδι και τη χοιρινή ταλιάτα με πουρέ γλυκοπατάτας. Με 15-18 ευρώ το άτομο, θα φας χορταστικά ενώ θα πιείς και τα κρασάκια σου.

Να κεράσουμε ένα σουβλάκι;

Τα Άγραφα (Βαλτετσίου 50-52, τηλ.: 21 0380 3144)

Αν αναζητήσεις στα Εξάρχεια το σουβλάκι το σωστό το μερακλήδικο, τότε ο δρόμος θα σε βγάλει στα Άγραφα. Φρέσκα υλικά και πατατούλες κομμένες στο χέρι όπως τον παλιό καλό καιρο, συνοδεύουν τα καλοψημένα καλαμάκια χοιρινό και κοτόπουλο, αλλά και τα πεντανόστιμα μπιφτέκια και κεμπάπ. Ο παραδοσιακός γύρος χοιρινός και το λουκανικάκι ωστόσο είναι η αδυναμία μας. Η τιμή του πιτοσουβλακίου ξεκινά από τα 2,20€ κι όλοι ξέρουν ότι δεν θα μείνεις ποτέ μόνο στο ένα.

Γιώργος- Μάνος ( Θεμιστοκλέους 39, τηλ.: 21 0381 5442)

Για περισσότερα από 30 χρόνια στον Γιώργο και τον Μάνο στη γωνία της Θεμιστοκλέους, άνθρωποι κάνουν ουρά για να δοκιμάσουν το ξακουστό τους σουβλάκι. Οι παλιοί Αθηναίοι σουβλακολάγνοι ξέρουν για αυτό να τους εμπιστεύεσαι όταν σου προτείνουν το συγκεκριμένο ψητοπωλείο. Ο γύρος χοιρινός και το καλαμάκι κοτόπουλο θα σε πάνε σε άλλη γευστική διάσταση, ενώ όταν καπνίζει η σούβλα από τα κοντοσούβλια, ούτε εσύ ούτε ο λουλάς πρέπει να μιλάς, απλά να παίρνεις μυρωδιά. Οι πίτες ξεκινούν από τα 2,5€.

Θες να πάμε ένα γευστικό ταξιδάκι μέχρι την Κρήτη;

Όξο Nου (Εμμανουήλ Μπενάκη 63, τηλ.: 21 0380 1778)



Στην καρδιά των Εξαρχείων, μπορείς να μυρίσεις λίγο από Κρήτη, αν βρεθείς στο ονομαστό Όξο Νού, που έχει γίνει σημείο συνάντησης καλοφαγάδων εδώ και πολλά χρόνια. Πέρα από το όνομα έχει σίγουρα και τη χάρη, μιας και σου προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία από λαχταριστούς μεζέδες και ασυναγώνιστες γεύσεις. Όλα τα συστατικά των συνταγών καταφθάνουν από τη λεβεντογέννα Κρήτη, δίνοντας εγγύηση ποιότητας στα πιάτα που φτάνουν στο τραπέζι σου. Τα καλτσούνια, το γαμοπίλαφο και το αρνί τσιγαριαστό στην κατσαρόλα ξεχωρίζουν από τον πλούσιο κατάλογο. Μαζί με τις συνοδευτικές ρακές, με 15 έως το 18 ευρώ το άτομο, τρως σαν βασιλιάς.

Ρακουμέλ ( Εμμανουήλ Μπενάκη 71, τηλ.: 21 0380 0506)



Λίγα μέτρα πιο πάνω θα συναντήσεις το Ρακουμέλ, το οποίο εκτός από το βραβείο πιο εμπνευσμένου ονόματος, παίρνει κι αυτό του πιο παρεΐστικου κρητικού στεκιού της πόλης. Όσο τα ποτήρια γεμίζουν με ρακές, τόσο εξαφανίζονται οι μεζέδες από τα πιάτα μας κι όλοι μαζί σιγοτραγουδούμε «όποτε τρώω σφακιανή τα χείλη σου θυμούμαι και τρώγω δυο και τρώγω τρεις κι ετσά παρηγορούμαι».

Μακαρούνια σκιουφιχτά, τοματοκεφτέδες, χοχλιοί μπορμπουριστοί, συκώτι τηγανιτό με δενδρολίβανο και λευκό κρασί κι ομέλετα με σύγκλινο δεν πρέπει να λείψουν από το τραπέζι σου. Με 15 ευρώ θα σας σαν σωστός σύντεκνος.

Και σε street food θα σε πάω, γιατί σε αγαπάω

Talking Breads (Σπύρου Τρικούπη 11, 21 1183 9731)



Μια ανάσα από την πλατεία Εξαρχείων το Talking Breads ήρθε τα τελευταία χρόνια για να μάθει τους Εξαρχειώτες τι εστί λαχταριστό street food. Φήμες λένε πως όποιος έφαγε τις σαντουιτσάρες του, αρνήθηκε να φάει από αλλού, για λόγους γευστικής τιμής. 

Δοκίμασε επειγόντως το Tika (ψωμάκι βουτύρου χειροποίητο με κοτόπουλο σούβλας, χαλούμι, τηγανητό κρεμμύδι, αγγούρι, πιπεριά και mild spicy σως ντομάτας, το oldschool (ψωμάκι βουτύρου χειροποίητο με αρνί σούβλας, πίκλες, iceberg, καραμελωμένο κρεμμύδι και σως μουστάρδα – μέλι), και το Mafia burger (ψωμάκι χειροποίητο brioche, μπιφτέκι μοσχαρίσιο, gorgonzola, σπανάκι, κρεμμύδι, άρωμα τρούφας & σπιτική ketchup)

Οι τιμές στα σάντουιτς και τα burgers ξεκινούν από τα 5,5€.

La Cantina (Ζωοδόχου Πηγής 24, 21 0381 0542)

Δεν είναι πολύς καιρός που άνοιξε η La Cantina σε έναν από τους κεντρικότερους δρόμους των Εξαρχείων με σκοπό να γίνει το πιο γνωστό αραβικό street food στέκι της περιοχής. Δίνοντας βάση στα χειροποίητα υλικά  και τις αυθεντικές συνταγές, η Cantina σερβίρει κολασμένα παραδοσιακά κεφτεδάκια σε σάλτσα τομάτας. Συνοδεύονται από ρύζι basmati και χειροποίητη σως γιαουρτιού με δυόσμο, cury madras και βιολογικό ελαιόλαδο Πύλου και φυσικά τα υπέροχα φαλάφελ του. Με 8-10 ευρώ το άτομο θα πάρεις πακετάκι στο σπίτι και για την επόμενη.

Kαι κινέζικο για σένα θα φάω

Microulee



Αφού χειροκροτήσουμε τον εμπνευστή του ονόματος να πούμε ότι η εξαρχειώτικη γειτονιά έχει το κινέζικο που της αξίζει. Μικροσκοπικό όπως μαρτυρά και το όνομά του σερβίρει βαρβάτο τηγανητό ρύζι με κοτόπουλο με μόλις 2,90€,  την ώρα που τα noodles ξεκινούν από τα 3,50€. Αν ορέγεσαι wonton, spring rolls, πιάτα μοσχαριού ή κοτόπουλου, σούπες και κινέζικες ομελέτες, θα τις βρεις σε εξαιρετικές τιμές μάλιστα. Στους πάγκους του πεζοδρομίου θα φας σαν Κινέζος αυτοκράτορας χωρίς να δώσεις περισσότερα από 6-8€.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v