Οι καλύτερες ψαροταβέρνες πλάι στην θάλασσα της Αττικής

Στον Μαραθώνα, την Παλαιά Φώκαια, τη Λούτσα, το Αλεποχώρι και το Σέσι, πιάνουμε τραπεζάκι πλάι στο κύμα… τύφλα να ‘χει το νησί.
Οι καλύτερες ψαροταβέρνες πλάι στην θάλασσα της Αττικής
της Ηρώς Κουνάδη

Σε βρήκε ο Αύγουστος στην Αθήνα, να κοιτάζεις μελαγχολικά τα ποστ των φίλων σου που διακοπάρουν στα νησιά; Κάνε κοπάνα από την δουλειά –ή έστω, υπομονή λίγες μέρες ως το Σαββατοκύριακο– και βάλε πλώρη για ένα από αυτά τα ταβερνάκια που σερβίρουν φρέσκο ψάρι και θαλασσινά πλάι στο κύμα, φτιάχνοντας ατμόσφαιρα νησιού… μισή ώρα από το σπίτι σου (οι άδειοι δρόμοι του Αυγούστου να ‘ναι καλά).

Το Λιμάνι στην Παλαιά Φώκαια
Χάρτης εδώ 



Ακριβώς πάνω από το γραφικό λιμανάκι της Παλαιάς Φώκαιας, σε απόσταση αναπνοής από τις αμμουδερές παραλίες της Αναβύσσου, το Λιμάνι μας σερβίρει ολόφρεσκα θαλασσινά και ψάρια που μοσχοβολούν αλμύρα από το μακρινό 1980 μέχρι σήμερα. Πέρα από τους κλασικούς θαλασσομεζέδες (καλαμαράκια-γαρίδες-χταποδάκι) στα «οπωσδήποτε» του μενού συγκαταλέγονται επίσης το Μπουρδέτο, κοκκινιστό ψάρι με παπαρδέλες, και το πιλάφι θαλασσινών, με άγριο ρύζι, καραβίδα, γαρίδες και φρέσκα μύδια σε λευκή σάλτσα με τυρί κρέμα, παρμεζάνα και κρασί. Τα δε λαχανικά που συνοδεύουν τα πιάτα είναι ολόφρεσκα, μαζεμένα από το περιβόλι των ιδιοκτητών –αυτό που λέμε στο νησί «η χωριάτικη μοσχοβολάει ντομάτα»; Ε, αυτό. Με τα απαραίτητα ουζάκια, ο λογαριασμός στο τέλος θα βγει γύρω στα 30€ το άτομο. Δες το αναλυτικό μενού εδώ.

Η Παραλία στο Αλεποχώρι
Χάρτης εδώ 



Εξαιρετική επιλογή αν ο δρόμος σε φέρει για μπάνιο στην περιοχή (στο Προσήλι, ας πούμε, που είναι η δική μας αγαπημένη παραλία στο Πόρτο Γερμενό) αυτό το ταβερνάκι που οι ντόπιοι το λένε «ο Τζαβάρας» απλώνει τα τραπέζια του πάνω στην άμμο, κι αυτός είναι λόγος αρκετός για να το αγαπάμε. Δεν είναι, όμως, ο μοναδικός: Είναι και τα μαστόρικα ψημένα φρέσκα ψάρια του, που είναι κάθε φορά λίγα και καλά, και τα εξαιρετικά θαλασσινά μεζεδάκια (γαριδούλες, χταπόδι ή καλαμαράκια στο τηγάνι, μια καταπληκτική καβουροσαλάτα) που συνοδεύονται από κομμένες στο χέρι τηγανιτές πατάτες. Και είναι και οι καλές τιμές του, που δεν ξεπερνούν τα 25-30€ το άτομο με ουζάκι (ή και λιγότερα, αν μείνετε στα μεζεδάκια και δεν πάρετε μεγάλο φρέσκο ψάρι).

Ο Βράχος στον Μαραθώνα
Χάρτης εδώ 



Συνδυάζεται ιδανικά με βουτιές στο μαγικό πευκοδάσος του Σχινιά, ενδεχομένως και με μια επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο του Τύμβου του Μαραθώνα, που βρίσκεται σχεδόν δίπλα του. Απλώνει τα τραπεζάκια του στη σκιά των δέντρων, σε απόσταση απλώνω-χέρι-και-πιάνω-θάλασσα, και βλέπει και σε ένα φαντασμαγορικό ηλιοβασίλεμα. Τι άλλο να ζητήσει κανείς; Α ναι, νόστιμους θαλασσομεζέδες: Τηγανιτά καλαμαράκια, γαριδάκι συμιακό, χταπόδι ξυδάτο ή ψημένο στα κάρβουνα, και ψαράκι ημέρας. Συνοδεύουμε με μυρωδάτη χωριάτικη, φρεσκοτηγανισμένες πατάτες, και ικανοποιητική ποικιλία ούζου, και πληρώνουμε γύρω στα 20€ το άτομο, αν μείνουμε στα θαλασσινά και τα μικρά ψάρια, ή περί τα 25€ με μεγάλο φρέσκο ψάρι.

Ο Κόλλιας στο Σέσι
Χάρτης εδώ 



Αν δεν πηγαίνεις συχνά για βουτιές στο Σέσι, τόσο το καλύτερο: Θα συνδυάσεις πραγματική αίσθηση της εκδρομής με την χαρά της ανακάλυψης. Πάρε μόνο τηλέφωνο στον Κόλλια πριν ξεκινήσεις, για να τους πεις να σου κρατήσουν τραπεζάκι «απέναντι», στο φανταστικό πλάτωμα πάνω από την θάλασσα, για να καθίσεις κυριολεκτικά πάνω στο κύμα. Εκεί απολαμβάνουμε εδώ και 40-τόσα χρόνια, φρέσκα ψάρια στα κάρβουνα ή στο τηγάνι (αν πετύχεις φαγκρί ή τσιπούρα, μην τα χάσεις), φανταστική καβουροσαλάτα, και οι σπιτικές πίτες που ψήνονται επίσης στα κάρβουνα. Λογαριασμός με ουζάκι, στα 20-25€ το άτομο, με μεγάλο φρέσκο ψάρι στα 25-30€.

Ο Ξυπόλητος στη Λούτσα
Χάρτης εδώ



Ναι, είναι μια από τις δημοφιλέστερες επιλογές όταν μιλάμε για ψαράκι πλάι στο κύμα, και οι πιθανότητες να μην τον ξέρεις είναι αντιστρόφως ανάλογες του πόσο καιρό έχεις περάσει στην Αθήνα. Γίνεται, όμως, να λείπει από μια λίστα με τις καλύτερες ψαροταβέρνες πλάι στην θάλασσα της Αττικής; Τα γαλάζια τραπεζάκια του απλώνονται σε ένα βοτσαλωτό πλάτωμα, ακριβώς εκεί που σκάει το κύμα, και φορτώνονται καθημερινά με νοστιμιές σαν το ψητό καλαμάρι, τη σπιτική καβουροσαλάτα, τις γαριδούλες στο τηγάνι, το ξυδάτο χταποδάκι, τον μαρινάτο γαύρο και τα ολόφρεσκα ψάρια που συνδυάζονται ιδανικά με μυρωδάτη χωριάτικη και μαμαδίσιες πατάτες τηγανιτές. Λογαριασμός με τα απαραίτητα ουζάκια, στα 30€ περίπου το άτομο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v