Πάμε για ψαράκι στο κέντρο;

Εξασκήσαμε το άθλημα της ψαροφαγίας σε διαλεχτές ταβερνίτσες στο κέντρο των Αθηνών και δηλώνουμε αν μη τι άλλο χορτάτοι κι εντυπωσιασμένοι.
Πάμε για ψαράκι στο κέντρο;

Όταν δεν πάει ο Μωάμεθ στην ψαροταβέρνα, πάει η ψαροταβέρνα στον Μωάμεθ θα μπορούσε να λέει ένα ρητό αναφερόμενο στις ψαροταβέρνες που μυρίζουν θάλασσα στο κέντρο των Αθηνών κι ας μην μπορείς να πλατσουρίσεις πριν ή μετά. Εμείς σαν σωστοί ψαροφάγοι βολτάραμε στην Αθήνα ακολουθώντας τις μυρωδιές από τηγανιτά καλαμαράκια, χταποδάκια στη σχάρα, φρεσκοτηγανισμένα ψαράκια, αχνιστά μύδια και λοιπούς θαλασσινούς μεζέδες. Εκ του αποτελέσματος δηλώνουμε χορτάτοι κι εντυπωσιασμένοι, και σε προτρέπουμε να ασχοληθείς κι εσύ με το ευγενές άθλημα της ψαροφαγίας.

Μάστρα

Παπαδιαμαντοπούλου 34, Ιλίσια, Αθήνα, τηλ.: 210-74.82.642

Αν σου λέγανε πως υπάρχει μια παραδοσιακή ψαροταβερνίτσα, σε ένα μικρό στενάκι της Παπαδιαμαντοπούλου, λίγα μέτρα μακριά από το Μέγαρο Μουσικής, μάλλον θα τους στραβοκοίταγες περνώντας τους για τρελούς. H Mάστρα ωστόσο είναι η ζωντανή απόδειξη ότι όλα μπορούν να συμβούν στον ζεστό και μοσχομυρωδάτο χώρο της. Οι ψαγμένοι την επισκέπτονται για την ψαρόσουπα με τον μπακαλιάρο, ωστόσο στον κατάλογο της υπάρχουν πεντανόστιμες σουπιές, γαρίδες, συναγρίδες, καλαμαράκια κι όλα τα κλασικά κι αγαπημένα πιάτα θαλασσινών. Ο λογαριασμός δεν θα ξεπεράσει τα 15€ το άτομο μαζί με τα συνοδευτικά ουζάκια/κρασάκια.

Η Λέσβος

Εμμανουήλ Μπενάκη 38, Εξάρχεια, τηλ.: 210 3814525



Σαν την παλιά Αθηναϊκή γειτονιά, με άρωμα της Λέσβου. Τέτοιος είναι ο αέρας του ουζερί "Η Λέσβος", στην Εμμανουήλ Μπενάκη: ατμόσφαιρα γειτονιάς, διάθεση παρέας, χωρίς σημαιοστολίσματα και τυμπανοκρουσίες. Σαν να ζεις στη μονοκατοικία απέναντι, και να κατεβαίνεις για να φας στα απλά τραπεζάκια του, επειδή δεν έχεις όρεξη να μαγειρέψεις ή για να συναντηθείς με την παρέα που έχει ήδη καταφέρει το πρώτο καραφάκι και σε περιμένει για το δεύτερο, συνοδεία του απαραίτητου μεζέ.

To θρυλικό εξαρχειώτικο ψαροστέκι στη Μπενάκη, γεμίζει νοστιμιές που φέρνει καθημερινά στη Λέσβο το καΐκι, από ψαράκι και χταπόδι στα κάρβουνα, μέχρι γαριδούλες στο τηγάνι, ξυδάτες σουπιές και εξαιρετικά τηγανισμένες κουτσομούρες. Τα τηγάνια του παίρνουν φωτιά όσο διαλέγουμε κάποιο από τα κλασικά συνοδευτικά (σαλάτες, χόρτα, φάβα) για τη μέση. Ο λογαριασμός μαζί με κάποιο εκλεκτό ουζοαπόσταγμα δεν θα ξεπεράσει τα 15-17€ το άτομο.

 Ατλαντικός

Αυλητών 7, Ψυρρή, τηλ.: 213 0330850

Αγαπημένο ψαροστέκι μια σταλιά, ο Ατλαντικός στου Ψυρρή, εδώ και χρόνια μας καλοταΐζει σε πολύ οικονομικές τιμές. Εδώ θα βρεις όλη την γκάμα από τηγανιτά μικρόψαρα που χρειάζεσαι (αθερίνα, γαύρος, κουτσομούρα) αλλά και πεντανόστιμο γαριδάκι. Αν μας βάλεις να διαλέξουμε με το ζόρι τη σπεσιαλιτέ του Ατλαντικού μάλλον θα σου απαντήσουμε τον υπέροχο μπακαλιάρο σκορδαλιά. Ο κατάλογος του μπορεί να είναι μικρός, ωστόσο περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα ορεκτικά και σαλατούλες για ένα χορταστικό ψαροτσιμπούσι. Μαζί με τα ουζάκια σου δεν θα πληρώσεις περισσότερα από 15€ το άτομο.

Τράτα

Θεμιστοκλέους 8 & Νικηταρά 9, τηλ.: 21 0383 8531

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Trata Seafood Restaurant (@trata_seafood)



Η Τράτα είναι ένα από τα πιο όμορφα ψαροταβερνάκια των Αθηνών που φιλεύει τους επισκέπτες του με τα καλούδια της θάλασσας και φυσικά … φρέσκο ψάρι. Όλα αυτά σε ένα περιβάλλον οικείο και φιλόξενο με το άσπρο μπλε να κυριαρχεί και να σε μεταφέρει σε γνώριμο νησιωτικό σκηνικό. Άλλωστε το σήμα κατατεθέν οι λευκές και γαλάζιες καρέκλες που στο πίσω μέρος τους αναγράφουν το όνομα ενός ελληνικού νησιού.

Σαν βρεθείς στην Τράτα επιβάλλεται να δοκιμάσεις λαχανοντολμάδες με καραβίδα, οστρακομακαρονάδα, κριθαρότο σουπιάς με μελάνι & πεκορίνο Αμφιλοχίας, μουσακάς με μπολονέζ γαρίδας, σολωμός με βραστά λαχανικά εποχής, καλαμάρι σούβλας με μους μαύρου ταραμά και ταρτάρ ντομάτας, φιλέτο τόνου με πουρέ καρότου, γαρίδα γάμπαρη Αμβρακικού. Μαζί με κρασάκι υπολόγισε περί τα 25-30€.

Ουζερί του Λάκη

Ελπίδος 16, Πλ. Βικτωρίας, τηλ: 210 8213776



Κλασικό κι αγαπημένο ψαροσπότ στο κέντρο της Αθήνας το Ουζερί του Λάκη βάζει από νωρίς τηγάνια και σχάρες στη φωτιά για να περιποιηθεί τους θαμώνες του. Στα επιβάλλεται του καταλόγου είναι η σαλάτα με κανταΐφι, ρόκα, σύκο, ανθότυρο sorbet και φυστίκι Αιγίνης, ο μεζές του Λάκη (πατατοσαλάτα με γαύρο ξιδάτο), η χορτοτυρόπιτα, οι ρεβυθοκεφτέδες, η γαρίδα σαγανάκι σε κριθαρένια φωλιά, ο μουσακάς σαρδέλας, το θράψαλο ψητό και τα λαζάνια του μπεκρή με ρέγγα καπνιστή, αμύγδαλο κι ελαιόλαδο

Στο τέλος δύσκολα θα πληρώσεις περισσότερα από 20-22€ το άτομο, συμπεριλαμβανομένου ούζου.

Ο Ανδρέας

Θεμιστοκλέους 18, τηλ.: 21 0382 1522

Ακόμη ένα παραδοσιακό ψαροταβερνάκι που καίει καρδιές ο Ανδρέας στη Θεμιστοκλέους έχει ανεβάσει την ψαροφαγία σε άλλο επίπεδο, χάρη στα λαχταριστά μεζεδάκια του. Λίγα τραπεζάκια απλωμένα στη στοά περιμένουν όσους τυχερούς σπεύσουν για να φάνε πιάτα που μυρίζουν αρμύρα. Αξίζει να δοκιμάσεις σουπιά με σπανάκι, μυδοπίλαφο, χταπόδι, σκουμπρί καπνιστό, τσιπούρα στα κάρβουνα, ντολμαδάκια, καβουροσαλάτα, γαρίδες σωτέ με λευκή σάλτσα, μύδια σαγανάκι, παστουρμά θάλασσας, καραβιδόψιχα και μοσχοχτάποδο με μακαρόνι κοφτό.

Μαζί με συνοδευτικά ουζάκια ή μπυρίτσες υπολόγισε στα 20€ το άτομο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v